Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Az AI talán mégse fog a felhőben lakni, de mit szólnál, ha ettől függetlenül még sokkal többet fizetnél... akár a semmiért?

2023. november 13. - GABOR2

A felhősök nagyon belelkesültek a mesterséges intelligencia miatt, mert gondolták, hogy azt szépen nem adják majd oda csakúgy az embereknek, hanem a "felhőben fog lakni" és hahaha, mégiscsak fizetni fogsz a felhőért, de mostmár azt a bullshitet is egyből kihagyjuk, hogy ez olcsó lesz.

Viszont úgy tűnik gond van. Mintha... az AI költségei túl nagyok lennének és nem igazán van rájuk vevők... legalábbis még, hisz megbízhatatlna sz@rok az AI termékek.

A Microsoft ezért kitalált most egy olyat, hogy korlátozza a használatát:

"Kitilthatja a Windows új funkciójából a Microsoft azt, aki túl sokat használja"

" cég lassíthatja és korlátozhatja az említett online szolgáltatásokhoz történő hozzáférést azonban felhasználói részére, akik "túlzott" mértékben veszik igénybe azokat."

"a "Microsoft Generatív AI-Szolgáltatás túlzott mértékű igénybevétele a Microsoft Generatív AI-Szolgáltatás Ügyfél általi elérésének átmeneti korlátozását eredményezheti."."

"Sokba kerül a mesterséges intelligencia"

"Ugyanakkor ezek létrehozása a szokásosnál jóval nagyobb szerveroldali kapacitásokat igényel - és vélhetően ezért helyezi a Microsoft kilátásba azok korlátozását, akik túl messzire mennek ezek használatával. A vállalat ugyan a költségek fedezésének érdekében reklámokat is megjelenít a Copilot által generált tartalmak mellett, de vélhetően így is még nettó veszteséget termel számára minden egyes alkalom, amikor valaki az említett funkciókhoz fordul - így érthető a cég részéről, hogy próbálja megakadályozni, hogy valaki szó szerint csődbe döntse őt."

Már megint a régi story... azt hitték aranybányát találtak, de ehelyett fennáll az a veszély, hogy "valaki szó szerint csődbe döntse" őket.

És ezért a chipgyártók is kitalálták, hogy talán mégis inkább a felhasználónál kéne lennie az AI-nak:

"Az AMD és az Intel szerint az AI PC mindent felforgat"

"Az AI PC kapcsán olyan gépekre gondolnak, amelyek fejlett lapkái képesek közvetlenül futtatni (felhőt mellőzve) a nagy nyelvi modelleket és az erre építő appokat."

Viszont a cégek ezzel csak a költségeket akarják átterhelni a felhasználókra, ami díjazást illeti: a terv ugyanaz maradt: az AI-ért fizessen a felhasználó havonta mindörökké. Korábban erre az lett volna mentség, hogy az AI a felhőben lakik és drága, most viszont nálad lesz és a drága fenntartási költségeket rádterhelik, de héj: TOVÁBBRA IS FIZESS HAVONTA, ÖRÖKRE A SEMMI ÚJÉRT AMIT ADUNK.

Ezt a hozzáállást reprezentálja állítólag máris majd a Samsung új Galaxy S telefonja:

"Havonta plusz díjat kell majd fizetni a Samsung Galaxy S24 használatáért?"

"Azok a vásárlók, akik jövő év elejétől kezdődően megveszik majd a Samsung új Galaxy S24 telefonjainak valamelyikét csak akkor tudják majd a készülékek képességeit maradéktalanul kihasználni ha a vételi áron felül még havonta kicsengetnek egy kisebb összeget a cégnek. A dél-koreai gyártó ugyanis állítólag azt tervezi, hogy előfizetéshez köti majd az új csúcstelefon egyes funkcióinak használatát."

"a frissen bemutatkozó generatív mesterséges intelligencia funkciók lehetnek azok, amiket csak a megfelelő havidíj befizetése mellett lehet majd a Galaxy S24-eken használni. Mindezt annak ellenére, hogy - szemben pl. a Windows hasonló megoldásával - a szóban forgó MI nem a felhőben, a Samsung szerverein, hanem magán a telefonon fut - tehát használata önmagában nem jelent plusz költséget a gyártó számára."

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr2718258035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása