Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Nem a Skynet ébredt öntudatra, csak megint a felhő okozott galibát... világszerte

2023. augusztus 22. - GABOR2

"Akár a Terminator franchise-ba is kiválóan illő jelenet játszódott le a hét elején egy neves gyártó 3D-s nyomtatóival az egész világon. Az egységek ugyanis hirtelen, minden látható ok nélkül, sok helyen az éjszaka közepén kezdtek el különböző dolgokat kinyomtatni - tulajdonosaik legnagyobb rémületére és értetlenségére."

"Mint utólag kiderült, szerencsére egyelőre nem az öntudatra ébredt Skynet próbált meg egy saját robothadsereget életre kelteni ezzel az ötletes módszerrel, hanem a szóban forgó cég, a Bambu felhőszolgáltatásán lépett fel valami probléma."

Ahogy egy felhős hackertámadással ki lehet rabolni akár egy kontinenst, úgy egy felhős hiba se marad feltétlenül az adatközponton belül, hanem világszerte okoz kárt... mint ez.

"Márpedig amikor a felhasználók ki akarnak nyomtatni valamit a szóban forgó 3D-s printereken, az adatok ezen a szolgáltatáson futnak keresztül, és csak onnan jutnak el vissza a nyomtatókra."

"a cég szerverei számos nyomtató esetében úgy hitték, hogy még nem küldték le azokra a korábban feladott nyomtatási feladatokat, így - tévedésből - ismét elküldték azokat. Ezek hatására persze a 3D-s nyomtatók újra elkezdték előállítani a szóban forgó tárgyakat - jobb esetben csak váratlanul beindulva, rosszabb esetben egy már félig vagy teljesen elkészült tárgyra pluszban rányomtatva azokat."

De a történet végülis, a megszokottól eltérően, majdnem félig happy enddel zárult... Vagyis a jövőben a felhőt ki lehet hagyni majd a képletből, de csak hiba esetén:

"lehetővé fogja tenni a felhasználók számára, hogy azok a felhőszolgáltatás megkerülésével, közvetlenül a helyi hálózaton át is el tudják küldeni az adatokat nyomtatásra a 3D-s printerekre hasonló üzemzavarok esetén."

Persze meg lehetne ezt oldani úgy, hogy a felhő mindig kimaradjon, de nem akarják ezt... Miért? Talán jól jön a titkosszolgálatoknak, hogy lássák mit nyomtatnak egyes cégek, meg... nekik is anyagilag... hisz a felhő "szolgáltatásért" lehet mindig pénzt kérni, most vagy majd a jövőben... pedig felesleges és biztonsági kockázat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr6218199115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.08.23. 09:40:05

Miért nincs áramtalanítva a rendszer éjszakára?

GABOR2 2023.08.23. 11:37:58

@gigabursch: Egy igazi felhős birodalom felett sohase megy le a Nap... Az egész világon vannak ügyfeleik... akik lehet az éjszaka közepén is dolgoznak.
süti beállítások módosítása