Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Az amerikaiak skizofrén hozzáállása az online szavazási rendszerükhöz ( elektronikus szavazás, szavazás okostelefonnal )

2020. január 31. - GABOR2

Az amerikaik egyrészről állítólag nagyon aggódnak, hogy külföldiek beavatkozhatnak a szavazásaikba, másrészről amikor a logikus következtetés jönne, hogy akkor talán ha félnek például az elnökválasztás meghackelésétől... nem kellene hagyni a digitális szavazást?

És valakikben már kezdett is pislákolni a fény tavaly.

Viszont most megint egyeseknél a demokrácia meghackelése miatti félelmet felváltotta a modernnek tűnés vágya, sőt emelték a tétet, egyből okostelefonnal való szavazást nemcsak szeretnének, hanem meg is csinálták.

"Jön az első mobilos szavazás az Egyesült Államokban"

Mert ugye, még sohase olvastál egy olyan cikket se, hogy valami probléma lenne az okostelefonok biztonságával... nyugodtan bízzunk rájuk közügyeket, aztán rettegni majd lehet a következő cikkben emiatt... de lépni valami értelmeset, hogy ne legyen ez a rettegés... hát nem. ( Az is milyen jó lesz, ha a legálisan és illegálisan kémkedő techcégek mindenkiről tudják majd milyen politikai párthoz húz. )

Fontosabb, hogy történelmet írjanak:

"Történelmet ír a következő hetekben Washington állam egyik közigazgatási területe, a Seattle városát és konglomerációjának egy részét magába foglaló King megye az USA-ban elsőként teszi majd lehetővé a lakosok számára az okostelefonon keresztüli szavazást."

Az első alkalom, hogy maxra tekerték egy közügyi szavazás korrumpálásának lehetőségét.

Ráadásul a hackereknek szuperkönnyű dolga lenne, ugyanis a demokrácia nagy hazájában az ilyen szavazásokra kemény kb. egy százalék megy el...

"Pontosabban a választópolgárok szerint annyira azért nem fontos ez a választás, részben azért is szeretnék annyira lehetővé tenni a mobilos voksolást, hátha ezúttal sikerül jóval egy százalék felé tornászni a részvételi arányt."

Még a cikkíró se túl lelkes, ami a biztonságot illeti, bár csak egy apró szegmensre figyel:

"Az illetékesek szerint az aláírás kellően igazolni tudja, hogy tényleg a szavazó adta-e le a voksot. Ezzel kapcsolatban rendkívül szkeptikusak vagyunk, hiszen érintőkijelzőkön nem lehet tollal megszokott aláírást hagyni: ezt mindenki jól tudja, aki kénytelen volt mondjuk egy csomag átvételekor valamiféle krikszkrakszot otthagyni a postás vagy a futár érintőkijelzős terminálján."

De igazából ez is tán ilyen pártállástól függő dolog... van jó meghackelése a választásoknak és van rossz.

Ugyanis találtak egy újabb "programozási hibát" ami miatt olyanok szavaztak akiknek nem lehetett volna. Csodálkozok, vajon honnan tudhatta az a több száz ember, hogy érdemes próbálkoznia...

A konzervatívok - elméletnek nevezett - kifogása most megint bizonyítást nyert... olyanok szavaztak náluk akiknek ehhez nincs joguk, de a Demokraták szerint mindenbizonnyal ez jó hiba, és nincs itt látnivaló.

Most kiderült, hogy több mint 500, arra nem jogosult ember szavazhatott 2018-ban, de természetesen most a Demokrata kormányzó szerint nincs miért rettegni, minden rendben... hisz rájuk szavaztak a jogosulatlanok... Hivatalosan meg azért, mert javították a hibát. Persze a Windows-ok hibiáit is javítják már pár éve és sohase fogynak el...

A konzervatív elméletek szerint viszont sokkal nagyobb mértékű a csalások kiterjedése, ha az összképet nézzük. Több millió nem jogosult szavazatról beszélnek...

"Governor won't pause automatic voter registration despite over 500 noncitizens found on voter rolls"

"llinois Gov. J.B. Pritzker says he will not pause automatic voter registration in his state despite recently learning that hundreds of noncitizens were registered to vote."

"Secretary of State Jesse White’s office admitted fault but assured the public that the “programming error” was fixed."

Nálam már rengetegszer volt téma az elektronikus szavazásokkal kapcsolatos problémák.

Egyik cikk ami elméleti oldalról közelíti meg a témát, köztük úgy is, hogy olyan esetet is vizsgál, hogy mi volna ha nem létezne a hacker probléma:

"A demokráciát fenyegető egyik legnagyobb veszély: az online szavazás"

Aztán persze voltak konkrét problémák is, pl. kiderült, hogy az amerikai elektronikus szavazási rendszert, tinik is simán képesek meghackelni, miközben demonstrálni akarták volna, hogy milyen biztonságos:

"Brutális a valóság az online szavazási rendszerről"

Ha Sztálin ma élne, megváltoztatná a szavazásról mondott híres mondását.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr1015448646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása