Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Varga megnyert egy ütközetet Matolcsy ellen, a bankok is örülhetnek... kb. mindenki más veszített

2023. szeptember 12. - GABOR2

Megjött a válasz amire annyira vártak Vargáék; igen, módosíthatják úgy a törvényt, hogy a jegybank tartozását nem kell megtérítenie a költségvetésnek:

"Megjelent az EKB hivatalos véleménye a magyar jegybanktörvény módosításáról"

Így Matolcsy közvetlen szemetét... sok százmilliárd tartozást nem tudja Varga nyakába rakni. ( és a lakosságnak )

Majd Matolcsynak kéne kigazdálkodnia ezt... sok szerencsét hozzá.

De lehet megpróbálja mert könnyen lehet ha a számládon több százmilliárd minusz van, akkor nem tudsz majd finanszírozni hobby projekteket se. Nem lehet, hogy egy jó barátod éppen nyerjen egy ilyet.  Meglátjuk.

Matolcsy mióta találkozott az amerikai nagykövettel lényegében hallgatásba burkolózott. Nem is csoda.

Szóval Varga ezt behúzhatja magának.

De vannak mások is akik nyertesnek érezhetik magukat ebben az országban, még úgy is, hogy az ügyfelek tömegesen választanak másokat helyettük, még úgy is, hogy az állam állítólag nagyon bántotta őket... mindezek ellenére a profit az egekben van.

És ezt Matolcsynak köszönhetik, aki az egekbe emelte az alapkamatot.

Nézzük, hogyan hatott ez a banki nyereségekre, az állami extraadó után, ami miatt nagyon sírtak:

"Kiszúrt a kormány a K&H-val, de így is felrobbant a nyeresége"

"Az egy évvel korábbi 9,7 milliárd forint után 35,8 milliárd forintos adózás utáni nyereséggel zárta a K&H Bank az első félévet, pedig az extraprofitadó szabályozása rendkívül kedvezőtlenül változott áprilisban a pénzügyi csoport számára."

Több száz százalék profit az állami "sanyargatás" után is. Szép...

Mi van az ügyfelekkel? A bankok aggódnak, vagy inkább "aggódnak", mert ez a rekord nyereség azzal együtt jött össze, hogy sokan leléptek tőlük, meg sokaknak romlott hitelképessége:

"Aggódnak a magyar bankok a lakosság hitelképessége miatt"

"Az MNB Banki Konjunktúrafelmérése alapján a bankrendszer 2023 első felében is a konjunktúra romlását tapasztalta. A bankok megítélése szerint ehhez a legnagyobb mértékben a hitelkereslet 2022. második feléhez viszonyított csökkenése járult hozzá. A bizonytalan makrogazdasági környezet, az ügyfélkockázatok, a jövedelmezőség, illetve a források elérhetőségének negatív irányú elmozdulásai szintén kedvezőtlenül hatottak a banki helyzetértékelésre - derül az MNB honlapján olvasható összefoglalóból."

"a bankok 59 százaléka tapasztalta a hitelképesség romlását a lakossági szegmensben, a bizonytalan kilátások és iparágspecifikus kockázatok miatt 43 százalékuk pedig a vállalati ügyfelek esetében."

A bankok miközben rekord profitot raknak zsebre, látják, hogy akiktől van... a "nép", meg a vállalatok egy része sz@rul áll és ez aggodalomra ad okot. Annyira le lettek húzva, hogy abból majd még baj lehet.

Nem azért lesz baj, mert nem lenne elég banki profit, hanem, mert a bankoktól annyian lelépnek, hogy elkezdenek nem megfelelni az előírásoknak.

Amúgy itt van a magyaroszági banki rangsor:

"Megérkezett a friss banki rangsor: a te bankod hányadik a listán?"

Ők jól vannak, annyival több törlesztőt vehetnek el hála Matolcsynak, hogy bár sokan belerokkannak, sok ügylet létre se jött, és sokan a bankoktól máshova vitték a pénzüket... mindezekkel együtt is több száz százalékos a profit... de igen, aggódnak picit, hogy baj lesz abból, hogy az ügyfélkörük betörpül, mert az új Matocsy környezetben nagyon senki se akar majd új hitelt felvenni. De héj... addig még van idő, addig is pezsgő a több száz százalékos nyereségre.

Viszont vannak akik nincsenek jól... kb. az országban mindenki más. Persze tudjuk, hogy a vállalkozások igazából sokkal jobban megemelték a termékeik árát és ebből hatalmas profitjuk lett... van, mert igazából nem csinálták vissza. Lelepleződtek, hogy jogtalanul emelték az árakat, de minden megy tovább. Sőt, gondolom majd még emelnék tovább hamarosan.

Tehát végső soron a dolgozó lakosságból szívta meg kb. mindenki magát aki örül.

Magyaroszágon annyira szélsőségesen megnyúzták az embereket, hogy felmérések azt várják, hogy az egész világon Magyarországon fog női legjobban a gazdagok száma... mert lesz sokkal több szegény, vagy még szegényebb:

"Magyarországon nőhet a leggyorsabban az ultragazdagok száma"

"A Knight Frank elemzése szerint a következő öt évben az egész világon Magyarországon bővülhet legnagyobb mértékben az ultragazdagok köre, 74,4 százalékkal. A becslések szerint 2027-re már 415 olyan magyar lesz, amelynek nettó vagyona meghaladja a 30 millió dollárt."

De héj, a jó banki profitból nem lesz jó GDP adat:

"Nagy Márton elismerte: nem tartható idén a kormány egyik legfontosabb célja"

"Várakozásom szerint 2023-ban nulla körül alakulhat a GDP növekedése, az idei év fogyasztási sokkja miatt a kormány által korábban jelzett 1,5 százalékos prognózis nem tartható – mondta az Indexnek Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. A tárcavezető arról is beszélt, szerinte mekkora minimálbér-emelés jöhet."

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr9518212961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madarász Henrik 2023.09.13. 01:43:38

Különben olvastam egy érdekes cikket, hogy honnan ez a hibbant akkugyár építési ötlet, a német autógyárak mondták Orbánnak hogy kezdjen el ilyen gyárakat építeni, mert különben lelépnek az országból ha vége lesz a belsőégésű autók gyártásának az EU-ban.
süti beállítások módosítása