Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A koronavírus és a gazdaság és Orbán... 14

2020. augusztus 12. - GABOR2

Nézzük a legfontosabb dolgokat amik történtek a témában. Ugye elvileg most még kb. minden oké az országban vírusügyileg, de már látható, hogy nem sokáig lesz így:

"Egyre több a koronavírus-örökítőanyag a magyar szennyvízben"

Ráadásul egyre inkább nagyobb az aránya a fiatalabb korosztálynak a fertőzöttek között:

"Több a 40 évesnél fiatalabb koronavírusos beteg, mint korábban a Semmelweis Egyetem felmérése szerint, külföldről hozzák be a fiatalok a vírust"

"Merkely Béla: Elérkeztünk a második hullám küszöbére"

Oké, a korábbi részekben bemutattam, hogy igazából a kormány kb. nem segít semmit a gazdaságnak és ami kevés pénz volt a Gazdaságvédelmi alapban is igazából végül szinte teljesen más célokra ment el, úgy mint pl. sport, stadionépítés, DE... egy pici pénz még maradt benne és most látni, hogy jön a második hullám. Nyilván az várható, hogy emiatt a kormány egy ideje már feltölti ezt az alapot... Nos,... nem, épp ellenkezőleg:

"Védi a gazdaságot a kormány: két nap alatt óriási összeget szórt ki a költségvetésből"

"Az elmúlt napokban két olyan kormányhatározat is megjelent, amelyekkel a kormány összesen 155 milliárd forintot csoportosított át a gazdaságvédelmi alap terhére. Ezzel már a teljes költés 1400 milliárd forint felett jár."

"Az augusztus 6-i közlönyben megjelent forrásátcsoportosítás értelmében a kormány 41 milliárd forinttal csapolta meg a gazdaságvédelmi alapot, majd 7-i döntésével közel 114 milliárd forintot vont el a válságkezelési eszközből. De mégis mire költötte el ezeket az összegeket?"

Biztos csakis nagyon fontos, gazdaságot védő dolgokra ment el a maradék pénz... nos, a sport most se maradt ki:

"Szegedi kézilabdacsarnok előkészítésére és megvalósítására pedig 11,2 milliárd forintot."

Aztán ennek se sok köze van a gazdaság védelemhez:

"A Külgazdasági és Külügyminisztérium Külképviseletek igazgatása beruházási sora plusz 21,7 milliárd forintból gazdálkodhat."

Ez se tűnik egy sűrgős dolognak:

"A Tihanyi Alapítvány pénzbeli vagyoni juttatására ment 36 milliárd forint."

"A GAZDASÁGVÉDELMI ALAP TERHÉRE MÁR 1421 MILLIÁRD FORINTNYI KIADÁST KÖTÖTT LE A KORMÁNY."

Igen, amiből kb. semmi se gazdaság védelemre ment, hanem a kormány hóbortjaira.Hogyan állunk akkor most? Letolt gatyával várjuk a második hullámot, 100% fölött kimerítve a Gazdaságvédelmi alapot nem gazdaságvédelmi dolgokra:

"VAGYIS MOST MÁR AZT MONDHATJUK, HOGY A KORMÁNY MÁR NEMCSAK A JÁRVÁNYÜGYI (ESZKÖZBESZERZÉSI) KIADÁSOKAT KÖLTI FEDEZET NÉLKÜL, VAGYIS A DEFICIT ROVÁSÁRA, HANEM A GAZDASÁGVÉDELMI KIADÁSOKAT IS A DEFICIT EMELÉSÉVEL FINANSZÍROZZA."

Mi úgy csináljuk a deficitet, hogy mellette még nem is segítjük szinte semennyire se a vállalkozásokat.

"Mindezek fényében nem meglepő, hogy az idei költségvetés hiánya folyamatosan kúszik egyre feljebb és nem kizárt, hogy a GDP 7-8%-át is el fogja érni idén."

Nem nagyon segít... még kedves is voltam ezzel a megfogalmazással. Ugye a másik nagy story, az a KATA-sokkal történt. Talán végre a kormány ráébredt, hogy segíteni kéne őket, azonkívül a kisebbségen kívül is akiket tényleg segítettek legalább ideiglenes adóelengedéssel?

Dehogyis, méghogy segítség, kaptak inkább egy jó kis 40%-os adót. Szerintük ettől igazságosabb lett a rendszer:

"Izer: igazságosabb lesz a kata"

Na most, a Portfolionak van egy remek cikke ami bemutatja, hogy gyakorlatilag halálra ítéltek ezzel bizonyos szakmákat.

"Komoly bajba kerültek az ügynökök: egy komplett szektor halálos ítéletét mondta ki az új kata-szabály?"

"Az új kata-szabályok miatt több szakmai szervezet is tiltakozott, viszont a biztosítások értékesítésével foglalkozó függő és független ügynököket kifejezetten kellemetlenül érintik a módosítások."

"A szabályozás különösen rosszul érinti a biztosítási szektorban dolgozó értékesítőket, hiszen ők annak az egy cégnek számláznak, aki megbízza őket; egyes ügynökök esetén egy biztosító, többes ügynökök esetén egy biztosításközvetítő.

Esetükben tehát már jellemzően a 3 millió forintot meghaladó bevételrészre vonatkozna a 40%-os adóteher, ami azt jelenti, hogy havi bruttó 250 ezer forint átlagos bevétel fölött már jelentkezik az említett adókulcs."

"A havi 250 ezer forintos bevétel leadózása után tehát nettó 225-200 ezer forint maradna az ügynökök zsebében, ráadásul a legtöbb értékesítő saját magának fizeti a ruházkodását, benzinpénzét, laptopját is."

Vagyis... ha egy kemény bruttó 250 ezer forintos bevételed van, már kaphatod a 40%-os adót. Ez... katasztrófa. Gyakorlatilag értelmetlen dolog belevágni így ebbe.

És egy nagyon fontos dolgot ne felejtsünk el. Ezek az ügynökök... igazából nem lakás-, vagy balesetbiztosításból élnek meg, hanem megtakarítás értékesítéséből. És mi a legnagyobb megtakarítás? Hát a nyugdíjt kiegészítők. Ugye már látható előre, hogy az állami nyugdíj nem lesz elég, ezért a kormány még bizonyos nyugdíjcélú megtakarításokat még támogatott is, amiket ezek a biztosítósok megpróbáltak eladni, hogy ne legyen olyan súlyos a "nyugdíjkatasztrófa". Most ezzel gyakorlatilag a nyugdíj problémának a megoldását is hátráltatják.

Most friss hír, hogy viszont kötöttünk rekordmértékű fegyvervásárlási üzletet az USA-val:

"Egymilliárd dollárért vesz Magyarország légvédelmi rendszert az Egyesült Államoktól"

De most tényleg... tettekben van valami nyoma, hogy a kormány védené a gazdaságot igazából? A katonaságot fel kell fejleszteni, de most csináltak már egy kb. 8%-os deficitet, és ezt most rárakták, plusz semmi sincs a gazdaságvédelmi alapban és várjuk a második hullámot?

Persze nyugi... dolgoznod kell majd; mindenféle dologgal megkeserítik az életet, de dolgozni azt majd kell:

"Merkely: szinte biztosan lesz második hullám, de még egyszer nem lehet lezárni Magyarországot"

Hogy vannak a háztartások?

"Átlagosan 3 hónap tartalékuk van azoknak, akiket a koronavírus miatt rúgtak ki"

"A magyar családok felének van csak két hónapra elegendő pénzügyi tartaléka"

De az ország úgy összességében rendben van, azért üres a Gazdaságvédelmi kassza? Nem:

"Itt a friss előrejelzés: a régióban csak Szlovákián üthetett nagyobbat a válság, mint rajtunk"

Sajna továbbra se látom, hogy a kormány segíteni akarná a meglevő vállalkozásokat. Ez talán azért van, mert le akarja rombolni a meglevő szakmákat, hogy menjenek azokba amiket a kormány a "jövő szakmáinak" lát. Magyarul legyen minden gyári munkás és ügynök informatikus.

"Megnéztük az állami informatikus-tanfolyamot – alapnak elmegy, Gundel Takács meg a bónusz"

"Bő fele tényleg szakmai, viszont sokszor inkább riasztó, mint alapozó."

És a nyomorult felhő ebben is benne van. Nézd meg a képet Gundel mögött. Mi az első pont?! "Felhőszolgáltatás alapkövetelmény"

Vagyis talán az ingyenes képzés egy szemét, az "infomatikusok" felhő kiszolgáló emberek lesznek igazából.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr3516137850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madarász Henrik 2020.08.12. 21:22:39

Tényleg hazárdjáték amit Orbánék csinálnak, eddig szerencséjük volt a járvánnyal és a gazdasággal, de ha beütne egy komolyabb válság ott fog állni az ország tartalékok nélkül. Elképesztő Orbán sportmániája, ennyi pénzt még egy rendszer sem herdált el erre ilyen rövid idő alatt a magyar történelemben.

GABOR2 2020.08.12. 23:33:26

@Madarász Henrik: Az a durva, hogy látták, hogy most itt ez a lehetőség, hogy ebből a gazdaságvédelmi alapból gyorsan megfinanszírozzanak mindenféle sport cuccot. Aztán meg tényleg itt van a második hullám. A családok tartalékai kitartanak két hónapig, aztán járhat még 3 hónap segély, aztán komolyan elgondolkoznak az emberek... végülis hogy is segít Orbán konkrétan? És ha a dolgok után néznek rá kell jönniük, hogy kb. sehogy.

Madarász Henrik 2020.08.13. 00:40:36

@GABOR2: Abban az esetben ha ezért bukni fogja a következő választást, csak magát okolhatja, persze a propagandistái majd a panelprolikat és a buta nyuggereket fogják okolni majd.

GABOR2 2020.08.13. 11:03:25

@Madarász Henrik: Egyenlőre még nem áll bukásra, a sok szöveg tettek nélkül működik, mert korábban valóban betartotta a szavát így van hitele.

Igazából Orbán támogatottsága rekordon van, node ez nyilván azért, mert sokan hiszik azt, hogy valóban kezeli a válságot.

"REKORD: ÖTÉVES CSÚCSON ORBÁN VIKTOR TÁMOGATOTTSÁGA"

www.erdely.ma/rekord-oteves-csucson-orban-viktor-tamogatottsaga/

KalmanBlog 2020.08.13. 13:58:07

A következő választás még két év, nem? Nem hiszem, hogy a k. vírus mostani dolgai annyira erőteljesen befolyásolnák. Ha hosszútávon munkanélkül maradnak embertömegek, az csinálhat csak bajt.

Nekem sokkal inkább úgy tűnik, hogy alapvetően elégedettek voltak az emberek a k. vírus kezelésével: csak olyan korlátozásokat csináltak, amit a nép követelt, viszont nem ellenőriztek túl durván, így a lázadozók is viszonylag boldogak lehettek, nem volt annyira szar nálunk, mint nyugatabbra. A járványt pedig eddig sikerült megfékezni, semmi drámai nem történt. Úgyhogy én nem nagyon látok ebben hibát.

Ha komoly recesszió lesz is - ahogy szerintem lesz -, akkor is lehet majd mindenfelé mutogatni, hogy máshol is ez van. Talán az a "trükk" is valamennyire be fog jönni, hogy többen nyaralnak itthon, így a vendéglátósok is valamennyire kárpótolva lesznek a korábbi kimaradás miatt.

A nemzetközi trendek is Orbán malmára hajtják a vizet, mert lassan már a normie-k számára is nyilvánvalóvá kezd válni, hogy micsoda katasztrófa a progresszió, amit a baloldal itthon is bevezetne. Szóval én egyáltalán nem érzem veszélyben a következő választást, és őszintén szólva örülök is ennek.

GABOR2 2020.08.14. 12:11:48

@KalmanBlog: " Ha hosszútávon munkanélkül maradnak embertömegek, az csinálhat csak bajt."

Így van. Viszont amiért 3 hónap a munkanélküli segély (ha egyáltalán jár) plusz két hónapig van tartalék a magyar családoknál hamarosan nagy bajok várhatók; nem is annyira hosszú az a táv.

"Nekem sokkal inkább úgy tűnik, hogy alapvetően elégedettek voltak az emberek a k. vírus kezelésével"

Ami az egészségügyi részét illeti még azok is lehetnek. Ami a gazdaságit nem.

"Ha komoly recesszió lesz is - ahogy szerintem lesz -, akkor is ..."

Friss adatok a témában:

"Itt a magyar GDP-adat! A vártnál nagyobbat esett a gazdaság a koronavírus-válságban"

"A második negyedévben a magyar gazdaság teljesítménye (szezonálisan és naptárhatással igazítva) 13,5%-kal maradt el az egy évvel korábbi szinttől. A kiigazítatlan GDP-növekedési adat -13,6%, az erre vonatkozó előzetes várakozások konszenzusa -10,7% volt, vagyis a várakozásoknál nagyobb volt a gazdasági teljesítmény zuhanása."

www.portfolio.hu/gazdasag/20200814/itt-a-magyar-gdp-adat-a-vartnal-nagyobbat-esett-a-gazdasag-a-koronavirus-valsagban-444864

"Hirtelen a ranglista másik végén találta magát Magyarország – Kevesen zuhantak nálunk nagyobbat Európában"

www.portfolio.hu/gazdasag/20200814/hirtelen-a-ranglista-masik-vegen-talalta-magat-magyarorszag-kevesen-zuhantak-nalunk-nagyobbat-europaban-444906

"Talán az a "trükk" is valamennyire be fog jönni, hogy többen nyaralnak itthon, így a vendéglátósok is valamennyire kárpótolva lesznek a korábbi kimaradás miatt."

98%-os zuhanást nem fogja kompenzálni, bár ők valóban kapnak segítséget a kormánytól... Bár pont nekik felesleges, ha egyszer nem jön vendég még nagyon-nagyon sokáig, míg másnak a túlélésre sokkal kevesebb elég lett volna.

"Szóval én egyáltalán nem érzem veszélyben a következő választást, és őszintén szólva örülök is ennek."

Mert azt hiszed már láttad a legrosszabbat. Bár igaz, a másik oldal még rosszabb lenne. Orbán nem segít, de összeségében csak kicsit árt, de a progresszívek még elviselhetlen terheket raknának az emberek nyakába pluszba.
süti beállítások módosítása