Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Matolcsy vs Varga: hamis barát

2024. május 21. - GABOR2

A legutóbbi Matolcsy vs Vargánál írtam, hogy Nagy Márton optimista lett Matolcsyval való kapcsolatával kapcsolatban, de megjegyeztem, hogy Matolcsynak nincs tán semmi oka arra, hogy megváltozzon. Meg volt fenyegetve, hogy Varga eszközt kap a kezébe, hogy elvehesse a hobby projektjei finanszírozását addig amíg a Jegybank újra nem lesz nyereséges, ami nem lesz jó darabig várhatóan. De ezt végül úgy tudom nem vitték végig. Egyéb dolog meg nincsen amiért Matolcsy megváltozna. Számára ez személyes ügy Vargával és nem érdekli ha szenved tőle az ország.

Nos, nem kellett sokat várni, hogy Nagy Márton rájöjjön Matolcsy nem lett igazából a barátja:

"Nagy Márton: "a jegybank nem képes az együttműködésre""

"A jelek szerint újra fellángolt a szakmai vita a kormány és a Magyar Nemzeti Bank között, most a magyar versenyképességi stratégiáról. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a jegybanki bírálatok láttán azt jelentette ki az Indexnek: "a jegybank nem képes az együttműködésre, hiába kerestük erre a lehetőséget." "

"Keményen nekiment a Magyar Nemzeti Bank vezetésének Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter arra hivatkozva, hogy a tárca által összeállított, a kormány által időközben már elfogadott versenyképességi stratégiáról állítása szerint az MNB vezetése nem küldött semmilyen szakmai visszajelzést, hanem kiadott egy közleményt, és abban fogalmazott meg bírálatot."

"A tárcavezető szerint az emberek joggal hitték, hogy a jegybank és a Nemzetgazdasági Minisztérium kapcsolata áprilisra konszolidálódott (hiszen volt egy személyes találkozó és közös fénykép, illetve eldöntötték, hogy a korábbi nézeteltéréseket hátrahagyva rendszeresen konzultálnak – a szerk.), és a szakemberek a háttérben érvekkel alátámasztva megbeszélik szakmai ellentéteiket. "Nem pedig kidobják egyből a piacra, nyilvánosan. Ráadásul rendszeresek az egyeztetések a két intézmény között." "

"Márton mindezek miatt úgy fogalmazott:

"Ezek szerint a jegybank nem képes az együttműködésre, hiába kerestük erre a lehetőséget. Úgy látjuk, ott olyan viselkedés uralkodik, ami alapvetően arról szól, hogy a Magyar Nemzeti Bank a médiában üzenget. Hét évig szolgáltam a jegybankban az elnök úr mellett, összesen pedig tizennyolcat. Azt gondoljuk, ez a hangnem, ami a napjainkban ott uralkodik, méltatlan az intézményhez. Ennek a felelőssége pedig a jegybank vezetőségét terheli."

Van még több is a keserű csalódás leírásából, de nem rakhatom be a teljes cikket, olvasd el az eredetit.

Mindazonáltal... én beleolvastam ebbe a Nagy Márton féle anyag eredeti bírálatába és azt kell, hogy mondjam... vannak ott jogos megjegyzések.

Például az anyag szerint a mesterséges intelligencia majd a magyar GDP 15%-árét fog hamarosan felelni... A kritika szerint ez elég légbőlkapott becslés. És ezzel egyet kell, hogy értsek... most is írtam egy cikket pár mesterséges intelligencia fejlesztésről és hát... azok nem fogják növelni a GDP-t, alighanem csökkentenék, ha valóban bevezetnék őket.

Meg persze van szó a szokásos digitalizációról, hogy majd csodát tesz... Pedig sokszor nem.

Meg az MNB bírálat megjegyzi, hogy nem külföldről kéne behozni segédmunkásokat, hogy többet exportáljunk mint összeszerelő üzem, hanem a hozzáadott értéket kéne növelni.

Szóval... igazából látok itt több dolgot is, ami jogos bírálat, amivel egyet tudok érteni.

Nagy Márton szerint is nem magával a bírálattal van baj, hanem hogy az nyilvánosan, kiteregetve ment.

Amúgy nem hinném egyáltalán, hogy Matolcsy jót akarna Magyarországnak, akkor nem azt tette volna a Jegybank az elmúlt években amit tett. Egyszerűen most ezzel tudott odaszúrni. Nagy Márton meg nem tűr némán mint Varga.

Itt egy Telexes cikk magáról a kritikáról:

"„Nincs összhangban a realitásokkal” – nekiment az MNB a kormány gazdaságfejlesztési stratégiájának"

Amúgy talán azért is mert közeledik a választás, megint elővették a szokásos lemezt, a "tudásintezív" bla-blát, dehát egyértelmű, hogy nem abba az irányba megy az ország.

"A kormány a tudásintenzív támogatásokra tér át"

"Ahhoz, hogy a magyar gazdaságot elmozdítsuk a fejlett országok felé, komoly szerepe van a tudásintenzív vállalkozásfejlesztésnek, ebben pedig a kkv-kra is fókuszál a kormány – mondta el Csepeti Ádám, a Miniszterelnökség stratégiai ügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára a Vállalkozói Gála 2024 szakmai eseményen. A politikus kifejtette: a kabinet célja, hogy a magyar cégeket segítse abban, hogy a külpiacra léphessenek és a megfelelő megoldásokkal megtalálják a nemzetközi értékesítési csatornáikat. Új cél, hogy a cégek már ne csak eszközvásárlásban, kapacitásbővítésben gondolkozzanak, hanem innovációkat is integráljanak a működésükben, de fókuszáljanak a nehezen lemásolható, szellemi feladatokra is. Csepeti Ádám elmondta azt is, hogy a közepes jövedelem csapdájából mi vezetheti ki Magyarországot."

Egy másik érdekes cikk is van itt, ez pedig arról szól, hogy visszamenőlegesen módosították a statisztikákat a fogyasztással kapcsolatban és hogy valami nagyon nem stimmel itt és hogy milyen furcsa és mondhatni... megtévesztő tud lenni a statisztika. Természetesen a dolgok úgy változtak, hogy a kép szebb legyen:

"Most a valóság írta át a statiszikát?"

"A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a legutóbbi kiskereskedelmi adatközlésénél visszamenőleg több évre módosított a számokon. Ez önmagában nem meglepő, hiszen a statisztikusok gyakran élnek becsléssel és ahogy egyre több adat áll a rendelkezésükre, úgy javítják a korábban közzétett adatokat. Ez a mostani kiigazítás azonban trendmódosító volt."

Inkább ajánlom elolvasni a cikket, de azért pár kulcs idézet:

"A magyar kiskereskedelem, amikor a KSH a februári adatot közölte, igen szomorú képet mutatott: az látszott, hogy a decemberi megugrás után stagnálás, majd csökkenő fogyasztást mértek a boltokban.

Arra itt a Portfolio-n is felhívtuk a figyelmet, hogy ez a tendencia furcsa, hiszen több tényező hatására is nőnie kellene a fogyasztásnak."

"Aztán a márciusi adatközléssel valóban megjött a fordulat, nem is akármilyen. Egyrészt a KSH havi alapon 2 százalékos volumennövekedést jelentett, ami ritkán látott nagy ugrás a forgalomban. Ráadásul nem csak ez történt. A friss jelentésben a statisztikai hivatal tavaly ősztől kezdve szinte minden hónap forgalmi adatát feljebb húzta egy kicsit, így a március havi adat már egy magasabb februárhoz képest hozott érdemi bővülést."

"Az első logikus magyarázat az lenne, hogy bizonyára a KSH visszamenőleg nagyobb forgalmat regisztrált, az ilyen típusú revíziók teljesen természetesek a a statisztikában. Csakhogy ha megnézzük, a forintban mért havi forgalmi adatok egyáltalán nem változtak. Vagyis a statisztikai hivatal ugyanazokba a nyers forgalmi számokba februárban és márciusban egészen más képet látott bele."

Kedvenc rész:

"Ezt mutatja még egy nagyon furcsa jelenség. A KSH nem csak a fő mutatót, hanem annak részeit is külön-külön igazítja. Márciusban szezonálisan igazított adatok szerint az élelmiszerforgalom 0,8, a nem-élelmiszer 0,9 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest. A kettő együtt viszont már 1,4 százalékkal. Az abszurditást fokozza, hogy a harmadik nagy kategória, az üzemanyag-forgalom 0,5 százalékkal nőtt, és így a teljes kiskereskedelmi forgalom (ami e három csoportból áll össze) 2 százalékkal.

VAGYIS ÚGY NŐTT A TELJES VOLUMEN 2 SZÁZALÉKKAL, HOGY EGYETLEN NAGY RÉSZKOMPONENSÉNEK NÖVEKEDÉSE SEM ÉRTE EL AZ 1 SZÁZALÉKOT.

Ez egy tökéletes világban lehetetlen lenne, ám a valóságban a külön-külön igazított részindexek sosem teljesen konzisztensek a teljes indexekkel."

Hát igen... a statisztika azt mutatja amit az uralkodó réteg akarja, hogy mutasson.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr8118410131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madarász Henrik 2024.05.22. 02:04:13

Szóval hamisítják a statisztikákat. Különben az Orbán gazdaságpolitikája egy zsákutca, hatalmas állami támogatásokból szarul fizetett munkahelyeket létrehozni, ahol már külföldi vendégmunkások dolgoznak. Ráadásul ezek jelentős része brutális környezetszennyző, mint az akkugyárak. Magyarország lesz Európa szeméttelepe. Sokkal értelmesebb lenne az állami szektor béreit emelni és a így létrejövő jövedelmek a magyar vállalkozásokhoz kerülnének, mint fodrász, vendéglős, autószerelő, stb.

GABOR2 2024.05.22. 12:41:04

@Madarász Henrik: "Szóval hamisítják a statisztikákat. "-- Ismered a mondást: Van a kis hazugság, van a nagy hazugság és van a statisztika.

gigabursch 2024.05.23. 08:47:40

Matolcsy még meddig elnök?

A leváltása után még hány embernek kell a vezetőségből repülnie?
süti beállítások módosítása