Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A koronavírus és a gazdaság és Orbán... 5

2020. április 15. - GABOR2

Egyre inkább lekerül az álarc erről az egész koronavírus helyzetről. Amit már rögtön az elején megmondtam... addig tart az előadás, amíg a gazdagok el nem érik amit akarnak ezzel, aztán szépen visszaküldenek mindenkit dolgozni... miközben a vírus több mint ezerszer több embert fertőzött meg mint amikor bezártak. Persze kell még egy kis előadás, nem lehet egyből tökéletes hátraarc, de ha jól megnézed már talán legalább annyi cikk van arról, hogy hagyjuk abba a karantént, ideje dolgozni, mint az ellenkezője. Igazából erre tényleg szükség is van, csak valójában a vezetők ezt nagyon jól tudták már az elején. Csak voltak célok amiket el akartak érni, és kb. ez sikerült is. Orbán céljairól már írtam korábban, úgyhogy inkább arról írnok mi történt amerikában, de előbb nézzük meg, hogy hogy halad a magyar mentőcsomag, vagy inkább "mentőcsomag".

Szóval kezd újraindulni minden... éppen ezért is lehetett, hogy Orbán igazából nem készített mentőcsomagot és kb. semmit se tesz, hogy segítsen.

"Tombol a koronavírus, de egyre több ország fontolgatja a korlátozások feloldását"

"Bejelentette Kalifornia: hamarosan újranyitnak"

Pedig Trump milyen szörnyű volt még nemrég, hogy felvetette... amikor sokkal kevésbé volt elterjedve a vírus.

"A nap, amikor megtudtuk, mikor indul újra a magyar gazdaság motorja"

Kicsit elavult, igazából aki most újraindítani tervez, az a Mercedes, az Audi már ki is nyitott:

"Készen áll az Audi: jövő héten újraindul a gyártás Győrben"

Mindezt úgy, hogy ha mondjuk korábban felvetetted, talán dolgozni kéne egy pszichopata állatnak néztek néhányan.

Na nézzük az Orbán mentőcsomagjának legundorítóbb részét... Ugye azt mondják, hogy mindenkinek ki kell venni a maga részét, mindnekinek el kell fogadnia, hogy fájni fog neki... kivéve persze a bankoknak.

Mindezek ellenére, hatalmas kampány ment, hogy bemutassák, hogy szegény bankok, de jók velünk... amikor meg nem nagyon figyelsz gyorsan odasúgják... igazából semmi extrát nem tettek a bankok.

Egyrészről azt már tudjuk egy ideje, hogy igazából még jól is járhatnak, hisz a törlesztés csak ki lesz tolva, de ki kell majd fizetni mindent, ráadásul kamatostúl... de örüljél, mert legalább nem kamatos kamattal, ó je. Ebből a "segítségből" is sokan inkább nem kérnek, de itt az új "áldozata" a bankoknak.

Szóval a Fidesz médiában ott van, hogy milyen kemény Orbán, különadót vet ki a bankokra, amiből jaj de sok pénz jön be (igazából nem is sok). Undorító volt, hogy az egyik bankos fickó, hogy felmondja, hogy jaj szegény bankok kivették a részüket, nagy áldozatot hoztak és még emelett ellátják a normál feladatukat... igazi hősök.

Csakhogy ez is kamu áldozat, mert igazából ez csak egy előrehozott adó, amivel később csökkenthetik a bankadójukat.

Viszont vet ki olyan különadót is Orbán, amit tényleg ki kell fizetni... azokra vet ki különadót, akiket igazából neki kéne segítenie:

"Így sarcolja a kormány a kiskerláncokat, az online kereskedők sem ússzák meg"

"A keddi Magyar Közlönyben a kormány kihirdette a kiskereskedelmi láncok különadójáról szóló rendeletet. A különadó sávos lesz, 500 milliós árbevétel felett kell fizetni, az online boltok sem ússzák meg."

"A minisztérium kiskereskedelmet érintő közleménye azt is igyekszik bebizonyítani, hogy a kormány nemcsak elvesz a kiskerláncoktól, hanem ad is nekik. A PM emlékeztet ugyanis arra, hogy "a kiskereskedelmi ágazatot évek óta folyamatosan segítik a kormány intézkedései, így például jelentős megtakarítást hozott az elmúlt időszak befektetésbarát adórendszere, illetve az EU legalacsonyabb társasági adója."

Most komolyan... kivet egy új adót azokra akiket segítenie kéne... Ez úgy hangzik mint egy mentőcsomag?!

Persze úgy beszélnek Orbánék, mintha mentenének, de igazából... filléreskednek a mentéssel és még inkább a terhet növelik ott ahol nem kéne.

A szavak hangosabbak mint a tettek. Orbán erre épít. Miért?! A tetteknek nincs hangjuk. Orbánnak amúgy is van egy saját mondása, hogy mire figyeljünk igazából.

"Megjött Varga Mihály bejelentése, csaknem megduplázza idén a kormány a bankadót"

"Egyszeri adóval járul hozzá a bankszektor a védekezéshez"

"Visszakapják a bankok a járvány miatt kivetett különadót"

"Varga Mihály kiemelte, hogy a bankrendszer a következő öt évben egyenlő mértékben levonva a bankadóból ezt az összeget visszakapja, tehát egyszeri előrehozott adóbefizetésről van szó."

Na de nézzünk rá arra ami van:

"Fillérekből menthetné meg magyarok százezreit a kormány a koronavírus-válságban"

"Magyarországon is elérhető lesz a munkavállalóknak járó támogatás, a kormány átvállalja egyes dolgozók kieső bérének 70%-át. Elsőre azt gondolnánk, hogy a költségvetésnek ez jelentős tétel, valójában viszont a teljes gazdaságvédelmi csomagon belül elhanyagolható a súlya. Cikkünkben kiszámoltuk, hogy a kurzarbeit jelenleg ismert formájában mennyibe kerülhet az államnak különböző forgatókönyvekre. Azt is bemutatjuk, hogy a jelenlegi nettó bérek viszonyában hogyan alakul majd azok bére, akiket így foglalkoztatnak tovább. Nem lőjük le a poént, de annyit elárulhatunk: az állam lehetne bőkezűbb is, mert mozgástér bőven van."

Aztán megjelent a konrét rendelet és kiderült... ááá, indokolnod kell, hogy,  "nemzetgazdasági érdek" a munkahelyed megtartása.

Egyszer próbáltam én is támogatást szerezni a kormánytól, a jó időkben... Ez nem egy ilyen tipikus, mindenki által kért támogatás volt. Viszont talán azt lehet mondani, hogy tipikus orbáni támogatás, ami van is, meg nincs is.

1. Sikerült megértetnie velem, hogy tényleg létezik a bürökrációba folytás, sőt ez alighanem a legfőbb eleme az egész, adunk is és nem is hozzáállásnak. Elképesztően sok papírt kellett kitölteni, olyan sok volt, hogy kötelező volt checklistát alkalmazni.

2. Nagyon kevésért cserébe baromira megkötik a kezed és ha eltérsz... mindent vissza kell fizetni... azonnal.

3. Ami nálam végül elérte, hogy hagyjam a csudába az egészet az az, hogy nemcsak akkori időre írták elő, hogy mit csináljál amikor kapod a támogatást... hanem még azutánra is... jóval aztutánra is, hogy már nem kapsz semmit. Nem teljesíted? Vissza a pénzt!

4. Ha mindezen átverekedted magad se biztos, hogy kapsz valamit, sőt ismerőseim akik mégis beadták nem kaptak semmit... senki se, azért mert... még egy bizottság majd eldönti, hogy szerintük kaphatsz-e támogatást, bár... anélkül be se adhatnám, de itt számít az ő... érzésük is.

Ja és végül egyáltalán nem sírok a támogatás után, mert a feltételeiket nem is lehetett betartani és vissza kellett volna fizetnem mindent. Kb. nekem kellene a sorsot irányítani, hogy be tudjam tartani, enélkül meg mindig lehet izgulni, hogy ne legyen semmi rendkívüli.

Szóval igazából ez csak arra jó, hogy azt mondják, hogy dehát itt vannak a támogatások... de gondoskodtak róla, hogy sohase kapd meg; jó talán páran, hogy ne legyen annyira feltünő. 

Beleolvasgatva ebbe az orbáni segítségbe itt is vannak az ismerős elemek. Nézzük:

"Itt a kormány ünnepi ajándéka: megjelent a magyar kurzarbeit-szabályozás"

"Nagypénteken állt elő a kormány a német kurzarbeit mintájára bevezetett magyar bértámogatási program részleteivel. A Magyar Közlönyben ugyanis megjelent a koronavírus-járvány miatti gazdaságvédelmi akcióterv sokak által napok, hetek óta várt rendelete. Elöljáróban annyit mondunk: az elmúlt napokban lehűtött várakozásokhoz képest is sokan csalódottak lehetnek."

Érdemes elolvasni az egész cikket.

"Fontos látni, hogy mivel a figyelembe vehető nettó bér a számítás során maximálva van, ezért a támogatás összege sem lehet fejenként nagyobb ennél a 75 ezer forintos összegnél."

"Összességében azt mondhatjuk, hogy a munkaadó számára látványos tehercsökkenést nem okoz a programban való részvétel (nettó bér támogatásáról van szó, valamint fizetnie kell a cégnek a fejlesztési idő után is a bért értelmezésünk szerint, ami azt jelenti, hogy az eredeti munkabér állami támogatással nem fedezett részét is fizetnie kell a munkaadónak). A feltételek pedig eleve nagyon beszűkítik a munkáltatók körét. Emellett a támogatás igénylése rendkívül bonyolultnak és bürokratikusnak tűnik, főleg ha a kisvállalkozások oldaláról közelítjük meg a kérdést.

Mindezek fényében megítélésünk szerint nem lesz annyira vonzó a programban való részvétel a koronavírus-járvány gazdasági következményei miatt nehéz helyzetbe került (például az árbevétel nagy részét elveszítő) cégek számára, mint azt korábban sokan várták (kiszivárgott hírek szerint a kormány 1 millió dolgozóval is számolt). Vagyis a magyar bértámogatási program épp az eredeti célját nem fogja tudni teljesíteni, a munkahelyek nagy számban történő megőrzését/megmentését. Nem úgy, mint a koncepció eredeti megvalósítója, Németország esetében (ott 2,3 millió emberrel számolnak).

Megjegyezzük azt is, hogy a program tervezett költségvetési kerete sem eget rengető (a kormány havi 60 milliárd forintos kiadással számol), főleg ha a gazdaságvédelmi akcióterv további elemeinek méretéhez viszonyítjuk. És ilyen feltételek mellett az sem biztos, hogy ezt a tervezett költségvetési keretösszeget el fogja érni a program kiadása."

Ez az eredeti cél... elmondhassák, hogy adják a támogatásokat, de úgy valósítsák meg, hogy eleve sokaknak semmi kedve se legyen hozzá, aki mégis benyújta pedig megszívja, vagy simán elutasítják.

Szóval a kormányra várni segítségért... károsabb lehet neked mint a koronavírus.

"Az állami bértámogatáshoz azt is bizonyítani kell, hogy "nemzetgazdasági érdek" a munkahely megtartása"

Közben a munkanélküliség emelkedik:

"Micsoda?! 10%-os a magyar munkanélküliség?"

Orbánnak a korábban említett célok mellett az is célja lehet, hogy bizonyos szektorokból átvigyen embereket másikba, mert ezzel is problémája volt, hogy pl. miért nincs annyi informatikus... hát kirugatunk egy csomó embert, hogy menjen olyan szektorokba amit most éppen fel akarnak fejleszteni... csak persze eladókból és szalagmunkásokból ritkán lesz jó infromatikus pl..

Természetesen közgazdászok csoportosan mondják, hogy ez így nem lesz jó:

„A gazdasági válság kezelésére elégtelen, a társadalmi katasztrófával említés szintjén sem foglalkozik”

Na és akkor nézzünk rá az USA-ra. Kezdjük is egy képpel, ami mutatja, hogy valami mintha nem lenne rendben:

https://twitter.com/JustinAHorwitz/status/1248384733156741123

A képen azt látni, hogy megvolt a tőzsde legjobb hete 1938 óta, alul piros szöveggel meg... három hét alatt több mint 16 millió amerikai vesztette el az állását.

Magyarul is született erről a furcsa jelenségről cikk:

"Tömeges munkanélküliség jön, a tőzsdék meg szárnyalnak - Hogy is van ez?"

A cikkben szereplő okok közül messze ez a legfontosabb:

"A Fed is odafigyel a részvénypiacokra, ugyanis az amerikaiak 40 százalékának van részvénybefektetése, az ő likviditásuk fontos a gazdaság, a fogyasztás felpörgetésében a válság után."

A Fed hatalmas rekordott döntött már azzal is amit eddig tett, sokkal nagyobb a csomagja, sokkal rövidebb idő alatt mint Obamáé volt és hol van még a vége...

A válság elérte azt, hogy a Fed úgy nyújtson támogatást, ahogy eddig sohasem, ami tabu volt, sőt belengették, hogy ETF-ekként részvényeket fog majd vásárolni, "ha kell" ezt még tán elérik, hogy meglegyen, tehát még egy zuhanás várható, ennek amúgy van egy olyan jele, hogy hirtelen a cégek egy jelentős része abbahagyta a sajátrészvény vásárlást, ami az egyik legfőbb pörgetője volt a részvények árfolyamának az utóbbi időszakban.

"Stock buybacks: We need a new litmus test after the bailouts"

"Share repurchases surged in the decade after the financial crisis, and now companies, such as airlines, are facing criticism for needing bailouts.

No company could predict a pandemic, but they can manage cash flow better and limit buybacks based on the balance sheet.

The government stimulus puts limits on buybacks and dividends, but we need a broader litmus test for future buybacks."

Az évek során már elmondtam, hogy a nagy 2008-as gazdasági válság idején, a nagy cégek kaptak egy csomó pénzt, amiért "elvárták", hogy ne rúgdossák ki a dolgozóikat, de semmit se írtak elő kötelezően, aztán ők szépen ugyanúgy kirúgdosták a dolgozókat, a vezetőket jól megfizették, fejlesztettek a pénzen, hogy még több embert rúghassanak ki és talán az egyik legfontosabb... saját részvényt vettek a pénzből. Volt valahol egy példa, hogy talán az egyik repülőtársoságnál volt, hogy kapott 50 milliárdot és abből 45 milliárdot saját részvény vásárlásra fordított. Ez amúgy is jó, a víziós vezetőknek, mert csinálhatnak olyan dologkat amik megbuknak a piacon... a részvények ára mégis megy felfele, hisz ha veszik annak felmegy az ára... és ők akik veszik. És amikor felmegy a részvény árfolyama nem küldik el a vezetőt a részvényesek... akkor is ha igazából borzalmas teljesítményt nyújt.

Na most felmerült az, hogy pl. a korábban megsegített társoságok, konkrétan itt légitársoságok, kaptak egy csomó támogatást, amiből sajátrészvényt vettek és most... így nincs készpénzük, tehát... most újra sorbaálltak segítségért és hogy ez nem oké.

Mostmár viszont tán tanulva a korábbiakból korlátozni fogják az államtól kapott pénz sajátrészvény vásárlásra fordíthatóságát... mennyivel? Nem tudjuk... gondolom majd kilobbizzák, hogy hagy csináljanak amit akarnak.

Ha már ott tartunk, hogy tanulunk a korábbiakból... ott volt ez a nagynak mondott 2008-as válság... sokan nem szerették, azt ahogy azt kezelték, de kaptunk igéreteket, hogy ilyen sohatöbbé nem lesz... Nos, hogy állunk ezzel?

Erről is van információ és... nem csalódtam... mert rosszra számítottam.

"The Federal Reserve is not leaving any corner of the U.S. bond market behind in this crisis."

A Fed tömegesen fogja vásárolni a befeketésre nem ajánlott cégek kötvényeit most is. Viszont ott van nekünk 2008 és sokan kritizálták a Fed döntéseit, de sebaj, mert megigérték, hogy ezentúl átláthatók lesznek, ez a 2008 egyik fontos újítása, öröksége.

Hát mi lett most ezzel... kijelentétték, hogy vészhelyzet van, úgyhogy rendben van, hogy nem nyilvánosan döntenek millárdok sorsáról... ennyit ért 2008 és az igéretek... semmit. A Fed annak adja a pénzt akinek akarja... sietnek, vészhelyzet van, nem mondhatják meg kiknek, miknek:

"Recovery law allows Fed to rope off public as it spends billions"

"Tucked into the recent recovery bill was a provision granting the Federal Reserve the right to set up a $450 billion bailout plan without following key provisions of the federal open meetings law, including announcing its meetings or keeping most records about them, according to a POLITICO review of the legislation."

"The provision further calls into question the transparency and oversight for the biggest bailout law ever passed by Congress. President Donald Trump has indicated he does not plan to comply with another part of the new law intended to boost Congress’ oversight powers of the bailout funds. And earlier this week, Trump dismissed the government official chosen as the chief watchdog for the stimulus package."

"The changes at the central bank – which appear to have been inserted into the 880-page bill by sympathetic senators during the scramble to get it approved -- would address a complaint that the Fed faced during the 2008 financial crisis, when board members couldn’t easily hold group conversations to address the fast-moving economic turmoil."

Szóval... a gazdagok ezt is elérték... megint eloszthatják az adófizetők pénzét egymás között... sőt igazából már az adófizetők gyerekeinek a jövőjét élik fel. A vírus tökéletes apropó volt, ha csak megint egy sima gazdasági válság lett volna ezt az emberek nem türték volna... így viszont... bezsákolták.

És így lehet kultúrháborút vívni, nem kell nyereségesen üzemeltetni semmit, mert végülis úgyis az adófizetők pénzéből majd kipótolják a veszteségeket, sőt még többet is kapnak akár. A Fed simán megveszi a hulladák cégek, hulladék kötvényeit, aztán majd benyeli veszteségként:

"Fed fires an even bigger bazooka, expands its shopping list to include junk bonds"

Most pedig nézzünk egy érdekes cikket a Businessinsidertől, ami a címében elmondja, hogy az USA gazdaság-történelemi legnagyobb visszaesését várják... mégis nem lesz semmi baj, hirtelen vissza fog ugrani minden:

"Credit Suisse says the US economy will shrink 33.5% next quarter, the biggest drop in history"

Harmadik fő pont:

"Still, the bank expects the economy to bounce back in a "soft-v" shape in the second half of the year, according to the note. "

Szóval ez is csak azt erősíti, hogy miután jól behülyítették a világot a vírussal és elérték amit akartak... hirtelen minden visszatér a rendes kerékvágásba és hatalmas vagyonok fognak hozzájuk átvándorolni.

De nézzünk meg valami még beszédesebb adatot:

"US executives rush in record numbers to ‘buy the dip’"


"Executives at big US companies bought their own stock in record numbers last month, capitalising on a sharp drop in equity prices and injecting optimism into a market rally that has since gathered momentum. Insider buying from chief executives, chief financial officers and board directors at big US public companies hit $1.1bn in March, the biggest total since October 2013, according to data provider Smart Insider. The purchases came from 994 executives, a record in data running back to 1990.  Insider buying is closely tracked by investors to gauge the levels of confidence in boardrooms, and helps explain a near 23 per cent gain in US stocks since March 23 that has partially reversed the rapid decline that began in February."

Szóval ismét csak egy rekord... rekord számban vásároltak be vezetők a saját cégük részvényeiből... maguknak.

És nem is kellett csalódniuk mint ahogy a belinkelt kép is mutatta, 1938 óta a legnagyobb növekedés történt a nagy zuhanás után. Egyszerűen tudják, hogy mindják vége lesz a színháznak, az embereknek vissza kell menni dolgozni és a részvényeik újra sokkal többe fognak kerülni... még csak jól se kell végezniük a dolgukat a Fed segít.

Aztán még itt vannak a nembanki pénzügyi intézmények is. Ők azt mondták, hogy nem akarnak semmilyen megkötést, mert ők nem jelentenek semmi veszélyt a piacra; most azt mondják, hogy óriási szükség van, hogy őket megmentsék, különben megint összeomlik az amerikai lakás piac. Mint a cikk is írja, éveket töltöttek lobbizással azt bizonygatva, hogy ez velük nem történhet meg.

"Mortgage Firms Teeter Near Crisis That Regulators Saw Coming"

"Nonbank financial firms spent years lobbying against tougher regulation and stricter capital requirements, arguing that their emerging dominance in mortgage lending didn’t pose a risk to the financial system.

Now, many of those companies say they are in desperate need of a bailout to stave off bankruptcy and a potential collapse of the U.S. housing market."

Szóval ez van, a szupergazdagok behülyítették a fél világot, megszedték szépen magukat, és hamarosan újra mindenkit munkábaküldenek... pedig a vírus akár 10.000-szer elterjedtebb lesz, ahhoz képest, mikor bezártak egy csomó mindent és nem hagytak dolgozni.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr5715614454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GABOR2 2020.04.16. 11:51:53

Úgy látom az elemzők és a vállalkozások többsége is ugyanazt gondolja Orbán nagy "mentőcsomagjáról" mint én:

"Koronavírus: még el sem indult, máris megbukni látszik a kormány gazdasági csodafegyvere"

"A VÁLLALKOZÓK A HÚSVÉTI ÜNNEPEK ALATT ELVÉGEZTÉK A SZÁMÍTÁSAIKAT, HOGY A KORMÁNY MUNKAHELYMEGTARTÁSI BÉRTÁMOGATÁSA MEKKORA SEGÍTSÉGET JELENT VALÓJÁBAN ÉS LEVONTÁK A KÖVETKEZTETÉST. NAGYON KEVESET, HA EGYÁLTALÁN IGÉNYBE TUDJÁK VENNI A SZIGORÚ FELTÉTELEK ÉS A BONYOLULT PROCEDÚRA MIATT."

www.portfolio.hu/gazdasag/20200415/koronavirus-meg-el-sem-indult-maris-megbukni-latszik-a-kormany-gazdasagi-csodafegyvere-426264
süti beállítások módosítása