Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Az ignoráció kora

2018. november 27. - GABOR2

Az elöző cikk kérdésére a választ meg is lehet adni: a megoldás az ignoráció.

Semmilyen logikus út nem vezet ahhoz, hogy digitális államot, gazdaságot, infrastruktúrát akarjunk kiépíteni, mivel ezeket megvédeni nem tudnánk, mert mindig sebezhetőek maradnak; tehát ha mindezek ellenére ilyeneket építünk akkor a valósággal meg kell küzdeni és erre egy megoldás van: az ignoráció, vagyis nem veszünk tudomást a valóságról.

Mert én nem azt mondom, hogy nem lehet megcsinálni a digitális világot, ahol minden digitális és összekötött; meg lehet, de miért? Azért mert az emberiség képes saját jóléte ellen tenni; és ha megcsináljuk el fogjuk szenvedni a szörnyű következményeket, mert a digitális világnak vége lesz; mindig ott van fölötte a Damoklész kardja, csak akarat kérdése, hogy mikor vetnek neki véget. Még lehet, hogy hagyják is viszonylag hosszan létezni, hisz rajta keresztül ki lehet rabolni egy ország tudáskincsét. De az első igazán komoly háborúnál bedöntik majd. És az a Nyugat vége lesz, hisz le fog állni ebben az elképzelt jövőben minden és azonnal vesztes lesz a Nyugat és a népesség becslések szerint 90%-a meghalna az USA-ban egy éven belül... valószínű Európában se lenne jobb a helyzet, sőt.

Vannak akik ezt meg akarják akadályozni, viszont van egy olyan gond, hogy nem csak a számítástechnika bugos...

Az ember is az.

Van pl. egy olyan bugja, hogy bár látja, hogy baj van, de mivel mindenki csinálja, hát ő is teszi. Van olyan bugja, hogy nem érdekli hogy megismerje a dolgok hátterét még mininális szinten se és ezért egyszerűen... nem tud a problémákról amiről tudnia kéne.

Á, de akik ezeket a rendszereket tervezik és megengedik, hogy létrejöjjenek azok azért talán mégiscsak tájékozottak... De itt jön be a képbe az újabb bug: pénzéhség

Van egy olyan bug is, hogy egyszerűen egy bizonyos kor után nem képes jól befogadni új gondolatokat és nem lép új utakra mikor arra lenne szükség.

És még sok más bug.

Ez az ignoráció kora és nemcsak a biztonsághoz való hozzáállásra terjed ki. Pl. cégek mint a Microsoft teljesen normálisnak tartja, hogy úgy ad ki rendszeresen frissítéseket, hogy azokat azonnal vissza kell vonni. Nem érdekli, hogy mik a következmények.

Vagy ideológia alapján vesznek fel embereket, szintén nem törődve a következményekkel.

Vagy olyan terméket készítenek amit a többség valamilyen szempontból rühel és csak valami egy százalék igényét elégíti ki, akik amúgy nem fogják megvenni a termékét. Ezzel a cég és dolgozóik jövőjét is kockára teszik, a vezetők nyilván bespájzoltak pár millióval a szűkös időkre.

De a filmek se maradhatnak ki például. Ott is az az eset amit írtam az előbb. Például olyan aranytojást tojó tyúkot is veszteségessé tudtak tenni, mint a Star Wars.

A cégek alapvető törvényszerűségeket nem tartanak be és ezért rengeteg pénzt veszítenek.

Miért lehet ez?

Próbáljuk valami logikusat találni...

Igazából a világ vagyonának azt mondják a fele nagyon kevés ember birtokában van. És ezek a birtok viszonyok nem egyértelműek, keresztbe kasul rejtve vannak a dolgok, de ha nagyon beletúrnak még az is kiderülne, hogy sok riválisnak tünő cégnek igazából ugyanaz a tulajdonosi köre. A szupergazdagoknak kicsi a világa.

És nyilván nem az egyetemről kikerült lilahajú lánykák döntik el, hogy most akkor a világ legyen ilyen vagy olyan, hanem ezek a nagyon gazdag emberek; akik megbízzák azokat a vezetőket akik aztán felveszik azokat az embereket akikről azt hisszük, hogy hatalmuk van, pl. feministák; pedig a mögöttük álló "nagy emberek" miatt lehet ez és promótálják őket mindenfele...

Szóval lehetséges, hogy ezek az emberek egyszerűen valahol összeültek és úgy döntöttek, hogy fontosabb a pénzszerző funkciónál az, hogy olyan legyen a világ amilyennek akarják. Simán meg tudják engedni a veszteségeket, igazából nem is vesztenek semmit; a csődbejutott cégüket megveszi egy másik cégük, adófizetői pénzből megmentik, simán kipótólják a veszteségeket.

Ezért lehet őrült projekteket megvalósítani, aminek semmi értelme ha elgondolkozunk rajtuk elsőre, meg másodikra... Lehet, hogy ezek az emberek azért támogatnak ártalmas projekteket, mert pontosan az ártás a cél?

És a dolog főleg a pénz miatt megy, bár vannak ellenerők.

A Nyugat szánalmas dolgoknak esik áldozatul, aminek része a kényelem, de leginkább a pénzéhség; azért lehet káros projekteket megvalósítani, mert megtalálják hozzá az embereket és őket pénzzel győzik meg.

A Nyugat felkutatott ősi civilizációkat, kutatta, hogy mi okozta vesztüket, mindenféle tudományos kara van, ami arra volna, hogy figyeljen mi visz rossz irányba és ez nem elég egy emberi bug miatt... a pénzéhség.

Lehetsz egyetlen szuperhatalom, amit senki se fenyegethet komolyan kívülről, de a saját lakosság pénzéhségét kihasználva belülről, szánalmasan tönkre tudnak tenni.

A cégek, politikusok közül sok megvalósítja ezeket a zsákutcás, projekteket ilyen-olyan okból, de a lakosság ignorációja nélkül ez nem megy. Viszont a lakosság kiderült nem annyira ignoráns mint gondolták, úgyhogy megy most a versenyfutás, hogy még a nagy ébredés előtt olyan helyzet álljon elő, amiből visszatérni nehéz lenne. A digitális álmok már eleve halva születtek; nem kérdés, hogy nem állhatnak fent örökké, a kérdés az, hogy a végük mennyi embert ránt majd magával.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr6514396360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GABOR2 2018.11.29. 02:15:11

Ismét egy jel, hogy az Y generáció nem olyan mindent elfogadó, mint amilyennek elképzelték, hogy majd lesz. Tudom, hogy apróságnak tűnik, mert csak játék viszont ez igenis jelzésértékű lehet.

A játékosok betartották az igéretüket, hogy nem vették meg a Battlefield 5-öt, egy héttel a megjelenés után 50%-os kedvezménnyel adják az USA-ban és amit ismerünk eladási adatokat aszerint 63%-kal teljesít rosszabbul mint az előző része (az 1; ha valamki nem lenne képben, mert nem sorrendben van).

Az Y generáció tud nemet mondani.

www.youtube.com/watch?v=T43nNG63yUE

btprg 2018.11.30. 00:20:49

Jó kis cikk volt :) Nem lazsáltál, látom 27-én jó sok bejegyzés jelent itt meg. Kár hogy mostanában alig van időm olvasni....

GABOR2 2018.11.30. 12:25:06

@btprg: Lelkiismeret furdalásom volt, mert múlt héten nem írtam semmit, mert én is el voltam havazva teljesen...
süti beállítások módosítása