Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Újra szinkronban leszek Kína ügyében a magyar sajtóval és "értelmiséggel"?

2023. augusztus 15. - GABOR2

Már megint Kínáról... Azért mert nemrég először olvastam valamit ami áttörést jelent azzal kapcsolatban hogyan ír róla a mainstream magyar sajtó. Újra szinkronba kerülünk? De vajon a magyar "értelmiségnek" és olyan embereknek mint Matolcsy és hasonlók mennyi idő kell még, hogy szintén észrevegye, hogy Kínával kapcsolatban valami nagyon megváltozott ahhoz képest amit ők maguk mondtak róla, nevezetesen, hogy teli van pénzzel és hogy a jövő tuti szuperhatalma.

Évekkel ezelőtt amikor még Kína valóban joggal tekinthető volt olyannak mint amiből a jövő szuperhatalma lesz, a magyar közvélemény és "értelmiségi" véleményformálók szemében a gagyi termékeket gyártó, szánalmas ország volt. Ekkor sok nyugati ország hatalmas üzleteket ütött nyélbe, gyakorlatilag a magas profit garantált volt. A kínai devizatartalék a legnagyobb lett a világon és folyton csak nőt.

Aztán viszont rekord idő alatt, nagyon-nagyon rövid idő, alatt minden rosszra fordult, a kínai növekedés alapjai lettek tönkretéve. Hogy mi történt? A blogomban ezt leírtam részletesen. Azóta persze kiderült, hogy még annál is rosszabb a helyzet, de alapvetően mindegy, hisz ha az alapok ki vannak csinálva, akkor csak idő kérdése...

Volt már hasonló helyzet... Annó Japánt gondolták olyannak, mint ami képes lesz az USA-t beelőzni, de ott az amerikaik tették tönkre a Japán növekedés alapvető modeljét és azóta Japán stagnál. Kína esetében ez összetettebb.

Szóval én láttam, hogy ennyi, a kínai növekedés alapjai tönkrevágva, ebből már nem lesz szuperhatalmiság és jöttek is a rossz adatok gyorsan, köztük hiper-szuper gyors eladósodásról számok, amik jóval nagyobbak mint a kínai devizatartalék. Kína már egy ideje nem a pénzben úszik, hanem az adósságokban.

Én többé nem gondoltam, hogy Kínából lehet a következő szuperhatalom. A magyar sajtó és közvélemény és vezetés meg rákapott a "Kína teli van pénzzel, ő lesz az új szuperhatalom és üzletelnünk kell velük" dologra. A jó üzletek korát viszont lekéstük.

Azóta is látom, az egyszerű kommentelőtől, szakembereken át, Matolcsy-ig, hogy mind ezt a nótát fújja mind a mai napig: Kína lesz a jövő szuperhatalma. Matolcsy még a könyvében szereplő következtetését is megváltoztatta, pedig arról ír könyvében, hogy fel kell ismerni a jövő nyertesét és ragaszkodni hozzá... annó az USA volt az, de aztán megváltoztatta... és azóta tán még kétszer megváltoztatta, hogy ki lesz a jövő nagykutyája szerinte.

Most viszont lehet, hogy sikerül majd újra szinkronba kerülni. Mert most óriási média visszhanggal egymás után jönnek a cikkek arról, hogy Kínában alapvető bajok vannak és most először tán a magyar média történetében kijelentik, hogy Kína talán nemhogy tíz éven belül beelőzi az USA-t, hanem... könnyen lehet hogy sohase fogja.

"Mikor veszi át a vezető helyet Kína az Egyesült Államoktól? Később, mint eddig gondoltuk"

 

"Az új hidegháború egyik legégetőbb kérdése, hogy mikor válik Kína a világ legnagyobb gazdaságává, letaszítva a trónról az Egyesült Államokat. A koronavírus-járvány évéig ez úgy tűnt, hogy még ebben az évtizedben bekövetkezik, a legfrissebb modellek szerint viszont jó, ha a következő évtized második felében sor kerül erre - de már van olyan előrejelzés is, amely szerint soha. Mi is számolgattunk egy kicsit: azt néztük meg, hogy egyes nominális növekedési pályák mellett mikor történhet meg az előzés. Nagyon úgy néz ki, hogy nem most. És hogy gazdagságban mikor ér majd fel Kína az USA mellé, azt alighanem egyikünk sem fogja meglátni."

Micsoda nagy, alapvető változás, nem igaz? A tíz éven belül átveszi az USA-tól a vezető helyetből lett talán sohasem, és "alighanem egyikünk se fogja meglátni". Viszont a kínai bezuhanás minden fontos oka egyáltalán nincs ezekben a cikkekben feltüntetve.

De azért remélem Matolcsy és a magyar szakemberek végre olvassák ezt és update-elik magukat, mert csalódás látni és idegesítő, hogy a magyar értelmiség éveken át nem veszi észre, hogy ilyen hatalmas változás történt. És ugye... fontos politikai és gazdasági döntéseket építenek egy hamis Kína képre. Keleti nyitás, stb..

"Még a 2010-es évek végén is arra látszott a legnagyobb esély, hogy az előzés egy-két évtizeden belül megtörténik.

A KÍNAI LASSULÁST LÁTVA A VÁRHATÓ ELŐZÉS JÓCSKÁN KITOLÓDOTT.

Az sem kizárható, hogy az előzés meg sem történik, látva a kínai gazdaság lassulását, a potenciális növekedésre vonatkozó előrejelzéseket, és ismerve a kínai gazdaság szerkezetének temérdek problémáját."

Én évekkel ezelőtt írtam ezekről... miért nem volt képes észrevenni a magyar értelmiség azt amit én észrevettem?

Joe Biden is megszólat most és amellett szeretné korlátozni high-tech ügyileg is Kínát:

"Időzített bombának nevezte a kínai gazdaságot Joe Biden és furcsa számokat mondott"

Aztán... ugyenez a téma:

"Kína világuralomra vágyik, de a Nyugathoz aligha lesznek képesek valaha is felérni"

És egy másik:

"Fájdalmas változás kell Kínában ahhoz, hogy elkerüljünk egy világméretű összeomlást"

És pár annyira nem átfogó hír:

"Barclays: lassabban nőhet a kínai gazdaság"

"Összeomlott a kínai tőkebeáramlás, ami súlyos következményekkel járhat"

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr5918193833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madarász Henrik 2023.08.15. 15:49:59

Kína esete elég bonyolult. Ott az volt a probléma hogy amikor elindult a demográfiai átmenet első fázisa a 1950-es években, a népességrobbanás, már durván túl volt népesedve az ország. Nem lehetett hagyni hogy az legyen mint most Afrikában, mert tömeges éhezés lett volna a vége, korlátozni kellett a szaporodást. Ezért most egy közepesen fejlett gazdaságban indult el a népesség csökkenése, ami hatalmas problémákat fog okozni. Nyugaton amikor végbement ez a folyamat, már elég gazdagok voltak, plusz önsorsrontó módon a harmadik világból hoznak be munkaerőt, aminek a vége az eredeti népesség lecserélése lesz.

GABOR2 2023.08.15. 20:05:31

@Madarász Henrik: Igen, a demográfiai gondjai is hamarosan lesznek majd. Mondjuk azért maradnak pár százmillióan. A másik meg, hogy nehéz ezt mondani, hogy közepesen fejlett. Monjduk átlagban, csakhogy ha valamit átlagolsz az elfedheti a fontos részleteket. Pl. hogy Kína bizonyos részei hiper-szuper fejlett városok, óriási felhőkarcolókkal, míg az ország tengertől messzi részei, sok százmillió ember, meg még mindig nagyon egyszerű körülmények között élő parasztcsalád. Már ez a óriási külömbség alkalmas lehet arra, hogy szétszakítson egy országot. Eddig volt egy folyamat ami során a szegényebbek beáramlottak a városokba és fejjebb emelkedtek, most viszont ennek vége lehet és ebből nagy szakadás is lehet majd.

KalmanBlog 2023.08.16. 12:54:02

@GABOR2: Nekem az nem klappol, hogy amikor a nyugat problémáiról beszélünk, annak van valós alapja: drága munkaerő, növekvő bűnözés, csökkentő társadalmi kohézió.
Amikor meg Kína van állítólag bajban, akkor még mindig ott gyártanak mindent az egész világ számára. Most már technológiában is elkezdték verni a nyugatot. Az Audi tőlük licenszel technológiát, ha bármilyen alapkutatásra rákeresel a cikkek jelentős része már kínai, stb. Kínából tudsz áramkört rendelni úgy, hogy a karosszékedben ülve megtervezed az általuk biztosított áramkörtervezővel (EasyEDA), feladod a megrendelést és kb egy hét múlva a kezedben van az áramkör. Ezt a szolgáltatást a nyugat nem képes adni. És ez bármilyen termékfejlesztés költségét jócskán leviszi. De hasonlóan van bármilyen fizikai dolog gyártásával is.
Szóval Kínának az a baja, hogy papíron el van adósodva. És? Akkor ez az óriási gazdasági képesség össze fog omlani csak emiatt? Szerintem is lehetséges, hogy Rócsild érdekkörbe kerül az eladósodottság miatt, és a végén akár az is lehet, hogy le akarják rántani és sikerül is, de hogy konkrétan mi az ami nem működik, az jelenleg még nem látszik. És szerintem eladósodottan is maradhat működőképes simán az egész.

GABOR2 2023.08.16. 22:29:39

@KalmanBlog: Igazából többről van szó, a hiper eladósodottság inkább a fejlődési modell összeomlása miatt van; de egyébként a kínai vezetés lehet pont így gondolkozik ahogy te leírtad. Látják, hogy az USA is totál el van adósodva és le van sz@rva ( bár ez azért is lehet mert az általá kiépített rendszer középpontja, meg csak dollárral lehet venni az olaj nagy részét stb. ) A kínai a vezetés is lehet úgy látja, hogy fontosabb kiépíteni képességeket, és ha úgymond jönne a behajtás majd mutatják az izmukat, hogy ezt nektek. -- De amúgy a gondok nagy része abból is jön, hogy sok befektetés haszontalan igazából, bár a GDP mutatót növeli és az adósságot is. Sok ilyet hozott össze a helyi vezetési szint.

És ezt nem lehet teljesen ignorálni, hacsak nem vagy az USA, pont az lesz, amit írnak is... óriási lassulás jön és könnyen lehet sohase lesznek az a szuperhatalom ami szerettek volna lenni.

GABOR2 2023.08.17. 22:01:40

"Kártyavárként fújhatja el a kínai csodát az új gazdasági vihar"

www.portfolio.hu/gazdasag/20230817/kartyavarkent-fujhatja-el-a-kinai-csodat-az-uj-gazdasagi-vihar-633919

"Kína immár harmadik éve tartó ingatlanválsága egyre mélyül, mivel az eladások lassulnak, egyre több a befejezetlen projekt, és fokozódik az adósságtörlesztéseknél a fizetésképtelenségi kockázat. A válság most már az állami tulajdonú fejlesztőket is érinti, amelyekről korábban azt hitték, hogy elszigeteltek a káosztól, miközben a nagy magánfejlesztők problémáit továbbra sem oldották meg. Mindez pedig már az egész kínai gazdaságot fenyegeti, amelynek feszültségei olyannyira ellensúlyozzák a járv'ny után várt nagy felpattanást, hogy kifejezetten erős lassulás látható az adatokban. Mindez kiegészül az árnyékbankrendszer válságával is, ami lassan egy tökéletes vihart gerjeszt Kína körül."

Koenigsberger 2023.08.18. 07:03:48

Teljesen egyetértek.

Szerintem egyébként itt sokkal átfogóbb dologról van szó, a III. vh. folyik már régóta. Ha úgy nézzük, hogy az a cél, hogy a jelen nagyhatalmakat tönkrevágják, és persze valamilyen úton-módon drasztikusan lecsökkentsék a túlnépesedettséget, akkor nagyon sötét kép rajzolódik ki előttünk.

Kínát és Oroszországot most félretéve, az USA-ban a vírushisztéria és a zavargások alatt és óta elég sokan kijózanodtak, hogy bizony nem „a szabadság földjén" élnek, hanem Latin-Amerika szintjére süllyedhet az ország. Egyesek szerint a belföldi terrorizmus egyre nagyobb gond lesz. (Itt a blogon nem kell ecsetelni, hogy a liberális rendszerek sajátossága, hogy ha fölélik a gazdatestet, akkor szépen elkezdik fölszámolni a saját korábbi „elveiket", újabb és újabb téveszméket gyártva helyettük. Ebben is látszik rokonsága a kommunizmussal, ami szintén fölszámolja korábbi saját „jótevőit", a véresebb megoldásoktól se riadva vissza.)

Bárhogy is lesz, adósságcsapdával a világvaluta miatt az USA-t „kívülről" nagy valószínűséggel nem lehet megdönteni.

GABOR2 2023.08.18. 16:10:12

@Koenigsberger: Kína-USA viszony különös... az USA vezetése úgy viselkedik mintha nem lett volna képes elengedni az óriási meggazdagodást ígérő kínai piacot, de azért ők akarnak lenni az egyetlen szuperhatalom. Annó Kissinger ment Kínába és tette rá a kóser pecsétet, ami után a nyugati tőke és technika áramolhatott oda. Vagyis igazából az USA építette fel Kínát - persze a kínai munkásemberek is - ő hozta olyan helyzetbe, hogy komoly ellensége lehet és most amikor már alighanem késő, mert túl sok mindent eltanultak akarják őket lassítani. Az USA vezetése kockára tette pénzért az egyedüli szuperhatalmiságot és talán az egész országuk létét és lehet számukra nem pozitívan fog ez végetérni...

A Demokraták ma már úgy cserélgetik az elveiket mint mások a gyatyát, nem kell ehhez ma már különösebb körülmény. Nincsenek elveik.

A dollár leváltása folyamatban van... lehet az USA odavág, hogy ne tegyék.

De pl. most nemrég egy amerikai szenátor olajat öntött a tűzre, amikor oda szólt Braziliának, hogy nem teheti meg, hogy átáll a dollárról, mert... mert... az megszünteti az USA képességét, hogy szankicókkal büntesse, "jóbb belátásra bírja a lázadókat". Rita összinteség...

"Rubio’s ‘sanction inability’ theory rings funeral bell for US dollar hegemony"

www.globaltimes.cn/page/202304/1288566.shtml

GABOR2 2023.08.18. 16:16:27

Most itt egy árulkodó újabb kínai cikk. Különös dolgot említ a korábbiakhoz képest. Hogy a kínai vezetés nem akarja a jüan leértékelését. Korábban pedig ez volt a növekedésük egyik alapja, a gyenge jüan, mert az segíti az exportot.

Miért nem teheti ezt már meg? Hát azért mert egy ideje, nem olyan régóta már el van adósodva dollárban is Kína és így a jüan leértékelése bár most is segítené az exportot, de egyben automatikusan növelné a kínai adósságot... ami már hatalmas, több kárt okozna a leértékelés mint ami jót tenne. És itt is van az egyik halott kínai növekedési motor.

"Már akkora a baj Kínában, hogy a jüant is menteni kell"

"A jegybank a gazdasági problémák kezelése érdekében kamatot vág, de a jüan logikus leértékelődése ellen azért küzdene: a deviza védelme érdekében már kétszer is beavatkozott a héten, és az árfolyamigazítási lépése is meglepetést okozott a piacon. Az Evergrande csődvédelme és az árnyékbankok problémái rámutatnak a gazdasági kihívásokra, de eközben a jüan értéke és stabilitása is az állami vezetés figyelmének középpontjában áll. A piac továbbra is aggódva figyeli a kínai gazdaság kilátásait."

Japán nem jött rá, hogyan lehetne kikerülni a bajból, ők stagnálnak, miközben nől az adósságuk. Plusz a lakosságuk be fog zuhanni, tehát a jövő sem fényes.

GABOR2 2023.08.22. 13:13:53

És egy újabb cikk:

"Egyre nagyobb az esélye, hogy Kína soha nem fogja letaszítani a trónról az USA-t"

www.portfolio.hu/gazdasag/20230822/egyre-nagyobb-az-eselye-hogy-kina-soha-nem-fogja-letaszitani-a-tronrol-az-usa-t-634797

"Korábbi cikkünkben mi is megírtuk, hogy Kína a korábban vártnál sokkal később válhat a világ legnagyobb gazdaságává, megelőzve az Egyesült Államokat. A Yahoo Finance publicistája most azt írja, hogy ez az előzés talán sosem történik meg."
süti beállítások módosítása