Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Hoppá! Hirtelen kiderült, hogy a digitális oktatás egy hulladék

2021. április 13. - GABOR2

Megy a digitalizáltság sztárolása most a koronavírus alatt... általában minden remek... legalábbis erről születnek cikkek milliárd számra.

A digitális oktatás is remek és mostmár van benne gyakorlatunk is, úgyhogy még remekebb... aztán most jött egymás után három cikk arról, hogy ja, igazából egy rakás f@s.

"Egy tanulmány szerint semmit nem ér az online oktatás"

"Súlyos tanulási hiányosságokhoz vezettek tavaly a koronavírus-járvány miatti iskolabezárások, az alsó tagozatos diákok jóformán semmilyen haladást nem értek el az az otthoni tanulással, az alacsony műveltségű családokban különösen markáns a tanulási veszteség - állapították meg az Oxfordi Egyetem kutatói az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közzétett tanulmányukban."

"Megállapításaink "ijesztőek, és valószínűleg tükrözik a nemzetközi állapotokat, hiszen a holland diákok azok között vannak, akik a lehető legjobb távoktatási lehetőségeket élvezik, és ennek ellenére elvesztették átlagosan várt fejlődésük 20 százalékát az iskolák bezárása miatt" - idézte az egyetem közleménye Per Engzellt, Arun Freyt és Mark Verhagent, a tanulmány szerzőit."

Ez egy általános probléma, de nyilván a kisebbségeknél meg közel totális, milyen ők lesz@rják az egészet, ha nem kényszerítik... gondolom cigányok is nálunk, de ez amúgy nem egy magyar tanulmány, hanem a nyugati helyzetről szól.

"A diákok kevés vagy semmilyen haladást nem értek el otthonról tanulva, és a veszteség különösen azon diákok körében koncentrálódik, akiknek szülei alacsony műveltségűek. Esetükben a veszteség mintegy 50 százalékkal nagyobb a többiekhez viszonyítva."

Valahogy mégis sok-sok a digitális oktatást dícsérő cikk született...

"A holland iskolák fejlett digitalizálásának, a viszonylag rövid első lezárás és a szélessávú hozzáférés magas szintje ellenére a diákok fejlődése láthatóan jelentősen esett. Ez azért is aggasztó, mert számos más ország kevésbé volt felkészült a távoktatás kihívásaira - írták. "

Hmmm... talán csak az iskolák akarják megindokolni a létezésüket?

Aztán egy kis érvágós hangulatú cikk:

"Megfáradt covidnemzedék – mérlegen a digitális oktatás egy éve"

Már egy egész "nemzedék" van pár hónap után... Ma már mindenből nemzedék lesz, Zoom nemzedék, Covid-nemzedék... minden sz@r.

Csak én vagyok akit kb. semmennyire nem érint hangulatban ez az egész?

Ez a cikk amúgy már magyar helyzetről szól és itt is kiderül, hogy a digitális oktatás...sz@r.

"Fásultság, frusztráltság, szorongás – óvodásoktól gimnazistákig minden korosztályt megvisel, hogy szociális élete a képernyő szűk ablakaira korlátozódott. Szakértőket és pedagógusokat kérdeztünk."

"Tavaly volt némi bulihangulata az otthon tanulásnak, érezhető volt az összetartás, az odafigyelés. A gyerekek fotókat küldtek magukról, legóépítményeikről, sőt a házunk elé készített jókora aszfaltrajzzal, majd valóságos autós felvonulással leptek meg. Mostanra viszont a diákok meggyötörtté váltak, hiányzik nekik az iskola” – érzékelteti a helyzetet a Mandinernek Edit, egy dél-pesti általános iskola alsós tanítója. Ijesztőnek nevezi, hogy ma már nem keresik egymást olyan lelkesen, mint egy évvel ezelőtt; szerinte a tőlük elvárt távolságtartás mintha megcsontosodott volna bennük. „Az iskolában is máshogy viselkedtek, mint a korábbi években: szinte kézzelfogható volt a szomorúság. Kifakult az élénk iskolai élet, mindenki visszafogottabb, csendesebb lett” – mondja."

Mondjuk szerintem is ilyen elsős, másodikosnak, tehát inkább az alsósoknak nagyon rossz lehet ( még ha nem is érzik így ) hogy kimaradnak a szocializálódás fontos lépéséből... és talán az egyik legvidámabb életrészből. Nyilván hiányoznak a barátok is.

Viszont ez meg mi:

"Szerinte állandósult a gyerekekben a félelem, ám sokan megfogalmazni és kezelni sem tudják."

Hát nem tudom, a gyerekekkel akikkel találkozok leginkább lesz@rják a koronavírust, nem látok egyet se félni tőle... de ez nem reprezentatív.

Ezek nagyrészt ilyen lelki dolgok, olvasd el ha érdekel, node vannak ténybeli dolgok is... pl. jobb-e így oktatni, beváltotta-e a digitalizáltság az egyik nagy ígéretét: időt nyer nekünk és kényelmesebb?

Nem, nagyon nem:

"Dupla mennyiségű munka"

"A digitális oktatásban minimum dupla annyit dolgozom, mint korábban”"

És itt van egy mondat ami talán a legjobban mutatja a digitális oktatás csődjét:

"A diákok nagy része rájött: iskolába járni nem olyan rossz dolog”"

Vannak itt ilyen kis történetek, amik arra utalnak, hogy a tanárok nem igazán vannak a helyzet magaslatán:

"Van, aki már reggel fél hétkor bejelentkezik a Google Classroomba, hogy ő lehessen a kurzus gazdája, hogy aztán ki tudjon tiltani, le tudjon némítani másokat, vagy akár megszakítsa az órát” – hoz példát a tanító. "

Milyen szeretnivaló a digitális oktatás:

"A digitális oktatás mindenkit próbára tesz"

"Rendkívül vegyesek a visszajelzések országszerte, de még egy iskolán belül is. November 11-e, a digitális oktatás újbóli, a középiskolákban való bevezetése óta eltelt fél év, ez mindenkit próbára tesz."

Aztán itt van egy újabb cikk aminek a címe nem törődik a digitalizáció érzéseivel:

"A digitális oktatás "teljes elsötétítéshez" vezet?"

"A digitális oktatás a különböző intézményekben mást és mást jelent. Van, ahol jelentős modernizációs löketet adott, máshol viszont a "teljes elsötétítést" jelenti Radó Péter oktatáskutató, oktatáspolitikai elemző szerint"

"rengeteg általános iskolában és a szakképzésben - vagyis a nagy többségben - a "teljes elsötétítést" jelenti, még ha ez túl drasztikus véleménynek is tűnik""

Teljes elsötétedés... hát ez nem az a fényes jövő amit a digitalizáció ígér.

"Ez az, ami - ezt, ha eddig nem tudtuk volna, az elmúlt egy év tapasztalatai egyértelművé tették - nem működik digitálisan. A gyerekek - főleg az alsós korosztály - nem tudnak sokáig passzívan figyelni, tanulni, ez a forma teljesen elszegényíti az interakciókat."

Nem.... nem működik digitálisan?! Micsoda? Kijöhet ebből az egészből egy olyan, hogy a digitalizáltság rossz? Hát az újságírók nem igazán erre számítottak úgy egymilliárd másik cikkben.

"Probléma, hogy az alsó tagozatosoknál a kényszer hatására a szülők lettek a pedagógusok, pedig nekik nem ez a dolguk, nem erre vannak kiképezve. Ez hatalmas teher mindkét fél számára, az esetek nagy részében jelentősen megterheli az otthoni kapcsolatokat, rombolja az egészséges szülő-gyerek szereposztást."

Teljesen szétrombolják szegény digitális oktatást a következőkben:

"A kizárólag online oktatás minden országban katasztrófa."

Kiderül az is, hogy a rossz nyugati helyetnél a miénk még rosszabb.

Sőt a remény is meghal, hogy ebből valami nagy új folyamat kezd kiindulni:

"a mai állapot önmagában nem fog paradigmaváltást kikényszeríteni."

Szegény digitalziáció... senki se szereti... mindenki csak cikizi.

A jövőkutatók tuti nem ilyen eredményt vártak... és alighanem a jövőben is úgy tesznek majd, mintha ezt észre se vennék és ugyanúgy tolni fogják, hogy akkor ez lesz a jövő. Ja és az újságírók is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr7216499422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KalmanBlog 2021.04.16. 12:14:39

> "az esetek nagy részében jelentősen megterheli az otthoni kapcsolatokat, rombolja az egészséges szülő-gyerek szereposztást."

Na, ezt nem értem. Mégis mi a fűzfán-fütyülőtől rombolná az egészséges szülő-gyerek szereposztást, ha a szülő tanítja a gyerekét?

Gondolom azért, mert a társadalommérnökök szerint az egészséges az, ha a szülő _semmit_ nem ad át a gyerekének. Az olyan ortodox múlt-évezredbéli lenne. A helyes az, ha a szülő olyan mint egy haver, akivel lehet drogozni. Na és persze fizessen. De tanítania miért kellene? Arra ott van az "állami" indoktrinációs gépezet. Főleg értékeket ne adjon át a szülő, de lehetőleg inkább semmit!

(Azért írtam múlt évezredet, mert már a múlt században sem tanítottak a szülők: a boomerek utáni generációk szinte semmit nem kaptak meg a szellemi örökségükből.)

GABOR2 2021.04.16. 14:06:16

@KalmanBlog: Pont erre gondoltam én is, hogy de fura, hogy problémának tartják, hogy a szülő oktatna.

De gondolom arra gondolhattak, hogy a munka után a szülő fáradt és hajlamos lenne az idegfeszültséget a gyerekén levezetni.
süti beállítások módosítása