Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Valamiért csodálkoznunk kéne, hogy bezuhan a kereslet a 100%-os áremelkedésektől...

2023. február 06. - GABOR2

Ez már tart egy ideje, de tegnap végre a rádióban bemondta valaki miért sokkoló a dolog...

Mi történt? Kiszivárgott a KSH-tól néhány adat ami megmutatja, hogy mekkora nagy sz@rba került az ország.

Én mondjuk nem csodálkozok, örületesen emelkedtek az árak, nyilván bezuhan a kereslet.

A rádióban viszont aki erről valósággal lesújtva beszélt elárulta, hogy miért olyan sokkoló ez az egész... azért mert egy olyan abnormális dolog is történt mint eddig soha. Decemberben, a Karácsony és minden egyéb ellenére a kereslet csökkent, ami mutatja, hogy valami nagyon-nagyon nem normális itt.

Persze Európában mindenütt rosszabb, a németeknél is pl.:

"Egyre kevesebbet fogyasztanak a németek"

"A jelentős mértékben megemelkedett árak miatt az év második felében csökkenésnek indult és decemberben már visszaesett a kiskereskedelmi forgalom Németországban. Az élelmiszerek forgalma rekordmértékben csökkent tavaly a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis jelentése alapján."

De mit is jelentett ez a németeknél:

"A decemberi előzetes adatok alapján a 2022-es egész éves kiskereskedelmi forgalom árkiigazítással 0,6 százalékkal maradt el az előző évitől."

Ennyi, 0,6%... bár az utolsó hónapokban náluk is gyorsult a keresletcsökkenés.

De akkor ha a németeknek is rossz és egyre rosszabbak a friss adatok, akkor miért vagyunk mi annyira érdekesek? Nos... gondolom kitalálod: a mi adataink egy más szinten vannak, a mi visszaesésünk sokkal nagyobb.

"A válságos euróövezeti adatnál is rosszabb a magyar kiskereskedelmi adat"

"Az elemzői várakozásoknak megfelelően már visszaesést mértek az euróövezeti kiskereskedelmi forgalomban. A magyar statisztika viszont jóval nagyobb visszaesést mutat."

"Ez a visszaesés már a Covid-válság időszakát idézi, amikor a boltok egy része zárva volt."

Vagyis múltkor a boltok zártak be... most meg az emberek kb. maguktól nem mennek be. Az emberek ezeket az árakat talán meg tudják fizetni, de... elutasítják.

A saját kenyérboltos storymat mondtam már... Emberek a százszázalékkal megnövekedett árú kenyeret nem vették, helyette kevesebbet vettek és a legolcsóbb kenyér verziót.

"Szakad a fogyasztás: válságtünetek vannak Magyarországon, drámáról beszélnek a szakértők"

"Nagyot esett a kiskereskedelmi forgalom tavaly decemberben a KSH most kiadott adatai alapján. A szakértők szerint olyan folyamatokat látni, amelyek válságok közepette alakulnak ki. A kilátások sem jók: idén várhatóan csökkeni fog a fogyasztás a magas infláció és a visszaeső reálbérek miatt."

És megint visszatértünk a magyar inflációs rejtélyhez... az ilyen visszaesésnél... az inflációnak csökkenie kéne. Ha bezuhan a fogyasztás, az inflációnak nem szabadna magasnak lennie... miért az? Rejtély. Illetve szerintem Matolcsynál kell keresni a dolog nyitját. Erről már sokat írtam korábban.

"Rendkívül gyenge teljesítménnyel zárta az évet a kiskereskedelmi szektor 2022-ben. A piaci konszenzustól drámaian elmaradó forgalmi volument regisztrált a KSH

– írja kommentárjában Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza. Vagyis a szakértőket is meglepte a gyenge kiskereskedelmi adat."

Szóval én nem is értem... hogy várhatták, hogy másképp lesz? Annyira csak a korábbi válságok történelmi tapasztalatát nézték, hogy Karácsonykor azért mégis csak nőni fog a fogyasztás? De hogy a f@szba nőne, most 100%-os áremelkedésekkel, meg több százszázalékos energiaár emelkedésekkel?

Sokat sprólunk az ételen, bár ugye azt várják tán az elemzők, hogy azon annyira nem lehet, merthát enni azért mégiscsak kell... kifizetjük akkor is. Hát nem úgy van az teljesen:

"A részleteket megfigyelve meglehetősen komoly, strukturális problémákat fed fel az adatközlés. Az élelmiszer kiskereskedelem éves bázison 8,3 százalékos visszaesést mutatott (naptárhatással kiigazítva). Mindez úgy következett be, hogy havi alapon csupán minimális bővülést (0,1 százalék) regisztrált ez a terület. Az extrém inflációs környezetben a háztartások egyre jelentősebb mértékben fogják vissza az élelmiszerre fordított kiadásaikat, ezért tapasztalhatunk az éves bázisú adatokban ilyen jele."

"A rendelkezésre álló reáljövedelem drasztikus visszaesése tehát már egyértelműen meglátszódik a fogyasztásban."

Azok akik azt várták, hogy hiába emelkedik az üzemanyagok ára, ugyanúgy megvesszük azt... nos ők is tévedtek:

"üzemanyagárak kivezetését követően egy hónap alatt 18,4%-kal zuhant az üzemanyagtöltő állomások forgalma."

Lehet ezt még tovább elemezgetni:

"Katasztrofális számok érkeztek: több mint egy évtizede nem voltak ekkora bajban a magyarok, zuhan a fogyasztás"

"Decemberben jelentősen visszaesett a kiskereskedelmi forgalom, miután az infláció évtizedek óta nem látott magasságba emelkedett, ami miatt zuhan a dolgozók bérének vásárlóereje. A benzinárstop megszüntetése után már az üzemanyagforgalom sem mutat gyors növekedést, az élelmiszerfogyasztás zuhanása pedig a világgazdasági válság időszakát idézi."

Igen, itt megint látszik, hogy miért van a nagy kiakadás a kiszivárogtatás miatt... Decemberben, Karácsonykor amikor más válságok ellenére is akkor nőtt a fogyasztás, most még akkor is csökkent.

És bár az EU-ban mindenütt magas az infláció... nálunk "valamiért" még annál is sokkal rosszabb a helyzet:

"Az adatok alapján egyre világosabb, hogy az alacsonyabb jövedelműek számára beköszöntött a megélhetési válság időszaka. A legkisebb bérből élőket 30-35%-os infláció sújtja, miután a fogyasztói kosarukba nagyobb súllyal szerepelnek az élelmiszerek, amelyek közel 50%-kal drágulnak. Ilyen magas áremelkedés az EU egyetlen országában sincs."

A korábban mindig emlegetett emelkedő internetes fogyasztás is bezuhant:

"Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,8%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 7,1%-kal csökkent."

Mi egy egészen érdekes ország vagyunk:

"Ketten kerülnek Európa szégyenpadjára: Magyarország és Oroszország"

"Egész Európában csak két állam süllyedhet recesszióba: Magyarország és a szankciókkal büntetett Oroszország - számolt be a Bécsi Nemzetközi Gazdasági Kutatóintézet (wiiw) téli előrejelzésében."

Szóval megintcsak... mi egy külön rejtély vagyunk... talán nem picit köze van ennek ahhoz, hogy a Jegybank elnökünk mostmár teljesen nyiltan bevallva keresztbe tesz ahol csak tud a kormánynak.

Ugye például nálunk a magas infláció van a magas kamatok ellenére... ami meg pl. így rombolja a gazdaságot:

"Szabadesés a lakáshiteleknél, dráma a magyarok bankszámláin"

"61%-kal kevesebb lakáshitelt vett fel a magyar lakosság, mint egy évvel korábban, az új kihelyezések összege így mindössze 41 milliárd forintra rúgott, ez alig magasabb a 2016. decemberi értéknél"

Pár cikk még arról, hogy ment a pánikolás a kiszivárogtatás miatt:

"Döbbenetes dologra derült fény: kulcsfontosságú adatok szivároghattak ki Magyarországon"

"Tényleg kiszivárgott a mai KSH-adat"

"Reagált a KSH a kiskereskedelmi adat kiszivárgására!"

Szóval... szerintem továbbra se meglepő, hogy több százszázalékos emelkedéseket nem ugyanúgy reagál le a lakosság mint a 10%-osokat, de hogy még ezen a Karácsony se segített és meglepődnek... az az mutatja, hogy az elemzőknek kiemelkedő lehet a fizetése.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr9118042628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

békaapu 2023.02.06. 21:26:55

Nem gondoltam, hogy az elemzők fizetése is kikövetkeztethető a meglepődésükből - de tetszik a logika. :-)

A figyelmes ember mai leckéje az, hogy a pénz független a gazdaságtól, a pénzjegynyomda független az államtól, és a háttérhatalom független a valóságtól.

A pénzek árfolyamai a pénzhatalom szándékaitól függenek.

Mia and Me 2023.02.07. 17:58:04

Szerintem azzal számoltak, hogy majd mindenki előveszi azt a családonként 10 milliót amit kuszaszemű pár hónapja említett, hogy ott van a lakosságnál és nagyon fájlalják (...hogy nem lophatták még el mint a magánnyugdíjt).
Gondolom mindenki arra számított hogy itt befizetik a népek a fogyasztással áfába meg mindenbe is, csak a népek egyszerűen úgy reagáltak, hogy akkor most nem költenek többet, sőt kevesebbet, mert felelevenítik a régi vidéki kapcsolatokat és esznek szarvast, meg pista bától kolbászt, amit a sógor visz el autóban reggel munkába menet és napközben kiosztja, pénzt meg beszedi :), hétvégén meg leviszi pistának.
Meg rájöttek hogy kell a ..nak okos tévé vagy bármi, igazából jórészt mindenünk megvan.

Ettől függetlenül megszívatnak minket még vagy 3 éven át, ez biztos. Most a jóisten azzal segíthetne, ha nem olyan vacak termés lenne mint tavaly, és akkor hiába erőlködnének, mégis mérséklődne valamelyest a brutál élemiszerár felfele ívelő spirál.

GABOR2 2023.02.08. 07:42:04

@Mia and Me: Érdekes, be tudnád rakni nekem ezt a Matolcsy-s cikket.

Mert megint egy ellentmondás lenne. Ugyanis az infláció elleni küzdelmet nem segítené az, hogy az emberek tekintet nélkül az árra költenek... az nagyon is emelné. Miközben Matolcsy persze elvileg küzd ellene.

De nem, az emberek egyszerűen tényleg tán... nem fogadják el az új árakat. Megfizethetnék ha nagyon akarnák, de nem fogadják el.

gigabursch 2023.02.08. 08:57:10

Márpedig látványosan csökken a kereslet.
Végigmész egy nagyobb boltban és azt látod, hogy nincsenek teljesen feltöltve a polcok (nem akarnak lejáró készletet tartani), sőt azt látod, hogy a korábbi néhány termékhez képest milyen sok a közel lejárósok diszkontárasított csoportja.
De amint leapadnak a készletek, ez rögtön nem lesz gond. A kereskedőnek.

Mia and Me 2023.02.08. 21:17:05

@GABOR2:
Nem azt irtam h M. azt mondta hogy lopjuk el a pénzt :)))

De elszólta magát:

www.youtube.com/watch?v=KXfckTpPtGY

33:55 körül kezdi.
A megoldás (az elkölthető, még beszedhető pénz, amiből mindent is lehetne finanszírozni) a magyar családoknál van szerinte.
(A kormányban valami főokos meg kitalálta, hogy a párnában lévő pénzeket csak az "áfával" tudja beszedni.)
De lényegében előtte meg azt taglalja hogy az ársapkák hibás döntés volt. (azaz minden áremelkedést rá kellett volna szabadítani a lakosságra)
Egyébként jókat mond, nem azzal van a probléma (csak mondjuk azt senki nem mondja ki hogy ez a pénz amit annyira keresnek, hol van. - mert valóban a magyar "lakosság" megtakarításaiban, csak nem az egyes kisembereknél.)
A magyar "kinevelt" vagy inkább kiválasztott, kiemelt nagytőkéseknek kellene előgombolni azt a pénzt amivel az említett beruházásokat, energiafüggetlenedést, mezőgazdaság termelékenység felhozását meg kellene most finanszírozni ( hogy ne 8 millió koldus, sivatagi országa legyünk a nagy reset utáni évtizedekben).

GABOR2 2023.02.09. 04:15:50

@Mia and Me: Nemrég Orbán ironizált, hogy Matolcsy unortodox... a korábbi önmagához képest... vagyis totál ortodoxnak... tűnű lépéseket tesz, olyanokat amiket mivel túltúl baromira ártanak.

A megtakarítások energetikai fejlesztésekre való fordítása... hát ugye pont nemrég írtam, hogy hogyan szivatták meg totál a tömegeket:

ujtechkor.blog.hu/2023/02/06/a_napelem_semmit_se_er_mostmar

Plusz ha az emberek "elővennék" a megtakarításukat hirtelen az még továb növelné az inflációt, sokkal.

A vége fele mondott egy olyat, hogy egy év van mindent jóra fordítani, vagy különben egy évtized elveszik ( már megint... szokásosan ) amiből nekem az jön le, hogy már gyártja a következő legendát... nem lesz többé majd jegybankelnök, de ha az lett volna minden jobb lenne. Vagy valamiféle ultimátum ez, nem tudom.

Mindenesetre hagyják csak békén a megtakarításokat. Máskor meg mindig azt mondják, hogy gondoljunk a nyugdíjat már nem fizető jövőre és legyen megtakarításunk.

Na mindegy, szerintem amit mond már csak duma, imádja folyton elmondani, hogy ő mindent szuperjól csinál, Varga pedig szuperrosszul. Nemrég volt, hogy ugye mondta, hogy a gazdaság kezelését hármasra értékeli... 5-ös ő, 1-es Varga Mihály. Na ettől az embertől senki se várjon fair értékelést.

Az ő meggyőződése, hogy ő egy zseni, aki nem kap elismerést. Illetve kap, mert Orbán sokszor dícsérte, de úgy tűnik ő nem akar olyan klubnak lenni a tagja, ami elfogadja. Az ellenség és a világ elismerése kell... és Varga megkapta szerinte az ő munkájáért. Vargát az év pénzügyminiszterévé választotta valami nagyon elismert közgazdász brancs és Matolcsy baromira elkezdett fújni Vargára. Pl. hogy a sz@r kis díja nem fogja megállítani a pénzromást stb.. De akkor még ténylegesen nem tett keresztbe, ahhoz kellet még idő, hogy lejusson oda, hogy a károkozással akarjon kitünni.

Én már jópár éve írtam hogy baj van, amikor Matolcsy csak szavakban volt ellenséges:

ujtechkor.blog.hu/2019/09/10/egy_megdobbento_tores_a_fideszben_ami_mindent_megvaltoztathat

Ez a szöveg egyértelműen mutatja, hogy Matolcsy iszonyat féltékeny Vargára:

"Ugye nem gondolja, hogy a forintot támadókat egy dicsérő oklevéllel megfékezheti?""

Mia and Me 2023.02.09. 18:08:02

@GABOR2: Ja hát engem M emberi meg presztizskérdése nem érdekel.

Viszont igaza van sok mindenben.

A megtakarításokkal kapcsolatban is igaza van, jobb lenne befektetni, illetve ezekből finanszírozni szükséges dolgokat és nem hitelből mert hitel az mindig k..nagy kockázat a jövőre nézve. (főleg most).
Amit nyilván én se szeretnék ha a tényleges lakossági megtakarításhoz nyúlnának hozzá, márpedig most azért úgy néz ki hogy egyszerűen a lakossági megtakarításokból inflációfinanszírozás lesz ( és nem pl. öntözés vagy mezőgazdasági fejlesztések). (kormány egyértelműen a great resetet tolja sajnos, csak alattomos módon nekünk "Mimagyaroknak" nyomják a dumát a megmentésről.)

viszont van a magyar "lakosság" 1 %-ánál olyan pénz amit jóelőre elrakott Főni, lényegében ha tényleg a nemzeTHY tőkéseket párnázta ki belőle, meg hozta fel őket a nemeseknél nemesebb (gazdagabb) rangra, akkor elvárható lenne, hogy a mimagyarok országát akkor most védjék meg.
(Gazdasági háborúban pénzzel lehet országot védeni, függetlenség kivásárlása, jövőbe fektetés, saját lábon állás országilag).

M-ból kinézem hogy erre célzott, és nem tőlem meg tőled akarja elvenni a számlán lévő 400ezret amit eltettünk ínségesebb napokra... és most elköltjük vajra meg tejre.

GABOR2 2023.02.09. 20:08:53

@Mia and Me: De Mia pont a te videód amit beraktál árulja el Matolcsy viszonyát a hitelekhez... Annó amikor a 10 év megtakarítást elpazarolták az első koronavírus évben gazdadágvédelem címszó alatt kb. minden másra mint gazdaságvédelemre, amellett pl. Matolcsy azt nyomatta, hogy a magyaroknak nem könnyítés kell, vagy támogatás, hanem... hitel. Orbánék, meg hogy munka kell nem segély. És az általad adott videóban is azt magyarázza, hogy milyen szuper, hogy nálunk rekord mértékben nőtt emiatt az eladósodottság, és hogy nagyrészt forgóeszközökre ment el a hitel, tehát nem valami beruházásra ami később visszahozza a kamat árát, nem, csak a túlélésre ment el és hogy ez milyen jó.

Berakom azt a részt: youtu.be/KXfckTpPtGY?t=120

Úgy tűnik a rekord eladósodottág akkora szintet ért el, hogy mostmár az ki is merült.

Ne felejtsük el, hogy miközben Matolcsy nagyon örül, hogy rekord hitelt helyzek ki, aközben hirtelen felemelte a jegybanki alakpkamatot kb. 1%-ról mostmár nem is tudom, tizenvalahányra. A kereskedelmi kamatok meg még ennél sokkal többet nőttek. Magyarán a 2020-ban felvett rekord hitelek törlesztőrészlete baromira megnőt mostmár... ami baromi ártalmas. De Matolcsy örül...

Mia and Me 2023.02.09. 22:15:28

@GABOR2: én ezt úgy értelmezem hogy életmentő volt a hitel. Nem baromira örül hanem így volt biztosítható hogy már 2020 év végén meg 2021ben ne legyen államcsőd és ne haljon éhen az ország fele ( munka és munkabér hiányában).
Valószínűleg azt nem gondolták hogy ennyire azonnal jön a következő csapás (szárazság) majd a következő ( háború, energia szívatás).

A hitel kamatok emelése csak a hitelt felvevőnek rossz - összességében matolcs az ország és a pénzügyi szinten létet nézi, nem azt hogy mi a jó a polgárnak egyénileg.

valis47 2023.02.11. 12:57:16

" egy hónap alatt 18,4%-kal zuhant az üzemanyagtöltő állomások forgalma."

Ez mondjuk nem meglepő azután, hogy amíg árstop volt, addig állítólag 20%-kal volt a normális felett az eladott benzin mennyisége.
Nyilván sokan spórolnak már a benzinen is amennyire tudnak, de csak részben emiatt esett vissza a forgalom, a többi az árstop által keltett plusz kereslet eltűnése miatt van.

A többire: Matolcsy felemelte az alapkamatot, rekord magas az EU-ban, akárcsak az infláció. Ez hosszú távon fékezi az inflációt, mert kevesebb hitelt vesznek fel az emberek, így az elkölthető pénz is kevesebb. A forint gyengülését is fékezte. A másik lehetőség az lett volna, hogy elengedik a forintot, ha ezt tették volna, 450-500 Ft lenne az euró mostanra. Ezt nem merték bevállalni. A török elnök ugyebár ezt teszi, 80%-os a török infláció, de nem hajlandó alapkamatot emelni, az iszlám elvekre is hivatkozva.

GABOR2 2023.02.11. 13:55:41

@valis47: @valis47: Hi! Az első bekezdéshez... Nyilván voltak akik tartalékolták maguknak... az elejefele, de a vége fele már az volt, hogy bárhova mentél szinte korlátozva volt, hogy hogy akár csak napi 5 vagy 10 litert tankolhattál. Tehát akkor nem nagyon lehetett már annyival több az eladott benzin mennyisége... hisz nem is adtak el. Meg 18,4% túl soknak tűnik még ezzel együtt is.

A második bekezdéshez... igen amit írsz az az elmélet, hogy emelni kell az alapkamatot és úgy lesz ahogy írtad. A probléma az, hogy ahogy mindig írják is... mégse történik meg a dolog, hanem inkább még rosszabb lesz. És ne csak Törökországot nézd, hanem a környező országokat ahol sokkal-sokkal alacsonyabb az alapkamat mégis jelentősen alacsonyabb az infláció. Valami hiányzik a képzletből...

Itt egy körkép: ujtechkor.blog.hu/2022/08/06/matolcsy_odavag_de_mit_csinalnak_a_tobbiek

Mia and Me 2023.02.12. 13:44:45

@GABOR2: Szerintem két dolog hiányzik a képletből:
A környező országokban nem volt rekordszárazság.
Nálunk, ha az élelmiszereket kiveszed, akkor nem több ( lehet hogy kevesebb is) az infláció mint a többi országban. Nálunk azért baromi magas mert az élelmiszerek nagyrésze van amelyik 100% fölötti dráguláson ment keresztül az elmúlt 4 hónapban. (vaj a kedvenc példám: amit mi veszünk 20-25 gr-os, eddig baromi drágán volt 600 -700 ft, most már akciósan 1400), de így van mindennel, legutóbb szarvast vettünk simán piacon mert kb annyi az ára mint a spáros húsoknak...
Magyarországon tehát az európai átlagos-szopatásos inflációra rárakódik egy jó rész az élelmiszerekre abból adódóan hogy nem volt termés (ami nem csak azt jelenti hogy akkor most nincs hazai alma, hanem nem tudják takarmányozni az állatokat se), tehát minden ami élelmezési dolog az egekben lesz, mert a gazda jövőre is akar(na) élni.
Plusz a kormányzati rossz döntéses gázvásárlás is rátett erre. Hogy van gázunk baromi drágán mert jó előre betáraztunk belőle akkor amikor aranyáron volt. (Ez vityáék biznisze volt, hogy mi van cserébe, azt még nem tudjuk- talán majd a nagy medve ezért cserébe ideadja kárpátalját, már ami marad belőle a végére.) tehát minden feldolgozott, elszállított termékbe még beleszámolják a megemelkedett rezsit is. Igy frankón kijön hogy mitől olyan magas az infáció, a kamatemelések ellenére.
Idén ha lenne termés , meg ha nem lesz eső, akkor öntözés, akkor meg vagyunk mentve (már országilag). Hacsak nem találnak ki megint valami pandémiát, ufótámadást, vagy a 3. vh-t.

GABOR2 2023.02.16. 14:08:36

@Mia and Me: Ez egy érdekes hozzászólás volt, de ekkora inflációt ez se indololna.

Ami amúgy érdekes, hogy mostmár tán az összes környező országban olcsóbb a benzin... jól megfordultak a dolgok.

Majd egyszer talán teljesen a mélyére ások ennek az infláció témának.
süti beállítások módosítása