Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Tessék mondani, hogy lesz így digitális jövő?

2018. november 27. - GABOR2

Teli van minden vele... legyen minden még inkább digitális. A gazdaság is, az állam is, a közlekedés, a KKV-k se merészeljenek kimaradni belőle.

De mégis miért, ha az a helyzet, hogy megoldhatatlanul sebezhetőek ezek a rendszerek; akkor miért bizzunk meg bennük?

Az a vicces, hogy miközben megy száz előadás arról, hogy legyünk digitálisak... becsusszan olyan is ami azt mondja ez nagyon rossz ötletnek tűnik... és ezeket komoly szakemberek tartják nem pedig üzletet kötni akaró... "új emberek".

"Egész országokat kapcsolhatnak le, ha bejönnek a tervek"

Miközben megy a nagy győzködés, hogy minden autó legyen önvezető és csatlakozzon 5G-n az internethez meg egymáshoz; miközben okosvárosokat akarnak, miközben digitális államról álmodoznak... mindeközben tartanak egy konferenciát arról, hogy a hackerek mostmár nem pénzt akarnak hanem... nem túlzok: "országokat kapcsolnak le". Nem jövő... jelen.

"Az elmúlt hónapok adatlopási botrányai után most a nagyvállalatok még az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt fektetnek a kiberbiztonsági intézkedésekre. Van is mitől tartani, egy konferencián arról beszéltek szakértők, hogy a hackereknek már nem csak a gyors pénzszerzés a céljuk személyes adatok lopásával, de egész országokat céloznak meg."

"Korábban a hackerek megelégedtek a gyors pénzszerzéssel, csak egy kis pénzt akartak keresni azzal, hogy néhány személyes adatot elloptak. De most már egész csoportok vannak, akik azzal foglalkoznak, hogy kreatív módszereket találjanak ki arra, hogy teljes országokat lekapcsoljanak"

"A napokban a World Economic Forum kutatói készítettek egy felmérést, amiből az derült ki, hogy a fejlett országokban és Európában a vállalatvezetők a kibertámadásokat nevezték meg az üzletüket veszélyeztető egyik legnagyobb kockázatként. És ezek a félelmek egyre erősödnek. Nem csak amiatt aggódnak, hogy gyakoribbá válnak a támadások, de attól is, hogy súlyosabbak lesznek."

Tessék mondani, akkor mire fel a nagy tervek a digitális mindenről? Hogy pl. egész ipar legyen netre kötve, meg a közlekedés meg stb.? Semmi reális alapja, tönkretenné az országokat? Ááááá, de az a sok állami támogatás amit kaphatnánk ha benne vagyunk a "buliban"... oké ennyi pénzért bedönthetővé teszem a Nyugatot.

De nem csak üzleti rendezvényeken kezdenek egyre inkább aggódni. Érdekes viszont ez nem nagyon üti meg a címlapok szintjét. Pl. szerinted mi tartozik az USA 5 legnagyobb nemzetbiztonsági kockázata közé. Oké tudod, hogy terrorizmus, milliárdszor hallhattad, Észak-Kórea oké... jó most biztosan nem tudlak meglepni ezzel: az első ötben benne a van a kibertámadási veszély.

Amivel viszont valószínű megleplek az az, hogy a szakemberek álltal összeállított lista szerint a kiberfenyegetés az első mind közül, nem a terrorizmus.

"The national security threats against the United States have changed dramatically even in the past two years, according to senior Trump administration officials."

Vagyis drámaian megváltozott a helyzet, dehát ezt azért értelmes ember előreláthatta volna.

"The top five areas of concern that keep senior officials awake at night fall into the categories of critical infrastructure, cybersecurity, terrorism, border security, and drones. China, Iran, North Korea, and Russia are the countries with both the intent and capability to attack the U.S. in cyberspace."

"Today, the federal government’s biggest concerns are attacks on critical infrastructure, hacks into America’s private and public cyberspaces, and gaps in America’s physical borders. "

Szóval legjobban attól félnek, hogy a nagyon modern, innovatív, digitális országuk kritikus infrastruktúráját meghackelik, meg a privát és publikus cyberteret, magyarul főleg a digitális gazdaságot és államot és még itt van a valódi fizikai határ probléma, ami azért eléggé aktuál politika.

"Terrorists and nation-states could attack the U.S. through its critical infrastructure: banks, energy, telecommunications, and other industries. By disabling America’s power grid or shutting down financial institutions, business would be suspended and communication networks shut down."'

Igen-igen összeomlaszthatnak mindent, de akkor minek még több mindent ilyen rendszerekre bízni?

A választást is meghackelhetik, de akkor is valamiért nem tudják elképzelni, hogy akkor nem kéne ezt erőltetni:

"Election infrastructure is a major concern for the government in light of next month’s midterm elections. "

Ne csak aggódjanak, hanem tegyék meg az egzakt választ: ne legyen elektronikus szavazás. Egyébként a témáról általában is és konkrétan az amerikai rendszerről is írtam már cikkeket. Borzalmas állapotok uralkodnak.

Államok és nemzetközi bűnszervezetek a legveszélyesebbek:

"The most malicious cyber actions are being carried out by state-sponsored hackers and global organized crime networks." 

A virtuális valóságból jövő támadás veszélye ma felülmúl minden valódi, fizikai támadás veszélyét:

"Cyberattacks now exceed the risk of physical attacks,"

Tessék mondani, hogy lesz így digitális jövő?

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr7814396284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása