Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Pofátlan aggódás az államadósság miatt + Matolcsynak új "barátja" akadt

2021. augusztus 13. - GABOR2

Annyira undorító... Hirtelen megint fontos lett az államadósság miatt aggódni.

Tavaly amikor 10 év takarékosodását szinte csak b@romságokra költötték  "gazdaságvédelem" címszó alatt valahogy senki se aggódott.

Koronavírus előtt nem sokkal 68,2% volt az adósság aránya a GDP-hez mérten. Ez tíz év alatt jött össze, amikor Orbánék nekikezdtek 80% felett volt. Aztán kb. tíz éven át ment ez a félgázzal haladás, mondván, hogy fontos az államadósság csökkentése is. Aztán pár hónap alatt az egész el lett pazarolva. Azt hittem annó, hogy ilyen veszély igazán csak a baloldalról jöhet, de Orbánék is megcsinálták.

És akkor nézzük a gazdasági "újraindításunkat" és "mentésünket".

Igazából nagyon kevés volt az igazi segítség tavaly, szinte mondthatni semmi és tavaly még mondták is neked, hogy igen, nekünk magyaroknak nem ingyen pénz és segítség kell, hanem hitel és munka.

Szóval a legtöbben nem kaptak semmit, viszont a "válságkezelés" miatt a válságoknak kedvező mellékhatása,a defláció se jelent meg, sőt szuper magas inflációnk van. Tehát részben a "válságkezelés" miatt még csökkent is a meglevő pénzed értéke, pedig ha csak nem csinálnak semmit nőt volna. Aztán azt kérték vegyél fel hitelt, amit most Matolcsy jegybankja egyre jobban drágit. Aztán volt ugye a hitelmoratórium amit mostmár folyton csak görget maga előtt a kormány, hisz ha megszünne az sokaknak katasztrofális lenne ( ebbe persze az azzal rosszul élő emberek felelősége is ott van ), szóval választás előtt nem fogják megszüntetni valószínű. Aztán most mivel választási év lesz Orbánék nyomnák a gázt mostmár a maradék tartalékkal, de a jegybank meg nyomja a féket. Wáó micsoda profizmus, nem igaz?

Most Matolcsynak akadt egy "barátja" az ÁSZ-elnök személyében, akinek... minő sokk... fontos lett hirtelen az államadósság. Tavaly amikor repültek a millárdok b@romságokra senki se aggódott, de most hirtelen mindenki aggódik, amikor kéne az újraindításhoz a pénz.

És ha Orbántól azt kérik a választási évben is már, hogy ne költekezzen... mi lesz akkor a választás után?

Milyen "újraindítás" az, ahol amikor vége lesz a vírusnak ( mondjuk ), akkor minden csak lassítaná a gazdasági növekedést?

"ÁSZ-elnök: el kellene halasztani állami beruházásokat, hogy biztosan csökkenjen év végén az adósságráta"

Azt is tanácsolják, hogy ha most lesz valami extra bevétel a gazdasági növekedésből abból nehogy valamit a magyar gazdaságnak osszunk vissza, hanem csökkentsük az államadósságot...

Mert az milyen fontos dolog. Csak tavaly sz@rt rá mindenki akinek az lett volna a dolga hogy aggódjon miatta. Simán hagyták, hogy b@romságokra elmenjen tíz év takarékosságának a gyümölcse. Nyilván a hiteladók örülnek, hisz... ez csak nekik jó... talán ők rendelték meg, mert ez az egész szándékosnak tűnik. Igazából a bankokat is szupermód kímélte a mostani válságnál már Orbán, alighanem kiegyezett velük... vagy legalábbis volt valami kisélet erre. ( Aztán amint lenne alkalmuk rá viszonylag olcsón megszabadulnának Orbántól valószínű. )

Aztán Varga is beszélt, a "fenntarható eladósodottságról". 

"Varga Mihály: legfeljebb a 80 százalékos adósságráta fenntartható"

 Kiderül belőle, hogy fontos az államadósságra figyelni, de... azért legyen pénz minden másra is... és tök jó lenne, ha varázslatos módon ez így menne és ezt lehetne nevezni "fenntartható" eladósodottságnak.

Nem tönkrevágni a 60%-hoz közeli értéket b@romságokért... Na az milyen klassz lett volna.

De tavaly még senkinek se volt ez fontos... csak most amikor a magyar gazdaság újraindulna, kellene meghúzni a nadrágszíjat... mert megint fontos lett az államadósság csökkentés.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr4816658182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása