Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A magyar vállalkozók árazása számomra rejtély

2025. június 07. - GABOR2

Mikor Budapesten dolgoztam jópárszor elvittem a kocsimat ilyen... manapság tán divat lett így hívni... "Autókozmetikushoz". Igazából a lényeg annyi, hogy külső-belső kocsitakarítást csinálnak, az "Autókozmetika" név... ami elég feminim amúgy, szerintem csak arra jó, hogy megindokolják, hogy ugyanazért sokkal többet kéne fizetned.

Na és Budapesten annó... igazából nemrég, egy teljesen indokolható, normális árat kértek ezért. Legalábbis ahova én jártam ott így volt... Biztos voltak drágább helyek is.

Most jártam Kelet-Magyarországon, megálltam egy kis... talán nem is városban, csak faluban és kezembekerült egy ilyen hirdetési lap, ami ráadásul adna kedvezményt is, de csak a "prémium" tisztításokra.

Oké, gondoltam egy belső tisztítás most nem ártana, itt vagyok Kelet-Magyaroroszágon egy apró településen, ahol a legtöbb épület jó régi, tehát nem gazdag a helyi lakosság, a budapestihez képest sokkal jobb áron tisztítanak majd... és ó mekkorát tévedtem.

De hogy derült ki? A hirdetési lap alapján megtaláltam a neten a céget és voltak ott ilyen Google-vélemények. A legtöbb szuperelégedett volt, de aztán találtam egy olyan véleményt, ami valahogy úgy szólt, hogy: Egészen hihetetlenül pofátlan magas árakkal dolgoznak.

Oké, ez elég hihetetlennek tünt, mik a magas árak? És néztem a honlapot és... minthacsak egy felhős cég lenne.

Van egy "alapcsomag", abszolút minimum cucc, ami majdnem 15 ezer forint... de figyelmeztetnek, hogy ez csak ilyen "irányadó" ár, ha úgy ítélik meg, hogy a kocsi túl piszkos többet kérnek majd. De aztán vannak itt, prémium és luxos csomagok is... pont mint a felhőnél és ilyen majdnem 40 ezer forint külső-belső takarításért; csak belső takarítás eleve csak "prémium" szinten indul... Jesszus!

Itt vagyok Kelet-Magyarországon, egy apró településen, ahol kb. mindenki szegényebb mint a magyarországi átlag és 20-40 ezer forintot kérnének kocsi takarításért.... Nem tudom mi a helyzet most Budapesten, de sokkal olcsóbb volt pár éve ott.

És eleve mi ez az árazás? Egy kocsitakarításnak nem kéne a magyar átlagfizetéshez képest egy húsbamarkolásnak lennie. Egy könnyen megengedhető, apró tételnek kéne lennie. Arra kéne játszani, hogy minél többen jöjjenek be hozzánk, nem pedig, hogy csak gazdag ügyfelünk lesz.

És ezt látom egyre több helyen Magyarországon, hogy indokolatlanul magas az ára sok mindennek, mintha a lakosság mondjuk 85%-át eleve elírnák, hogy valaha ügyfél lesz. Mi lenne, ha alacsonyabbak lennének az árak, de cserébe mondjuk 7-szer több ügyfelünk lenne? Ja az több munka lenne...

Én szerintem a helyi lakosságból lehet abszolút senki se használja ezt az autómosót... sorry, "autókozmetikát". De akkor ki az ügyfelük? Az aki áthajt a településen és véletlenül megtudja, hogy léteznek és nem sajnál több tízezer forintot kocsitisztításra?

Hogy marad meg egy ilyen vállalkozás? Oké, a helyi lakosságra tényleg tán nem lehet számítani, hogy odajár és jó pénzt hoz, de miért bíznak abban, hogy valaki távolról majd hozzájuk megy? Budapesten is talán még mind a mai napig találna jobb helyet.

Muszáj lesz 5 percet rászánnom, hogy én takarítom ki belülről a kocsim; úgy is itt a hétvége... Wow, majd gondolhatok arra, hogy olyat teszek ami több tízezer forintot érő munka... De nem, nem fog sikerülni, hogy még el is higgyem.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr9518883768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Koenigsberger 2025.06.09. 06:34:44

Erre igen egyszerű a válasz sajnos... De én is csak úgy kérdeztem rá, miután lépten-nyomon kézi autómosókat láttam Mo-on járva, és sok alapban elhagyatottnak tűnt. Na most ugye a magyar ugaron eleve ki költ ilyen úri hóbortra, mert vagy van otthon „sterimó” (és porszívó), vagy aprópénzért lecsapja egy benzinkútnál és kiporszívózza.

Ez a sok gombamód lett autómosó valójában mind-mind pénzmosoda.

Amúgy a megállapítás igaz: vidéken a csóró eleve le van írva. Érdemes megnézni, hogy miközben a vendéglátóhelyeket, szórakozóhelyeket is taccsra vágták, hány új luxusétterem nyílt, avagy hány helyen lett új tulaj, aki a pénzeseket célozza meg.

GABOR2 2025.06.09. 15:34:18

@Koenigsberger: Ez egy érdekes elképzelés, lehetséges. Bár talán könnyebb volnael rejteni a dolgot, ha sok az ügyfél; így tán csak rokonok járnak oda folyton. Egy biztos, bizarr, hogy az ilyen cégek túlélnek. Mondjuk lehet nem fog... lehet friss cég volt, ami évvégére csődbemegy majd.

Ami az éttermeket illeti... Én úgy vettem észre, hogy bizonyos éttermek szinte csak kamu, hogy normál éttermek...

Miért? Mert igazából az emberek csak menüt kérnek tőlük, minden más olyan drága, hogy szinte senki se fizeti meg ( Budapesten kívüli világról írok ); szóval sok étterem igazából egy közétkezde + ha valaki gazdagabb betér ritkán akkor annak van az étlap. De pl. egy ilyen helyen nekem volt, hogy mondták, hogy igazából amit kérnék az étlapról nincs is náluk, kérjek mást. Plusz fizikailag is elválasztották azokat akik menüt kérnek és akik rendes étlapról rendelnek... Egyedül voltam.

Szóval nem éttermek ezek igazából, hanem közétkezdék, ahol menüt adnak a vendégek 95%-nak. Egyszerűen annyira drága lenne minden más, hogy az emberek hatalmas részét eliminálják mint lehetséges ügyfél. Ez elvileg nem okos gazdasági magatartás, le kéne vinni az árakat, hogy legyenek vendégek sokkal többen, de... a gyakorlat itt is eltér a tankönyvektől. És ott az üres étterem és a pincérek csak várnak, várnak egyedül szinte egész nap.

Koenigsberger 2025.06.11. 14:59:08

Az ilyen kamucégek csak papíron kell, hogy működjenek. Már nem mintha sokat tudnék a dologról :D de itt is, Anglia egyik nagyvárosában furcsa, hogy a paki take-awayek furcsamód nyílnak és szűnnek meg belátható időn belül, gyakorlatilag folyton más néven nyitnak újra. Kevés az, ami stabilan évek óta ott van és nincs is lerohadva.

A vidéki magyar éttermeknél tényleg így van, a javuk a mai napig nagy tételben menzaként vagy kifőzdeként működik és él meg, ahol csak megrendeled a menüt egy hónapra (szóval mint Pesten a Teletál). A puccos éttermekben általában nincs ilyen.

Az már más kérdés, hogy az átlagmagyar a puccos étteremben is úgyis csak pörköltet, rántotthúst, szántódi hústekercset meg brassói aprópecsenyét fog zabálni. Engem is beleértve. :D Bár nekem megvan a kifogásom, hogy ritkán vagyok otthon.

Volt néhány éve a Pepe nevű limonádé sorozat, az remekül kiparodizálta, ahogy a vidéki Pepe étterméből próbál meg Michelin-csillagos éttermet varázsolni a pesti mesterszakács. (Pepe szerepében Mucsival, már ez is beszédes.)
süti beállítások módosítása