Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Matolcsy sértődése és harca Vargával és az elismerésért folytatódik

2022. december 21. - GABOR2

Megint viszonylag nagyobb szünet után itt vagyok... mostmár remélhetőleg nagyjából lezárulnak a dolgok amik akadályozták a blogírást, tehát talán lehet mondani... I am back.

És máris itt van egy fontos történés.

Az történt, hogy egyeseknek még mindig fura módon Matolcsy előállt és szidta a kormányt, leginkább Varga Mihályt, akire nagyon írígy.

Én már sok cikket írtam erről évekre visszamenőleg amikor még minden úgymond amúgy óké volt, hogy Matolcsy rendkívül féltékeny Vargára, hogy ő zsebeli be állítólag az elismeréseket ami neki jár. Aztán a jeleket tettek követték... nagyon káros tettek. Olvass vissza, nem akarom elölről kezdeni, csak nézzük a legújabbakat.

Szóval Matolcsy nemrég előállt azzal, hogy eddig végüliscsak elszalasztottunk lehetőségeket, de most egy ideje mindent már rosszul is csinálunk... csinál Varga Mihály.

"Nekiment Matolcsy a magyar gazdaságpolitikának – a kormány reagált"

Ezen nem kéne csodálkozni, mert már volt több kemény kritikája, előtte pedig valamennyire burkolt kritikája. Csak éppen az a gond, hogy ez a kritika inkább csak ármánykodás.

A magas inflációért és sok problémáért igazából közösen tehetnek a kormánnyal, csak éppen az a különbség, hogy ha a kormány számíthatna Matolcsyra mint korábban, nem lenne ennyire bajban.

A kormány ott cs@szte el, hogy közel tíz év megtakarítását pazarolta el a koronavírus járvány alatt gazdaságvédelem címszó néven. Az a sok vesződség az államadósság ellen oda lett. És ez tényleg pazarlás volt, én annó lehoztam, hogy mire költik azokat a pénzeket... az első évben a gazdaságvédelemhez nem volt sok köze.

De ez nem lett volna probléma, ha Matolcsy nem vált volna ellenségessé.

És én elemeztem Matolcsy lelkivilágát amennyire a nyilatkozataiból ki lehet venni... és arra is jutottam, hogy úgy tűnik, hogy ő b@romira akarja az elismerést és ha nem kapja meg a jó dolgokért... vagyis inkább úgy érzi, hogy nem kapja meg, akkor át fog csapni rombolásba és ha megnézzük a új cikket, mi van itt...

"A jegybankelnök szerint a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van, megbomlott a kormány és a jegybank gazdaságpolitikai összhangja, és ez sokba kerül."

Szóval mutatja a fontosságát azáltal, hogy ha nincs összhang VELE, akkor az sokba kerül.

Még kifejezetten akarja is, hogy a romló helyzet miatt ne egyéb dolgokat hibáztassanak... szinte érzem, hogy írritálja, hogy még a rombolásért se kap elismerést, azt is el akarják venni tőle.

" Az infláció Matolcsy szerint nem „szankciós” vagy „háborús”,"

Hanem amiatt... hogy ő kavar.

Varga is megkapta:

"„2010 után nem hoztuk meg a jó döntéseket, 2021 után pedig rossz döntéseket hozott a kormány”."

"Szembe kell néznünk azzal, hogy a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van”."

Aztán Varga visszafelelt, már megint, amit kb. úgy foglalhatnám össze, hogy ... "ezt is elbirom" ( igazából a magyar gazdaság ).

Mindenesetre egyre inkább mainstreambe kerül, hogy nem igazán külső okai vannak az inflációnak:

"Már mindenki látja: Magyarország a hibás az extrém infláció miatt! "

Hogy miért azt senki se árulja el, mert már megtették volna rég, valahogy minden elemző csődöttmond.

Aztán most Orbán is megszólalt Matolcsyval kapcsolatban:

"Orbán Viktor visszaszólt Matolcsy Györgynek: "Az inflációért mégis a jegybank felel"

https://www.portfolio.hu/podcast/20221221/orban-viktor-visszaszolt-matolcsy-gyorgynek-az-inflacioert-megis-a-jegybank-felel-586552

( Valami hiba miatt a link beszúrása nem működik.)

"„Nehezebb helyzetben van, mint én” – Orbán megérti Matolcsy viselkedését"

Orbán adott egy jelzést... Matolcsy a bankokkal van... ő az emberekkel:

"Orbán Viktor: „Matolcsy György a bankárok szemén keresztül nézi a világot, én pedig azt nézem, mi a jó a népnek”"

És van egy írónikus megjegyzése is... miszerint Matolcsy lépése unortodox. Igazából önmagában az, hogy infláció ellen kamatemelést csinál egy jegybank egyáltalán nem unorotodox, bár az talán az, hogy annyira, hogy megnyomorítja az életet. Mégis Orbán megjegyzése szerintem inkább annak szól, hogy rámutasson, hogy írónikus, hogy Matocsy a korábbi önmagához képeset lett unortodox azálltal, hogy azt teszi amit a bankárok általában szoktak tenni.

"„Nagyon régen volt olyan nehéz helyzetben jegybankelnök, mint most, mert az infláció 20 százalék felett van. A magas kamatok ellehetetlenítik a vállalkozói rétegeket,

ezért megértem, hogy a jegybankelnök unortodox módon viselkedik mostanság” 

– fogalmazott a kormányfő."

Tulajdonképpen úgy is fel lehet fogni, hogy Orbánnak azon jár az esze, hogy erre a rossz eredményekre hivatkozva majd nem jelöli újra Matolcsy-t jegybankelnöknek, aki egy ideje már csak folyton betesz neki.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr6618007888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása