Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Új magyar harcjármű stratégia: Mindegy mi lesz, csak új legyen

2021. január 09. - GABOR2

A Portfolión nemrég volt egy hosszú cikk ami az új magyar harcjármű stratégiával foglalkozott és a cikk 60% arról szól, hogy újra és újra elmondja... igazából senkinek sincs lövése se, hogy mi legyen, se itthon se külföldön hasonló projekteknél, de egy dolgot tudnak... innoválni kell... mindegy, hogy mit, de valami innováció kell.

"Teljesen új fejezetet nyithat meg Magyarország a harcjárműgyártásban"

Magyarul senkinek sincs semmi elképzelése és vakon vágunk neki az egésznek... pár rész ami ezt bizonyítja:

"Tavaly decemberben jelentették be, hogy Magyarország egy teljesen újfajta „következő generációs katonai jármű” fejlesztésébe és sorozatgyártásába kezd. A projektről egyelőre nem sok konkrétumot tudni azon kívül, hogy a Rheinmetall-lal közösen valósul meg, a járművet Kaposváron gyártják majd és kerekes lesz."

"Vagyis lényegében arról van szó, hogy nincs konkrét elképzelésük arról, hogy milyen újításokat tartalmazzon az új harcjármű, szabadjára engedik az innovációt és majd választanak egy olyan megoldást a programban résztvevő cégek fejlesztései közül, amelyik szimpatikus lehet a számukra."

"Mindez persze csak a jéghegy csúcsa és számos olyan technológiai fejlesztés láthat napvilágot a következő években, melyekről jelenleg még találgatni sem tudunk. Újfajta védelmi, támadási, mobilitási, taktikai rendszerek, melyek akár teljesen átírhatják az emberiség hadviselési doktrínáját."

"A LÉNYEG TEHÁT AZ, HOGY A HARCJÁRMŰGYÁRTÁS FELLÉPJEN A TECHNOLÓGIAI LÉTRA KÖVETKEZŐ FOKÁRA, OLYAN INNOVÁCIÓK, HADÁSZATI MEGOLDÁSOK ALKALMAZÁSÁVAL, MELYEKET MÉG NEM LÁTHATUNK A HADSZÍNTEREKEN."

Ha még nem lenne elég a "igazából nem tudunk semmit"-ből:

"MÉG EL SEM KEZDŐDÖTT ÉRDEMBEN A K+F TEVÉKENYSÉG, ÍGY RENGETEG DOLOG VÁLTOZHAT, SZÁMOS ÚJ INNOVÁCIÓ LÁTHAT NAPVILÁGOT A KÖVETKEZŐ ÖT ÉVBEN, MIRE A JÁRMŰ ELJUT A SOROZATGYÁRTÁSIG."

"Mindenesetre elég sok a spekuláció arról, hogy milyen képességei lesznek majd a kaposvári futószalagokról leguruló járműveknek. "

Pár általános kritikát hagy mondjak...

Igen, amerikában is volt már korábban is egy vita arról, hogy mi kéne: ilyen szupererős, szupernehéz, erős páncélzatú tankok, vagy inkább a Bradley-re hasonlító könnyű páncélzatú harcjárművek, amik csapatot szállítanak.

Az amerikaiaknak volt még egy olyan projektje is amik a Humvee-k lecseréléséről szólt, mert Irakban és Afganisztánban probléma volt, hogy például az utak mellett álcázott módon robbantgatnak.

Mi akkor beszerztünk jó pár Humvee-t amire büszkék voltunk, hisz olyan modernnek tűntünk... pont amikor az amerikaik végeztek a Humvee-kkal.

Viszont az amerikaik kifejlesztették a MRAP-ot ,éppen az előbb említett probléma miatt. Adaptálódni akartak és innoválni és héé... tudtad, hogy most a fejlesztések részeként nekünk is lesz MRAP-unk, csak török verzió?

Büszkék lehetünk megint... csak az a probléma, hogy az amerikaik leállítótták az MRAP projektet, mert... totális csődnek gondolják. Például voltak gondok mert... akik használják azoknak rákot okoz, vagy például emlékeztet a Sharman tankra abból a szempontból, hogy olyan baromi nagy és magas, hogy valósággal öröm az ellenséges anti-tank egységeknek ha meglátják. Volt nagyon speciális problémája is... elektrosokkot okozott rendszeren a benne utazóknak.

Az amerikaik már 2012 leállították az egészet, mert egy bukott projektnek gondolták... de jó volt a marketingje, annyira jó, hogy mi magyarok vásárolunk ilyen eszközöket, most 2020 után.

Aztán... úgy átalában a páncélosokról a mostani időkben.

De ehhez menjünk vissza nem kicsit az időben. Európában már nem először ment végig ez a páncélzat vs fegyer verseny.

Ugye itt Európában voltak kardok és nyilak és kellett valahogy védekezni. A földesurak létének oka, hogy legyenek valakik akik egész életükben a harcra készülnek a királyért és nekik volt pénzük arra, hogy védjék magukat és értékes harci tudásukat. Az időnkét csatlakozó jobbágyok nem rendelkeztek se elég jó fegyerrel, se elég jó pánccéllal... márha volt nekik.

Aztán elkezdődött ez a játszma, hogy erősebb lett a fegyver, vastagabb a páncél. Aztán jöttek keletről új népek, akik olyan nyillal rendelkeztek, hogy átütötték az európaik páncélját. Még volt egy utolsó kísérlet, amikor a ló és az utasa is akkora páncélzatban van, hogy kb. mozdulni se tud a súlyától, föltenni és levenni is több ember kellett hozzá. De még így is gyenge volt a páncél.

Aztán emiatt tulajdonképpen rájöttek egy idő után, hogy semmi értelme páncélt viselni... ugyis átütik az ellenséges nyilak és csak gátol a mozgásban. Lehetne csinálni erősebb páncélt ami megvéd a nyilaktól, csak éppen nem tudnánk már semmivel mozgatni.

És ugorva az időben Napolennál tudjátok, hogy lényegében nem volt semmi páncél... egyszerűen mindent vitt a fegyverek eleje. És a földesúr rendszer létének értelme is végetért, mert ezután már egy pár hét alatt kiképzett katonák, akiket megtanítottak egy alakzatban haladni és újratölteni a lőfegyverüket simán végeztek egy nemessel, aki egész életében harcművészetet tanult. Le is tarolt itt Napoleon mindenkit Európában.

A páncél akkor tért vissza megint, amikor megjelentek a motorok, amik lehetővé tették, hogy újra legyen valami aminek elég erős a páncélzata, de tud mozogni is emellett.

A második világháború pedig a tankok aranykora volt... és baromi jól tud kinézni az egész, ezért is szeretnek sokan játszani az abban a korban játszódó játékokkal... és hiszik azt, hogy a tankoknak mindenképpen helye van ma is a hadviselésben.

De mi a helyet most? Röviden... igazából ma egy gyalogosnál levő egyszerű vállrólindítható antitank fegyver egy lövéssel átüt minden páncélt... kivéve a jelenleg meglevő csúcson levő "legjobb" nehéztankokat. ( a mi leendő Leopárdjaink is ilyenek )

Ami felveti azt, hogy... igazából mi értelme az egésznek. Az amerikaik szerint az iraki háború megmutatta, hogy igenis kell a nehéztank, de... nekünk nincs akkora gazdaságunk, tehát talán jobb irány lenne nagyon drága nehéztankok helyett venni olyan eszközöket, amik sokkal olcsóbbak és simán megsemmisítenek szinte minden tankot.

Igazából a legerősebb tankok is kilőhetők ezekkel... csak nem egy lövéssel.

Viszont most ugye, amiről szól ez a bizonyos cikk, az egy könnyűpáncélzatú harcjármű ( de, van egy olyan innováció szcenárió, hogy legyen erős páncélzat ).

Tehát... tök jó, hogy sokmindre jó lehet, de egy vállrólindítható antitank rakéta simán megsemmisíti. Tehát... van értelme? A történelemben, korábban, amikor hasonló helyzet állt elő arra jutott az emberiség, hogy... nincs.

Szóval miközben itt kapkod összevissza a cikk, hogy mennyi minden újdonság lehet... igazából tök mindegy... egy lövés és bye-bye nekik... filléres eszközökkel.

Viszont még hagy mutassak valamit, mennyire innoválnának.

Az egyik legfontosabb ami a vezetők szerint kell:

"egy mesterséges intelligencia által segített szenzorrendszer,"

Korábban erről is volt cikkem, hogy elvetette az amerikai hadsereg, mert szuperkönnyen átverhető, sőt saját egység ellen fogható... olvass vissza.

"Azon kívül, hogy a harcjárműnek opcionálisan személyzet nélkül is működőképesnek kell lennie, a projekt második iterációjában már szinte minden követelményt kivettek a programból az amerikai haderő fejlesztéséért felelős döntéshozók. "

Vagyis megintcsak... az a fontos, hogy valami digitális, távolról irányható cucc legyen... ez az egyetlen dolog aminek mindenféleképpen lennie kell.

A magyar cuccnál is lesz valami önvezető funkció:

"Szinte biztosan vizsgálni fogják a harcjármű önműködővé tételének lehetőségét, a projekt aláírásáról készült eseményen valószínűleg nem véletlenül került bemutatásra a Rheinmetall önműködő katonai járműve, a Mission Master."

Na most, akkor mi lesz a probléma... a hackertámadás távolról. Azt hinnéd, hogy az amerikai hadsereg által működtetett rendszerek szuperbiztonságosak a kereskedelmi forgalomba került cuccokhoz képest? Akkor olvasd el ezt:

"Durván sérülékenyek az amerikai fegyverrendszerek"

Szóval... egyrészről olyan dolgokat szerzünk be amikről már tudjuk, hogy mások akik használták bukott terméknek tartják, másrészről mi is imádjuk az innovációt... pedig mint láthatjuk nem sül el mindig jól. Meg miközben csak nézünk és nézünk, hogy vajon hogyan kéne fejleszeni ezeket a harcjárműveket... lehet, hogy a megoldás az, hogy az egész harcjáműdolog elavult, mert kb. mindet szuperkönnyen kilőhet egy katona, egy olcsó eszközzel. És persze már rengeteg egyéb dolog is vadászik a páncélosokra, amik még könnyebben végeznek velük.

Írják a magyar eszközről is, hogy többféle feladatot el kell látnia majd... sokat:

"A platform nagy valószínűséggel többcélú és moduláris lesz;"

Viszont ha valami annyi mindenhez jó, az sokszor azt jelenti, hogy talán semmihez se igazán jó.

Persze valamit csinálni kell, hisz a magyar honvédség nagyon elavult eszközökkel rendelkezik, csak persze lehet, hogy nem azt kéne csinálni amit kitaláltak.

A másik cél egyébként, hogy exportáljuk is a fegyvereket és ezzel pénzt keressünk... Erről is lehetne írni sokat, de most nem fogok. 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr916378944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GABOR2 2021.01.10. 04:32:07

Az jut még eszembe, hogy... mozgékony, alacsony páncélvédettségű és kicsi-közepes tűzerő... pont mint a Sherman tank a második világháborúban.

Az amerikaiak a mozgékonyságra fogadtak a második világháborúban, így lett nekik egy mozgékony tankjuk, amiket szuperkönnyű volt kilőni és ők maguk semmit se tudtak tenni a német páncélosok ellen.

Koenigsberger 2021.01.12. 18:52:36

A lényeget illetően nincs mit hozzátenni: kb. addig ér valamit a haditechnika, amíg az ellenfélnek nincs olyan. Ezt el lehet mondani a spanyol hódításról is meg a modern USA-ról is. (Az USA jellemzően amúgy azért is kezdett háborúkat a világ túlfelén, hogy az elavult haditechnikát elpuffogtassák, vagy ugye egyéb machinációkban vett részt, lásd a Lord of War / Fegyvernepper c. filmet, ahol helyi háborúkat finanszíroznak áttételesen.)

Ami a levezetést illeti, az nem egészen pontos se a páncélzatot illetően, se a lőfegyvereket illetően. Ennyi haszna van a youtube-nak, hogy történelemtanárok, hagyományőrzők, egy-egy adott kor fanatikusai ma mindent hitelesíteni tudnak és konkrétan le is tesztelik, hogy a korabeli haditechnika mit tudott. Pl. az is csak egy modern mítosz, hogy a lovagok mozogni se tudtak.
Nem csak a liberális történelemtanítás ferdítései a felelősek ezért, hanem a mai tucatfilmek is, ahol pl. rendre csak papírdísz a páncél (mert egy hasítással megölnek egy páncélos katonát) meg ilyesmik.

Az meg köztudomású, hogy a magyar "honvédség" előbb ruszki szemétlerakó volt, utána meg NATO-s.. Arra a viccre emlékeztet ez az egész hír, amikor a kisegér meg az elefánt megy át a vashídon és az egér büszkén mondja az elefántnak: - Hallod, Jumbó, hogy dübörgünk?
süti beállítások módosítása