Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Kultúrháborús történések 5

2019. június 04. - GABOR2

Most csak egy kis bejegyzés...

Az amerikai nagy techcégek az adatok szerint 137 milliárd dollárt vesztettek értékükből nemrég:

"Facebook, Google Regulatory Woes Erode $137 Billion From FANGs"

Itt rögtön láthatjátok az ábráról, a Google a múltkori több mint 70 milliárdos zuhanásához most újabb néhány tíz millárdot rakott.

De nem csak ő vesztett tízmilliárdokat:

"Some $41 billion evaporated from Facebook on Monday as a person familiar with the matter said the U.S. Federal Trade Commission will oversee antitrust scrutiny into whether the firm’s practices harm competition in the digital market under an agreement with the Justice Department. That added to early-morning losses as the group was hammered by a report the Justice Department was preparing an antitrust investigation into Google. Some $52 billion was erased from Google’s market value as the stock fell 6.9%"

Szóval Facebook - 41 milliárd dollár; Google -52 milliárd dollár.

Ilyen mértékű folyamatos a zuhanás nem fenntarható még ezeknek a cégeknek se.

Amúgy most annak apropóján vesztettek sok pénzt, mert egyre nagyobb az esélye, hogy mostmár normálisabban fogják szabályozni őket mint eddig és a befektetők egy része szerint emiatt kevesebb lesz a profit.

Viszont ha olvastátok az előző ezzel foglalkozó részeket, akkor emlékezhettek, hogy szerintem a techcégek ennek igazából még örülnek is, mert Trump alatt a szabályozás valószínű azt fogja jelenteni, hogy az embereknek nagyobb szólásszabadságot adnak; emiatt újra visszatérhet majd több millió ember akit korábban bannoltak és éppenséggel javulni fog ezen cégek pénzügyi helyzete. A Google is pl. a jobboldaliak bannolása miatt veszített az értékéből több mint 70 milliárd dollárt.

Amúgy még más techcégek is veszítettek durván értékükből:

"Two FANG megacaps that were not directly targeted -- Netflix Inc. and Amazon.com Inc. -- also sold off sharply. Amazon plunged 4.7% as about $41 billion was wiped out of the e-commerce giant. Netflix lost $2.5 billion from its market value as the stock fell 1.6%."

Amazon -41 milliárd, Netflix -2,5 milliárd.

A kultúrháború természetesen nemcsak a techcégek frontján vívódik, hanem mondjuk a filmiparban is.

Most például az történt, hogy az USA-ban Georgia államban bevezettek egy szigorúbb abortusz törvényt és erre több nagy filmkészítő cég felvette, hogy akkor ők talán nem csinálnak ott többé filmet.

A Netflix is, ami ugye szintén milliárdokat vesztett az értékből.

 'Disney, Netflix and WarnerMedia say new abortion law may push their movies out of Georgia'

Bennem az ilyen lépések aggodalmat keltenek, hisz pl. egy olyan jövőben ahol a cégek mindenért bannolnak ami nem tetszik nekik, ugyanakkor minden netre lesz kötve, egy-két felhőben... egész országokat zsarolnak majd meg. Kell ez nekünk? Nem.

Visszatérve a filmkészítőkre, másik meg persze megintcsak az, hogy a saját cégük alatt vágják a fát, hisz ebben az államban nagyon kedvező feltételek mellett tudnak filmet készíteni, úgyhogy azzal hogy lelépnek onnan profitot vesztenek és ennek a részvényesek egy része ( az amelyik nem akar kultúrháborúzni ) nem fog örülni és szépen repkednek majd a mínusz tízmilliárdok.

"The state is a hub for entertainment industry production, in part because of generous tax breaks Georgia offers filmmakers and producers."

Azért látszik, hogy a milliárdos mínuszokat látva már inkább csak annyit mondanak, hogy lehet, hogy lelépnek, de lehet hogy nem.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr9814878046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GABOR2 2019.06.04. 18:41:51

Ajánlom még ezt a magyar nyelvű cikket, bár nem mindennel értek vele egyet, hisz a fő mondanivaló, hogy ez már volt valamennyire régen is és működött és nagyon kevés figyelmet fordított arra, hogy most nagyon nem. Sőt szerinte ez lesz majd tán az új "motor" ami képtelenség:

mandiner.hu/cikk/20190531_woke_kapitalizmus

Deansdale 2019.06.05. 08:32:10

"Viszont ha olvastátok az előző ezzel foglalkozó részeket, akkor emlékezhettek, hogy szerintem a techcégek ennek igazából még örülnek is, mert Trump alatt a szabályozás valószínű azt fogja jelenteni, hogy az embereknek nagyobb szólásszabadságot adnak; emiatt újra visszatérhet majd több millió ember akit korábban bannoltak és éppenséggel javulni fog ezen cégek pénzügyi helyzete."

James Damore esete félremagyarázhatatlan bizonyítéka annak, hogy a politika már rég beépült ezeknek a cégeknek a vezetőségébe, majd onnan lefelé a középszintű pozíciókba és végül az egyszeri melósok közé is, és a vezetőséget a pénz a legkevésbé sem érdekli, csak végrehajtják az ágendát, kerül amibe kerül. Ha csődbe mennek, az sem gond, a fejeseknek úgyis lesz másik hasonló állás napokon belül. Az csak porhintés, hogy külső nyomásra cenzúráznak, valójában ugyanannak a politikai erőnek a részei ők is, mint azok akik "kívülről nyomják" őket, szóval az egész csak bábszínház. Azok akik a háttérből mozgatják a szálakat betolták a Susan Wojcickiket és Sheryl Sandbergeket az adott cégek igazgatótanácsába, akiknek egyetlen szerepe a progresszív politikát erőltetni, akár a cégek csődbe menése árán is. Ezek a halak a fejüktől bűzlenek, belülről, és szerintem fölösleges azt remélni hogy az anyagi veszteségek hatására majd kijózanodnak. Ha egy cég felülről lefelé tele van progresszív aktivistákkal azokat holmi pénz nem győzi meg arról, hogy a szent hitük tévedés, nekik ez olyan mint a muszlimoknak a dzsihád. A cenzára továbbra is erősödni fog, nem gyengülni.

Ja, és ezen Trump sem fog változtatni, ő a gazdaság gatyába rázásán kívül jóformán semmit nem csinált, és a cenzúra terén sem fog. Legyünk jóhiszeműek vele szemben és mondjuk azt, hogy a gazdasághoz nagyon ért, és azt hitte hogy a kisemberek fő gondja gazdasági jellegű, amit ő majd jól megold és azzal eljő a kánaán... A maga részét hozzá is tette ehhez, de a kánaán nem jött el, mert a gondok zöme politikai ill. ideológiai, így nem lehet azzal megoldani ha csökkenti a munkanélküliséget vagy az adókat.

Deansdale 2019.06.05. 08:39:05

Még annyit, bár ezt már mondtam valahol, valamikor régebben: a "woke kapitalizmus" szerintem annak a jele, hogy a versenypiaci cégek vezetősége tisztában van a progresszív politikai nyomással, és általában woke reklámokkal jelzik, hogy ők a "jó" oldalon állnak, lécci lécci ne csinálja ki őket a háttérhatalom. A többségük nem hülye, tisztában vannak azzal hogy politikamentesen több bevételük lehet mint ha csak egy politikai oldalt választanak, de benyelik ezt az anyagi veszteséget azért hogy kifejezzék a hovatartozásukat, mert ez még fontos lehet. Persze az is benne van a pakliban, hogy már sokkal több helyen vannak Wojcickik és Sandbergek mint az ember gondolná, talán nem csak a véleményformáló cégek vezetőségébe nyomtak be progresszív aktivistákat, és már a hamburger - és mosóporcégeknél is ők tolják az aknamunkát.

Vagy mindkettő.

GABOR2 2019.06.05. 10:38:00

@Deansdale: Én szerintem is sok cégnek valóban ugyananaz a tulajdonosi köre. Ezt simán mainstreamben is megírják... a világ vagyonának mondjuk fele már kevesebb mint harminc ember tulajdonában van és ez csak amit bevalllanak; sok rejtett keszekusza tulajdonlás is van, meg strómanok. Meg mind kb. egyszerre lépnek és mind ugyanazt gondolják... Szóval ezzel egyetértek. Viszont nem egyformán szenvedik el a veszteségeket. Például Soror civiljei ezzel az egésszel több mint keresnek mint valaha, a techcégek viszont rengeteg pénzt veszítenek például. Az Y generációtól azt várták, hogy majd szó nélkül mindent elfogad és ez nagyon nem jön be. Ezért ők szerintem már inkább elnapolnák a kultúrháborút . Amit írsz a különbőző szintű vezetőkről... Vannak helyek ahol a legfőbb vezető új fiú az elit körében és még mindig ő vezeti a céget... szerintem ő nem akarja csődbe vinni... meg bejuttatot civilek viszont persze... legalábbis ha tudja, hogy úgyis lesz új állása. Viszont az SJW dolgot is sokan megélhetésből, vagy valami más, nem őszinte hitből nyomatják és ha már nem kell félni attól, hogy a fölötte lévő kirúgja már bátor lesz mást tenni.

Trump elég későn reagál az internetes rajongói cenzúrázására, de mostmár azért mozgolódik valami és ha lesz szabályozás a techcégekre hiába helyeznek nyomást, nem cenzúrázhatnak és ők, legalábbis egy részük örül ennek... Szerintem pl. Zuckerbergnek még mindig fontosabb a pénzszerző funkció mint az ideológiaterjesztő. Még arra is hajlandó, hogy konzervatívokkal üzleteljen ha megfizetik...

De mindezeken felül... sok helyen amit beszéddel el lehetett érni már megtörtént, az a kör lefutott és mondjuk 90%-ban nyertek a liberálisok. Ennek hála pl. oké sok helyen hogy migrik árasztják el őket.

Viszont az új körben a cenzúrázás nem lesz elég. Például a németeknek mostmár több mint 50%-a nem kedveli a migriket és ez nem előítélet, az akkor volt amikor megjöttek és az pozitív volt. Hiába mossák már éjjel-nappal az agyukat már több mint 50%-nak nem tetszenek.

Akkor a németek hivatalosan tanácsolják, hogy a zsidók ne hordjanak kipát, ha nem akarják, hogy bajuk essen.

A muszlimok összecsaptak az SJW-kel és nem szeretnék, hogy a melegekről tanítsák a gyerekeiket.

És ez csak pár nemrégi történet. Szóval... az új időszakban már elég világosan ki fog derülni, hogy a "kisérlet" katasztrofális vég felé tart, bármit mondanak is a médiájukban.
süti beállítások módosítása