Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Egy meghasonlott EU jelentés az önvezető autókról ( Microsoft is beszállna a felhőjével )

2021. február 25. - GABOR2

Ez egy igen érdekes kutatás az EU részéről.

Nekünk különösen érdekes lehet, hisz pont nemrég az egyik vezetőnk kijelentette, hogy Magyarországnak vezetőnek kell lennie az önvezető autók tekintetében.

A jelentés leszögezi, mintha ez nem is lenne kérdés, hogy az önvezető autók nagyon jók lesznek, mivel kiküszöbölik az emberi vezetést, így sokkal kevesebb lesz a baleset.

De aztán...

Jön a nagy zavar... ugyanis felvázol egy elég nagy rémálmot... olyasmit amiről én szoktam itt beszélni. A lényeg: ezek a rendszerek is sebezhetőek lesznek és távolról támadhatók is, mivel ugye fel akarják lőni őket felhőbe, meg azt akarják, hogy egymással kommunikáljanak, meg mostmár beszélnek AI-ról is... ami meg ugye a "felhőben lakik".

Lényegében arról van szó, hogy "ára lesz annak", hogy önvezető autók lesznek, mert ezeket a kocsikat majd non-stop fogják támadni. Na erre az EU jelentés azt mondja, hogy sebaj, az emberek tűrni fogják, én viszont azt mondom, ha azt látják az emberek, hogy hackertámadásokkal hullanak majd az egyszerű emberek mint a legyek, akkor el fognak fordulni ettől.

Te például elfogadnád, hogy az önvezető autó megöli az egyik családtagodat, de aztán majd jön a frissítés és egy hónapig biztonságban leszel, de aztán megint meghal egy családtag és aztán megint jön egy frissítés... és ez így menne.

Merthogy a jelentés nem akar álomban ringatni: ugyanúgy törni fogják ezeket a rendszereket is mint bármi mást.

"Az önvezető autók új kockázatokat is hoznak magukkal"

"Az Európai Unió Kiberbiztonsági Ügynöksége (European Union Agency for Cybersecurity – ENISA) az uniós Közös Kutatóközponttal (Joint Research Centre – JRC) együttműködve nemrég tett közzé egy jelentést, melyben az autonóm járművekben használt AI-rendszerek megjelenésével kapcsolatos kihívásokat veszik számba."

"A bevezetőben leszögezik, hogy az autonóm járművek a legfontosabb baleseti kockázatot, az emberi vezetést kiküszöbölve hozzá fognak járulni a közlekedési balesetek számának jelentős mértékű csökkenéséhez – ám ennek várhatóan meglesz az ára, ugyanis az új technológia új kockázatokat hoz majd magával."

Az új veszélyek forrása, hogy a járműveket vezérlő, önálló tanulásra is alkalmas mesterségesintelligencia-rendszerek informatikai rendszerek, így éppen úgy ki lesznek téve támadásoknak, mint az élet más területein használt informatikai rendszerek – és e várható támadások egy újfajta közlekedésbiztonsági kockázatot teremtenek meg.

A sebezhetőségekről összefoglalóan azt írják, hogy mivel az autonóm járművek AI-rendszerei a tájékozódáshoz, a manőverekhez szenzoraikkal folyamatosan gyűjtik a jelzéseket (közlekedési táblák, útburkolati jelek, a többi jármű helyzete és mozgása, az útvonaltervezés stb.), ezért egy rossz szándékú támadás során számtalan olyan kritikus pont található a rendszerekben, melyeken keresztül súlyos zavarokat lehet okozni – a sok ezer lehetségesből felhoznak

És persze ehhez kell az 5G, a másik problémás story, mert Orbán kínait akar, az USA-ban meg ennek nem örülnek.

Azt talán tudjátok, hogy a Microsoft felhőjének forrása már a kiberbűnözők kezén van. Ezután itt van egy ilyen "remek" hír:

"A Bosch a Microsofttal közösen fejleszt szoftveralapú járműplatformot"

"A vállalatok ma jelentették be, hogy a Bosch és a Microsoft közösen fejlesztenek szoftverplatformot az autók és a felhő közötti zökkenőmentes kapcsolat létrehozására."

"Az új platform, amely a Microsoft Azure-ra épül és a Bosch szoftvermoduljait tartalmazza, lehetővé teszi a szoftverek fejlesztését, letöltését a járművek vezérlőegységébe és számítógépeibe. Az együttműködés keretében olyan további innovatív eszközöket fejlesztenek majd, amelyek növelik a szoftverfejlesztési folyamat hatékonyságát, így csökkentik a járműszoftverek fejlesztési költségeit a szervezeteken belül és azok között."

"„A Boschsal való együttműködésünk összehozza a világ egyik vezető autóipari beszállítójának szakértelmét a Microsoft Cloud, a mesterséges intelligencia, valamint a GitHub erejével” – mondta Scott Guthrie, a Microsoft Cloud + AI ügyvezető alelnöke."

Kösz, inkább nem.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr5316439390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása