Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Egy aprócska elszólás a felhők biztonságosságáról ( confidential computing )

2020. november 13. - GABOR2

Ez annyira aranyos. Mivel hírdették magukat a felhősök már tíz éve is? Felhő = ultimate biztonság. A felhő a biztonság csúcsa.

Most itt van egy kis cikkecske, aminek a címe is arról árulkodik, hogy mintha... a biztonsággal problémák lennének. Na persze ezt mindenki tudhatja aki követi a híreket, hisz már "párszor" loptak el több százmilliónyi felhasználói adatot felhőkből, csak azért mégiscsak aranyos, hogy felhős cégek, akik eddig azt állították, hogy felhő=ultimate biztonság, most azért fognak össze, hogy... "biztonságos felhőt" készítsenek... vagyis ami most van és volt... nem biztonságos... upszi.

"Összefog az AMD és az IBM a biztonságos adatközpontokért"

A cél amúgy most is az, hogy a vállalatok adatit megkaparincsák, azokat jól le lehet húzni pénzzel, meg a titkosszolgálatok is örülnek az adatoknak...

"Az átfogó cél a confidential computing szolgáltatások terjesztése a hibrid felhő felé. Utóbbi a számítási felhőnek egy olyan változata, amely a helyszíni privát infrastruktúrát kombinálja a nyilvános felhővel. Ez azért lényeges, mert számos nagyvállalat vagy szervezet tervez ilyen irányba menni, ha garantáltan biztonságban lehetnének az adataik, márpedig az AMD és az IBM jövőképe pont az, hogy ez realitás legyen."

Tehát legyen a cégnek egy saját adattároló központja mint mindig is volt, de azért amellett bírjuk rá, hogy nekünk is fizessen örökké jó sokat, valamiért ami már van cégnél, tehát semmi szüksége se lenne rá... Oké, "remek" koncepció.

Mivel az emberek nem bíznak a felhőben, ezért létre kellett hozni egy új kifejezést... "confidential computing". Óóóó, de aranyos. Ráolvasás majd segít?

"Ez a modell azt garantálja, hogy a szerveren tárolt adatokhoz még a felhőszolgáltató se férhessen hozzá, vagyis az ügyfél gyakorlatilag teljes felügyelettel rendelkezik a bérelt rendszer fölött. A jelenleg elérhető hardveres és szoftveres alap tekintetében ez a bejelentés azért érdekes, mert a confidential computing szolgáltatások területén az IBM és az AMD számít a két élmenőnek."

Hát én továbbra se bízok ebbe, a hackerek megfogják találni a módot a bejutásra és továbbra is céljük lesz több ezer cégnek a fontos adatait megszerezni. A titkosszolgálatok se lesznek ettől növényevők. A szolgáltatók is igazából azért mert nálam van a hardverek egy része, még ugyanúgy a neten át be tudnak majd kukkantani és ahogy ismerjük őket be is fognak. Persze ha kiderül csak a szolgáltatáson akartak javítani stb. szöveg lesz.

Úszd meg szárazon, mondj nemet a felhőre! Még akkor is ha báránybőrfelhőbe van öltöztetve.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr4316284788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása