Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Hiányzott már a felhős bullshit? Most megkaphatod... bőven

2022. április 05. - GABOR2

Milyen "kár", hogy mivel most amúgy beteg vagyok nem fogok tudni teljesen végigmenni ezen a felhős bullshiten... egyszerűen túl mérgező és hosszú ahhoz. De azért néhány kiemelést adok és ha akarod magad végig mehetsz az egész cikken... de előtte dobj ki minden szúró eszközt és kötél se legyen pár kilóméteren belül...

Akkor kezdjük is:

"Súlyos lemaradás fenyegeti a hazai vállalkozásokat, de itt a segítség"

A baromi drága, már ezerszer elutasított "segítség"...

Megtudjuk, hogy emelkedtek a tétek, hisz eddig azzal jöttek főleg, hogy de jó a felhő, mert ha másnál tárolod az adataidat az megnöveli a profitodat 50%-kal... ma már inkább azt mondják, hogy ha nem teszed meg, akkor a vállalkozásod... megdöglik. De mindezek ellenére a vállalkozások nem kérnek belőlük... Ezek szerint a koronavírus se segített.

"A digitális transzformációra már nem lehet csupán egy kifizetődő üzleti lehetőségként tekinteni, a folyamatban való helytállás ugyanis ma már a versenyképesség megőrzésének, a vállalatok fennmaradásának az előfeltételévé vált. Aki kimarad, az lemarad, és jó eséllyel eltűnik a süllyesztőben. A nyilvánvaló fenyegetés ellenére viszont a vállalatok vezetői - főleg kkv-méret esetén - egyelőre nem érzik a helyzet súlyosságát, a lemaradásuk pedig szembeötlő. "

"Megfogható" okokat adnak mint:

"A digitális képességek alacsonyabb szintje az alkalmazottak körében pszichológiai tehetetlenséget eredményezhet."

"A kkv-k a nagyobb szereplőkhöz képest szűkösebb erőforrásokkal rendelkeznek, ami nem csak pénzügyi értelemben érvényesülhet, hanem az alkalmazottak digitális képességeit illetően is. Egyéni, munkavállalói szinten mindez könnyen vezethet pszichológiai tehetetlenséghez, ami akadálya lehet a vállalat jövőbeli innovációs törekvéseinek is."

Teccik érteni?

Szépen elmagyarázzák, hogy az ami eddig népszerű módszerük volt a vállalatok megkopasztására, nem igazán megy. Mi is volt ez?

Nemcsak simán eladtak egy terméket amiért fizethettél újra és újra, hanem amikor bevezették, azt mondták, hogy meg kell figyelni a vállalat működését és az alapoktól újra kell építeni mindent... ami eltart egy darabig és addig ott lenne egy kollegánk állandóan mondjuk óránként kétszázezerért... Erre is nemet mondtak a cégek:

"A szűkös pénzügyi erőforrások miatt a kkv-k ritkán engedhetik meg maguknak, hogy a teljes üzleti modelljüket átformálják, így általában egyedi fejlesztési projektek valósítanak meg a versenyképességük megőrzése érdekében. "

A cégek azt mondják, hogy megoldják majd házon belül.

"A korlátozott pénzügyi tartalékok miatt a projektekhez ritkán tudnak igénybe venni digitális transzformációs tanácsadást, így a bevezetésre kerülő technológiának is egyszerűen implementálhatónak kell lennie."

Jobb bele se vágni még szerintük is:

"A nagyvállalatokkal ellentétben egy kisebb piaci szereplő számára végezetes lehet, ha olyan technológiába fektet be, amelyről később kiderül, hogy szükségtelen (presztízsberuházás), vagy nem illeszkedik megfelelően a szervezeti működéshez."

Mindezek ellenére a következő sorokban mégis arra bátorítják a KKV-ket, hogy mégiscsak kéne az a alapoktól áttervezés... ( Elképzelt belső monológ: "A rohadt életbe kapjatok már rá mégis..." )

És tovább folytatódik az "újragondolás" erőltetése... bár épp az előbb írták le, hogy nem kérnek belőle a cégek és másként kéne csinálni... na mindegy.

"A felhő alapú számítástechnika - és azon belül a Software as a Service modell - alkalmazása egy diszruptív innovációt jelent, amely arra készteti a szervezeteket, hogy újragondolják az informatikai rendszereik menedzsmentjét. A SaaS szolgáltatók a felhő infrastruktúrában kifejlesztett alkalmazásokat nyújtanak az ügyfeleiknek, akik a mögöttes szoftver és hardver infrastruktúrához nem, csak korlátozott specifikus konfigurációkhoz férhetnek hozzá. Az elérés olyan vékony klienseken keresztül biztosított, mint amilyen az internetes böngésző is."

Sok sz@rságot átugorva jussunk el a felhő egyik legnagyobb hiányosságához... ahhoz, hogy nem okos dolog megbízni benne. Ezért a ravasz marketingesek kitalálták, hogy találjunk ki egy olyan nevet amiben benne van a bizalom szó is és voila... varázslat lesz... amennyiben ostobák akiknek el akarjuk adni... de nagyon.

"A Trustchain ...A digitális szerződéskötő platform egy blockchain alapú bizalmi szolgáltató infrastruktúrájára épült. A platform a szerződések kezelésében, az e-aláírások kibocsátásban, valamint távoli ügyfélazonosításban segíti a vállalatokat."

"Az alapítók célja, hogy a megoldásuk a bizalmi alapon nyugvó üzleti kapcsolatok létrejöttét segítse elő. A vállalatok a megoldás segítségével kiterjeszthetik az ügyfélbázisukat, hiszen a platform automatizációs megoldásának köszönhetően sokkal több ügyféllel tudják lebonyolítani az ügyletek adminisztratív háttérfolyamatait, mint korábban."

Hitelt is felhőn keresztül... ó, nem elég neked, hogy a bank szívja a véred...

"Egy rövid regisztráció után az ügyfél percek alatt hozzájuthat a hitelajánlatokhoz, a céges dokumentumok feltöltése után pedig viszonylag rövid időn belül (a cég honlapja szerint akár 48 órán belül) előminősítik a hiteligénylést. Emellett a szerződött ügyfelek digitális tanácsadásban is részesülhetnek. A szolgáltatás elsődleges célcsoportját a kkv-méretű vállalatok jelentik, több mint 800 ügyfele van már, akik 15 milliárd forint feletti értékben igényeltek már rajta keresztül finanszírozást."

800 ügyfél... kevés. Vagy hát egy is sok, de... értitek.

Aztán megint ugrás... eljutunk oda, hogy egy totál összekutyult felhőnk legyen... és tudjátok minél "speciálisabb" annál drágább:

"A SaaS Multicloud rendszerekkel a digitális transzformáció is könnyebben előmozdítható." 

"Egyszerű, különálló SaaS megoldásokból puzzle-szerűen lehet felépíteni komplett informatikai rendszereket, amelyeket a későbbiekben igény szerint lehet bővíteni, vagy az alkotóelemeit más szoftverkomponensekre cserélni. "

"A vállalati szférában az utóbbi években fogalmazódott meg az igény, hogy az átfogó, általában egy szolgáltatótótól származó szoftvercsomagokat több különböző fejlesztő termékeire cseréljék. "

Szóval ez ilyen többfelhő szörnyeteg... biztos szuperolcsó egyszerre több felhőért is fizetni egyszerre, mikor igazából sokszor már egynél is kijön, hogy nagyon hamar abba fordul, hogy nem éri meg, ahhoz képest, hogy vennél magadnak saját infrastruktúrát.

"ELKÉPZELHETŐ, HOGY EGY TÖBB SAAS ALKALMAZÁSBÓL FELÉPÍTETT ARCHITEKTÚRA JOBBAN KI TUDJA SZOLGÁLNI A VÁLLALAT EGYEDI FOLYAMATAIT, MINT AZ ADOTT IPARÁGRA SZABOTT STANDARDIZÁLT SZOFTVERCSOMAG."

 Hát én olyat láttam, hogy van az alapcsomag... ami mintha visszautaznál az időban 20 évet és a skála másik végén a legdrágább csomag, ami bőven nem éri meg... na az ad egy közepesen elfogadható szolgáltatást technikai értelemben. Úgyhogy igen... valószínű nem adja meg semmilyen szolgáltató se azt amit akarnál... de a kombinációjuk se.

Aztán megint jön, hogy szükséges és "nagyon fontos" a személyes kapcsolat... ami mint mondom akár lehet olyan óránként 200 ezer forint is... tényleg nagyon fontos... a felhős cégeknek, hogy megszerezzék a pénzed.

 

"Személyes kapcsolat és edukáció"

A cikk meg azzal ér véget, hogy... figyelem: "EVANGELIZÁCIÓS FOLYAMATRA" van szükség.

Vagyis megint előjött, hogy magukat a felhősök szinte valamiféle vallásos örültnek tarják... vagy talán ők úgy fogják fel, hogy "felnyít a szemük"... ami ugye emlékeztet másokra manapság.

Hiába ez a ma már bőven több mint tíz év győzködés, de nem adják fel.

De azért ezek olyan felkent papok, akik a pénzen tartják a szemüket, mert a végére odabiggyesztik, hogy az agymosási műveleteiket szeretnék, ha mostmár nem a cég költségein kéne folytatniuk, hanem finanszírozza és koordinálja már az állam... Na az kéne még csak... - Hát ha szabadpiac milliószor elutasít, hát kell az állami terror.

"ENNEK AZ „EVANGELIZÁCIÓS” FOLYAMATNAK A MEGVALÓSÍTÁSÁRA VISZONT A LEGTÖBB SAAS VÁLLALATNAK NINCSENEK MEG A KAPACITÁSAI, EGY ILYEN FOLYAMAT VÉGHEZVITELÉHEZ AKÁR ÁLLAMILAG KOORDINÁLT KAMPÁNYOKRA IS SZÜKSÉG LEHET."

WTF... nem néztem a mérőt... halálos adag bullshitet kaptam közben... Most mennem kell azonnal detoxra. Nektek további kedves önmérgezést.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr5917798381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VicThor 2022.05.12. 00:34:26

Hahó!
Minden ok?
Ugye nem szűnt meg a blog?

GABOR2 2022.05.12. 17:15:53

@VicThor: Épp most lehelek bele életet.
süti beállítások módosítása