Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Nyomulnak a techcégek a vírusra hivatkozva, de nem minden sunshine

2020. április 15. - GABOR2

Emiatt a vírus miatt most a világon mindenki előjött és előadta, hogy a vírus adott egy leckét az emberiségnek és állítólag hú de megrendültünk és mostmár minden más lesz - papok, szociológusok, megmondó emberek és a... techcégek. Nem, persze hogy nem rendültem meg, van valaki akinek tényleg olyan nagy megrendülést okozott ez az egész? Na mind1.

A gond az, hogy a techcégek tudnak tenni komoly kísérletet rá, hogy tényleg megváltoztassák az életünket. Rosszabbra.

Rengeteg ilyen cikk van mostanában, hát válogatni kell, és itt is van egyből egy cikk ami valószínű felhős marketing osztályról való, mert ott vannak a szokásos dolgok... nem felhőt említenek, hanem mondjuk AI-t (de az AI a felhőbe lakik és drágítja keményen), természetesen, természetesen kijelentik, hogy ez lesz a jövő és pont és hogy ez az egész arról szól, hogy megmentsenek minket...

"Így küzdhet a mesterséges intelligencia a koronavírus ellen"

Kellenének a orvosi adataid neki:

"A mesterséges intelligencia technológiák folyamatosan monitorozzák a különféle információforrásaikat (híradások, orvosi jelentések, halálozási számok stb. stb.), és ennek alapján képesek a járvány korai szakaszában figyelmeztető jelzést adni."

"Persze ez nem varázslat, hiszen tényekből, és elérhető adatokból dolgoztak a számítógépek. Például felhasználták a kórházaktól, orvosoktól származó információkat, és összevetették ezeket azzal, hogy hányan, milyen irányba távoztak a járvány sújtotta országokból városokból, hogy csak egy egyszerű példát említsünk. A már említett öntanulási folyamatok ebben a pillanatban is zajlanak, így az ilyen feladatokon dolgozó mesterséges intelligencia ökoszisztémák, például az Oxfordi Egyetemen futó Future of Humanity projekt, már most "okosabb", azaz pontosabb, mint mondjuk egy hónappal ezelőtt."

Pontosabb mint egy hónappal ezelőtt... majd ha a jövőbe lát, hogy mi fog történni, akkor meg tudja jósolni a dolgot. Addig is ez elég kevés, láttam egy videót arról, hogy csupan egy parton levő ifjúsági összejövetel hogy szétterjesztette a vírust, azok az "apró" eltérések amik lennének így is megtennék a hatásukat, ráadásul, ha nagyon bízol a rendszerben még több kárt is okozhat.

Egy újabb felhős jellemző... állami pénzre és információra hajtás, és "automatizálás", tehát sohase álljon meg a pénz:

"Az elképesztő információtömeg automatizált beszerzése, feldolgozása, a releváns adatok kiszűrése, és a megfelelő helyekre történő továbbítása is egyre inkább az AI feladatává válik. Ez persze tökéletesen érthető, hiszen a világon elképesztően sokféle és eltérő nyelvű adatbázist használnak a hivatalok, állami- és privát egészségügyi intézmények. Ezekből kell kibányászni a megfelelő információkat, rendszerezni, és elérhetővé tenni a különféle szervek, kutató intézetek és nem utolsósorban a kommunikációért felelős hivatalok, illetve médiumok számára."

Viszont akinek kétsége van afelöl, hogy mi lesz a jövő, hát az egyik alcím eligazítja:

"Ez lesz a jövő"

"Emiatt egészen biztos, hogy a jövőben még komolyabb szerepet kapnak az AI alapú technológiák a tömeges megbetegedések ellen vívott világméretű harcokban. Még nagyon az út elején járunk, és az is száz százalék, hogy a későbbiekben újabb-és-újabb területeket hódítanak meg az ilyen megoldások."

"Egészen biztos", "még nagyon az út elején járunk", "száz százalék"... Pedig nemrég milyen klasz volt, hogy már temethettem a felhőt... most a Fed miatt is jöhetnek újra a "víziós" vezetők.

Következő cikk:

"Összefognak a techóriások: az Apple és a Google egy minden lakossági mozgást rögzítő applikációt adna a kormányok kezébe"

"Az Apple és a Google fontos közös bejelentést tett ma este: a koronavírus járvány ellen egy olyan alkalmazást fejlesztésébe kezdtek, mely képes lenne nyomon követni a lakossági mozgásokat. Az alkalmazással szeretnék elősegíteni a fertőzöttek könnyebb szelektálását."

Wow ilyet fejleszteniük kell... nyomonkövetés... biztos nulláról kezdik szegények, ehhez sok idő kell nekik... új.

"A terv ugyan hetven éve még Orwell legsötétebb rémálmaiban sem jelent meg, de napjainkra megszokottá vált, hogy az okostelefonunkon keresztül nyomon követnek bennünket amerikai nagyvállalatok, sőt, néha még örülünk is neki. Ezen az alapon működnek ugyanis például a navigálóprogramok, a forgalomelőrejelzések, de számos másik alkalmazás is, pl. az Időkép, a Tinder, vagy a Spotify koncertkereső funkciója."

Viszont nincs fény, árnyék nélkül. Ha a fényt akarjuk, el kell fogadni az árnyékot is. Ez a mondás elég klassz, leszámítva, hogy a digitalizációt nem kéne fénynek nevezni, mert fontos dolgokat netre rakni és így sérülékennyé tenni... ennek nincs sok köze a fényességhez.

Moszkvában is innováltak, ami segít a vírus ellen... meg az emberek megfigyelésében, de mint minden ami számtech és neten lóg... sérülékeny.

"Moszkva szerint hackertámadások nehezítik a városi közlekedéshez szükséges digitális kódok lehívását"

"Az orosz fővárosban és Moszkva megyében hétfőn elkezdődött a tömegközlekedés és a magángépkocsik használatához szükséges digitális kódok igénylése, de az eljárást hackerek és csalók próbálják megzavarni"

"A vírushelyzet súlyosbodása miatt szerdától a taxisok is csak ilyen igazolvánnyal rendelkező utasokat vehetnek fel Moszkvában és a környező területeken. A gyalogos közlekedés korlátozott, de egyelőre nem bejelentésköteles."

"A moszkvai hatóságok figyelmeztették a lakosságot, hogy a regisztráláshoz használandó, amúgy is erősen terhelt önkormányzati weboldalt folyamatos hackertámadások érik, és a helyzet újdonságát kihasználva csalók adathalász oldalakat hoznak létre, alternatív bejegyzési lehetőségeket kínálva. A belügyminisztérium arra hívta fel a figyelmet, hogy bűnözők hamis sms-ekkel próbálják meg félrevezetni az embereket, azt állítva, hogy a címzettek megsértették a karantén-előírásokat, ami miatt bírságot kell átutalniuk egy bankszámlára."

És persze ott van a Zoom is, de ő kapott külön cikket.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr3015614970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása