Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A koronavírus és a gazdaság és Orbán... 17

2020. szeptember 30. - GABOR2

Kedves olvasóim, annyira szeretnél már valami jó hírt olvasni itt is?

Legyen. Bűbájat, szállítok reátok,
Bár a következő színben ezt majd megbánjátok!
Tünékeny álom képei alatt;
De hogyha látjátok, mi dőre a cél,
Mi súlyos a harc, melyben útatok tér;
Hogy csüggedés ne érjen e miatt,
És a csatától meg ne fussatok:
Egére egy kicsiny sugárt adok,
Mely biztatand, hogy csalfa tünemény
Egész látás - s e sugár a remény. -

Légy üdvözölve hát a bűbájban kedves olvasó. Van egy hírem számodra: MINDEN RENDBEN VAN!

"Javított Magyarország kilátásán a Moody’s!"

"Változatlan Baa3 besorolás mellett stabilról pozitívra javította a magyar adósbesorolás kilátását a Moody’s péntek este. A lépés elsőre talán meglepő a jelenlegi válsághelyzetben."

"A Moody’s értékelése szerint a kilátás javításának elsődleges oka a múltbeli és a lehetséges jövőbeli gazdasági teljesítmény, ami meghaladja a hasonló országok átlagát. Elismerik, hogy az erős gazdasági növekedést és az adósságcsökkenést a járvány megakasztotta, ugyanakkor

SZERINTÜK A VÁLSÁG HATÁSA A MAGYAR BESOROLÁSRA KISEBB LESZ, MINT MÁSHOL.

A hitelminősítő azzal számol, hogy a kedvező költségvetési és adósságcsökkenési folyamatok 2021-től visszatérnek, így folytatódik a külső sérülékenységünk csökkenése.

A kedvező értékelés mellett a kihívásokat is kiemelik: a gazdaság nagyban függ a feldolgozóipartól, Németországtól és az autóipartól. Emellett negatívumként hangsúlyozzák az átlag feletti adósságrátát, az intézményrendszer gyengeségeit, illetve az EU-val folyó vitákat.

A MAGYAR ÁLLAM KILÁTÁSÁNAK JAVÍTÁSÁVAL PÁRHUZAMOSAN AZ MNB BESOROLÁSÁNAK KILÁTÁSÁT IS STABILRÓL POZITÍVRA JAVÍTOTTA A CÉG.

A válság következtében a Moody’s szerint 5,5%-kal eshet vissza idén a magyar gazdaság, ezt 2021-ben 4% körüli visszapattanás követheti. A GDP-arányos adósságrátánk 76%-ig emelkedhet idén a tavalyi 69%-ról."

MINDEN DEPPY, vagyis... HAPPY!:

"Így reagált Varga Mihály a meglepő hitelminősítői lépésre"

"Magyarország hitelminősítői elismerése egyedülálló az Európai Unióban (EU), hiszen az elmúlt fél évben egyetlen más tagállam adósbesorolásának kilátásait sem javították - mondta szombat reggel közzétett videoüzenetében a pénzügyminiszter."

 

De mindezek fölött bizony ott van a kicsi sugár ami azt írja... az ujtechkor blogot olvasod, úgyhogy gondolom úgy vagy vele, hogy lehetne ezt folytatni... de minek, úgyis jön majd az igazság.

Ébredj hát kedves olvasóm, álmod véget ért.

Emlékszel még arra az időkre amikor bevallották a 2008-as válságnál, hogy igazából ez az egész hitelminősítői cucc egy kamu és nem az számít, hogy hogyan teljesít a gazdaság?

És emlékezzél csak... korábban Orbán valóban megszívatta a bankokat és ezért büntették, hibába ért el akár lenyűgöző eredményeket is, nem ismerték el.

Most viszont az ország sz@rban van, de a bankok igazából nemhogy kivennék a részüket a rosszból, hanem jól is járnak. Olvasd vissza ezt a sorozatot, hogy megértsd ha nem tudod miért.

Szóval most, hogy igazából nagy szarban vagyunk kaptunk egy kis válveregetést, hisz... a bankok rendben vannak, nekik igazából nincsenek terheik ezzel, sőt.

Viszont van itt egy másik hitelminősítő is:

"Egy hitelminősítő szerint közel tíz év eredményét bukhatja el idén Magyarország a legnagyobb harcában"

Ezért érdemes a hitelek visszafizetésével szenvedni... hogy jöjjön egy válság, vagy egy baloldali kormány ami az egészet hónapok alatt zárojelbe teszi.

"Akár 80% környékére is visszaemelkedhet idén Magyarország GDP-arányos államadóssága – vélik legfrissebb elemzésükben a Scope Ratings elemzői. Ezzel a 2011 óta tartó adósságcsökkentést buknánk el egy pillanat alatt, és még 2024-ben is messze lenne a tavalyi mélypont. A jelentős emelkedés oka, hogy a hitelminősítő szerint akár a nemzeti össztermék 10 százalékát is megközelítheti a költségvetés idei hiánya."

Hát nem tudom, nem úgy hangzik mint akinek pozitívabban kéne megbecsülni a helyzetét.

De ennél sokkal több vár most itt rád, mert most hogy már nem vagyunk a bűbájban majd tudok mutatni neked konkrét számokat is.

Most egyébként az a helyzet, hogy óriási lesz a költségvetési hiány és igazából... kb. semmi se ment gazdaságvédelemre ebből.

Ismét láthatjuk konkrét számokkal, hogy mire költöttek a Gazdaságvédelmi Alapból pl. ... ami már durván minuszos, de még most így minuszosan is megláthatod, hogy mire megy el ezen a címen a pénz.

"Nagyon védeni kell a gazdaságot - Költött is a kormány gyorsan 185 milliárd forintot"

"Alig két hétig tartó szünet után csapolta meg újra a kormány a koronavírus-válság gazdasági hatásainak enyhítésére létrehozott és azóta a forrásaiban már rég kimerült Gazdaságvédelmi Alapot."

"MÁR ÖSSZESEN 1852 MILLIÁRD FORINTOT KÖLTÖTT EBBŐL AZ ALAPBÓL, VAGYIS MÁR TÖBB MINT KÉTSZERES MÉRTÉKBEN KIMERÍTETTE AZ EREDETILEG 923 MILLIÁRD FORINTOS KERETÖSSZEGŰ ALAPOT."

"Vagyis a kormány "gazdaságot védő" intézkedései már régóta közvetlenül emelik a költségvetés hiányát. Nem véletlen, hogy az első 8 hónap után kimagasló hiányszámokat láthatunk:"

Az eredeti cikk író tette itt oda az idézőjelet a "gazdaságot védő" intézkedésekhez... mert ő is tudja, hogy ez bullshit, nem gazdaságvédelem.

Mikre ment el a pénz a teljesség igénye nélkül... hát nagyon fontos dolgokra, olyanokra, hogy ezekért érdemes druván negatívba vinni a költségvetést, úgy megmenti majd a gazdaságot... íme:

"Sportakadémiák támogatására 11,5 milliárd forintot költ ebből a kormány."

Megintcsak... Orbán a sport álmaira a vírusra hivatkozva odaad annyi pénzt amit amúgy csak lassan, évek alatt lett volna képe odaadni.

Magára is költ, hogy védje a gazdaságot:

"A Miniszterelnökség beruházásaira megy 15 milliárd forint."

És mivel is lehetne jobban segíteni a gazdaság élinkülését minthogy a lakosság büntetését szolgáló rendszereket építünk ki még jobban belőle:

"Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az útdíj-rendszerek működtetésének dologi kiadásaira kap 4,3 milliárd forintot."

Vagy el tudnád jobban költeni ezt a pénzt, annál, hogy eleve halott iparágakra szórod:

"42,5 milliárd forint jut a turisztikai fejlesztési célelőirányzatra."

Mit szólnál egy kicsit olyan dologokhoz amiknek annyira nincs közük a gazdaságvédelemhez, hogy még mindezek után is meg tud lepni, hogy ide kerültek:

"A regionális víziközmű társaságok támogatására pedig 10,3 milliárd forintot szán ebből a kormány."

"29,5 milliárd forint a vasúti személyszállítási közszolgáltatások költségtérítésére."

A Járvány Elleni Védekezés Központi Tartaléka terhére 26,4 milliárd forintot költ el:

"A rendkívüli kormányzati intézkedésekre keresztelt általános tartalékból 7 milliárd forintot csoportosít át a kormány a Bethlen Gábor Alap támogatására"

."A Központi Maradványelszámolási Alapból 2 milliárd forintot csoportosít át különböző célokra."

Magyarán mostmár totál minuszban vagyunk és még mindig nem folyik nálunk igazi gazdaságvédelem.

Plusz poén, hogy az önkormányzatoktól is elvesznek pénzeket... mondván kell a járványügyi védeketzési alapba... de teljesen másra költik el azt is:

"3200 milliárddal többet költ a kormány idén a költségvetéshez képest"

"Az önkormányzatok forrásait a járványra hivatkozva csökkentik, a többletkiadások jelentős része mégsem a válságkezeléshez kapcsolódik."

Nézzük az igazi eredményeket, amit elértünk, pl. mit ért az, hogy a vendéglátásba és turisztikába öltünk kb. egyedül pénzt... az ágazatokra amik nem fognak tudni pénzt termelni, mert az emberek most tuti elkerülik ezeket a helyeket, vagyis kb. bármi más ágazatnak jobb lett volna ha odaadják inkább a pénzt:

"Indulnak a leépítések Magyarországon: tízezrek veszíthetik el a munkájukat a vendéglátásban"

"Újra elbocsátási hullám söpörhet végig az országon, a turizmus-vendéglátás már most bajban van."

Ügyes.

De vannak nagyon sokan mások, akiken meg egyáltalán nem segítenek.

"Tömeges leépítés és több száz milliárdos lánctartozás is sújtja az építőipart"

Pont úgy hangzik ez is, hogy jár érte a pozitív kilátás.

 "A Pénzügykutató szerint 2021 végére sem éri el a magyar gazdaság a válság előtti szintet"

"A gazdaság idei mélyrepüléséhez képest nagyot nő majd a magyar GDP 2021-ben, de sem a GDP növekedése, sem a foglalkoztatás szintje nem fogja elérni a 2019-es szintet -"

Ennek örülhet Orbán, majd lehet mutogatni, hogy mekkorát nőt a GDP... bár igaázból már volt sokkal magasabban is és lenne is, ha segítettek volna.

Node mit éreznek az egyszerű emberek... legalábbis azok akiknek van munkája?

Mi szokott lenni amikor recesszió van normál esetben? Defláció, vagyis... a pénzünk legalább többet ér.

Viszont mi van akkor, hogyha a kormány önti a pénzt a piacra ( igaz nem hasznos dolgokra), meg beütnek egyéb dolgok is, mint pl. emelkedik a benzin ára? Nos, ha több pénz van a piacon mint korábban volt akkor bizony infláció lesz.

És nekünk a hatalmas gazdasági visszaesés ellenére van is egy rekord mértékű inflációnk... vagyis duplázunk a rosszból... hála a kormánynak:

"Európában sehol nem pusztít ennyire az áremelkedés, mint nálunk – Ez alól senki nem tud kibújni"

"Júliusban és augusztusban is Európa legmagasabb inflációját mérték Magyarországon az Eurostat adatai szerint, ez pedig a jegybankot is komoly dilemma elé állítja."

Ezért is kijár a pozitív jelzés, nem igaz:

"Zavarba ejtően gyenge foglalkoztatási adatok érkeztek Magyarországról"

És azt hiszem az is mond valamit, hogy mostmár a mindig álmodozó Matolcsy szerint is recesszió lesz:

"Oda Matolcsy György álma, már a jegybank sem hisz abban, hogy gyorsan véget ér a válság"

"A jegybank már nem növekedést, hanem recessziót vár 2020-ra, mint mindenki más. Szerintük az infláció mérséklődni fog a mostani Európa-rekorder szintről."

"Matolcsy nem akarta látni, hogy jön a recesszió, de most rájött, hogy itt van"

Viszont nyugi Matolcsy mer ám álmodni újra és több dologgal is előállt... Varga Mihály gondolom nagyon örül. Tök egyszerű, csak kéne 10.000 millárd forint úgy, hogy már eleve 3.200 milliárddal mimuszban vagyunk és még így is valószínű csak a felszínt kapargatják meg az ötletei...

De Matolcsy általában nem áll le a hétköznapi csip-csup ügyekkel foglalkozni, ő... 100 évre néz előre legalább és világszinten.

Tehát megint előállt egy olyan interjúval, hogy szerinte kik lesznek a szuperhatalmak, mi lesz a jövő.

Ne haragudj, de az agymenés nagy részét el kell neked az eredeti helyen olvasnod, pár dolog mire számíthatsz:

"Előadásában bőven volt hely az olyan közhelyeknek, mint hogy az adat az új olaj, de előkerültek érdekes, és néha zavarba ejtő történelmi és részecskefizikai hasonlatok is."

Pár dolgot emelnék ki... Kiderült, bár Orbánék irányítják a jegybankot, arról szó se lehet, hogy valamennyi terhet levenne majd a szörnyű terhek közül amik várnak ránk:

" Matolcsy szerint Magyarországnak és a V4 országoknak nem járható az az út, amelyet Japán képvisel, vagyis hogy az állam felhalmozott adósságát a jegybank finanszírozza. "

Viszont ösztönözne hitelfelvételre. Kedves.

Mond olyan szép dolgoknak tetsző dolgokat mint ez:

"a korábbi “féktelen, mohó, túlterjedő globalizáció” helyére inkább regionális, lokális együttműködések lépnek, a korábban szorosan összeszövődött amerikai és kínai gazdaság pedig elválik majd egymástól."

De aztán hirtelen azt mondja, hogy a negyvenes éveket várja... amikben a második világháború zajlott, amint a cikk címe is utal rá.

Visszatérve az előbb idézet dologhoz, hogy :"amerikai és kínai gazdaság pedig elválik majd egymástól. "

A többi szépen hangzó cucca mellett ott van ez is, csakhogy ez az amerikaiknak katasztrofális lenne, ugyanis ők arra építenek, hogy azért halmozódhat nekik az adósságuk, mert majd a jövőben rengeteg kínai lesz "jó fogyasztó", vagyis rengeteg kínainak lesz pénze és az egész folyamat megfordul, többet fogyasztanak majd a kínaiak és ezért az USA-ból is vesznek több mindent és javul majd a külkereskedelmi mérlegük.

Maga Matolcsy a nem is olyan régi könyvében még arról ábrándozott, hogy Magyarország azért lett vesztes, mert nem tudta jól megítélni, hogy ki a világban a nagy és nyertes és akkor még az USA-ra fogadott nem Kínára és azt írta, hogy valahogy rejtélyes módon... végtelenségig eladósodhat az USA akkor se lesz baj. Ha viszont leválik Kínáról akkor csőd lesz és talán mégis helyes lesz a negyvenes évek hasonlat...

"Matolcsy szerint a 40-es évekre hasonlít majd a következő évtized, de reméljük, nem annyira"

De Matolcsy most lenézett az egyszerű magyar halandókra is és megmondta, hogy simán meg lehet oldani a dolgokat itten... csak valahogy kéne 10.000 millárd forint hozzá. És olvasva a programját... kb. ebben sincs semmi gazdaságvédelem, kb. csak a korábbi gyenge cuccok ismétlése van benne + oda nem illő dolgok sokasága.

Igazából a portolio elemzője is elmondja mindezt,  úgyhogy lássuk:

"Itt az MNB javaslata: hatalmas csomaggal mentenék meg a gazdaságot"

"A koronavírus járvány második hulláma által okozott rendkívüli helyzetben a Magyar Nemzeti Bank egy új, 50 pontos javaslatcsomaggal kívánja támogatni a kormány válságkezelő és gazdaságélénkítő munkáját – olvasható a jegybank közleményében."

Ötven pont amiből kiemelt a portfolió kb. 10-et, hogy ér valamit, de még ezzel is túloztak sokat.

"Villámértékelés a Magyar Nemzeti Bank gazdaságmentő 50 pontjáról"

És ez nem Orbánék hónapok óta várt új javaslatai... ez csak Matolcsy kontárkodása.

Ez egy remek cikk, szinte már olyan mintha én írtam volna, nézd csak a bevezetőt:

"Az MNB koronavírus-válság ellen összeállított javaslatcsomagja jól strukturált, a problémákra igen széles körűen reagáló, nagy hatékonyságú lépésekkel és sok régóta sürgetett intézkedéssel megtűzdelt program. Ha azt gondolja a kedves olvasó, hogy ez micsoda bullshit értékelés, akkor mondunk még nagyobbat: ez egyszerre a dicsérete és a bírálata a dokumentumnak."

Igazából csak a legjobb részeket:

Milyen jól állnuk jelenleg a válságkezeléssel:

"ÁM AMÍG A 330 PONTOS VERSENYKÉPESSÉGI PROGRAM TÖBB ÉVES (ÉVTIZEDES) TÁVLATRA ADNA FOGÓDZÓT, ADDIG A MOSTANI 50 PONT A KÖRÜLMÉNYEKRE TEKINTETTEL „TEGNAPRA KELL”."

És a többi... Komolyan... ott vagy komoly elemzőként és valahogy kéne egy komoly hanglejtésű cikket írnod, de az intézkedések akkora gyerekes baromságok, hogy mégis elszakad a húr:

", kicsit néha brainstorming jelleget öltő „mindent IS” csináljunk megközelítés."

Kacsintás Varga Mihályékra:

"Nem kérdés, hogy jót tenne a gazdaságnak egy válságidőszakban az áfacsökkentés, a rezsivágás, néhány tucat óriásberuházás, támogatásnövelés stb., de valószínűleg ezt olvasva a Pénzügyminisztériumban sem dobnak egy hátast a meglepetéstől."

Hát igen, tök jó lenne, ha mindenre valami varázslat miatt lenne pénz, az segítene... de nincs.

Professzionálisan és udvariasan megfogalmazva az, hogy a javaslatok többsége egy oda nem illő sz@r:

"Abban, hogy ebből melyek azok a lépések, amik igazán nagy hatékonyságúak lehetnek, a kormány nem kap segítséget a jegybanktól."

Ugyanígy jelezve, hogy hiányzik a javaslatból néhány alap dolog ami kéne, hogy jellemezze + "kicsit" drága is lenne:

"Márpedig ez elég fontos lenne, nem csak azért, mert a volumen miatt a prioritási sorrend sem mindegy, hanem azért is, mert ennek a költségvetési igénye (amire nem tér ki az MNB anyaga) ránézésre is 1000 milliárd forintos nagyságrend. De ha néhány extrém bizonytalan költségű projektjavaslatnál elszalad a fantázia, akkor inkább tízezer milliárdos dimenzió."

Nem hiszem el, hogy amikor ezt leírták nem röhögtek utanna vagy egy percen át:

"Ezt látva pedig nem biztos, hogy a kormány úgy fogja érezni, hogy ezzel az amúgy jól strukturált, végiggondolt, de egyáltalán nem fókuszált programmal különösebben ki lenne segítve."

De van ám itt még intézkedés magától Orbántól... a bankoknak kedvező,  ennyi:

"Fél évvel meghosszabbítjuk a hitelmoratóriumot"

Na ezért jár a "pozitív kilátás". Hogy minden hatalmas sz@rban van... nem számít.

Azt is megtudhatjuk, hogy Orbán nem igazán a meglevő vállalatok megvédésere helyezi a hangsúlyt, inkább legyenek új dolgok... tudod... minden szalagmunkás ezután legyen informatikus:

"Orbán a Reutersnek: Magyarország a beruházások növelésével segíti a gazdaságot"

Valamiért Orbánék amúgy szeretik a taxisokat... talán túl sok titkot tudnak róluk, mert most azért szidták a budapesti városvezetést, hogy védjék meg már őket. A taxisokat amúgy is Orbán valóban segítette már az első kőrben is.

"Bécs vezetése három mentőcsomagot adott a koronavírus miatt bajba jutott vállalkozásoknak"

És hogy a vírusról is legyen szó mint a mumusról amiért mindez van... igazából még most is... a tesztek nagy eséllyel kamu eredményt adnak... Fura.

"Berobbant a járvány Magyarországon, bajban a cégek: sok teszt fals eredményt ad"

Na mindegy... kedves olvasóm, te egy adófizető állampolgár vagy nagy valószínűséggel, úgyhogy:

Küzdj, és b...  csak fizesd be az adódat!

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr6816222354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása