Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Ezekben a techcégekben egyszerűen nem bízhatsz meg

2018. október 08. - GABOR2

Nézzük csak meg a teljesség igénye nélkül, hogy mennyire tisztelték a nagy techcégek mostanában a felhasználók privátszféráját.

Elsőnek vegyük a Google-t.

 "Több ezer felhasználó személyes adatát adta ki a Google"

Nem tudom feltűnik-e, hogy már a cím is egy röhej elsőre, mert mi a Google-nek néhány ezer ember... semmiség. Ennyiért nem szeg törvényt, nyilván egy próba zajlik.

"A techóriás több száz appnak továbbítja a Gmail-felhasználók adatait, pedig ezen gyakorlatát a tavalyi évben elvileg befejezte. Ismét megkérdőjeleződik ezzel a techóriások megbízhatósága."

Nincs kérdőjel, nem megbízhatóak; ami van, azok a függő felhasználók. Akiknek már rég ott kellett volna hagyni ezeket a cégeket, amik azt tanulták meg az évek során, hogy igazából bármit elnéznek nekik.

Ez persze rossz kalkuláció, ami a végzetes lesz majd nekik, de ehhez idő kell.

Milyen "apróságokat" adott oda a cég?

"Ebben a levélben a republikánusok megemlítették, hogy egy marketingcég például 8000 magánlevélhez jutott hozzá, hogy fejlesszék saját hirdetési algoritmusaikat. Megkapta a cég a felhasználók neveit, lakcímeit, valamint a jelszavaikat is. És ez csak egy cég, a felhasználók adataihoz legalább 379 Apple- és Android-alkalmazás férhetett még hozzá."

Szóval megkapták a jelszavakat és elemezgethettek a cégek és itt nem arról van szó, hogy valami nagy automatika csinál mindent, a kis mennyiség miatt nyilván elolvasták emberek más emberek levelezését.

És adott esetben ki tudja, talán más cégek titkai is olvashatóak lettek, hisz céges dolgok is lehettek a levelezések között. Vagy fotók az asszonyról, bármi.

A Google másként is rombolta saját image-ét. Segit a Kínai Kommunista Pártnak beazonosítani az ellenséges belső erőket. Magyarán azokat akik pl. demokráciát akarnak... ugye-ugye a pénz fontosabb. Ha egyszer demokrácia lesz ott majd lehet az egykor üldözöttek emlékeznek majd rá, hogy a Google hogy segített üldözni őket.

"Most már kormányzati szintre jutott az eset, ugyanis a The Wall Street Journal beszámolója szerint Mike Pence amerikai alelnök nyíltan kritizálta a Google terveit, mondván, hogy az „erősítené a Kommunista Párt cenzúráját és veszélyeztetné a kínai felhasználók magánéletének védelmét”."

Jó mondjuk azt is tudjuk, hogy az USA baromi nagy álszent a témában.

"a Dragonfly keretében fejlesztett szoftverek pl. összekapcsolják a kereséseket a telefonszámokkal, hogy könnyebb legyen a kereséseket végzőket azonosítani és nyomon követni."

Na ezt majd a Nyugat vezetői is szívesen használnák. Meg majd a jövő diktátorai.

"A projekt létezését a Google hivatalosan is megerősítette, ám Sundar Pichai vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a program még igen korai, kutatási fázisban létezik csak."

Ez milyen védekezés már... még nincs kész, de amúgy dolgozunk rajta, hogy meglegyen.

"A híradások megjelenése után a vállalat 1400 alkalmazottja írt alá egy tiltakozó levelet, sőt, egy vezető kutató, Jack Poulson tiltakozásul le is mondott pozíciójáról."

Nehéz egyszerre eljátszani a hippi image-t és közben igazából pénzért mindent bevállalni; talán még egyes akalmazottak tényleg elhiszik és lemondanak.

De aztán van itt nekünk egy Facebook-unk is.

"Lebukott a Facebook: visszaélt a felhasználók telefonszámával"

Jaj, de hasonló sztori, talán van összefüggés?

"Nagyot koppantak azok, akik a fokozott biztonságra hivatkozva megadták a Facebooknak a telefonszámukat, ugyanis a techóriás ezekkel is visszaélt."

Az első pillanattól gondoltam, hogy ezzel vissza fognak élni és tadám. A titkosszolgálatok is tuti örültek ennek a "fejlesztésnek".

"A fokozott biztonságra hivatkozva sokan megadták a Facebooknak telefonszámukat, a kétlépcsős azonosítás ugyanis a készülékeinken keresztül történik, egy SMS-ben megadott kód által. Arról persze nem volt szó, hogy a Facebook átpasszolja a hirdetőknek a számunkat."

"A Facebook elismerte, hogy a kutatók megállapítása igaz, és azzal védekeztek, hogy csak személyre szabottabb "élményt" akartak biztosítani az embereknek."

"John Gruber netes szakértő szerint ugyanakkor már egyenesen bűnszervezet a Facebook, még ha talán jogilag nem is, de morálisan mindenképp."

Persze, hogy visszaélnek, hisz azt tanulták, hogy következmények nélkül tehetik ezt.

És végül a Twitter.

Képzeljétek, hihetetlen, de egy olyan hiba történt, hogy nem összeomlott attól a rendszerük, hanem valahogy -minő csoda - elküldte a felhasználók adatait az appok fejlesztőinek. Hmmmm valahogy deja vu-m van. Valahogy mintha már hallottam volna ezekről a rejtélyes hibákról egy milliószor, hogy valami csoda miatt elküldi a felhasználók adatait, senki se szól vagy veszi észre hónapokig; most ebben az esetben 16 hónapig ment a dolog. Biztos csak véletlen, de ha már így alakult hát egye fene. Úgy se lesz következménye...

"Egy különös hiba miatt harmadik félhez, nem engedélyezett külsős alkalmazások fejlesztőihez is eljuthattak twitterezők személyes üzenetváltásai."

Egy "különös" hiba miatt... még a mainstream újságíró se hiszi egy szavukat se.

"a twitterezők kevesebb, mint egy százalékát érinthette."

Az a helyzet, ha százmillióknak szolgáltatsz akkor a százalékos hiba arány nem igazán jó, hisz még így is hatalmas számot takar. És ha mondjuk gyerekjátékokat adnál el ekkora számban amik "csak egy százalékban" selejtesség miatt megölik a gyerekeket akkor "csak" pár millió gyerket ölt meg a cég a termékével. Hogy hangzik?

"A szóvivő azt is hangsúlyozta, hogy ha el is jutottak üzenetek harmadik félhez, velük dolgozó fejlesztők mindegyike ellenőrzött, és valamennyien átestek a szigorú kiválasztási folyamaton, mielőtt alkalmazták volna őket."

Csak épp 16 hónapon át kushat mindegyik. Biztos törölték kapásból az egészet.

"Valamivel nyugtalanítóbb, hogy egy ilyen kaliberű problémát csak sokára vesznek észre a Twitternél."

Hát igen... de héj, szankciókról nem szól a cikk, tehát várom a következő különös hibát...

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr8314289321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása