Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Japán kockázatfelmérésből bukott - egy felhőre bízni az országot

2021. szeptember 06. - GABOR2

Fogalmam sincs, hogy ez hogy történhetett meg... hogy Japánban azt gondolták, hogy okos ötlet egyetlen felhőre bízni olyan rendszereket mint: "az ország meghatározó brókercégei", legnagyobb mobilszolgáltató, legnagyobb légitásaság stb..

Szóval bukik egy felhő... bukjon egy ország? Bukjon a pénzügyi rendszerünk, bukjon a közlekedési rendszerünk... így együtt?

Ráadásul természetesen, nem saját, Japán felhő, amerikai felhőre kell bízni alapvető fontosságú rendszereket.

Nos, meg is lett az eredménye... és most is úgy tűnik szabadságrament a 99,99% üzembiztonság, meg a többszörös redundancia, meg a "ha lesz is leállás, pár perc és minden vissza lesz állítva", stb..

 A kommentekbe valakik kiszámolták, hogy ez még belefért a 99,99%-ba állítólag... Mintha elfelejtették volna  a cikkben azt a részt, hogy ez egymás után a harmadik ilyen eset volt... Igen, még úgyis kitartottak a felhő mellett, hogy korábban többször már csődött mondott.

Most viszont úgy érezték, valamit azért vizsgálódni kéne, hisz... sok milliárdos a kár és valahogy a felhős cégeknek sohase kell kártéríteni normálisan... eleve a kár amit okoznak a cégük értékének sokszorosa. Szóval talán a harmadik sz@pás után arrajutnak, hogy ez nem is volt annyira jó ötlet.

"Sorra bénultak meg a japán cégek az Amazon felhője miatt"

"Brókercégeknél, mobilszolgáltatóknál és légitársaságaknál is fennakadásokat okozott az Amazon hibája, Japán vizsgálatot indított."

"Június óta ez a harmadik szolgáltatáskiesés a régióban az Amazonnál, az ANA Holdings most kénytelen volt repülőjáratokat elhalasztani, miután problémák adódtak a jegykezelő és check-in-rendszerekkel. Az SBI Securities és a Rakuten Securities is rendszerhibákkal küszködött, továbbá a Mizuho Bank és az NTT Docomo is."

"Az Amazon szerint 6 órás kiesés történt, aminek az oka több meghatározó hálózati eszköz elvesztése volt. Azt nem voltak hajlandóak elárulni, mennyi ügyfelet érintett a dolog, a Downdetector szerint csak Japánra volt hatással."

Csak Japánba volt leállás... Csak megbénítani tán a harmadik legnagyobb gazdaságot nem gáz... sőt talán patrióta tett is lehetne.

Még ha magáncégek is... ha egyszer nagyon fontos, stratégiai feladatokat látnak el... nem kéne valami kockázatkezelésképpen... nem egy felhőcskére bízni ennyi mindent? Mondjuk eleve felhőre bízni fontos dolgokat nem okos ötlet, de a rossz ötleteknek is van több rétege.

Ami a "pár perc és ki lesz javítvát" és transzparenciát illeti:

"Az Amazon szerint 6 órás kiesés történt, aminek az oka több meghatározó hálózati eszköz elvesztése volt. Azt nem voltak hajlandóak elárulni, mennyi ügyfelet érintett a dolog, a Downdetector szerint csak Japánra volt hatással."

"A japán hatóságok mindenesetre kivizsgálják a történteket, az érintett cégeket arra kérik, az ügyfeleik igényeit tartsák szem előtt."

Sajna azt kell tapasztalnom, hogy sok állami vezetőnek nincs meg a kapacitása felismerni, hogy sokszor nagyon rossz techcuccra tesznek... reménykedjünk, hogy a vizsgálat kiad néhány evindenciát nekik a a felhőt illetően... leginkább azt hogy egy eleve nagyon rossz ötlet.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr216681496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása