Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Egy cikk azoknak, akik a "független" infobiztonsági megoldásokban bíznak

2020. február 14. - GABOR2

Ez a hír engem is meglepett... De nem a fő mondanivalója miatt... hanem amiatt, hogy ez most téma és hogy a svájci védelmi minisztérium vizsgálatot indított az ügyben... Ugyanis én erről már rég tudtam... a story történelmi, tehát miért lett ez most téma... magyar cikkből nem derül ki egyértelműen.

De azért érdemes két ok miatt is a cikk fő mondanivalójával foglalkozni itt. Egyrészről jól mutatja azt, hogy a lehallgatások nem Snowden idejében kezdtek durva módon folyni, az amerikaiak már sokkal korábban is nagyban gondolkoztak, beleértve azt, hogy saját szövetségeseiket is lehallgatták. A másik amiért érdemes a storyval foglalkozni, ami igazából, mint mondtam... régi, mert mutatja azt, hogy mennyire hamis volt már akkor is azoknak a reménye, akik úgy áltak hozzá a titkosítás témájához, hogy biztonságban vannak a titkaik, mert... egy független, semleges féltől szerzik be ehhez a technikát. Ez a "véd magad valami független vállalati megoldással" ma is nagyon menő... csak éppen lehet, hogy kamu, hisz már korábban is milyen jól bevállt.

Igazából a story sokkal hamarabbi időpontban is kezdődhetne... Amikor a szövetségesek megnyerték a második világháborút a német Enigma titkosításokat rutinszerűen feltörték. Viszont ezt nem árulták el a háború végén. És... ő maguk árulták egy csomó országnak az Enigmákat, hogy használják. És persze simán lehallgatták őket.

Ez a bili kiborult tán és ha jól emlékszem a franciák jöttek tán rá és ők, meg utánna sokan mások szerettek volna valami más megoldást. És itt kezdődhetne a mostani cikk storyja.

Sok állam úgy döntött, hogy nem készít saját titkosító berendezést, hanem egy független, semleges, svájci vállalattól vesz "megoldást".

A gond az volt, hogy a vállalat igazából nem volt semleges... a CIA tulajdona volt... persze rejtett tulajdona. És lehallgathattak emiatt erőfeszítés nélkül 120 országot, jó sok időn át. Sőt, állítólag vannak akik még mindig használják ezeket a cuccokat.

"Crypto: a fél világot lehallgatta az amerikai és a nyugatnémet titkosszolgálat"

"Egy olyan svájci cégbe vásárolta be magát a két ügynökség, ahol megközelítőleg 120 ország titkosított adatforgalmához fértek hozzá.

Az amerikai és a német hírszerzés évtizedekig hozzájutott külföldi országok titkos adataihoz, miután felvásárolták a világ legnagyobb kódolóeszköz-gyártóját, a svájci Crypto AG-t – számolt be a The Washington Post című amerikai napilap és a ZDF német közszolgálati tévécsatorna helyi idő szerint kedden. A svájci védelmi minisztérium vizsgálatot indított az ügyben."

"Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) a hidegháború alatt, 1970-ben vásárolta meg a titkosítóeszközöket gyártó céget, amelynek ügyfelei között szövetségesek és ellenfelek egyaránt szerepeltek. A nyolcvanas években a CIA által feldolgozott titkosított diplomáciai és kormányzati üzenetváltások mintegy 40 százalékát Crypto eszközökkel gyűjtötték. Több országban máig használnak ilyen berendezéseket. A svájci vállalat első nagyobb megrendelése a második világháborúban érkezett az amerikai hadseregtől. Ezt további megbízások követték, és a Crypto AG dollármilliókhoz jutott eszközeivel, amelyeket több mint 120 ország használt. Ügyfelei között volt Irán, India, Pakisztán, Törökország, Japán, latin-amerikai junták, sőt, még az ENSZ és a Vatikán is, de még Magyarország is."

Ez olyan bizar... ez a story nem most derült ki, én már évek óta olvastam és mint történelmi anyagot... miért lett ez most fontos... aktuál politika... a nyugati sajtó a saját nyugati példáján át mutatja, hogy ezért kell félni a kínaiaktól:

"A Crypto-ügy párhuzamba állítható azokkal a mai aggodalmakkal, amelyek a különféle külföldi kormányokkal kapcsolatba hozott technológiai vállalatokat,..."

Miért most:

"A svájci védelmi minisztérium szerdai közleményében azt írta: nyomozást indított az ügyben. A tárca jelezte: tavaly év végén szerzett tudomást róla, hogy a Cryptónak visszaélésekhez lehet köze. Ezt követően a svájci legfelsőbb bíróság egyik bíráját, Niklaus Oberholzert bízták meg azzal, hogy vizsgálódjon, és tisztázza a tényeket. Oberholzer négy hónap múlva hozza nyilvánosságra a nyomozás eredményét. A minisztérium aláhúzta: egyes vádak annyira régiek, hogy nehéz, ha nem egyenesen lehetetlen rekonstruálni, mi is történt valójában."

Szóval érdemes visszanézni történelmi esetekre, mert mutatják... igen, nagyban gondolkoznak, igen, megteszik a szükséges erőfeszítést és igen, képesek arra, hogy egy semleges vállalat álcája mögé bújva ellopják a titkokat... pedig az emberek pont azért mentek oda, hogy ezt elkerüljék.

És ma is... nehogy azt hidd, hogy nem lopnak ki minden titkot a felhőkből... nehogy azt hidd, hogy nem tudják már akár másnap(vagy előbb) megszerezni mindent a magyar digitális állami rendszerekből amit felraknak netre... éppen ezért a digitális állam gyengíti az államot és veszélyes nemzetbiztonsági... kockázat? Hisz biztos, hogy megteszik amitől félünk. Amíg béke van lopják az infókat, ha háború lesz tönkrevágják a rendszereket.

Amúgy olyan vicces ez a svájci miniszter... azt mondja "vádak"... aztán meg mindenki tudja, hogy 2018-ban adta el a CIA a vállalatot: "A CIA végül 2018-ben adta el a Crypto AG-t. A vállalat biztonsági piaci szerepe addigra jelentősen beszűkült, főként az online titkosító technológiáknak köszönhetően."

Így van, halad a világ... még több "független", "semleges" online titkosító technológiára és vállalatra van szükség.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr5315474452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GABOR2 2020.02.14. 13:48:01

Amúgy ha jól emlékszem, a svájciak erre rájöttek... Csak ez volt az ára a banki függetlenségüknek és a náci arannyal kapcsolatos zaklatások felfüggesztésének. Itt is Izrael különleges partner.
süti beállítások módosítása