Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Az extra biztonságot keresők csalódhattak ( VPN, TOR )

2020. augusztus 15. - GABOR2

Te tudatosabb vagy mint az átlag és rejteni próbálod az online tevékenységedet? Mondjuk VPN-t használsz? Nos,... tanulságos történetek jönnek, hogy annyira ezekben a technológiákban sem kéne bízni:

"Bő 1 TB adat szivárgott ki hongkongi VPN-ektől"

"A Comparitech és a VPNmentor biztonsági kutatói az elmúlt hetekben az eddigi talán legnagyobb VPN-es adatszivárgásáról szereztek tudomást, hét hongkongi VPN-szolgáltató összesen 1,2 terabájtnyi felhasználói naplója volt szabadon elérhető az interneten."

"Ez elég szép teljesítmény olyan szolgáltatásoktól, amelyek a reklámjaik alapján no log rendszerben működnek, azaz nem naplózzák a felhasználók aktivitásait."

"Kiderült: Átverés volt a VPN, ami azt ígérte, hogy nem naplózza felhasználóit"

"Számos VPN-szolgáltató mondja azt, hogy “egyáltalán nem naplóznak”, így pedig nem rendelkeznének ellenünk szóló anyagokkal, melyeket átadhatnának. Ám több ország olyan jogi mechanizmusokkal rendelkezik, ahol a hatóságok kötelezhetik a szolgáltatót arra, hogy bizonyos személyekről naplót vezessen, sőt, arra is, hogy ezt a tényt titokban tartsa."

Pár jótanács az oldaltól, némi kakukktojással:

  • "A VPN bekapcsolása olyan, mintha internetszolgáltatót váltanál. A VPN szolgáltatód ugyanúgy látja a forgalmadat és hogy honnan származik, mintha az internet szolgáltatód lenne. Azonban emlékezz arra, hogy a VPN-t biztosító cégre más törvények vonatkozhatnak, mint a hétköznapi internet szolgáltatódra.
  • Ha a felhőben tárolsz adatokat, sose állítsd publikusra a beállításokat, kivéve akkor, ha kimondottan a nyilvánosságnak szánod az adatokat. Tartsd fejben: alapból zárolj mindent; ne tölts fel olyasmit, amit megígértél, hogy bizalmasan kezelsz és ne gyűjts olyasmit, ami kapcsán azt mondtad, hogy nem fogod állandó jelleggel tárolni. ( Én: A felhőbe semmilyen fontos adat ne menjen még "nem publikus" beállítással se!)
  • Egyetlen VPN sem varázsol névtelenné vagy változtatja meg a személyazonosságodat, amikor használod. Az általad meglátogatott weboldalak ugyan nem látják a valódi hálózati pozíciódat, de ne feledd, hogy ettől még ugyanaz a személy maradsz a böngésző előtt ülve!"

 

Aztán:

"Valakik feltörték a sötét webet is működtető Tor hálózatot - de nem találod ki miért"

"Azok a webezők, akik az elmúlt hónapok során a többek között sötét web bugyrainak elérésére is használható Tor hálózaton át próbálták meg elrejteni nyomaikat és kommunikációjukat, lehet, hogy nem igazán jártak sikerrel ennek kísérletével. Egy egyelőre ismeretlen szereplő ugyanis az elmúlt időszakban elképesztő ütemben üzemelt be ún. kilépési pontokat a hálózaton, annak érdekében, hogy így fejthesse meg az azon keresztül forgalmazott titkos kommunikációt - és ez jó arányban sikerülhetett is neki."

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr6416165034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madarász Henrik 2020.08.15. 21:54:26

Gondolom az amerikai vagy a kínai esetleg az orosz titkosszolgálat lehetett aki bepoloskázta a tort.

GABOR2 2020.08.16. 00:04:23

@Madarász Henrik: Egy ideje már lehet tudni, hogy amerikaiak meg tudják tenni, mert az infrastruktúra felett akkora ellenőrzésük van, a többiek is biztos próbálkoznak. De a legegyszerűbb ha csinálnak egy céget, amihez odamegy mindenki aki biztonságra vágyik. Ős régi dolog:

ujtechkor.blog.hu/2020/02/14/egy_cikk_azoknak_akik_a_fuggetlen_infobiztonsagi_megoldasokban_biznak
süti beállítások módosítása