Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Windows 11: a zombi-hájp folytatódik

2021. szeptember 06. - GABOR2

Eddig mindig csak olyan cikkeket olvastam a Win11-gyel kapcsolatban amik nem arról szólnak, hogy mitől lesz érdemes váltani, hanem inkább csak olyanokat, hogy miket vesz majd el tőled az új rendszer, meg hogy hogyan rendezgetnek át benne dolgokat.

Most viszont itt van egy újabb cikk miszerint az új rendszer érkezik is már egy hónap múlva. Gondoltam nem létezik, hogy egy ilyen cikk ne sorolná fel az új rendszer vonzó, fejlettebb specifikációt... aztán lett egy második gondolatom, hogy dehát ez a Win11-ról szól... talán mégse olyan biztos, hogy lesz benne ilyen felsorolás. Pedig kéne, hogy legyen.

És hát... nézzük mit találtam:

"Bő egy hónap és itt a Windows 11"

Szóval egyből egy problémáról van szó, miszerint egy csomóan nem fogják tudni még telepíteni az új rendszert:

"Ezzel a Redmondban már alaposan letesztelt rendszerek október 5-től frissíthetőek lesznek, míg más PC-kre majd csak hetek vagy hónapok múlva, legkésőbb 2022 közepén kopogtathat be a Windows 11. A bejegyzés alapján a Windows 10 jelezni fogja, amennyiben elvégezhető az upgrade, amelynek elérhetősége a felhasználó által is ellenőrizhető lesz a már jól ismert Windows Update felületén. "

Kapunk egy visszatekintést a múltra ami indokolja az óvatosságot:

"A Microsoft óvatossága egyébként érhető, hisz anno a Windows 10 megjelenésekor is akadtak gondok a frissítéssel, illetve az elmúlt években érkezett egyes tavaszi és őszi alverziók is okoztak kisebb-nagyobb kellemetlenségeket a felhasználóknak."

Aztán már gondoltam oké, kösz a figyelmeztetést, térjünk rá arra, hogy miért érdemes váltani, de ehelyett jön ez:

"A frissítéssel vélhetően most sem érdemes kapkodni. Célszerű lesz megvárni, hogy a fejlesztők javítsák az éles terepen kibukó esetleges gyerekbetegségeket, illetve azt, hogy a beharangozott összes nagyobb újítás elérhetővé váljon. "

Oké, már a harmadik bekezdés szól arról, hogy bár jön a Windows 11, de várhatóan egy rémálom lesz annak aki telepíti... De menjünk tovább, csak erről csak nem szólhat egy cikk, ami az egy hónapi piaci bevezetésről szólna.

Megtudjuk, hogy egy beigért újdonság nem fog működni:

" Az egyik ilyen az androidos alkalmazok futtatásának lehetőség, amely várhatóan csak valamikor jövőre lesz használható. Ehhez az Amazon Appstore nyújtja majd az alapot, mely az októberi rajtkor még nem lesz elérhető a megújuló Microsoft Store-ban."

Elérkeztünk a negyedik bekezdéshez, mostmár aztán tényleg kéne valami rendszer dícséret vagy valami:

"A Windows 11-es frissítés várhatóan sok PC-re sosem érkezik majd meg"

Aztán azt mondják, hogy azért vegyél a Win11 mellé egy új PC-t... mert hát a biztonság, az nagyon fontos nekik:

"A Microsoft szerint a szigornak, illetve az ennek megfelelően kötelezően jelenlévő elemeknek hála számottevően javul a biztonság. A vállalat korábbi tájékoztatása szerint például 60 százalékkal csökkenthetnek a rendszert célzó különféle malware támadások."

Elérkezünk az utolsó bekezdéshez... most vagy soha:

"... nem támogatott kategóriába kerül a konfiguráció, mely így nem kap majd hozzáférést a Windows Update-hez, azaz a különféle frissítésekhez. A Microsoft ezért a hivatalosan nem támogatott konfigurációk tulajdonosainak azt javasolja, hogy tartsanak ki a Windows 10 mellett. Az aktuális rendszer még további 4 évig kap majd frissítéseket, többek között az ugyancsak idén őszre datált 21H2 csomag formájában."

Tehát maga a Microsoft is javasolja tartsanak ki inkább a Win10 mellett, akik nem akarják leváltani a gépüket.

És vége a cikknek. Egy olyan cikkben se jutott semmi rész arra, hogy miért érdemes váltani, ami arról szól, hogy egy hónap múlva itt a rendszer... csak a problémáknak jutott itt is hely.

Aztán van egy másik cikk is ami arról szól, hogy kb. az egyetlen újdonsága az új rendszernek amit bejelentettek, nem fog működni amikor megjelenik az új rendszer. Sőt igazából annak erősen gyermekbeteg változata is csak hónapok múlva fog megjelenni az Insider programban résztvevőknek:

"Ezek szerint ugyanis az Android programok futása egyelőre csak egy előzetes változatban lesz elérhető, és az is csak "az elkövetkező hónapok során" valamikor az Insider felhasználók számára. "

"A Windows 11 stabil kiadását futtatók ugyanakkor egyáltalán nem tudják majd mobilos alkalmazásaikat az új rendszeren futtatni, egy egyelőre ismeretlen későbbi időpontig."

Szóval sokkal nem bíztatnak, sőt kapunk egy emlékeztetőt, hogy egyszer ez már megvolt igérve szintén a végtelenségbe menően, aztán végül az egészet elkaszálták:

"A bejelentés rossz emlékeket ébreszthet egyesekben - ugyanis a Microsoft már évekkel ezelőtt bejelentett egy hasonló technológiát, ami az androidos programok a Windows-ra átvitelét tette volna lehetővé a fejlesztők számára, amit azonban szintén nem tudott időre produkálni, majd többszöri halasztás után végleg elkaszált, miután a jelek szerint leküzdhetetlennek tűnő problémákba ütközött vele."

Szóval ennyi... itt vagyunk egy hónappal a rendszer bevezezése előtt és nem találtam még egyetlen normális okot se arra, hogy miért érdemes váltani, csak olyan tényeket találtam ami szerint nem érdemes váltani.

Az egyetlen beigért nagy újdonság amiről tudni  lehet sohase fog megérkezni:

"Nem fognak futni az Android alkalmazások a Windows 11-en annak kiadásakor"

 "Mindenesetre nem túl bizalomgerjesztő a tény, hogy míg az Android alkalmazások futtatásának képességét a cég az új rendszer júniusi hivatalos leleplezésén még annak egyik alapvető fejlesztéseként harangozta be, az valójában nem csak hogy nem fogja a Windows 11 eredeti kiadásának részét képezi, de még azt se lehet tudni, hogy előzetes változatban mikor fog tesztelhetővé válni.

Szóval arra a kérdésre, hogy miért érdemes váltanod Win11-re... nem tudom. Vagy talán... a Microsoft tulajdonosainak kell  a pénzed. Vagy... az NSA szeretne még többet megtudni rólad és a Win11 ezt minden korábbinál jobban megfogja nekik tenni nekik talán.

De ennyi... értemes okot nem adtak.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr7916681342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása