Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Egy újabb puzzle a magas inflációs rejtélyhez

2023. május 23. - GABOR2

Most megjelent egy írás, ami egy újabb okát adja meg a magas inflációnak. Azt azonban figyelembe kell venni, hogy ez az európai képpel foglalkozik, mi pedig mint tudjuk az európai átlagnál sokkal rosszabbul állunk... még mindig. A gazdaságunk döglődésének vannak is jelei:

"Nagyot zuhant Magyarország áramfogyasztása - Mégis miért?"

"Áprilisban folytatódott az ország áramfogyasztásának visszaesése: a villamosenergia-rendszerben a teljes havi bruttó felhasználás 7,7%-kal volt kisebb, mint egy évvel korábban, és több mint 10%-kal múlta alul az adatot közlő Mavir várakozását. Ezzel már 11 hónapja tart a 2022 júniusában kezdődött, elsősorban az energiaárak emelkedésének hatásaival magyarázható negatív széria."

Ha a lakosság nem fogyaszt és az energiafelhasználása ennyivel kisebb... mi a t@köm okoz inflációt?! Nem a hétköznapi emberek. A kormány vagy jegybank. Szerintem Matolcsy a hunyú, erről már írtam sokat.

Apropó most csökkentette az alapkamatot Matolcsy és arról beszélt hogy az infláció az első számú közellenség. De héééé... nem arról volt szó eddig, hogy azért kell a hipermagas alapkamat, hogy az infláció ellen küzdjünk... Most akkor hogy csökkenti... akkor hogyan beszélhet úgy, hogy most ezzel küzd az infláció ellen?!

Na mindegy, az is kiderül, hogy küzdeni kell a költségvetési hiány ellen... magyarul a gazdaságélinkítést hagyjuk, meg megint fontos lenne takarékoskodni. Bezzeg a koronavírusnál egy év alatt elpazarolták több mint tíz év ilyen takarékoskodását, de héj... kezdjük előlről, húzzuk meg a nadrágszíjat éveken át, hogy aztán pár hónap alatt h@lyeségekre elpazarolják megint.

"Matolcsy György: minél előbb ki kell vezetni az ársapkákat"

Igen, az árakat nőni engedni kell mindenképpen, nem nőttek még eleget.

Amúgy sok szép szót szól most az együttműködésről a kormánnyal, miközben próbálja kicsavarni a kezükből az utolsó dolgot ami levegőt adhat a gazdaságnak.

Matolcsy szupermagas kamata tényleg érezteti hatását:

"Az európai rangsor végén kullog Magyarország: szinte sehol nem volt ekkora gazdasági visszaesés"

"MAGYARORSZÁGON KÍVÜL CSAK EGYETLEN ORSZÁG, LITVÁNIA VAN RECESSZIÓBAN."

"Az eltéréseket jelenleg főleg az magyarázza, hogy melyik országot milyen mértékben érintette az energiaválság, erre milyen kormányzati választ adtak, a kamatszinten közti különbség is fontos, valamint vannak egyedi tényezők is."

Matolcsy hatás:

"A kamatszint növekedése a legtöbb EU-s országban - főleg az eurózónában - messze nem volt ennyire számottevő, reálgazdasági hatása is enyhébb lehet a monetáris szigorításnak."

Node akkor lássuk a puzzle újabb darabkáját... bár még egyszer... ez Európát vizsgálta, Magyarországnak vannak még plusz okai.

Nos, az újabb tanulmányok, vizsgálatok azt mutatják, hogy... egyszerűen a cégek pofátlanul csak még több profitot akarnak maguknak.

De most komolyan... Magyarországon mi magyarázza a 100%-os kenyérár emelkedést, miközben arról panaszkodnak, hogy teli vannak a raktárak szuperolcsó ukrán gabonákkal. És azt szeretnék, ha a magyar gabona lenne inkább... ami miatt persze tán újra árat kéne emelni, mert az nem olyan olcsó. Vagy mégse, mert igazából semmi se indokol ilyen magas árakat, egyszerűen csak... profit hajhászat.

A vizsgálatok szerint ma már kb. csak erről szól:

"Fájdalmas felfedezést tettek a közgazdászok: a vállalatok kapzsisága miatt szenved Európa lakossága"

"Már nem konspiratív gondolat, hogy az eurózóna inflációs nyomását elsősorban a vállalatok profithányadának emelkedése fűti, egyre több elemzés tárja fel ezt a jelenséget. Most az Európai Bizottság bizonyította be, hogy az inflációt már nem az ellátási zavarok és nem is a szokatlanul magas bérkövetelések okozzák, hanem a vállalatok azon felismerése, hogy a magas inflációs környezetben a fogyasztókkal a sokkal magasabb árakat is piacvesztés nélkül el tudják fogadtatni."

"Az ING Bank nagy visszhangot keltő áprilisi elemzésében például a kapzsiság inflációjának nevezte az európai árnyomást, felhívva a figyelmet arra, hogy nem a munkaerőköltségek és nem is önmagában az ellátási gondok okozzák egyedül az európai inflációt, hanem abban egyre nagyobb szerepe van a vállalati profit növekedésének. Elemzésében a holland bank is arra jutott, hogy

A BELFÖLDI ÁRNYOMÁS LEGNAGYOBB RÉSZÉT MÁR NEM A MUNKAERŐKÖLTSÉGEK ÉS AZ ADÓK, HANEM A PROFITOK TETTÉK KI."

"Megállapításuk szerint 2021 második felétől kezdve az áremelkedés jelentős része a magasabb vállalati nyereséggel magyarázható. Az ING úgy véli, hogy mind a profit-ár, mind az ár-bér spirál erősödik, a maginfláció makacsul magas maradhat, az EKB-nak határozottan kell szigorítania.

Már az EKB is felfigyelt erre a jelenségre, a jegybank februári ülésének jegyzőkönyvében merült fel először, hogy az inflációnak vannak olyan elemei, amelyek nem a magasabb költségekhez kötődnek. A jegyzőkönyvben azt írták, hogy a profitnövekedés továbbra is nagyon erős maradt, ami arra utal, hogy a magasabb költségek magasabb eladási árakba való áthárítása továbbra is erőteljes. Ezért az EKB hangsúlyozta, hogy a nyereség és a haszonkulcs alakulása folyamatos nyomon követést és további elemzést igényel, a bérek alakulásával egyenrangúan."

Magyarul, legalábbis Nyugaton, azért emelkedtek annyira az árak, már jó ideje, mert egyszerűen a cégek megemelték anélkül, hogy ezt valami költségnövekedés indokolta volna. Vajon Magyarországon is ezt tették a cégek... Több mint valószínű igen.

Valahogy a fogyasztói oldalnak vissza kéne vágnia, mert ez k. nagy pofátlanság és még nem is akarják, hogy vége legyen...

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr7318130866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása