Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Matolcsy háborúskodásának korai gyümölcsei

2021. augusztus 26. - GABOR2

Matolcsy nem szeretné Varga Mihály további sikereit... nagyon nem. Ezért elkezdett aktívan szabotálni. B@romi sokat kéne megint írnom erről, hogy képbe legyél, ha nem olvastad a korábbiakat, úgyhogy inkább csak egy cikk a sok közül amivel valamennyire képbekerülhetsz.

Ugye Matolcsy tavaly rengetegszer elmondta, hogy a magyaroknak nem ingyen pénz kell és segítség, hanem hitel. És sokan vettek is fel.

Most meg ugye beindítjuk a gazdaságot, és Orbánék nyomnák a gázt, de a Jegybank meg olyan dolgokat hajt végre, amit akkor használnak hagyományosan jegybankok, amikor már túlpörög minden, nem pedig beindulna.

Azt mondja Matolcsy ezt azért teszi, hogy fékezze az inflációt, de mint korábban beraktam elemzést... ezek az intézkedések alig hatnak rá, szóval a kedvező dolgok elmaradnak, ami viszont a kedvezőtlen dolgokat illeti... nos, most erről szól a legújabb hír.

Amikor a jegybank emeli a kamatot, a kereskedelmi bankok is emelik... sokkal. Mivel a törlesztőrészlet sokkal több lesz a gazdaság fékeződik, mert kamattörlesztésre megy el a pénz, nem befektetésekre.

"Elszabadulhat a pokol a lakáshiteleknél, rég nem látott törlesztőrészletek jönnek"

"Akár 10 százalékkal is megemelkedhet a hitelek egy részének törlesztőrészlete az eddigihez képest, miután a szigorodó monetáris politika hatására több mint hat éve nem látott csúcspontra emelkedtek a bankközi kamatok az elmúlt hetekben. A jelenség leginkább a változó kamatozású hitellel rendelkező lakáshiteleseket, köztük az egykori devizahiteleseket sújtja. Ők az elmúlt hat év nagy részében a törlesztőrészletük jelentős csökkenésének örülhettek, ezt fordítja most vissza a kamatemelkedés."

Itt egy példa arra, hogy a kicsit jegybanki emelés mekkora lehet már a kereskedelmi bankoknál:

"EGY VALÓSZÍNŰTLENNEK MONDHATÓ, ÖSSZESEN 5 SZÁZALÉKPONTOS KAMATEMELKEDÉS AKÁR A MÁSFÉLSZERESÉRE IS NÖVELHETI A TÖRLESZTŐRÉSZLETET."

Aztán a Jegybank másként is beintett a növekedésnek ( Varga Mihály rekord kísérletének ):

"Parragh László: az MNB veszélyhelyzetet teremtett, amire azonnal reagálnunk kellett"

"Parragh László a Nemzeti Közszolgálati Egyetem konferenciáján tartott előadásában erőteljes kritikát fogalmazott meg a Magyar Nemzeti Bank politikájával szemben. Az MKIK elnöke túlságosan magasnak tartja az inflációt, és úgy vélekedett, hogy a jegybank a Növekedési Hitelprogram hirtelen megszüntetésével olyan veszélyhelyzetet teremtett a gazdaságban, amelyet a Széchenyi Kártyával kellett megoldani."

Parragh László a Jegybank és a kormány ( igazából inkább Varga Mihály közötti viszonyáról ):

"Parragh kiemelte, hogy az elmúlt időszak eredményeit arra tudtuk alapozni, hogy a kormány, a kamara és a nemzeti bank is együttműködött. „A nemzeti bank is együttműködött 2013-tól, nos, ez ma azért nem ennyire igaz” – utalt a jegybank és a kormányzat közötti ellentétekre."

Látjátok alapnak tekinti a sikeresség szempontjából a harmóniát a jegybank és a kormány között Parragh László... mennyivel többet elérhetnénk, ha nem mennének egymással szemben. ( Persze Matolcsy szerint mindenért csak a Vargát dícsérik meg. ) És persze ahogy halad az idő, egyre rosszabb lesz a helyzet.

Matolcsy hitelt ajánlott a magyaroknak nem ingyen pénzt... nos még azt is elvette tőlük... legalábbis az olcsó verziókat:

"... de azt is kiemelte, hogy nem volt más választásuk.

Az MNB egyik pillanatról a másikra kivonult a piacról, amivel veszélyhelyzetet teremtett a gazdaságban

– mondta az MKIK elnöke, rámutatva, hogy a jegybank a gazdasági újraindítás időszakában szüntette meg a Növekedési Hitelprogram olcsó hiteleit, amely a kkv-knak volt elérhető."

Ő se hísz abban, hogy Matolcsy módszerei megoldanák az inflációs problémákat:

"„Az inflációban nem megyünk jó pályán, az unión belül nálunk a legmagasabb a pénzromlás, az az állítás pedig megmosolyogtat, hogy most rossz, de majd 3 hónap múlva jobb lesz."

De azért Parragh László mond olyanokat is, hogy ne legyen szímpatikus:

"Úgy vélekedett, a koronavírus leküzdéséhez kötelező oltásra lenne szükség. Nem azoknak a védelme érdekében, akik nem akarják felvenni az oltást, hanem a teljes társadalom és a gyermekeink védelmében – hangsúlyozta. Engem nem kérdeztek meg 1-2 évesen, hogy kérem-e a kanyaró vagy a tuberkulózis elleni oltást, hanem beadták, de az oltások miatt ma nincsenek is ilyen betegségek. „Az államnak keményebben kellene belenyúlnia ezekbe a folyamatokba” – tette hozzá."

Szóval látható, Matolcsy több eszközzel is azon van, hogy ebből ne legyen nagy növekedés... aktívan azon van, hogy Varga Mihály eredményei minél kisebbek legyenek.

Olyan ez mint az Alien versus Predator... Bármelyikük is nyer a kis személyes odavágásaikban, mi veszítünk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr216671734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GABOR2 2021.08.28. 11:52:05

Matolcsy megint távolra tekint:

"Matolcsy György megszólalt: az aszimmetrikus geopolitika új világa hátráltatja a globalizációt és a növeke"

www.portfolio.hu/gazdasag/20210828/matolcsy-gyorgy-megszolalt-az-aszimmetrikus-geopolitika-uj-vilaga-hatraltatja-a-globalizaciot-es-a-novekedest-498162
süti beállítások módosítása