Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Bullshit-elés az infláció körül

2022. október 14. - GABOR2

Ma hallgattam egy műsort Csath Magdolnával és kifejezetten az infláció volt a téma.

Gondoltam érdekes lehet, mert ő azért ha óvatosan is, de kimond dolgokat amik kényelmetlenek a kormánynak.

Most is volt, hogy bírálta a kormányt, hogy a kisvállalkozásokat b@sztatja, de maga a fő téma az infláció... Juj, hogy mennyi bullshit volt.

Nagyon fura volt, hogy ott totál beállt a sorba.

Azért van infláció mert, háború van, mert nem kapunk Brüsszeltől pénzt, mert romlik a kereskedelmi mérlegünk, mert Németország recesszióba megy... és az összes indok egy bullshit.

Háború miatt szokott lenni infláció, de a bolygó túloldalán is van, szóval oké valamennyire ettől lehet, de a többi... Brüsszeltől nem kapunk pénzt... ha kapnánk még nagyobbnak kell lennie az inflációnak, mert infláció elsősorban azért van, mert a pénz mennyisége nől a megtermelt javakhoz képest, ha most idejönne több százmillárdnyi pénz és bekerülne a gazdaságba csak még nagyobb lenne az infláció. Németeknél recesszió van... hagyományosan, mondhatni minden korábbi válság előtt, amikor recesszió volt akkor defláció irányába mennek a dolgok, vagyis épp ellenkező hatást okozna egy recesszió.

Aztán felhozta, hogy a Litvánoknál nagyobb az infláció és hogy ott eurót használnak, meg hogy Bulgáriában is milyen magas az infláció és de jó, hogy nekünk még van forintunk, mert a jegybank be tud avatkozni, míg az eurót használó országokban nem.

De... van itt két nagy gond legalább. Ha litvánok eurót használnak, akkor nincs saját pénzük ami romlana, ott a termékek árát simán felemelik, nincs jegybanki akció ami ezt okozná; a bulgároknál meg tán mind a mai napig továbbra is nulla a jegybanki alapkamat.

Vagyis a litvánoknál tán egy százalékkal magasabb most az infláció úgy, hogy nincs jegybank ami ezt meg akarná akadályozni azzal, hogy kétszámjegyűvé teszi az alapkamatot... amivel megfojtja a gazdaságot.

A bulgároknál meg úgy van kb. hasonló infláció, hogy nulla a jegybanki alapkamat.

Magyarul a jegybanki akció semmit se viszi le az inflációnkat a környező országokhoz képest, ellenben megfojtja a gazdasági aktivitást, a hitelek és kamataik sokkal-sokkal magasabbak lesznek.

És ezt Csath Magdolna nem veszi észre. A riporter direkt próbált kicsit mélyebbre menni, de áttörést nem ért el. De azt azért megtudhattuk, hogy bár mostmár 20% felettire mondják az infációt, igazából a riporter is, ő is, az emberek is látják, hogy ez bullshit és a Csath Magoldolna mondta is, hogy hát a kenyér esetében több mint 70% az infláció, meg úgy igazából senki se tudja, hogy mennyi, hanem úgy rakják össze a statisztikát a különböző szervezetek ahogy akarják.

És felmerül bennem, hogy mi ez a nagy takargatás infláció ügyében...

Ugye én olyan indokokat hoztam fel, hogy mit csinál Matolcsy, meg ugye, hogy az USA teríti szét a saját inflációját a világban stb., de az, hogy Csath Magdolna így nem akarja, hogy tisztán lássunk a dologban felveti, hogy talán túl jószívű voltam a kormánnyal, mert elhittem, hogy ők ezt nem akarják, hogy ők küzdenek ellene; Matolcsy szivat ahogy tud, de a kormány tényleg jót akar.

Viszont ha így rejtegetnek valamit, akkor a kormány is benne van a buliban.

Hogy mi lehet az, ahhoz vissza kell nyúlni az infláció okának az egyik legősibb okához...

Vajon mi volt az infláció egyik legősibb oka?

Az infláció egyik legősibb oka az az, hogy az országok saját valutában eladósodtak és nehéz lenne ezt nekik visszafizetni, vagy kényelmetlen... ezért szépen elinflálják szándékosan a saját pénzüket és ezzel az adósságot.

 

Ha figyeltétek, akkor mindig láthattátok, hogy korábban Orbánék próbálták elérni, hogy egyre inkább belülről finanszírozzuk az államadósságot, csökkenjen a külföld aránya.

"A pénzügyminiszter december 28-án egy táblázatot posztolt Facebookon, amelyben arról számolt be, hogy a külföldi kézben lévő államadósság aránya hatvan százalékról mára megfeleződött, harminc százalékra esett vissza, a háztartási devizahitelek aránya 67 százalékról 0,5 százalékra csökkent"

Ha viszont forintban adósodik el az ország, akkor az ország vezetése ezt el tudja inflálni.

Erről viszont nem lehet beszélni... és alighanem ezért van az, hogy senki szakember nem akarja érteni az infláció okát.

Amikor volt a koronavírus első éve, Orbánék tíz év takarékoskodását pazarolták el gazdsáság védelem címszó alatt. Apró töredéke ment csak arra. Sőt még minuszba is mentek. Talán belefért volna, de Matolcsy elkezdett ellenséges lenni és egyre nagyobb probléma lett a finanszírozás.

Orbánék megoldása, hogy elinflálják az adósságot... Talán azt mondod, hogy az állampapirok egy része olyan, hogy infláció követő... igen. De ilyenkor jön az elő, hogy az igazi infláció és a hivalatos infláció két nagyon különbőző dolog. A hivatalos infláció mindig kisebb, mint a valódi. Vagyis pénz veszítesz még infláció követő papírral is.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr8917954276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.10.15. 05:47:57

Ez mind igaz, csak szerteszana ugyanez az inflációs pörgés megy.
Van itt még több rejtett ok

Hartrigel 2022.10.15. 16:32:27

Arra lennék kíváncsi, hogy ebből, megint csak mi kapunk? (Európa) Nyilván nem.
Tudom, hogy itt mindig jönnek ezzel a Klaus Schwab great-reset ötletével, de... ennek miért csak az Európai kontinensen kell kikísérletezni.
Én valahogy úgy képzeltem a nagy új világrendet, hogy... az egy "világ"rend... nem pedig az Európát szopassuk inflációba történet.

Mert ebből, hogy európa most szétgyalulja magát, és tényleg létrejön valami vélt Cyberpunk disztópia napi 2000 kalória zöldszója univerzális segéllyel ha jól viselkedsz, az miért jó? Hogy fog ez meggyökerezni Indiában, Kínában, Afrikában. Mert tudom, hogy máshol is szívnak, de tényleg Európa kapja ezt a különfigyelmet?

Szerintem nem great-resetet akarnak itt európában csinálni, csak velünk kifizettetni valaki másnak a hülyeségét, aztán egyszerűen lesz-ami-lesz.

Orbánról meg annyit,hogy nála nem tudom eldönteni, hogy amúgy valóban jót akar, csak tényleg annyira 20. századi, meg nincsen kapcsolata a modern időkkel, hogy nem tudja mit-merre van a jövő az országnak (gazdasági értelemben).
Vagy csak egy show-man, aki ugyan úgy benne van az állítólagos "great resetben" mint mások, de akkor meg minek az országnak ez nagy fölösleges haddelhadakozásos uniós-szappanopera?
süti beállítások módosítása