Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

"Világméretű" IT összeomlás volt: köszönjük meg a felhőnek

2024. július 19. - GABOR2

Sziasztok! Én észre se vettem, de állítólag volt most egy világméretű IT összeomlás.

Nem írok róla hosszú cikket, mert: 1. Nagyon friss az egész. 2. Én semmit se tapasztaltam belőle. 3. Azt hiszem nagyon jó cikket találtam róla amit olvass el:

"Világméretű botrány, leállás: minden megakadt, bocsánatot kért a CrowdStrike"

"Nem mindennapos tech-leállás következtében globális fennakadások voltak a mai napon, minden ágazat megakadt: a média, a kereskedők, az egészségügy, a bankok, biztosítók, telekomcégek és légitársaságok is. Összefoglaltuk, hogy mi történt."

Inkább a kulcs dolgokat emelném ki:

Egy olyan szoftver update okozta ezt, ami elvileg a biztonságért volna felelős a felhővel kapcsolatban levő cégeknél. Csak Windows alapú rendszereket omlaszotta össze... Említettem, hogy én nem tapasztaltam belőle semmi?

És bár sokmindenkit érintett a dolog, kiderül a "robosztus" Microsoft felhő terült ki elsőre.

"A cégek, hogy megvédjék a hálózataikat, sokszor EDR kiberbiztonsági megoldást alkalmaznak, ami a háttérben fut. Az olyan cégek, mint a CrowdStrike, az EDR termékeket korai figyelmeztető rendszerként használják a lehetséges támadások kapcsán, vírusokat keresnek, meggátolják az illetéktelen hálózati hozzáféréseket. A gond csak az volt, hogy a CrowdStrike kódja ütközött a Windowszal, és a rendszerek összeomlottak, még újraindulások után is. Mivel mindenki a felhőbe megy, ezek a cégek pedig a piac zömét lefedik, a szoftver világszerte gépek millióin van rajta."

"Először még úgy tűnt, hogy a Microsoft felhője adta meg magát, és ennek következtében számos kisebb amerikai légitársaság működése leállt, a gépek a földre kényszerültek. Utána viszont a nagyok, az American Airlines, a Delta Airlines és a United Airlines, az Allegiant Air is kénytelenek voltak a földre vinni a repülőket, pedig a Microsoft már épp azt közölte, hogy megoldotta a felhős szolgáltatáskiesési problémát. "

A világ megint kapott egy figyelmeztetést: ez egy zsákutca amibe megy. Az egész infrastruktúránkat ki lehet a lábunk alól húzni. De mit olvasok itt:

"A 83 milliárd dollár piaci értékű CrowdStrike árfolyama a történtek hatására rögtön 14,5 százalékkal csökkent, a riválisoké emelkedni kezdett"

Vagyis a "piac" arra számít, hogy majd minden megy tovább, csak majd egy másik cég fogja okozni a legközelebbi bajt. Az, hogy valami történne, ami igazából megakadályozhatná, hogy ilyen újra megtörténjen... Arra nem számít a piac.

Az emberiség folyamatosan nem törődik a figyelmezető jelzésekkel. A sorsa az lesz könnyen lehet, hogy a legnagyobb árat fizesse meg ezért. Vagyis hogy majd egy nap visszazuhanjon a kőkorszakba és ottmaradjon, mert fontos rendszereket neten lógva tartott még úgy is, hogy tudta, nem tudja azt megvédeni.

Pár szót még arról mik áltak le, egyáltalán nem a teljesség igényével:

"A legnagyobb ausztrál bank ügyfelei nem tudtak pénzt küldeni (de minden kontinensen voltak ilyen problémák, az EU-ban és Indiában is), a tőzsdék számos helyen akadoztak, kártyás fizetések, ATM-ek, pénzügyi cégek, bankok, kereskedők rendszerei sorra álltak le világszerte (különböző mértékben és formában)."

"Leállt a Sky News a briteknél, hálózatkieséssel küzdött az ausztrál állami ABC, brit egészségügyi rendszerek álltak le, holland kórházak voltak kénytelenek csökkentett módban dolgozni, mert nem voltak elérhetőek a szolgáltatások. Akadozott az ausztrál rendőrség, a dán tűzoltóság (az automata tűzjelzök jelzései), a Manchester United nem tudott jegyeket kiadni. A listát egy héten keresztül lehetne folytatni, még az ausztrál és új-zélandi parlament vagy a holland külügy, egyes amerikai államok számítógépes rendszere is megbénult."

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr1418450425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madarász Henrik 2024.07.19. 18:56:21

Az jutott eszembe, hogy ez akár lehetne egy próba is a Nagy Újrakezdéshez, amikor mesterségesen összeomlasztanak mindent ami az internetre van kötve, az emberek többsége elhalálozik ennek során, a túlélők pedig önként elfogadják a szolgasorsot a milliárdos kasztnak alávetve.

GABOR2 2024.07.19. 19:00:13

@Madarász Henrik: Ha nem próba volt, akkor is figyelnek és jegyzetelnek szorgalmasan. De ugye Davoson már elmondták előre, hogy ez lesz új "koronavírus" momentum, a nagy sokk az emberiség számára. Akárcsak a vírusnál senki se láthatta előre, hogy ez megtörténhet... Kivéve, hogy igen, lehetett látni előre és a döntéshozok - nálunk is - akkor is mentek ebbe az irányba tovább.

GABOR2 2024.07.19. 19:40:20

Ja nem írtam bele a cikkbe, hogy a felhősök nemcsak elsőként estek el, de ők álltak fel utoljára...

Madarász Henrik 2024.07.19. 19:58:43

Érdemes ezt elolvasni gyakorlatilag azt mondja a szakértő, most már minden a felhőben van, hát el kell fogadni hogy időnként összeomlik a rendszer, az fel sem merül hogy nem kellene használni fontos rendszereknél.
www.economx.hu/gazdasag/felho-microsoft-legikozlekedes-kaosz.793159.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

GABOR2 2024.07.20. 00:53:00

@Madarász Henrik: Szerencsére még nincs minden a felhőben és elfogadni, hogy így van? Elfogadható, hogy egy egy támadás kiüthet majd mindent? Szerintem nem.
süti beállítások módosítása