Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A Google lerángat a felhők közül ( felhős megszorítások, Youtube )

2020. november 20. - GABOR2

Sejteni lehetett, hogy ez is eljön. Az Alphabet sorra jelentette be, hogy azok akik a felhőjét szeretik szívni fognak, ugyanis jön most számos megszorítás felhőcske ügyben.

"Jövő nyártól nem ad ingyenes, korlátlan tárhelyet a Google Photos"

"2021 júniusától a Google fiókhoz tartozó, 15 gigabájtos tárhelyet használják majd az újonnan feltöltött képek."

" 2021. június 1-től minden újonnan feltöltött kép a Google fiókokhoz tartozó, 15 gigabájtos tárhelyből emészt majd fel kapacitást - ez utóbbit persze Google One előfizetéssel lehetőség van bővíteni, havidíj ellenében. "

"Az új intézkedés kifejezetten fájdalmas lehet a felhasználóknak, akik fő fényképtárhelyükként használták a Google szolgáltatását - és egyben versenyügyi kérdéseket is felvet."

"A jövőbeli Google Pixel mobilokhoz sem jár majd a korlátlan tárhely"

"Az aktuális Pixel mobilok még kivételek, de jövőre már a Google okostelefonjaihoz is kell az Android One előfizetés a korlátlan Fotók-tárhelyhez."

Arról is van információ, hogy hogyan érzik magukat a felhő nagy szerelmesei.

A felhasználók azóta is fel vannak háborodva, ennek minden fórumon hangot is adnak: úgy érzik, hogy a Google sok évnyi ígéret után elárulta őket, mert kedvező ajánlattal és a riválisokat kiszorítva mindenkit rávett a használatra, most pedig, hogy elég adatot gyűjtött a mesterséges intelligenciája fejlesztéséhez, szeretné begyűjteni a nyereséget. Persze a fenntarthatóság és a növekvő adatmennyiség kérdését értik a kritikusok is, de a 180 fokos fordulat senkinek nem esik jól.

"Bár a Google optimista becslései szerint sokan a jelenlegi tárhelyükkel még pár évig ellehetnek, a fórumokon megjelenő vélemények szerint a többség előfizetésre kényszerül."

A Google-fiók 15 GB helyével kell majd gazdálkodni, ezt foglalja a Drive, a Gmail, a Dokumentumok és minden más is. Aki pedig 2 éve nem aktív vagy túllépi a kvótát, annál törlésbe kezd a Google. A megoldás az Android One előfizetés.

Na látod?! Még mindig nem?! Pedig az újságírók eléggé segítettek rámutatni, hogy mi a "megoldás" legalábbis a Google szerint... előfizetés... ezután fizess... örökké. Cserébe ezért a pár jó évért. ( Amíg kinyirták a konkurenciát. )

De még nincs vége:

"Törölni kezdi az inaktív felhasználók fájljait a Google"

"Nemcsak a végtelen fotótárhely elkaszálásával spórol majd a vállalat."

" ...jövő júniussal lépnek hatályba. Elsőként is akik két éven keresztül nem lépnek be a Gmail, Google Drive vagy Google Fotók szolgáltatásba, azok elveszíthetik az összes bennük tárolt állományukat. "

"A kettes számú a Drive felhőtárhelyet érintő változtatás, hogy akik két éven keresztül túllépik a Drive tárhelyükben a rendelkezésre álló kapacitást, azok szintén pár figyelmeztetés után elbúcsúzhatnak az összes fotójuktól, videójuktól, egyéb állományuktól. Ilyen helyzet akkor állhat elő, ha valaki egy időben előfizetett a Drive tárhelyének bővítésére, de nem újította meg azt, és az ingyen adott 15 GB-nál több adat található a felhasználói fiókjában."

Milyen kellemes lenne... mindent törölnek a felhőjükből pedig csak mondjuk kemény 1 kilobyte-tal léptem túl a keretet.

Most persze felmerülhet benned, hogy a Google miért lett hirtelen ilyen gonoszos, hisz a "felhőé a jövő", meg "hasít a felhő"... nem igaz? Vagy talán tényleg arról van szó, hogy a Google "nem bír" a felhasználók adataival annyi van... pedig még csak a felhős korszak elején vagyunk, nem? Na jó, a felhős korszak mindig kitolódik a jövőbe, ha bejött volna amit a cégek akartak ma már csak a felhő lenne.

Nem, nem erről van szó, hanem arról, hogy a Google látta, hogy falbaütközött a felhő. A felhő a Googlenél dacára annak, hogy a koronavírus miatt rekord mértékben kellett volna növekednie... stagnált. A befektetők meg végre tán elérték azt, hogy hagyják abba a ködösítést a számokról:

"A cloud bevételek stagnáltak a második negyedévhez képest, az üzletág eredményeit a negyedik negyedévtől egy külön divízióként jeleníti meg majd az Alphabet, amivel a befektetők részletesebb betekintést nyerhetnek a szegmens profitabilitásába."

Ha az újságírók nem lettek volna elég világosak... Google üzeni... küldjél pénzt mostantól... rendszeresen, örökre. A felhő osztály külön üdvözletét küldi.

De nemcsak ezen részei szenvednek a Googlenek, bár kétségtelen felhő a Youtube is, de itt más miatt lehet a baj. A Youtube rengeteg embert eltávolított a politikai nézetei miatt és, már írtam róla korábban, ezért rengeteg pénzt vesztett több okból is, például azért, mert igazából a legjobban jövedelmező csatortnák voltak azok amiket megsemmisítettek.

Ezzel pedig az a baj, hogy ők se keresnek eleget, viszont nem hátrálnak cenzúra ügyben, sőt. Ebből viszont az következik, hogy számodra egyre sz@rabb "élményt" nyújt majd a Youtube. Már eddig is feltünhettet, hogy "kicsit" több a reklám, de még ez is kevés. Viszont úgy tűnik úgy voltak vele, hogy nem lehet a cenzúra miatti pénz kiesést csak a nézőkre hárítani, így most az a legújabb, hogy nem adják oda a Youtuberek reklámpénzének egy meg nem határozott részét... ja és persze még több reklám lesz:

"Még több reklámot fog megjeleníteni a YouTube, mint eddig tette"

Ez is a kultúrháború ára, amiért nem nézhetsz bizonyos, főleg konzervatív gondolkozókat a Youtubeon.

"A YouTube a héten olyan változásokat jelentett be használati feltételeiben, aminek sem a videókat néző, de az azokat készítő és feltöltő felhasználók sem tudnak majd igazán örülni. A Google videómegosztója ugyanis közölte, hogy a jövőben az eddigieknél több videó előtt, közben és mellett fog reklámokat megjeleníteni - de azokból ráadásul nem is fog minden esetben a klipek készítőinek fizetni."

"Azok a készítők ugyanis, akik nem regisztrálnak a programba, továbbra sem fognak egy fityinget sem videóik után kapni, hiába fog ezentúl a YouTube a jövőben utóbbiak mellett is reklámokat megjeleníteni. A lépéssel tehát a Google kizárólag a saját bevételeit fogja növelni, miközben sem a nézőknek, sem a készítőknek nem fog vele jót tenni."

Magyarul mondjuk van egy csomó konzervatív Youtube-er, akik tényleg nem követtek el semmit ami szabályzatba ütközött, de ennek ellenére mondjuk demonetizálták őket, hogy ne legyen bevételük Youtubeból.( Ezek mint mondtam a legnézetttebb csatortánák közé tartoznak.) Ez azzal járt, hogy se a Youtube, se a Youtube-er nem kapott pénzt, de viszont cserébe nem kellett reklámokat nézned. Most ezzel azt értik el, hogy lesznek reklámok, de videó készítői nem kapnak semmit, hanem a teljes pénzt a Google szépen megtartja magának. Így a kultúrháború árát nekik csak kisebb részben kellene megfizetni (azok után akiket teljesen elhallgattattak), a többiek, akikkel kiszúrtak majd termeljék csak nekik a pénzt továbbiakban... csak nekik. 

Kedves.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr7116292936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bandiras2 2020.11.21. 08:00:51

Ha a felhőbe töltöd fel a cuccaidat, akkor az nem azt jelenti hogy a cuccaid a felhőbe kerülnek, hanem azt, hogy a cuccaid valaki más számítógépein tárolódnak.
Különösen igaz ez a jelszókezelő programokra...
süti beállítások módosítása