Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Egy megdöbbentő törés a Fideszben, ami mindent megváltoztathat

Meg még plusz pár story

2019. szeptember 10. - GABOR2

A héten történt egy elég durva, hát... minimum pengeváltás Orbán két legfontosabb embere között. Ezt valamennyire lehozta a média, de gondolhatod... á, csak a baloldali vágyálmok, hogy egymásnak esnek. Nos... ez esetben nem erről van szó, mert pl. a portfolio.hu is lehozta a story-t ugyanúgy. A vita pedig igazából lehatol addig, hogy mennyire is hisznek Orbánék a digitalizációban.

Mostanában rengeteg, fórum, beszéd, minden volt. Varga Mihály is tartott egy ilyet és ő lényegében azt mondta, hogy a magyar gazdasági csodának vége, hét évig tartott. (Nem feladta, csak nem hisz a nagy növekedésben.)

Vagyis nem lát folytatást, ami azt jelenti, hogy... amit annyira mondanak, hogy majd a digitalizációval, robotizációval csoda fog történni a magyar gazdaságban... szerinte kamu. Varga Mihály nem hisz ebben az egészben.

És akkor jött Matolcsy. Amúgy szerintem Matolcsy amúgy is baromi irigy Vargára, mert ő váltotta a pénzügyminiszteri poszton (vagy annak feladatát ellátó máshogy nevezett minisztériumban) és míg Matolcsy csak azt kapta mindenhonnan a nem baráti médiáktól, hogy milyen hülye, meg az előrejelzései egyáltalán nem jöttek be, Varga alatt kezdtek jól menni a dolgok és például megkapta" Európa legjobb pénzügyminisztere" nemzetközi díjat az egyik évben. Szóval az irigységnek meg van ágyazva és amit most lenyomott felszínrehozta ezt a sejthető problémát elég élesen.

Portfolió verzió:

 "Matolcsy György keményen nekiment Varga Mihálynak"

Hvg verzió (mert ezt tovább tudja olvasni az is aki nem előfizető):

"Matolcsy nekiment Varga Mihálynak"

"Miért is ne lehetne kétségbe vonni egy pénzügyminiszter szavait, ha ellentmondanak a nemzet vágyainak és a hivatalban lévő kormány terveinek? – tette fel a kérdést a jegybankelnök legújabb írásában, amelyben vitába szállt a pénzügyminiszter néhány korábbi kijelentésével."

"Matolcsy György szerint Varga Mihály a múlt heti Közgazdász Vándorgyűlésen arról beszélt, hogy „vége van az új magyar Aranykornak, ennyi volt, hét évig tartott, de most vége van, mint a botnak”."

„Jó hírem van: nincs vége, még évtizedekig tart, és a végén sikeresen felzárkózunk a nyugati fejlettséghez és életminőséghez” – írta Matolcsy (akinek ugyanezen a gyűlésen tartott előadásáról ITT írtunk). Optimizmusát a gyors gazdasági bővülésre és az ezt megelőzően szavai szerint az Európai Unió leggyorsabb és legjobb válságkezelésére (2010–2012 között) alapította."

"az Európai Unió leggyorsabb és legjobb válságkezelésére (2010–2012 között) alapította."

Igen, ebből is érződik, hogy baromira szeretné, hogy elismernék még mindig mint pénzügyminisztert, pedig azok az évek nem voltak valami mókásak és nem úgy alakultak ahogy várta.

"Magyarország ennek köszönhetően dinamikusan közeledett (2013–2019) a déli államokhoz, az északiakhoz, a franciákhoz, a hollandokhoz, Ausztriához és Németországhoz egyaránt – írta a Növekedés.hu oldalán. "

Ez a mondat is arra utal, hogy ő vetett, Varga csak aratott; igazából az ő korábbi intézkedései miatt történt minden jó. Ez az ember baromi frusztrált.

És csak ment neki Vargának:

"Matolcsy szerint Varga azt is mondta, hogy a német gazdasági lassulás nem gyűrűzik be a magyar gazdaságba. „Tényleg? Ezt már hallottuk az 1970-es évtized két kőolajár-robbanásánál: a tényeket ismerjük. Nem kellene inkább felkészülni, ha esetleg mégis hatna ránk a német gazdaság megtorpanása?” – tette fel a kérdést."

Ez a szöveg amúgy fura, mert Matolcsy egyrészről azt mondja, hogy minden megy majd tovább, de azt is, hogy a németektől mennyire függünk, akik amúgy pillanatnyilag esnek vissza és a jövőben is ez előfordulhat. Szóval ezzel ellentmondott előző szövegének, akkor hát miért ez? Azért, hogy beszóljon Vargának, más haszna nem volt.

"Matolcsy úgy vélte, hogy Varga harmadik állítása ezeken is túltesz, „ez már valami más”."

"Miniszterünk szerint a forint árfolyamának stabilnak kell lennie. Mi lenne a miniszter szerint a stabil árfolyam: 330/320/310 vagy 300 forint/euró, esetleg 240 forint/euró, mint 2008 tavaszán? Ha van a miniszternek árfolyamcélja, akkor az elmúlt években is bizonyára volt: akkor miért nem érte el? Nem akarta, nem tudta, esetleg csak mondta, de nem csinálta? – kérdezte."

Oké, ebből már tényleg nagyon az érződik ki, hogy le akarja rombolni Varga tekintéjét, mert baromi, de baromi irigy rá.

"„Kérdezzük meg a minisztert, ha már van – helytelenül – valamilyen kedvenc árfolyamszintje, amit stabilan akar tartani, akkor mit kíván tenni ennek elérése érdekében” – fogalmazott. Ironikusan felteszi a kérdést: „Ugye nem kezdeményezi az árfolyam rögzítését? Nem hiszi, hogy a forint árfolyamát mozgató török, dél-afrikai, argentin és egyéb eseményeket irányítani tudja? Ugye nem gondolja, hogy a forintot támadókat egy dicsérő oklevéllel megfékezheti?"

Van egy tippem, hogy ezzel is Varga "legjobb pénzügyminiszter" díjára céloz, amire szintén baromi irigy.

"Ugye, azt sem hiszi, hogy használ Magyarországnak, ha – nem először – meggondolatlanul beszél a forint árfolyamáról?”.

Oké, ami látszik... Orbán két legfontosabb embere között súlyos ellentét van. Ez az ellentét egyrészről biztos, hogy személyes, Matolcsy nagyon irigy Varga Mihályra. Más részről viszont ez az eset mutatja, hogy a magyar kormány hatalmas gondban van a folytatást illetően.

A hagyományos módok kb. kimerültek, migrik nem jöhetnek úgy mint Nyugatra, az egyetlen út az a robotizáció, digitalizáció, innováció, "legjobb gyakorlatok" átvétele. Ezek hatékonyságában Varga Mihály nem hisz, egyesek mint korábban írtam róla, kétségbeesett lépéseket tesznek, hogy legyen innováció, még ha a felek nem is akarják, és... Orbán azok oldalára állt akik a digitális utat követnék. Ez szintisztán látszik, az amúgy nagyon fura, önellentmondó hétvégi beszédekben.

"A jövő Magyarországon már elkezdődött"

Orbán itt kiállt a digitalizáció mellett, talán Matolcsy azért is mert most támadni, mert megértette, hogy Varga poziciója meggyengült, mivel ő nem valami optimista ezekkel a digitalizációs tervekkel kapcsolatban.

"Megnyitó beszédében Orbán Viktor kiemelte, hogy hazánkban már szilárd alapjai vannak a digitális gazdaságnak: Magyarország már most is egy digitális gazdaság Európa szívében, a jövő nálunk már elkezdődött, és abban bízunk, hogy Európa is teljes lendülettel ebbe az irányba fordítja majd a szekerét – mondta a kormányfő, sürgetve egyúttal, hogy az Európai Unió végre zárja le a digitális gazdasággal kapcsolatos vitákat, és cselekedjen egységesen."

Oké, ez, meg a többi önmagunkat dícsérő beszéd egyben azt is jelenti igazából... hogy nincs is igazi remény, ha ezek igazak.

Az egész totál ellentmondás. Egyrészről folyton azt hallom, hogy milyen szarul állunk digitalizáltságban, milyen elmaradottak a magyar vállalatok, hogy mennyi tér van a javulásra, most meg kapunk ilyeneket:

"Ezzel párhuzamosan Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elmondta, hogy a magyar ipar 80 százalékban csúcstechnológiára épül, ez az arány például Lengyelországban alig 20 százalék, ami bizonyítja, hogy megfelelő döntésekkel a kisebb országok is sikeresek lehetnek."

Oké... szerintem ez nem igaz. De ha igaz, akkor az még inkább sokkoló, mert... akkor tényleg már lényegében nincs tér növekedni. Ha Magyarország már tényleg digitális gazdaság, ahogy Orbán mondja, meg 80 százalékban csúcstechnológiára épül a magyar ipar... akkor ennyi, nincs tér nagy növekedésre, mert már eleve most csúcstechnológia van szinte mindenhol.

Talán az igazság a kettő között van és még ez is elég rossz jövőképet fest Orbánnak, ezért ez a nagyon-nagyon agresszív nyomatása az innovációknak.

Annó voltak ilyen diák-tanár őszinte beszélgetések... amikor a tanár egy-két dologról beszélt azoknak a tanulóknak akik nagy valószínűséggel befejezik az egyetemet. Lényegében elmondták, hogy több amúgy magától érthető dolog, amit nyomat média és a politika igazából kamu és a valóság más. És ekkor annó szóbakerült, az is hogy ők mint a felsőoktatás legmagasabb képviselői milyen sok pénz keresnek ellentétben az átlag tanárral és bizony nagyon sok pénzt a sulin kívül keresnek. Annó az egyik tanár azt mondta, hogy ez azért van, mert... ezzel fogják be a szájukat, azért kapnak csomó pénzt, mert ők simán be tudnák bizonyítani, ha a politikusok, meg a média hazudik.

Nos... most felhozták ezt a témát is, ami azt mutatja, hogy Orbánék tényleg nem viccelnek az átalakításoknál:

"A minisztereknél is többet kereshetnek az álláshalmozó kutatók" 

Mondom, ezt a titkos órákon az egyetemi tanárok se tagadták, viszont ezt úgy értelmezték, hogy ez a hallgatás bére. Orbánék most ezt támadják?

Amúgy azt mondják, hogy ez is az innováció nyomatása miatt téma. Hogy a professzoroknak nem állásokat kéne hallmozniuk és közben betegre keresni magukat, hanem maradjanak szépen a laboratóriumokban és kutassanak...

"Az Akadémiától függetlenedő kutatóintézeteket szeptember 1-től irányító Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) elnöke, Maróth Miklós szerint ma vannak kutatók, akikre három állás esik. Eközben a Magyarországnál kisebb Csehországban évente mintegy 360 ezer tudományos munka születik, nálunk viszont csak körülbelül 210 ezer."

Visszatérve a beszédekhez, egy ilyen is elhangzott:

"A miniszterelnök elmondta: „El kell juttatnunk a digitalizációt a legtávolabbi faluban élő gazdákig, a kórházakig, a kistelepülésekig, a kis- és közepes vállalkozásokig, hogy mindenki (...) nyertese legyen és ne elszenvedője a digitalizáció okozta változásoknak” – fogalmazott, megjegyezve: ha nem sikerül ilyen politikákat kialakítani, akkor a népesség egy része szembe fog fordulni a digitalizációval."

Na most... az innovációról szóló sorozatomban már bemutattam... Mit okoznak az innovációk? Hát azt, hogy ugyanazt a munkát kevesebb ember végzi el. Akkor ettől hogy lesz nyertes az egyszerű melós? Igazából sehogy, a vállalat tulajdonosnak lesz több pénze, amit nem oszt meg a munkásokkal. Tehát ha bejön az innováció... az munkanélkülieket teremt, tehát igen lesznek szép számmal vesztesek, ez nem is lehet kérdés. Viszont a kormányban úgy csinálnak, hogy minden csak szép és jó. Meg persze a szalagmunkás is átképezhető elméletileg programozóvá, node gyakorlatban? Klassz lesz majd egy csomó munkanélkülivel, akik ezután nem fizetnek adót?

Más... a digitális állam korábbi projektje is remekelt nemrég:

"Összeomlott a MÁV jegykiadó és jegyértékesítő rendszere"

"Az adatbáziskezelő-rendszer leállása miatt jelenleg nem működnek a jegykiadó automaták, az internetes jegyvásárlási rendszerből sem lehet menetjegyet váltani. A korábban megvásárolt jegyeket pedig nem lehet átvenni az automatákból."

"A Mávinform arról nem írt, hogy mi lesz azokkal, akik megvették, kifizették a jegyüket, csak átvenni nem tudták. Mindössze azt közölték, hogy "a vonatokon az utasok pótdíjmentesen vehetik meg a menetjegyüket"."

Izgalmas, idegeskedésekkel teli időszaknak nézhetünk eléje.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr3915060422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása