Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Matolcsy vs Varga: Helyzetkép és útkeresés

2024. július 09. - GABOR2

Hol is lehetne kezdeni?

A koronavírus járvány alatt a korábbi 10 éves "nadrágszíj meghúzás" - vagyis takarékoskodás - eredményénél nagyobb mértékben osztott ki pénzt annó a kormány és igazából abból nagyon kevés ment gazdaságvédelemre. A koronavírus járvány kitöréséig a legtöbb pénzügyi mutatónk jó volt, vagy jó irányba haladt.

Orbánék annó azért merték tán ezt megengedni maguknak, mert akkor még Matolcsy velük volt. Én már előbb láttam rajta az elégedetlenséget, ami személyes féltékenységből jött Varga miatt, de Orbánék tán álmukba se gondolták volna, hogy Matolcsy olyan gazdasági pusztításba kezd majd mint ami megtörtént.

A tartalékok leapadtak, a Jegybank pedig már a kormány és az ország jóléte ellen harcol, így nehéz helyzetbe kerültünk.

A kormányt politikailag nem érintette meg a dolog, mert sikeresen hiteti el az emberekkel, hogy ez a háború miatt van és más országoknak is rosszak a mutatói.

Csakhogy látszik, hogy nálunk valamiért extrán van a bajokból és ezért több minden mutató nálunk volt a legrosszabb, sőt most is vannak ilyen mutatók.

A kormány lazán vette viszonylag, akkor kezdtek el aggódni amikor például kiderült, hogy bár rekord mértékben nőttek az árak, az ÁFA bevételek csökkentek, nem kicsit. Plusz a Jegybank összehozott "némi" adósságot, amit szépen az államnak kellene állnia. Emiatt törvényt is módosítottak, hogy ne így legyen.

Szóval itt vagyunk kb. most és akkor lássuk az új adatokat.

Matolcsy és Varga személyes újabb összecsapásáról nem tudok, most inkább nézzük azt, hogy milyen helyzetben vagyunk és a kormány miket talált ki válasznak.

Fontos röviden megemlíteni, hogy mi történt pár szóban, mit tett a Jegybank az utóbbi években pl..

Szóval nálunk lett egy Európa rekorder infláció. Senki elemző nem mondja meg, hogy ez honnan van igazán. De Matolcsy és Varga viszonylag nemrég egyetértett, hogy a magas inflációnak sok köze van a koronavírus járvány alatt kiosztott gigantikus pénzekhez.

Ez viszont azért érdekes, hogy az gazdaságvédelemre lett kiosztva pár évvel korábban. És az inflációnak a bázis alapja mindig az előző év. Viszont a kiosztás évében nincs durván megugrott infláció.

Vagyis mintha épp amikor legjobban kellett volna használni a pénzt, hogy élinküljön a gazdság ezt mégse tették meg, akik rendelkeztek felette. Később kezdték el használni az extra pénzt, ami extra nagy inflációt okozott nálunk.

Inflációt alapvetően az okozza, hogy több pénz van a gazdaságban mint amit létrehoz árut, vagy valami új értéket. Olyan országok esetében mint Magyarország, aminek nincs sok ásványkincse és kivülről szerzi be őket, mint pl. a gázolajat, ezek árának alakulása is jelentősen hathat az inflációra. De persze önmagában ez nem magyarázta ami nálunk volt.

Valahogy, valakik nagy költekezésbe kezdtek, de nem a lakosság, mert a lakossági fogyasztás totál bezuhant.

Mi fogyasztjuk a legkevesebbet Európában:

"Bulgária is előzött: Magyarország az utolsó helyre csúszott vissza az uniós fogyasztási rangsorban"

"Frissítette a 2023-as GDP és fogyasztási adatait az Eurostat, amiből kiderül, hogy Magyarországot végül Bulgária is megelőzte az egy főre jutó fogyasztási listán."

És ugye más közgazdasági törvény se nagyon látszik, hogy működne nálunk. Ugyanis, ha a fogyasztás durván visszaesik, az áraknak nem kéne még tovább növekednie, éppenséggel csökkeniük kellene. De ugye a korábbi jegybanki tanulmányból is tudhattuk, hogy a cégek sokkal jobban emeltek árat, mint következett volna a megnövekedett költségeikből és ez az emelés olyan nagy, úgy tűnik, hogy hiába nem vásárol a fogyasztók jelentős része annyit mint korábban, azok akik továbbra is úgy vásárolnak mint eddig, annyival többet fizetnek, hogy még így is megéri cégeknek, sőt jelentős profitra tesznek szert és nagyon nem is akarnak ebből engedni.

A kormány se akar még több ÁFA bevételtől elesni, még vissza is vonta azt a kevés védelmet amit nyújtott:

"Itt a bejelentés: Kivezetik a kötelező akciózást Magyarországon"

De héj, mindezt tudjuk, sőt ugye a szuperolcsó, mindent elárasztó ukrán gabona miatt ment, megy a sírás, de a kenyér ára szépen marad duplája annak ellenére, hogy a korábbi szélsőséges körülményeknek vége és hogy teli vagyunk szuperolcsó ukrán gabonával. Hogy lehet, hogy továbbra is 100%-kal többet kell érte fizetni?

És megint hallhatod, hogy sok minden külföldön, Nyugaton sokkal olcsóbb mint nálunk. Pedig ott a munkaerő 4-szer többet visz haza... Hogy van ez?

Szóval valamilyen szereplők nagyon vásárolgattak, de azok nem az átlag magyar emberek voltak. Valakik akik hozzáfértek a "gazdaságvédelmi" pénzekhez. Ugyanis Varga és Matolcsy is ebben egyetértett.

Szóval volt egy rekord inflációnk, ami rombolt, de Matolcsy az egészre úgy reagált, hogy rekord magasságba emelte a jegybanki alapkamatot.

Emiatt a privát hitelkamatok olyan magasságba mentek, hogy több elemző szerint is, nincs józaneszű ember aki ilyen kondiciók mellett felvenne hitelt.

Tehát a bankoknak rossz? Nos, sok ügyfelet vesztettek. De! Mégis rekord nyereségük lett, miért?

Röviden azért, mert Magyaroszágon van egy olyan... dolog, hogy ha egy bank a Jegybanknak ad kölcsönt, azt a Jegybank nem utasíthatja vissza. Csupán nagyon rövid ideig kell a Jegybanknál lennie a pénznek és mesés kamattal fizeti vissza az egészet; nem olyan mint amikor te, hétköznapi ember szeretne kamatot.

És bankok kb. lesz@rták, hogy nincsenek üzleti ügyfeleik, simán betették a pénzt a Jegybankba rövid időre és szupermagas alapkamat miatt is mesés vagyont szeretek ebből.

"Miközben a kormány 450 milliárdot vont el a bankoktól, az MNB 1700 milliárdot adott nekik"

Szóval miközben a Matolcsy azt próbálta elérni, hogy szünjön meg az utolsó kormány által nyújtott és támogatott finanszírozási forma is, a bankokat nem győzte kitömni milliárdokkal, teljesen feleslegesen, nem volt rá semmi szükség...

És aztán szépen jött és benyújtotta a sok minusz milliárdos számlát a költségvetésnek, hogy tessék szépen adófizetői pénzből kifizetni, a törvény szerint muszáj. De Varga és Orbán inkább hozott egy újabb törvényt, hogy ezt ne kelljen megtennie.

Szóval volt egy rekord magas inflációnk, aminek úgy tűnik jelentős köze volt a "gazdaságvédelmi pénzeknek", aztán a Jegybank ránkhozta a szupermagas alapkamatot, ami miatt nem jutott hitelhez sok vállalkozás még akkor se, ha életképes volt, aztán bankok teli lettek pénzzel, amit a magyar államkasszának kéne állnia, de nem teszi, úgyhogy simán marad a Jegybank számláján sok mínusz milliárd.

Kiutak?

Nos, a kormány egyik hosszútávú gazdasági elképzelése úgy tűnik szertefoszlik. Nem kell annyi akkugyár, erről szól mostanában rengeteg cikk; pár közülük:

"Durván elvetették a sulykot az akkumulátorgyárak, nincs aki megvegyen ennyi akkumulátort"

"Az elektromos autók nem váltották meg a világot Európában"

 "Meglepő felmérés készült az elektromos autókról: az amerikaiak fele visszacserélné őket robbanómotorosra"

"Gyengék az EV-eladások, van, ahol vészhelyzetet hirdettek"

 

De ezek amúgy is csak nagyon hosszútávon hatottak volna. Ami a jelent illeti:

"Nem éppen szép, ami a magyar gazdaságban történik - Mégis mi lesz ebből?"


"Májusban az ipar és a kiskereskedelmi forgalom teljesítménye is inkább kellemetlen meglepetést okozott Magyarországon, ami miatt egyre nehezebb gyors GDP-növekedéssel számolni a második negyedévben - írja a havi rendszerességű statisztikai adatok értékelése kapcsán friss elemzésében Virovácz Péter, az ING Bank szenior közgazdásza."

"Az ipari termelés továbbra is csökkenő tendenciát mutat, míg a kiskereskedelmi forgalom stagnált havi bázison - idézi fel a legutóbbi adatokat az elemző. Ez azt is jelenti, hogy a magyar ipar teljesítményében a februári kiugrás csak átmenetinek bizonyult, és sorozatban már a harmadik hónapja zsugorodik az ágazat teljesítménye."

"Összességében egyáltalán nincs minek örülni a szektor friss számai fényében

- figyelmeztet az elemző, aki szerint bár a részletekre még várni kell, egyetlen alágazat volt képes jobb teljesítményre."

Szóval látható, hogy milyen helyzetben van az ország, se a fogyasztással, se az iparral ne számoljon Orbán, a bankokon kívül egyik ágazat se lesz képes többet adni a költségvetésnek.

Fogyasztás: szétverve, utolsók vagyunk Európában. Ipar: továbbra is forráshoz jutni nagyon magas áron lehet és az állam is tán visszafogja a támogatásokat.

Sőt a Jegybank azt mondta be, hogy "ott van az asztalon", hogy nem csökkenti tovább az alapkamatot, sőt valahol tán még olyat is láttam, hogy növelné megint:

"Virág Barnabás az MNB kamatdöntése után: A kamatcsökkentések szüneteltetése is ott van az asztalon"

Szóval hogy lesz ebből több bevétel a kormánynak? Nos, hagyományosan az jönne, amit már rég hallottam a kormánytól:

Vagyis válság esetén nem mélyiteni kell a válságot és adót emelni, hanem csökkenteni kell a terheket, hogy beinduljon a gazdaság és az abból való többlet, az ami segít a rossz helyzeten.

Csakhogy most ellened van a Jegybank és nincsenek tartalékok.

Tehát marad egy meglehetősen hagyományos megoldás:

Épp ellenkezője amit Orbánéktól lehetett korábban hallani: Adóemelések + megemelt büntetések jönnek.

"Így néz ki a kormány nyári adóemelő csomagja"

A kormány felfogta, hogy hol van kb. egyedül pénz: a bankoknál, tehát tőlük kell többet beszedni. Majd persze sok elemzés nagyon siratja majd őket, hogy mennyire megterheli őket a kormány, de az igazság az, hogy csak próbálja egy részét visszaszerezni annak amit az adófizetők zsebéből vettek ki a semmiért.

Hogyan lehet elképzelni az egész módszert, ahogy a bankok szupermagas bevételhez jutottak?

Képzeld el, hogy te egy ember vagy, akinek van sok pénze. De valamilyen megmagyarázhatatlan okból nem utasíthatod el, ha valaki jön hozzád és kölcsön akarja adni a pénzét, még ha te nem is akarod, el kell ezt fogadnod. Szóval az illető kölcsön adja a pénzét nagyon rövid időre, mondjuk két napra. Két nap múlva neked 50% kamattal vissza kell adnod a pénzét. És nemcsak a saját pénzed összegéig, hanem durván minuszba mehetsz. Ha Jegybank lennél jönne az, hogy államnak ki kell fizetnie a veszteséget amit okoztál...

És igazából ebből semmi haszna nincs az országnak. Sőt ahelyett, hogy a pénzt a gazdaságba fektetnék a bankok, kiszipojozzák az országot. Persze lehet mondani, hogy hagyományosan amikor magas az infláció a bankok ne fektessen a gazdaságba mert az még növeli is az inflációt, de a mi inflációnk nem hagyományos, nem túl fogyasztás vagy "forró", gazdaság, ipari termelés okozza.

Szóval Orbánék próbálnak a bankoktól több pénzt szerezni, akik valamekkora mértékben gondolom azt továbbterhelik ránk... szokásosan. Mindegy hogy rekord bevétel, vagy mi van, a terhek mindig nőnek.

És itt egy elemzés arról, hogy bárhogy is próbálnak a bankok sírni, hogy nem is olyan sok pénzt szereztek ez az elemzés kimutatja, hogy még mindig nagyon sokat és ezt a Jegybanknak, Matolcsynak köszönhetik leginkább és ez egyáltalán nem volt az ország hasznára:

"Most akkor tényleg jó éve volt a bankoknak vagy nem?"

"A cikkben amellett érvelünk, hogy (1) a valóság ennél bonyolultabb, (2) ha korrigáljuk az eredményt, érdemes azt teljeskörűen elvégezni és (3) mindent összevetve a bankok jövedelmezősége tényleg kimagasló volt 2023-ban, amelyben meghatározó szerepet játszott az MNB-től származó kamatjövedelem."

Igazából ezt a lehetőséget, hogy bármikor amikor éppen azt szeretnék a bankok, hogy leszívhassák az államot, meg kéne szüntetni. 

Dehát héj, nem véletlen, hogy őket hiszik az igazi hatalomnak sokan. Ők mindig nyernek. Sőt sokszor akkor nyerik a legtöbbet, amikor mindenki más szinte vesztes, mint most.

És most is, nyugi Orbán ad olyan lehetőséget, hogy a különadójuk felét megúszhatják, ha bizonyos hosszabblejáratú állampapírba teszik a pénzüket. Vagyis Orbán igazából nem is elveszi tőlük el a pénzt, amit ők elvettek tőlünk nemrég, hanem azt kéri, hogy kölcsönvehesse, kamatra.

Az adókról szóló fenti cikkből:

"A fenti szabályok lényegét így lehet összefoglalni és értelmezni: a bankok csak abban az esetben csökkenthetik az extraprofitadó befizetési kötelezettségüket a 2024-es évben, amennyiben növelik a teljes állampapír-állományukat úgy, hogy 2027 után lejáró állampapírokat vásárolnak."

A mi pénzünket adják vissza megint kamatra.

Van még egy cég ahonnan az állam több pénzt vesz el, mint ahogy számított rá korábban.

Ugye mi elvileg mostmár gázért, áramért világpiaci árat fizetünk, de valahogy a kormány nem akarja észrevenni egy ideje, hogy több száz százalékkal alacsonyabb a világpiaci ár mint amit mi befizetünk...

Mi következik ebből?

Rekord profit az MVM-nél:

"Kiderült: több osztalékot vett ki az állam az MVM-ből a rekordnyereség láttán, mint korábban tudtuk"

"A tavaly rekordszintűre ugrott adózott eredmény láttán a magyar állam végül nem 309, hanem 324 milliárd forintos osztalékot vett ki az MVM Zrt.-ből a 2023-as üzleti év alapján, a plusz 15 milliárd forintos osztalékot június végéig kell befizetnie az államkasszába a cégnek, igaz még ezután is marad neki 178 milliárd forint eredménytartaléka, ami számos célra kapóra jöhet "

"Megtudtuk, mi van még a csomagban: 100 milliárd feletti osztalékot fizethet be az MVM"

Ez is egy roh@dt igazságtalan dolog...

Aztán még kaptunk egy kedves kis túlzott deficit eljárást a nyakunkba:

"Indul a túlzott deficit eljárás Magyarország ellen, megszületett egy fontos döntés Brüsszelben"

Plusz másik, hagyományosnak mondható eljárás, ha sok pénzt akarsz gyorsan... brutálisan megemelik a büntetéseket a NAV-nál:

"Brutális bírságolásba kezdhet a NAV, szinte mindenki érintett"

Pár másik cikk:

"Különadó-bejelentést tett a kormány - Minden, amit tudni kell az új védelmi hozzájárulásról"

Megvannak az adóemelés részletei, bejelentést tett Nagy Márton minisztériuma

 

A dolgok nem néznek ki jól egyáltalán. És nem is látni mitől lenne jobb.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr9218443793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madarász Henrik 2024.07.10. 04:17:12

Nem úgy látom hogy annyira aggódnának Orbánék a gazdaság miatt, továbbra is szórják a pénzt, repteret vásároltak, 800 milliárdért irodaházakat, 200 milliárdért napelem parkokat, 2 múzeumot építenek Debrecenben, ahova a kutya sem fog járni.

valis47 2024.07.10. 10:41:09

"Vagyis mintha épp amikor legjobban kellett volna használni a pénzt, hogy élinküljön a gazdság ezt mégse tették meg, akik rendelkeztek felette. Később kezdték el használni az extra pénzt, ami extra nagy inflációt okozott nálunk."

Tegyük fel, hogy így van, de a NER-lovagok aligha az élelmiszerboltokban költötték el ezt a pénzt, az élelmiszerárakat felhajtva ezzel.

"Inflációt alapvetően az okozza, hogy több pénz van a gazdaságban mint amit létrehoz árut, vagy valami új értéket. Olyan országok esetében mint Magyarország, aminek nincs sok ásványkincse és kivülről szerzi be őket, mint pl. a gázolajat, ezek árának alakulása is jelentősen hathat az inflációra. De persze önmagában ez nem magyarázta ami nálunk volt.

"Valahogy, valakik nagy költekezésbe kezdtek, de nem a lakosság, mert a lakossági fogyasztás totál bezuhant."

​Tegyük fel, ingatlanokat vettek például, vagy földeket. Ez sem magyarázza a fogyasztási cikkek árának magas voltát.

GABOR2 2024.07.10. 11:43:56

@valis47: A fogyasztási cikkekkel kapcsolatban megjelent egy jegybanki elemzés amiről írtam is. Ez lényegében elárulta, hogy sok vállalat azt gondolta, hogy a fogyasztók most vagyis inkább pár éve annó a sok rossz hír hallatán elfogják fogadni az áremelkedéseket és ezért jóval a megemelkedett költségük felett emelték az árakat pofátlanul. Ez az elsődleges oka ennek...

GABOR2 2024.07.10. 11:45:46

@Madarász Henrik: Hát látod ez viszonylag friss hír, máshonnan meg többet akarnak beszedni. Takarékosságnak addig nincs sok értelme, míg Matolcsy a jegybank elnök, mert simán megsemmisít minden megtakarítást...
süti beállítások módosítása