Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A magyar infláció továbbra is egy rejtély

2023. január 21. - GABOR2

Nagy az infláció mindenfele Európában... node nálunk valahogy a legmagasabb, pedig az egyik legmagasabb emellett az alapkamat is. Továbbra is nagy rejtély a magyar infláció, ugye senki szakember nem érti miért van... szerintem keresgéljenek akörül, hogy Matolcsy... lázad.

"Még a lengyel infláció is lassult, Magyarország a kivétel"

"Itt a friss adat: toronymagasan Európa bajnoka a magyar infláció"

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr3518031566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madarász Henrik 2023.01.22. 15:23:56

Ennek a gyökere a 2020 előtti időszakra nyúlik vissza, amikor Matolcsy MNB elnökként szándékosan rontotta a forint árfolyamát, hogy minél több haszna legyen ezen az itteni multicégeknek.

GABOR2 2023.01.22. 22:54:11

@Madarász Henrik: A számok évről évre jönnek és kb. azóta van ez, hogy Matolcsy lázadozik. Valahogy, valamiért sokkal több pénz van forgalomba... Vannak ilyen okok is, hogy pl. külső ársokkok, de mivel lehet látni, hogy más országokba ennek ellenére jóval alacsonyabb... biztos van itthoni oka is... részben. Jelentős részben.

Koenigsberger 2023.01.23. 15:32:25

Szerencsére nem csak a multiknak jó. Orbánisztán kb. csak azért nem roppant még össze, mert sokan hazavisszük a pénzünket fontban és euróban.
Persze erre statisztikát nem tudok mondani (ha lehetséges is volna, ezek nyilván akkor se csinálnának). Keserű tapasztalat, mint ahogy az is, mikor sírnak, hogy fogy a népesség – dehogy fogy, csak épp a magyar gyerekek jó része már Nyugat-Európában születik meg.
Remek eredmény, kis híján 20 éve az EU-ban, gratulálok az összes kúrmánynak és kormánynak.

GABOR2 2023.01.23. 20:51:22

@Koenigsberger: A gyenge forint hagyományosan az exportáló cégeknek jó... ha a nyersanyagokat többnyire belföldről szerzi be. De ez már nagyon túlzás.

A kormánynak azért jó, mert mostmár nagyrészt hazaik finanszírozzák az államadósságot, ami azt jelenti, hogy az adósság is elinflálódik. Hiába "inflációkövető" az állampapír, mert az hivatalos és az igazi infláció két külön történet.

Orbánék 10 éves takarékoskodás elpazarlását koronavírus első éve alatt volt óriási hiba; Orbán talán azt hitte belefér, de Matolcsy elkezdett keresztbefeküdni és mostmár sokkal rosszabbul haladnak a dolgok.

Koenigsberger 2023.01.27. 05:03:16

@GABOR2:
Igen, ezeket a dolgokat remekül összeszedted az utóbbi évek során. Pl. a Matolcsy vs. Varga háborút senki nem követte ilyen jól, és az általuk okozott károkat.

Pontosan... a munkaerő és a nyersanyag is pitiáner módon olcsó az EU-hoz képest, erre is rátesz még a gyenge forint. Pl. a külföldi tulajdonú autógyáraink alapanyaga a helyi fémtelepekről kerül oda. Amikor épp magasabb a fém ára, vidéken külön biznisz a „vasazás".

Az igazán siralmas az, hogy most már az az ipar is idetelepül, ami eddig Ázsiában volt eldugva a borzalmas környezetszennyező mivolta miatt. Sajnos nincs elég nagy botrány a debreceni akkumulátorgyár miatt sem. Csak a napi frissvízigénye felfoghatatlan lesz, a talajkár meg felbecsülhetetlen. Még most kéne megakadályozni, míg nem késő.

Pénzben meg százmilliárd forintok mennek el a multik támogatására. Elnézést, „munkahelyteremtésre", értsd visszacsepegtetnek éhbérként valamennyit, bár eleve vendégmunkásokat telepítenek oda sok helyre...
süti beállítások módosítása