Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A Microsoft visszavonja legjelentősebbnek kikiálltott újítását és ennek te csak örülhetsz

2024. július 09. - GABOR2

Én is írtam róla annó, amikor megjelent a hír, hogy a Microsoft milyen újdonságokkal lepett meg minket... A Microsoft legnagyobb újítása, amit Recall-nak nevezett el, annyira abszurdnak tünt nekem, mégis az volt minden újítás közül legjobban kiemelve, hogy milyen "szuper". De nem találhattál tán egy függyetlen techkommentátort se aki lelkesedett volna érte. Sőt, mindenki kiemelte, hogy ez adatvédelmi szempontból rémes.

Azt én is egyből megállapítottam, hogy adatvédelmi szempontból rémes, a kémkedés új szintre léphet ezzel, de az is egyből feltünt, hogy ezen felül egyszerűen mennyire nem is hasznos neked és ehhez képest rengeteg erőforrást igényel.

Egyszerűen nem tudom, hogy mégis hogy gondolhatták ezt komolyan a Microsoftnál... kik ezek az emberek akik ilyeneket találnak ki? Diverz a csapat, akik csak bőrszín és hasonló okok miatt vannak ott? Vagy titkosszolgálatosok?

Szóval a Microsoft általános elutasítást kapott visszajelzésként, de megmondták, hogy kérem szépen ez a legnagyobb újításuk, nem fogják visszavonni.

De úgy tűnik az ellenállás annyit legalább elér, hogy parasztvakításként ezután majd úgy állítják be a dolgokat, hogy alapból ki lesz kapcsolva és gondolták ezzel megússzák, majd amikor nem figyelünk visszakapcsolják:


"Visszavonulót fúj a Windows 11 új kémfunkciója ügyében a Microsoft - de csak egy kicsit"

"A Microsoft a hét végén egy jelentős, de egyelőre még így is kevésnek tűnő változást jelentett be Windows 11 rendszere múlt hónapban leleplezett kémfunkciójával kapcsolatban. Ennek értelmébena redmondi szoftver mégsem fogja alapértelmezésben naplózni a felhasználók minden tevékenységét a Felidézés (Recall) funkció keretében"

Aztán jött hír róla, hogy biztonsági kutatók máris sikeresen használják kémkedésre az új funkciót és hogy röhejesen könnyű volt ezt elérni:

"Az első hallásra is rémisztőnek tűnő fejlesztést azóta számos biztonsági szakértő kritizálta - főleg miután kiderült, hogya képernyőmentéseket és más adatokat a Windows mindenfajta titkosítás nélkül, egy bárki számára hozzáférhető és könnyen kereshető adatbázisban tárolja.Ez rendkívül könnyűvé teheti idegenek számára is az adatok megszerzését, amiket aztán a felhasználók megzsarolására használhatnak fel, vagy akár közvetlenül is kinyerhetnek olyan információkat azokból, amikkel pl. kifoszthatják bankszámláit vagy átvehetik az ellenőrzést fiókjai felett."

Szóval ezen óriási nyomás miatt lett bevezetve ez:

"Ezek szerint ugyanisaz új szolgáltatás alapból nem fog működni,és csak azon felhasználók tevékenységét kezdi majd el 7/24-ben naplózni, akik kifejezetten kérik ezt az újítás bekapcsolásával, valamint nehezebbé fog válni a korábbi tevékenységek visszanézése is illetéktelenek számára."

De a bevezett biztonsági cuccok ellenére továbbra is vicc kategória maradt az egész:

"a változtatás ugyanakkor önmagában csak félmegoldás lenne, hiszen a visszakeresést csak a Windows saját felhasználói felületén át nehezíti meg, de nem oldaná meg azt a problémát, hogy programok vagy hackerek közvetlenül kiolvashatnák a titkosítatlan naplóadatbázisból a felhasználó korábbi tevékenységeit."

A Microsoft ezzel legalább a legsúlyosabb kritikákat orvosolni látszik az új funkció biztonsági hiányosságaival kapcsolatban, ami azonban így is egy agyrémnek tűnik. Ezen kívül a megvalósítás részletei is még kérdésesek, és egészen biztos, hogy nem most hallottunk utoljára arról, hogy valaki biztonsági gyengeségét talált a Felidézés-ben, vagy hogy esetleg komolyan vissza is éltek valaki(k) rovására azzal. ?-p:

És tán kiderült, hogy a Microsoft újdonságaival kapcsolatban a leggyakoribb keresések azok amik azt akarják megtudni hogy hogyan lehet őket kikapcsolni és lényegében senki se hajlandó használni legalábbis ezt.

A Microsoft nagyon erősen szerette volna "legnagyobb újítását" megtartani, de végül győztek a felhasználók:

"Teljesen visszavonja a következő Windows nagy újítását a Microsoft"

A" Microsoft - miután a hét elején már egy finomítását bejelentette - csütörtökön gyakorlatilag teljesen visszavonta Windows 11 rendszere következő kiadásának egyik legnagyobb újítását. A cég által frissen közöltek értelmében ígya Felidézés (Recall) funkció egyáltalán nem fog ott lenni semmilyen formában a már a Windows 11 24H2-vel érkező Copilot+ PC-ken."

"Mint korábban már megírtuk: a szóban forgó új funkció bejelentése után nem sokkal rengeteg kritika érte a Microsoftot előbbi miatt. Ezek hátterében azt állt, hogy a Felidézés lényegében egyetlen óriási adatvédelmi és biztonsági rémálom lett volna - hiszen az új funkció gyakorlatilag a felhasználók minden, a gépen tett "lépését" naplózta volna, amit ráadásul egy kártevők és illetéktelenek számára is könnyen hozzáférhető adatbázisban akart volna tárolni. "

"A kritikákra a válaszul a Microsoft először azt jelentette be, hogy alapértelmezésben nem fogja aktiválni az újítást, valamint, hogy annak adatait plusz védelemmel látja el. A jelek szerint azonban ez sem hatotta meg a felháborodott népeket - ezért dönthetett végül a cég a Felidézés bevezetésének teljes elhalasztása mellett."

Ó szóval csupán el akarja halasztani? Később se lesz jobb.

Ilyenek mostanában a Microsoft fejlesztései? Egy semmirevaló, káros rémálmok? Nem hiába akarnak termék eladás helyett különböző "csak úgy kapjunk" bevételeket inkább, mint amik a felhőből, vagy reklámokból jönnnének. Kitalálni valami új, értelmes dolgot? Az nem megy már régóta.

Amúgy maga a Recall aminek titkosszolgálatok biztos örültek volna, egy indoka lett volna az AI létezésének, hisz az AI keresett volna vissza benne. Mert annyira nem tudnak igazán értelmes dolgot kitalálni neki, pedig állítólag mindent majd az AI intéz majd.

Pont nemrég fogalmazta meg a világ legnagyobb befektetési bankja, hogy pont az a baj a mai "AI"-kal, hogy senki se tud valami értelmes dolgot kitalálni velük kapcsolatban, ami kell az embereknek, fizetnének érte és még jól is működne:

"Óriási bukta lesz a mesterséges intelligencia - jósolja a világ egyik legnagyobb befektetési bankja"

"Jim Covello, a Goldman Sachs globális részvénykutatási vezetője szerint ugyanis azok, akik a mesterséges intelligenciába történő befektetéseikből történő meggazdagodást remélnek, valószínűleg teljes tévúton járnak. Véleményét a pénzügyi szakember arra a tényre alapozza, hogy bár az MI-s befektetések irdatlan pénzeket emésztenek fel, valódi értékteremtő és jövedelemtermelő tevékenységet nem nagyon lehet várni tőlük."

A titkosszolgálatok tán nagyon szeretnék mégis, hogy ez majd visszakerüljön, bár senki se kér belőle:

"Ez nem jelenti azt, hogy a vállalat végleg elveti a Felidézés ötletét - de azt igen, hogy alapos átdolgozásába kezd annak, mielőtt egyáltalán ismételten meglebegtetné bevezetésének ötletét."

"Az átdolgozott Felidézés-t a cég először a Windows Insider program keretében fogja majd elérhetővé tenni, és onnan fog kikerülni a Copilot+ PC-kre, ha sikerült új formáját elnyernie a tesztprogramban. Azt, hogy erre mikor fog előre láthatólag sor kerülni, a Microsoft nem közölt információkat."

Már most is megvolt ígérve, hogy biztonságos, de nagyon nem volt az. És sohase lesz az.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr4418443777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deansdale 2024.07.10. 07:57:51

Azok közé tartozom akik eleve nem értik, hogy ezt mire lehetne használni. Mi a fenéért akarnám visszanézni, vagy ismételgetni amit a múltban csináltam? Ha munkához kell valami repetitív dolog arra írok makrót.

GABOR2 2024.07.10. 11:46:53

@Deansdale: Nem vagy egyedül, nem találkoztam tán senkivel aki miután totál megértette mi ez azt mondta volna, hogy hasznos lenne neki.
süti beállítások módosítása