Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Amikor az egó akár le is rombolna mindent... ( Matolcsy György )

2021. július 21. - GABOR2

Waó, annyi téma lenne, köztük kiberbiztonsági is, mégis egy Matolcsy-s cikket írok...

Azért teszem, mert az érzékelőim nagyon nagy potenciális veszélyt jeleznek; Matolcsy egy időzített bomba, ami hatalmas károkat okozhat.

De miért?

Ha figyeltétek Matolcsyt úgy igazán, észre kellett, hogy vegyétek, hogy ez az ember nem elégszik meg annyival hogy teszi szépen a napi tehendőket. És most újra nagyon aktiválódott.

Jópár éve is már könyveket írt és akkor is és a mostani nyilatkozatai is mutatják, hogy ő igazából... sokkal többre vágyik mint az egyszerű hétköznapok menedzselése.

Birodalmakról ír, a nyilatkozatai is nem annyira csak a hagyományos jegybanki dolgokról szólnak, hanem szinte mindig valami sokkal nagyobb témáról, vagy valaki másnak a problémáiról... amit ő persze tökéletesen átlát és megold... közbe meg ugye gazdasági miniszterként nem állt helyt.

Ebből az emberből sugárzik a nagyravágyás és ebben hasonlít a nagy ellenségre... Soros Györgyre.

Sorosnál is úgy van, hogy ugye egy milliárdos, de egy olyan aki spekulációkkal lett milliárdos és nem... valaminek az építésével. Viszont nagyon okosnak gondolja magát és írogat könyveket arról is, hogy pl. hogyan kéne megreformálni a pénzügyi rendszert... ami írásokat neves, profi, közgazdászok nagyon gyenge szerzeményeknek tartanak . Úgyhogy Soros saját pénzén csinált szervezeteket, amik dícsérik, és elmondják, hogy milyen zseni és tanítják az igét... Némi hasonlóságot láttok?

Ugye Matolcsy írt több könyvet, mielőtt 2010-ben hatalomra kerültek, írt birodalmakról, írt arról hogyan kéne a gazdaságot vezetni.

Aztán ott volt a lehetőség a bizonyításra... elég sz@rok voltak a körülmények. Ő viszont azt hitte, hogy majd mindent megold hipp-hopp.

De aztán ehelyett leváltották, meg jött az IMF hitel és jött... Varga Mihály.

És Varga Mihály alatt a dolgok elkezdtek nagyon jóra fordulni... és Matolcsy, nagyon-nagyon-nagyon-nagyon írigy lett. Korábban volt egy írásom ami foglalkozott kifejezetten a Varga-Matolcsy kis, titkos belső háborúval, nem ismételném meg.

Viszont Varga tán nem mint konkrétan a személy a tüske Matolcsy szemében... lehetne akár valaki teljesen más is a helyében.

Matolcsy problémája az, hogy amikor ő lelépett akkor aki a helyre került - aki történetesen Varga Mihály - elkezdte aratni a sikereket és... a dícséreteket is.

És Matolcsy már elmondta nem tudom hányszor... Varga egy szemét g@ci, mert ő csak learatja azt amit ő épített fel.

Megkockáztatom, hogy Matolcsy... gyűlöli Varga Mihályt. Ó, nem hát, hogy tenne ilyet... Járj utánna és meglátod miket nyilatkozgatott már évekkel ezelőtt.

Van egy nagy elvezető... Orbán Viktor. Ő már többször közbelépett és amiért ez a cikk is született... most is meg kellett tennie... ami jelzi a nagy bajt. És ami még plusz, hogy ezúttal ez már nem lesz tán elég.

Szóval Matolcsy rendkívül... és igenis... rendkívül irigy Varga Mihályra... irigy a sikerekre amit learat, irigy a dícséretekre amiket kap.

És ami mutatja, hogy Matolcsy mennyire veszély forrás... Matolcsy nagyon irigy arra, hogy külföldiek, az Orbán kormány retorikájában akár ellenségesnek mondható, külföldi szervezetek dícsérik Vargát.

Ez jelzi, hogy Matolcsy... az ellenségtől is megköveteli, hogy mondja neki... Igen, látom, hogy te, Matolcsy György egy zseni vagy.

Szerencsére nekünk itt van Orbán, hogy megrendszabályozza Matolcsyt, de attól tartok ez egyre inkább nem fog menni.

Matolcsynak fogy az ideje, ő pedig magát valami legnagyobb zseninek látja... és ezt be is akaja bizonyítani.

Ha építéssel nem megy... akkor rombolással... ami után megmondhatja... ő megmondta, hogy milyen sz@r Varga Mihály igazából... és ő a zseni, akit senki se vesz észre.

Régi dolgokat nem írok... olvass vissza. Csapjunk bele abba, hogy mi van most.

Matolcsy érzi itt van az utolsó esélye, így vagy úgy bemutatni... a világnak, hogy ő a legnagyobbak között van.

És itt van egy ország ami most nagyon könnyen mutathat fel papiron sikereket. Mivelhogy a tavalyi lezárások miatt most nagyon könnyű lenne extrémnek tűnű sikereket felmutatni.

És az extrémnek tűnű siker vonza Matolcsy-t... node ki aratná le ezeket a sikereket megint? Ő a jegybankelnök, vagy Varga Mihály?

Hát Varga... akkor mit lehetne tenni... ha nem tudom felmutatni, hogy én nagyszerű vagyok... azt még meg tudom oldani, hogy Varga tünjön egy sz@rnak... és én majd megmondom a végén a tutit és az emberek felismerik majd... mindig csak rám kellett volna hallgatniuk... vagy ha nem, hát dögöljenek meg.

És akkor mostmár kicsit konkrétabban...

Matolcsy aktiválta magát és mindent megtesz, hogy kereszbe tegyen... a portfolió ezt így fogalmazza meg:

" Matolcsy cikkével kapcsolatban a legfontosabb kérdés alapvetően nem is ez. Sokkal inkább az, hogy a fiskális és a monetáris politika között egyre súlyosabb ellentét húzódik meg Magyarországon - ami már hónapok óta érzékelhető -, és ezt a jegybankelnök mai cikkével egyre nyíltabban vállalja."

Ugye Matolcsy azért van ott, hogy... harmonia legyen a fiskális lépések ( ami Varga Mihály asztala ) és a monetáris lépések között.

Most lehetne csinálni a nagynak tűnű gazdasági növekedést amit örökre emlegethetnének, hogy Orbán alatt még ilyen is volt... de Matolcsy szabotál.

"Az MNB elnöke az elmúlt hetekben gyakran kritikával illette a magyar kormány költségvetési politikáját, amiért nem csökkentik a költségvetési hiányt. Matolcsy habár nem említette konkrétan Magyarországot, kiderül a cikkből, hogy az MNB elnöke az adósság és a deficit csökkentését tanácsolja annak az országcsoportnak, amelybe mi is tartozunk. A kormány azonban egyelőre inkább a gazdasági növekedés támogatását célozza." 

Tisztázzunk gyorsan valamit... amit a magyar kormány gazdasági válságkezelés címe alatt folytatott tavaly ( és az fiskális cucc volt ) valóban egy baromi nagy egyest érdemel. ( Meg börtönt... ) Erről rengeteg írtam. Viszont idén azért már más a helyzet... csakhogy Matolcsy szabotál... és Orbánéknak már nincs annyi eszközük korántsem a birtokukban mint tavaly volt... ha ezeket is elpazarolja... akkor a "tuti siker" helyett nagyon csúfos dolgok lesznek itt. Bár még enélkül a drámázás nélkül is lehet, hogy rosszul fognak menni a dolgok.

Van egy rekorder inflációnk:

"Nincs megállás, magasan Európa csúcsán a magyar infláció"

Plusz Matolcsy drágítja a hiteleket lépéseivel... miközben eddig azt dumálta, hogy az kell a magyar népnek:

"Megtette hatását az MNB döntése: sorra drágulnak Magyarország legjobb lakáshitelei"

"Felerősödött az emelkedő trend a piaci lakáshitelek hiteldíjában, ahogy az eddig stagnáló fix kamatozású lakáshitelek THM-je is megemelkedett az elmúlt hetekben. A drágulás mértéke még nem drasztikus, azonban a trendnek bizonyára még nincs vége. Az emelkedő dinamika oka minden bizonnyal az MNB szigorodó monetáris politikájában keresendő."

Szóval Matolcsy elkezdett rombolgatni, nehogy már megint a Varga Misike fürödjön a dícséretekben... inkább legyen sz@r az egész országnak, csak ezt ne még egyszer.

Orbán megint közbelépett:

"Váratlanul sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor és Matolcsy György"

"Előre meg nem hirdetett, váratlan találkozót és sajtóeseményt tartott a jegybankelnök és a miniszterelnök."

A portfolio.hu ilyen véleményt írt:

"Az elmúlt hetek fejleményei tükrében kifejezetten érdekes a mai miniszterelnök és jegybankelnök közötti előre meg nem hirdetett, váratlan találkozó és sajtóesemény. 1) Matolcsy György MNB-elnök az elmúlt hetekben megjelent publikációiban rendszeresen kemény kritikával illette a kormányt és annak gazdaságpolitikáját. "

"A költségvetési egyensúly tekintetében a kormány-jegybank közötti ellentét hónapok óta tart, az éles szembenállás egy nemrégiben rendezett konferencián csúcsosodott ki, amikor a jegybankelnök erőteljesen üzent a kormánynak,"

 

"Varga Mihály pénzügyminiszter ezt nem hagyta szó nélkül és több ízben is határozottan reagált a jegybankelnök javaslataira."

 

Szóval Orbán megint úgy érezte, hogy személyesen kell közbelépnie... ami szerintem könnyen lehet, hogy ezúttal nem lesz elég.

Korábban még Matolcsy ábrándozhatott arról, hogy jegybankelnökként is megmutatja a világnak, hogy egy zseni; ez viszont nem jött össze és fogy az ideje.

Ha pedig nem borul le előtte a világ... akkor pusztítani fog.

És üzenget is a sajtón keresztül.

Volt egy "dolgozata" ami arról szólt, hogy "közepes" lett Magyarország válságkezelése. Hogy jött ez ki? Nos... magának, a jegybanknak kiválót adott... a másik oldalon a fiskális politika van Varga Mihálynál... Na, hogy jön ki így a hármas? Hát úgy, hogy Varga Mihály megkapta Matolcsytól az egyest.

"Értékelte a magyar válságkezelést Matolcsy György: ezt nem teszi ki az ablakba a kormány" 

""A mérleg tehát vegyes, a teljesítmény közepes" - így szól Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének értékelése a magyarországi válságkezelésről. A jegybankelnök Magyar Nemzetben megjelent cikkének érvelése szerint a monetáris politika jól vizsgázott, a hitelezés az EU-ban a legdinamikusabban nőtt, így könnyen ki lehet találni, mi a véleménye a fiskális politikáról, ha az összesített eredmény "közepes". Cikkében felsorolja azt is, hogy melyek voltak a válságkezelés "gyengeségei" és "kudarcai"."

Amúgy nagyon örül, hogy vesszük fel a hiteleket:

"A HÁZTARTÁSOK ÉS A VÁLLALATOK HITELÁLLOMÁNYÁNAK BŐVÜLÉSÉBEN AZONBAN AZ ELSŐ HELYEN VAGYUNK."

Aztán amint fentebb is mutattam... megdrágította a lépéseivel a hiteleket... Ami nem szokás a gazdaság újraindításánál enyhén szólva. De akar itt igazából sikert? Hisz dicséretet Varga kapna megint. Akkor inkább szenvedjen mindenki.

Varga intézkedéseiről Matolcsy:

"Ha nem működött volna példásan a magyar pénzügyi rendszer, akkor az egyik legrosszabb gazdasági válságkezelést könyvelhette volna el Magyarország az Európai Unión belül

- vélekedik a jegybankelnök."

 

Portfolió vélemény:

"Matolcsy cikkével kapcsolatban a legfontosabb kérdés alapvetően nem is ez. Sokkal inkább az, hogy a fiskális és a monetáris politika között egyre súlyosabb ellentét húzódik meg Magyarországon - ami már hónapok óta érzékelhető -, és ezt a jegybankelnök mai cikkével egyre nyíltabban vállalja."

Hogy Orbán beleszólása nem ért sokat valószínű azt az is jelzi nekem, hogy nem áll le a nyilatkozgatással. Van mai is. És amint mondtam... sok nyilatkozata olyan dolgokról szól, ami nem az ő asztala... de ő tudja a tutit... csak akkor nem sikerült, amikor megvolt hozzá minden hatalma, hogy megmutassa mit tud, de á, a gonoszos Varga Mihály aratja le amit ő vetett:

Itt van, pl. nyilatkozik arról, hogy szerinte milyen butuskák a neves közgadászok, hogy sokkolódnak állítólag az inflációs számoktól... az USA-ban:

"Matolcsy György: Az infláció megugrása sok közgazdászt sokként ért"

""Tim Congdonnak igaza van abban, hogy a közgazdászok rendszeresen követnek el előrejelzési hibákat, és ezeket gyakorta megbocsájtják nekik" - írja Matolcsy György, az MNB elnöke a WSJ-ben megjelent, A Fed alábecsüli az inflációs kockázatot című cikkre válaszolva."

"Az infláció mostani megugrása sok közgazdászt sokként ért Amerikában és a feltörekvő gazdaságokban. Ugyanakkor a fejlett világ szinte valamennyi közgazdásza évtizedek óta magasabb inflációra vágyik, hogy elkerülhető legyen a Japánéhoz hasonló gazdasági stagnálás" - írja Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a jegybank Facebook-oldalán megjelent cikkében."

Szóval látjátok, tök jól elfilozofálgat a magas inflációról és a butuska közgazdászokról, akik nem számítottak rá, de persze ő igen... miközben azért nálunk rekordon van az infláció.

Dehát ő nem szereti a közgazdász szakmát, mert nem borulnak le előtte, hogy ó mekkora zseni ez a Matolcsy.

Aztán van ideje kifejteni a véleményét az euro vs dollár témában is:

"Matolcsy György: a fő akadályok megmaradtak az euró számára"

"Elmúlt az az idő, amikor az euró méltó kihívója lehet az amerikai dollárnak - véli rövid cikkében Matolcsy György, az MNB elnöke."

Hogy esetleg jobban kéne az euro-forint árfolyammal törődni... dehát az nem világméret, az nem méltó hozzá.

De nincs vége, ő minimum kontinensek szintű problémákat "old meg":

"Matolcsy György megtalálta a megoldást: két külön euróra lenne szükség"

Az Egyesült Királyságnak is "kitalált" egy "csodafegyvert":

"Matolcsy György megtalálta a csodafegyve"

"A jegybankelnök rövid írásában Martin Wolf Financial Times-ban megjelent május 30-i írására reagál tulajdonképpen. A szerző azt írta akkor, hogy az Egyesült Királyság kétségtelenül komoly kihívásokkal néz szembe a 2020-as években."

Hogy mit kéne most tenni arról nem nagyon írt, az uncsi, de azért megmutatta, hogy ő évtizedekben gondolkozik:

"Felgyorsul az EU bomlása, felrobbannak az európai adósságok - Matolcsy György megírta, mitől tart"

"A jegybankelnök friss értekezésében vette számba a mostani évtized legnagyobb kihívásait, egyúttal pedig a lehetőségeket is azonosítja."

Egyébként a hosszútávú meglátásai nem valami stabilak... mint mondtam olvastam a korábbi könyvét és látom miket mond ma.

Ha Magyarországgal szemben tényleg valami hálózat áll szemben, ami átszöv országokat és hatalmas erőforrások, köztük emberi erőforrások állnak rendelkezésre, biztos vagyok benne, hogy szemet fog nekik szúrni mi folyik itt és ki fogják használni.

Talán már meg is történt.

Matolcsy ismét volt, hogy beszólogatott Vargának és tulajdonképpen amit kért Vargától, hogy ne költekezzen, egyben azt jelenti, hogy akkor végül nem lesz olyan nagy gazdasági növekedés és Varga nem lesz megint agyondícsérve.

"Matolcsy György újabb üzenetet küldött: nem tartható fent a magas adósság és hiány"

"Európában a jelenlegi, magas deficitek, és a nagy államadósság nem tartható fenn, különösen az eurozónán kívüli, még mindig sérülékeny feltörekvő gazdaságok esetében - írja Matolcsy György, az MNB elnöke. Habár konkrétan hazánkat nem említi, ebbe az országcsoportba tartozik Magyarország is, vagyis látható, hogy az MNB elnöke újra a deficit csökkentését tanácsolja - többek közt - a magyar kormánynak is."

Máskor a nemzetközi szervezetek is ezt szajkózzák.

Most az egyszer viszont...

"Váratlan helyről kapott támogatást a kormány Matolcsy Györggyel folytatott vitájában"

"A friss véleménnyel az IMF egyelőre a kormány pártjára állt a jegybank elnökével kibontakozó vitában, Matolcsy György ugyanis már jövőre 3 százalék alatti hiányt sürget."

Nem is normális deficitet csökkenteni miközben újraindítjuk a gazdaságot... ez amolyan gyurcsányi módszer, ami nem működik.

Ráadásul jönnek majd a választások... Matolcsy azt akarja, hogy ne költekezzen Orbán pont választási évben? Kis szabotőr... Már Orbán se számít igazán?

Szóval rakjuk össze.

Mondjuk, hogy vannak akik elemzik a magyarországi helyzetet és feltűnt nekik az ellentét a jegybank elnöke és Varga között. És elemzik Matolcsy személyiségét is.

Láthatják, hogy Matolcsy megdöglik a dícséretért... nem is akárki dícséretéért... az ellenség ( mondjuk ) dícséretéért. Látják, hogy mekkora pusztítási potenciál van Matolcsyban ha elszabadul.

Hát gondolják, erre rájátszanak és még azért is belerúgnak ami eddig mindig tutinak tünt. Mindig azt akarták, hogy a kormányok ne költekezzenek túl, de most valahogy úgy érezték, hogy meg kell szólalniuk és kifejezni, hogy nem értenek Matolcsyval egyet, hanem Varga Mihály pártját fogják... amitől Matolcsynak tuti felment az agyvize, amitől viszont egyre jobban elő fog belőle jönni a... "akkor b@sszunk szét inkább mindent" mentalitás... ami miatt majd bukik Orbán és az ő embereik kerülnek hatalomra. Én ezt el tudom képzelni.

Szóval... ilyen az ha egy ember érzelmi világa nemzetbiztonsági kérdés.

Lehet a nagyságát úgy akarja bemutatni a világnak, hogy megoldja amit még a "háttérhatalom" se tudott... megbuktatja Orbánt.

Matolcsy-t sürgősen el kellene távolítani minden befolyástól... Rendkívül veszélyes... Szerintem.

Ez az írás viszont nem állítja azt, hogy minden tuti úgy van ahogy írtam, olykor túldrámáztam.

A lényeg inkább az lenne, hogy meglássátok, hogy Matolcsy személyisége, érzelmi világa nagyon fontos tényező, ami pusztító hatású lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr4816634600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madarász Henrik 2021.07.21. 21:00:11

Igen. látszott már régen hogy gondok vannak az agyi részén, amikor olyan szövegeket nyomott 2010-ben hogy Magyarország az EU öt leggazdagabb országa közt lesz, aztán 2020-ban már 2030-ra mondta ezt.

GABOR2 2021.07.21. 21:10:23

@Madarász Henrik: Ha tudsz adj ehhez forrást... mert ez már beteg kategória lenne... de nem tartom lehetetlennek Matolcsy esetében. Bár talán inkább csak a növekedés mértékéről volt szó, nem?

GABOR2 2021.07.21. 23:46:52

@Madarász Henrik: Az előző még nála is durva lett volna, hisz a magyar gazdaság egy csepp a tengerben.

Ahhoz még neki is kéne 20 év is...

Deansdale 2021.07.22. 09:07:30

Férfiasan bevallom ennyire részletesen nem foglalkoztam a témával, úgyhogy most csak elvi szinten mondom, nekem pl. a deficit és az államadósság csökkentése kifejezetten jó gondolatnak tűnik, akkor is ha a gazdaságot épp élénkíteni kellene. Bár azt mindig kell, szóval... De ez a gazdaságélénkítés SZÁMOMRA afféle kígyóolaj, ahogy az amcsik mondják, amolyan mindenre jó kamu varázsszer. Amíg hitelből élénkítünk addig borotvaélen táncolunk mert a kamatos kamatok elvihetik az összes gyümölcsét az egésznek, vagy még többet is. Semmi nem garantálja, hogy amit a kormány most kioszt az majd nagyobb gazdasági növekedést produkál mint amennyit kamattal együtt vissza kell fizetnünk érte. Pl. a családosoknak szánt újabb adókedvezmény nekem az agyamra megy, én értem hogy az ötlet sokaknak szimpatikus, de jelen helyzetben ezt megintcsak további államadósság terhére tudnák kiosztani, úgy meg inkább kurvára ne tegyék, ha kérhetném...
Szerintem a gazdaság élénkíti majd önmagát, ha hagyják(!), rengeteg cégnek és vállalkozónak kell mostanában megújulnia vagy újrakezdenie, és én inkább az ő józan önzésükben és kreativitsáukban bíznék, mint az állami pénzosztásban. Ha rajtam múlna a deficitet azonnal nullára vinném és (ahogy korábban a fityisz is tette) megpróbálnám az államadósságot eltüntetni, akkor is ha ez közgázos szemmel szentségtörés. Persze ennek úgy lenne értelme, ha a pazarló és értelmetlen állami programokat nyírnák meg cserébe, pl. az NGO-k és egyházak közvetlen támogatásától kezdve az élsporton át egy rakás területen rengeteget lehetne faragni úgy, hogy az az átlagembernek nem okozna életszínvonal- vagy akár életminőség-romlást, és a GDP-nek sem vágna alá érzékelhető mértékben. Egészséges egyensúlyt kellene létrehozni a költségvetésben - szerintem mélyen bedőltünk a háttérhatalmi hülyeségnek mikor elfogadtuk, hogy lehet folyamatosan deficittel gazdálkodni. A valóságban nem lehet, csak ez el van fedve előlünk az államadósság folyamatos emelkedésével, ami szintén el van fedve a többség elől azzal, hogy az utóbbi időkben nem nemzetközi bankoktól vesszük fel, hanem indirektebb módokon.

Amúgy ha az IMF valakivel egyetért az számomra nem túl jó jel :) Ha ők azt mondják hogy legyen magas deficitünk, akkor mindent meg kell tenni a csökkentésért :D

Az ideális felállás meg természetesen az lenne, ha a fölösleges dolgok nyírbálásával előbb az államadósságot lehetne rendezni, utána pedig nem minuszban, hanem pluszban lehetne gazdálkodni, és szóba jöhetne az emberektől való állami pénzelszívás csökkentése. Dehát álmodok csak, beleér a kezem a bilibe. Orbánék 99% hogy ugyanúgy a háttérhatalom csicskái mint minden más vezető, csak ők éppen most a jó zsarut játszák, ezért nekik elnézzük hogy amit csinálnak még mindig a háttérhatalomnak igazán jó, és nekünk csak kicsit kevésbé rossz mint amit a rossz zsaru csinálna.

Frederick2 2021.07.22. 09:09:14

@GABOR2: @Madarász Henrik: Matolcsy egy narcisztikus személyiség. Vargában van alázat, ezért is szimpatikus.

Amúgy nem Matolcsy az egyetlen személy, akit el kellene távolítani a NER-ből. Vannak még néhányan(?).

GABOR2 2021.07.22. 11:49:14

@Deansdale: Magyarországon elvileg az az ideális állapot lehetne, hogy a fiskális és a monetáris politika tudja támogatni egymást, mert Orbán embere van ott mindkét helyen. Ugye amúgy mindig lehet hallani, hogy a jegybanknak függetlennek kell lennie... értsd bankárok döntsék el ki legyen a jegybankelnök.

Ha nincs a kettő összhangban, akkor az egyik intézkedése kiiktathatja a másik hatását. Matolcsy most pont ezt teszi. Varga és amúgy Orbánék végre élinkeníténének, Matolcsy meg közben elintézi pl. hogy emelkedjenek a kamatok, nehezebben jussanak hitelhez az emberek ( miközben ő maga csak ennyivel "segítene" nekik válságban ). Azt mondja, hogy ez majd segít letörni az inflációt, de közben másik tettei meg lövik fel a egekbe.

Szóval ebből valami olyasmi lesz mint rengetegszer Japánban volt, ahol minden stagnál már sok éve... egyik lépéssel olyan mintha élinkeníteni akarnak, másikkal meg folytogatnak.

Hogy ez miért van? Szerintem ebben Matolcsy nagyon veszélyes érzelmi világa közrejátszik. Nagyon nem akarja, hogy Varga Mihály begyűjtse a valaha volt legnagyobb gazdasági növekedési kitüntetést... amit a tavalyi lezárások miatt szuperkönnyű lenne elvileg bezsebelni.

"Orbánék 99% hogy ugyanúgy a háttérhatalom csicskái mint minden más vezető, csak ők éppen most a jó zsarut játszák,"

Szerintem Orbánék egyrészről a digitális állam kiépítésével megágyaznak egy jövőbeli katasztrofához, másrészről... és ez összefügg ezzel:

"a fölösleges dolgok nyírbálásával előbb az államadósságot lehetne rendezni"

Orbán kb. 10 évig csökkentette az államadósságot kb. 20%-kal... Aztán kevesebb mint egy év kellett, hogy még rosszabb legyen a helyzet mint Gyurcsány alatt... egy picivel államadósság ügyében. Egyedül a szerkezett lett más, ami azért fontos, mert jobban finanszírozzuk hazai forrásból. Plusz Matolcsy most arra állt be, hogy úgy fog tenni, mintha ő lenne a FED és büntetés nélkül teremthet pénzt... dehát ezért is van rekord inflációnk miközben válság van; a FED speciális helyzetben van, hogy ezt megteheti, pl. ők képesek "exportálni" az inflációjukat, mi nem.
A lényeg viszont, hogy 10 év államadósságcsökkentést egy év alatt simán lehet nullázni, mintha nem is lett volna... az a sok visszafogás.. felesleges volt. És ami szomorú... igazából tavaly ez a sok-sok pénz nagyrészt felesleges/értelmetlen dolgokra ment el. De ha visszatérnének a balosok, ők ugyanúgy hipp-hopp visszacsinálnák az adósságot és még raknának is hozzá.

Orbán már tavaly felesleges dolgokra ellőtte a tartalékok nagy részét, most minden pénznek és lépésnek jónak kellene lennie, de ha a jegybank ellened dolgozik... akkor aligha fog ez menni.

Lehet Matolcsy mondom úgy tudja "bebizonyítani" nagyságát, hogy levadássza saját főnökét, Orbánt... talán még arról is álmodozik, hogy kap érte valami kitüntetést a háttérhatalomtól... nagyon szeretne begyűjteni tőlük valamit.

"múgy ha az IMF valakivel egyetért az számomra nem túl jó jel :) Ha ők azt mondják hogy legyen magas deficitünk, akkor mindent meg kell tenni a csökkentésért :D"

Fura volt és épp ezért szerintem lehet ilyen pszichológiai hadviselés része. Eleve mi a tökömért kellett, hogy megszólaljanak, ráadásul amit mondtak nem illik az image-ükbe + még elvileg Orbán újraválasztását is szolgálna... Hacsaknem elő akarják hozni Matolcsyból a pusztítót... Matolcsy úgy vágyik egy külföldi nagy szervezet dícséretére mint egy falat kenyérre, erreföl megint csak lecseszést kapott.

Amúgy már foglalkoztam korábban is a Matolcsy-Varga háborúskodással és van egy kedvenc Matolcsy idézetem ami elárulja, hogy mennyire fáj neki, hogy Vargát dícsérik.

Ugye Matolcsy-t nem dícsérte senki, de Varga Mihály begyűjtötte egy neves szervezettől a legjobb pénzügyi vezető díjat és Matolcsy még évekkel később is elárulta, hogy mennyire írigy erre.

Itt van egy idézet tőle, amiben lecseszi Vargát, hogy a "dícsérő oklevele" nem állítja meg a forintot ért támadás... szerintem annyira beszédes. És látjátok, legtöbbször iyen kis gonoszos, picit rejtett módon támad. Pl. hármasra értékeli a válság kezelést... amit két részre oszt és a maga részét ötösre osztályozza... amiből következik, hogy a másikért 1-esre.

Itt van az utolsó mondtaban:

„Kérdezzük meg a minisztert, ha már van – helytelenül – valamilyen kedvenc árfolyamszintje, amit stabilan akar tartani, akkor mit kíván tenni ennek elérése érdekében” – fogalmazott. Ironikusan felteszi a kérdést: „Ugye nem kezdeményezi az árfolyam rögzítését? Nem hiszi, hogy a forint árfolyamát mozgató török, dél-afrikai, argentin és egyéb eseményeket irányítani tudja? Ugye nem gondolja, hogy a forintot támadókat egy dicsérő oklevéllel megfékezheti?"

GABOR2 2021.07.22. 12:00:44

@Frederick2: Egyik se tudna annyi kárt okozni mint Matolcsy és egyik se olyan, hogy Orbán közbellépése ne állíthatná le. Matolcsy viszont szerintem látja, hogy közel az utolsó esély, hogy bebizonyítsa a világnak a "nagyságát". Ezt már Orbán se állítja úgy le mint korábban. És mivel nagyszerű, népszerű tettel nem érte el amit akar... hát pusztítani fog.

Ugye próbálta ő a jegybank dolgaival is mutatni, hogy milyen nagyszerű, de ott is több lépése igazából csak látszólag volt jó, vagyhát... az ország lakossága fizette meg igazából az árát; az igazán kedvező lépései inkább passzívak voltak, vagy kevesek.

Merthogy Matolcsy bár nagyon vágyik a világ elismerésére, közben baromi kegyetlen tud vele lenni pl. hogy a magyaroknak nem segítség kell, hanem csak hitel, meg hogy nincs ingyenebéd, miközben magának utalgatja az ingyen pénzeket stb. ...

Matolcsy a világ... sőt az ellenségei elismerésére vágyik... tehát a külvilágból vár elismerést, de közben meg álomvilágban él és igazi tettei elég kegyetlenek tudnak lenni... most ehhez még jönne a pusztítáni vágya... ez borzalmas kombó.

Orbánnak azonnal le kellene váltania.
süti beállítások módosítása