Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Egy sor rémes dolog derült ki a felhőről megint...

2023. május 23. - GABOR2

Felhő... a biztonság legmagasabb csúcsa. A világ legjobb szakemberei vigyázzák az adataidat. Jobb helyen nem is lehetne egyszerűen tárolni...

Ez az elmélet... vagy inkább marketing.

De a valóság megint egy más képet mutat nekünk:

"Majdnem 10 évbe telt, mire észrevett egy felhős hibát a Toyota"

"A Toyota a napokban közölte: Japánban 2,15 millió ügyfél járműadatai voltak nyilvánosan elérhetőek nagyjából az elmúlt 10 évben – ez mindenkit érintett, aki 2012 óta használta a fő felhős platformokat. A T-Connect és a G-Link is érintett."

"Mindez emberi mulasztás miatt történt, és a Lexus modellek tulajdonosait is érintette. "

"A Toyotánál a hiba 2013. novembere óta állt fenn, emberi hibából fakadt: egy felhős rendszer nyilvánosra állítottak, és ebből derült ki mindenféle járműadat, többek között az autó helyzete is. "

Oh, uhhh a felhősök, a világ legjobb infobiztonsági szakemberei, de 10 év alatt senki sem nézte meg közülük a jogosultságok beállítását. Ilyenek ám az igazi profik. Hát... a legjobbakkal is előfordul... Muhahaha.

De tudjátok ezek az autós cégek azok akik szeretnék az autó irányítását is a felhőbe vinni... hát ilyenekre, hogy a f@nébe ne mernéd rábízni a családod biztonságát.

"Igen kínos hiba ez, főleg annak fényében, hogy minden gyártó az AI, az önvezetés, az állandó járműkapcsolat és felhős elérés irányába mozdul."

Máris bizonyították, hogy mennyire érdemesek a bizalmunkra.

De ahhoz a történethez mit szólsz, hogy kiderült, hogy a Microsoft folyamatosan belenéz a felhős tartalmakba és még a letitkosított anyagokat is non-stop próbálja feltörni... de persze, hogy ez most kiderült, megnyugtattak, hogy csak a te érdekedben törik fel a titkosított anyagaidat:

"Kiderült: Belekukkant felhasználói titkosított, jelszóval védett fájljaiba is a Microsoft"

"A héten megjelenítő gyakorlatra derült fény a Microsoft felhőszolgáltatásával, illetve annak működésével kapcsolatban. Ezek szerint ugyanis a redmondi konszern módszeresen belenéz a felhasználók nála tárolt tömörített állományaiba - méghozzá akkor is, ha azok titkosítva és jelszóval védve vannak ott tárolva."

Ugye fő a bizalom... valamiért azok a fránya emberek nem bíznak a felhős cégekben eléggé... Pedig csak pl. feltörik a titkosított anyagaidat.

" A cég ugyanis nemes egyszerűséggel végigpróbálgatja a leggyakoribb és legvalószínűbb jelszavakat, hátha azok valamelyike nyitja majd az archívumot - sőt, ha a felhasználó a titkos szót pl. egy emailjében megírta valakinek, akkor a Microsoft mesterséges intelligenciája állítólag onnan is ki tudja fejteni ezt az információt (ti. a jelszót), és felhasználni a titkosított állomány megnyitásához."

"A vállalat egyetlen mentsége, hogy a cég azt állítja: kizárólag azért kukkant bele a kíváncsi szemek elől direkt jelszóval elzárt állományokba, hogy azokban is kártevők és vírusok után kutasson. "

Hát persze... mondjuk Snowden óta senkinek se kéne legyenek illúziói.

"Ennek ellenére a dolog és az, hogy a Microsoft módszeresen megpróbálja kitalálni a felhasználók jelszavait, igen komoly adatvédelmi aggályokat vet fel - ráadásul elméletileg lehetőséget adhat az állományok tartalmának manipulálására is."

Egyszerűen csak a titkosszolgálatok kívánságát szolgálják ki, akik gazdasági kémkedést is végeznek, még a szövetségeseik után is. Ezért is ne bízz a felhőben, fontos dolgokat ott ne tárolj. Még titkosítva se...

De aztán ott van az is, hogy a tárhelyed terhes lesz a cég számára és... egyszerűen letörli:

"Törölni fogja fiókod és benne minden adatod is a Google, ha nem figyelsz oda erre a határidőre"

Aztán volt itt egy politikai kavarás is, hogy 10 év ingyen felhőért cserébe a versenyhatóság félrenéz. És ráadásul még kapunk egy totál non-szensz szöveget is mellé.

"Ingyenes licencért cserébe zöld utat kapott a Microsoft a gigantikus felvásárláshoz"

"a Microsoft 10 éves ingyenes licencszerződést ajánlott fel az európai fogyasztóknak és a felhőalapú streaming játékszolgáltatóknak az Activision konzolos játékaihoz. Margrethe Vestager, az EU versenyjogért felelős biztosa szerint ez a lépés javítja a felhőalapú játékok piacát a jelenlegi helyzethez képest, így versenypártinak ítéli meg a bizottság."

"a lépés javítja a felhőalapú játékok piacát a jelenlegi helyzethez képest, így versenypártinak ítéli meg a bizottság."

Szóval ha valami ingyenes lesz 10 éven át... az javít valami versenyt... huhhh... nem értem.

Meg amúgyis ezt a f@s felhőalapú játékot akarnák nyomni. Kösz, nem.

Aztán... ugye a legutóbbi időben írtam, hogy mégtöbb felhő hirdetést nyom a képedbe a Microsoft, addig amíg igent nem mondasz rá, nos... azóta úgy döntöttek, hogy még annál is több kell belőle... és hol máshol lenne jobb helye egy felhős reklámnak mint a Gépházban:

"Még több hirdetést fog rakni a Windows 11-be a Microsoft"

" legújabb hírek szerint azonban Redmond immár a Windows-ok egyik legfontosabb, központi alkalmazását szemelte ki a következő helynek, ami ideális lenne szerint a reklámok megjelenítésére: a Gépházat."

"Akárcsak a korábbi esetekben, a hirdetések itt is egyelőre csak a Microsoft saját fizetős szolgáltatásait - elsősorban a Microsoft 365-öt, illetve a OneDrive-ot - látszanak reklámozni, illetve ha azoknak már előfizetője a felhasználó, akkor biztonsági és támogatási tippeket jelenítenek meg. Ugyanakkor persze nem kizárt, hogy a jövőben más jellegű üzenetek is megjelennek majd."

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr4318130826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása