Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Matolcsy vs Varga vs... egyre személyesebb

2023. október 10. - GABOR2

Most aztán történtek dolgok... Igazából az ország sorsának szempontjából tán nem, hacsak nem az, hogy a gazdaságnak azon szereplői akiknek együtt kéne dolgozniuk mostmár még jobban utálják egymást és ez egyre jobban személyes ügy nekik.

Mi történt röviden? Matolcsyt és Vargát beültették egy helyre, hogy beszélgessenek közönség előtt kicsit a gazdaság helyzetéről mire Matolcsy a földbedöngölte Vargát a kritikájával, mire ő is vissza-vissza szúrt picit és volt ott egy harmadik szereplő, Bod Péter Ákos korábbi jegybank elnök, aki szintén beszállt a buliba és ő is Vargát támadta... bár őszintén az ő részeit alig olvastam.

Ugyanis az eredeti story baromi hosszú beszélgetés, leírva... nem is fogom minden betűjét elemezni.

De aztán a story folytatódott, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szólt be Matolcsynak és utánna ő viszonozta a szivességet. Mellékesként még ott volt a kormány is, különösen Nagy Márton.

 

Egyébként az egész story totál gyerekes. Már az is jelzésértékű, hogy a több kilóméter hosszú szöveget a Portfolio összefoglalta egy rövid bekezdésben, ami kb. arról szól, hogy a Jegybank elnök Varga teljesítményét minden sz@rnak elmondta:

"A 61. Közgazdász-vándorgyűlésen Matolcsy György, Varga Mihály és Bod Péter Ákos egy plenáris beszélgetés során vitatja meg a magyar gazdaság helyzetét. Matolcsy György jegybankelnök előadásában arról beszélt, hogy az MNB egyedül maradt az inflációs harc elején, tömegbalesetnek nevezte a gazdaságpolitikai kormányzati lépéseket és hangsúlyozta a monetáris és fiskális politikai együttműködés fontosságát"

"Varga Mihály pénzügyminiszter kritizálta a jegybank tavaly őszi kamatpolitikai lépéseit, valamint úgy látja, hogy politikai döntésen múlik majd az Európai Uniótól érkező források feloldása."

Egyébként én hallottam a rádióban egy műsort erről az egész előadásról. Matolcsy mint egy sértett kisgyerek ott mondogatta, hogy ő elsőként jelezte, hogy az infláció el fog szállni és ha rá hallgatnak minden rendben lett volna, de a Varga Mihály pénzügyminiszterúr elk@rt mindent. Varga meg próbált felnőtt maradni, de valahogy - azoknak akik csak azt figyelik ki mit sugározz ki magából - gyengének tünhetet, mert pl. képes volt olyat is mondani, hogy belátja, hogy követett el hibákat. Matolcsy viszont tökéletes volt.

A Bod Péter Ákos is beleszállt Vargába és valami olyasmit mondott, hogy Varga meggyőző ereje menthette meg az országot a leminősítéstől, de ő maga viszont kíméletlenül leminősítené az országot, mert egy nagy sz@r ami van. Mégegyszer... az ő részéből alig olvastam valamit. Viszont ez a kritika emlékezetet valahol arra, amikor Matlcsy azt mondta, hogy Varga a kapott kitüntetésével akarja megállítani a forint romlását...

Amúgy nem volt teljesen érdekesség nélküli a beszélgetés. Nekem pl. érdekes volt, hogy egy Portfolio.hu-s emberke moderálta, mégse szólt közbe amikor mindkét fél részéről olyan dolgok hangoztak el, vagy éppenséggel nem hangoztak el, amiről egy portfoliós tudja, hogy így nem kóser. Mindkét részről.

Pl. volt egy olyan rész, hogy Varga arról beszélt, hogy mik az okai az inflációnak és érdekes volt, hogy pl. ő meg se említette, hogy a vállalatok a profitnövelés miatt emelték az árakat.

A másik nagyon érdekes dolog volt számomra, hogy mindkét fél arról beszélt mint nagyon-nagyon fontos tényezője az inflációnak, hogy a Covid idején sokat költekezett a kormány.

És ez egy érdekes dolog ami megmagyarázhat bizonyos rejtélyeket. Ugye az inflációs adat évről évre jön ki és nem akkor volt magas az infláció amikor kiosztották azt a rengeteg pénzt - több mint tíz évnyi spórolásnyit - gazdaságvédelem címszó alatt - ami, mint volt szó róla itt sokat, nem igazán mondható gazdaságvédő pénzosztásnak.

És pont van is erről egy érdekes cikk, hogy van itt egy nagy anomália, hogy igazából mennyit is esik vissza a  fogyasztás igazából, mert bizonyos adatoknak együtt kéne mozogniuk, de fura mód nem teszik:

"Még mindig nincs válasz a magyar gazdaság jelenlegi legnagyobb rejtélyére"

"Érthető, hogy így összeomlottak a költségvetés áfabevételei Magyarországon, hiszen a lakosság pénze elinflálódott, mindenki rosszabbul él, tehát alig tudnak az emberek vásárolni - hangzik el sokszor a gazdasági értékelés. A válasz azonban túl kényelmes: valójában az áfabevétel látványosan elmarad attól, ami a gazdasági folyamatokból következne. Sőt, ma valójában ahány adatra ránézünk, annyifélét mondhatunk a háztartások vásárlásairól. A magyar gazdasági folyamatok egyik legnagyobb rejtélye, hogy sehogyan nem áll össze, mi történik a lakosság fogyasztásával."

"Úgy zuhannak az áfabevételek, mint a kő - Ezért van bajban a kormány"

"Jól látható, hogy már a költségvetésért felelős miniszter is látja, hogy nincs minden rendben. Ezt az álláspontot támasztják alá a péntek délelőtt megjelent részletes államháztartási adatok, amelyek azt mutatják, hogy az áfabevételek oldalán már nem kicsi a baj, hanem óriási."

Szóval az én tipp megoldásom erre az egész rejtélyre... Igen, maga az egyszerű magyar lakosság fogyasztása bezuhant, és ezért az Áfa bevételek is zuhantak.

Viszont!!!!

Volt ez a koronavírus alatt kiosztott rengeteg pénz, ami mégse okozott akkor inflációt. Nos, azok akik megkapták, kevesek, ezt a rengeteg pénzt... most kezdték el elkölteni, ami az óriási inflációt okozza részben.

Visszatérve erre a rendkívül hosszú, de nagyrész érdektelen beszélgetésre... bár pszichológusoknak nagyon érdekes lehet... azoknak akik az irigységet, féltékenységet elemzik... Matolcsy mondta:

"Egy kalandorpolitika inflációs kalandját látjuk" ;

 "Az európai inflációs bajnok nem igazán nyertes pozícióját foglaltuk el. Jelentős, a második legnagyobb gazdasági visszaesést szenvedi el Magyarország az elmúlt két negyedévben" ;

"Lehet, hogy tüzet akart oltani a kormány, de olajjal"

"Matolcsy ezt úgy jellemzi, hogy egy gazdaságpolitikai "tömegbaleset", "szerencsétlenség" volt. Ugyan ebből már kifelé megyünk, decemberre 7% körül lehet az infláció, de van mögöttünk egy élmény, egy gazdaságpolitikai kudarc - mondta Matolcsy György."

Satöbbi, satöbbi, Varga visszaszólt, de ő próbált felnőtt maradni.

Igazából Matolcsy totál tönkrevágta az ország gazdasági növekedését azzal, hogy az egekbe emelte a jegybanki alapkamatot, erről persze egy szót se ejtett, de különös mód épp egy korábbi jegybanki alelnök vallotta ezt be ezekkel a szavakkal:

"Nincs olyan hülye, aki hitelt vegyen fel, vagy hitelt adjon"

"Piaci körülmények között nincs olyan hülye, aki hitelt vegyen fel, és nincs olyan hülye, aki hitelt adjon ilyen kamatszintek mellett - fogalmazott Nagy Márton. A kamatcsapdát a Széchenyi Kártya Programmal és Baross Gábor-programmal sikerült mérsékelni, utóbbi hitelprogram nélkül 40%-os lenne a vállalati hitelkihelyezések visszaesése, a teljes hitelkiszáradást részben ezzel sikerült megakadályozni. A kamatstoppal sikerült elkerülni a bankok hitelportfóliójának a romlását is."

Amúgy Matolcsy a jegybank és a kormány munkájának összehangolását úgy érti, hogy ezeket amit mondott Nagy Márton, szüntessék meg, mert a kormány túlköltekezik... pedig ha még ezek se lennének az halálos csapás lenne.

Ja és Matolcsy - egyébént totál szembevenve korábbi önmagával - kijelentette, hogy a magyar vállalkozások ne olcsó pénzügyi forrásokra várjanak, azt nem fognak kapni, hanem innováljanak, legyenek annyira zsenik, hogy a külföldi tőke majd finanszírozza őket.

"A növekedést nem lehet a régi, olcsó kamatokra alapozott modellel tovább vinni

- mondta a jegybankelnök. Az innovációra, oktatási, egészségügyi fordulatra van szükség, ez kéne, hogy forrása legyen a növekedésnek. "

És sokan ezt emelik ki mint fő üzenetet.

Meg Varga belengette, hogy lehet még a bankadót növelni, de máris cáfolta egy csomó kormányember, hogy nem, nem lesz magasabb bankadó.

Na... még rengeteget lehetne erről az eredeti storyról írni, de volt folytatás, térjünk rá lassan, de előbb források az előbbiekről:

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20230921/matolcsy-gyorgy-magyarorszag-az-arfolyamvalsag-kuszoben-volt-641031

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20230922/nagy-marton-vizsgaljuk-az-uzemanyagarakat-ha-kell-beavatkozunk-641351

Vannak itt cikkek, hogy a kormány "ultimátumot küldött a bankoknak", de igazából arról van szó, hogy esélyt kapnak arra, hogy maguk tegyenek valami gyenge kísérletet, hogy javítsák a hitelezést. Ugyanis a kormány arra jutott állítólag, hogy annyira rossz a helyzet a gazdaságban, hogy fontosabb, hogy az több pénzhez jusson mint hogy neki több bevétele legyen + bankoknak nem akar új kötelező terhet adni még akkor se, ha szuper magas volt a profitjuk.

"Ultimátumot adott a kormány a bankoknak!"

"A gazdasági növekedés helyreállítása érdekében a kormány új bankadó kivetése helyett a hitelezés újraindítását várja el bankszektortól - idézi Nagy Mártont a GFM közleménye. A gazdaságfejlesztési miniszter hétfőn délután hivatalában fogadta a Bankszövetség elnökségét, köztük Jelasity Radovánt, a szövetség elnökét."

Matolcsy története úgy folytatódott egyébként, hogy miután mint egy sértődött kisgyerek kiosztotta Vargát, Parragh László - A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke - odaszúrt neki, hogy ők voltak akik igazából ezt felismerték idő előtt, de a jegybank képtelen volt ezt felismerni.

Aztán ő meg Nagy Márton is elmondta, hogy a jegybank csak az inflációra figyel és nem érdekli őket, hogy közben kinyirják a gazdaságot, be kéne indítani a hitelezést, újra olcsó forrásokkal...

És Parragh László ezekkel a szavakkal zárta, ami kiverte Matolcsynál a biztosítékot:

 „csekély vigasz, hogy nem értenek hozzá.″

"Parragh László odaszúrt a MNB-nek: „csekély vigasz, hogy nem értenek hozzá″"

Persze szerintem értenek hozzá, csak Matolcsy direkt tesz keresztbe.

Matolcsy pedig nem fogta magát vissza újabb ellensége kiosztásában:

"A Matolcsy György által vezetett Magyar Nemzeti Bank szerdán szokatlanul éles közleményben ment neki Parragh Lászlónak. A jegybank szerint a kamara elnökének legújabb kijelentései ismét hemzsegnek a tárgyi tévedésektől, egyértelműen alátámasztva hozzá nem értését.

PARRAGH LÁSZLÓNAK AZONBAN NEMCSAK A GAZDASÁGI ISMERETEI, HANEM SZÖVEGÉRTÉSI KÉPESSÉGEI IS GYENGÉK – TESZI HOZZÁ A KÖZLEMÉNY."

 

 

Szóval egyre többen ismerik fel és merik is kimondani... Matolcsy probléma. És egyre kevésbé rejtik szép szavak mögé.

"Az osztrákok is csak pislognak, mi történik Matolcsy Györggyel"

Még sokat lehetne itt elemzgetni de inkább berakok pár forrást amit érdemes lehet elolvasnod:

"Most fizetjük meg csak igazán az infláció árát, nagy ütések érnek Európában"

"Brutális béremelkedés Magyarországon, de így katasztrofális a helyzet"

"Megemelte inflációs és csökkentette GDP-növekedési előrejelzéseit az MNB"

"Nagy Márton elismerte: nem tartható idén a kormány egyik legfontosabb célja"

"Még mindig a magyar infláció a legmagasabb az EU-ban"

Ó és végére egy jó hír... olcsóbb lehet a kenyér... bár annak a fényében, hogy az "olcsó, de mérgezett ukrán gabona" mellett is duplázodtak az árak, sok reményt nem táplálnék:

"Olcsóbb lehet a kenyér? A búzaárak folyamatosan csökkennek"

"Oroszország tavalyhoz hasonlóan az idén is rekordtermésre számít búzából, ami megerősítette vezető pozícióját a gabonapiacon. Ez a többlet hároméves mélypontot hozott az árakban, annak ellenére, hogy az Ukrajna és Oroszország között a Fekete-tengeren kialakult feszültség tovább fokozódott."

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr2218231919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GABOR2 2023.10.11. 01:25:29

Találtam egy ilyet... Varga odaszúrogatott Matolcsynak:

"Varga Mihály szerint csak növeli a jegybank függetlenségét, ha most nem pótolják vissza a veszteségét"

444.hu/2023/10/10/varga-mihaly-szerint-csak-noveli-a-jegybank-fuggetlenseget-ha-most-nem-potoljak-vissza-a-veszteseget

"A kormány éppen azért veszi át részében az infláció letörésének munkáját a jegybanktól, mert úgy érzi, abban a hagyományos monetáris politikai eszközök kevesek."

gigabursch 2023.10.11. 12:36:22

Ne félj, jövőre nem lesz rekordtermés, a lz őszi gabona 40%-át vetették még csak el...
süti beállítások módosítása