Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Ezek a furcsa, fránya hibák

2018. január 03. - GABOR2

Hihetetlen véletlenek fordulnak elő a nagy techcégeknél. Programoznak, programoznak, hibáznak, de ettől a programjuk nem összeomlik, vagy feltünően rosszul működik, hanem valahogy mindig a felhasználó privát adatait gyűjti be. Voltak egészen, szinte már csodaszámba menő esetek is, amikor a hiba ahelyett, hogy összeomlasztott volna mindent, elkezdte a felhasználó dolgait feltölteni a vállalat szerverére. Hát nem fantasztikus, hogy véletlen egy olyan hiba jött létre amely pont úgy viselkedik mint egy kémprogram? És egy újabb szervezési hiba miatt mondjuk elkezdték értékesíteni ezeket az adatokat. Ráadásul ez nem egyszer hanem rengetegszer. T@kre elhiszem.

Most a Microsoft hibázott megint véletlenül. És megint véletlenül a felhasználók privát adatai szempontjából volt ez rossz hír.

"Kötelezővé teszi mobilszámunk megadását a legújabb Windows 10"

"Az adatvédelmi gyakorlata miatt korábban is többször kritizált Microsoft-nak az óév utolsó napjaiban sikerült egy újabb öngólt lőnie a témában a Windows 10 egy új Insider verziójának kiadásával. A 17063-as build-számot viselő szoftver ugyanis nem hagyja magát felrakni mindaddig, amíg a felhasználó meg nem adja neki mobilszámát, amire egy ellenőrző kódot is elküld."

"Bár a rendszer már eddig is megpróbálta bekérni a rajta keresztül a telepítés során a felhasználó telefonszámát, mindeddig ezt a lépést át lehetett ugrani. Az új előzetes kiadásból azonban az inkriminált képernyőn hiányzik a "Skip" gomb - így előbbin csak akkor lehet túljutni, ha a telepítést végző júzer megadja a szóban forgó, súlyosan személyes adatát."

"Ugyanakkor a Microsoft szerint mindez nem egy új adatgyűjtési gyakorlat bevezetésének, hanem mindösszesen csak egy bug-nak köszönhető. Azaz, a cég szerint nem direkt tüntették el a telefonszám megadásának kihagyását lehetővé tevő gombot, hanem az csak véletlenül nem jelenik meg a korábban őt is tartalmazó képernyőn.

Tesztelik meddig mehetnek el. Nagyon ideje lenne már egy tömeges Linuxra átállásnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr5413546235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása