Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A "digitális ország" csődjeinek eheti termései

2020. január 22. - GABOR2

Most sem maradtunk rossz hírek nélkül a "digitális ország" elképzeléssel kapcsolatban, de talán azért mégis, mert volt itt ilyen kis, nagyon csöndes összeomlás is. Azért volt csöndes, mert én pl. sehol se találkoztam vele jobboldali sajtóban, csak baloldaliban, meg volt itt olyan csőd is... amit ünnepelt a baloldali média, hogy jó dolog, hogy a digitális állam sérülékeny.

Na nézzük is:

"Akadozik az e-recept rendszer, mert elfelejtettek módosítani két jogszabályt"

Duplán szívtak az emberek, mert egyrészről a digitális rendszer csődött mondott és nem tudták a gyógyszereiket kiváltani, másrészről a kormány már megint annyira előreszaladt a digitális állam imádatában, hogy arra fel se készült, hogy ilyesmi lehet. Emiatt csak azért nem haltak tán meg emberek, mert egyszerűen nem vették figyelembe a joszabályokat:

"A Népszava szerint ebből tragédia azért nem lett, például a cukorbetegek inzulinkiváltása esetében, mert a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke körbeírt a gyógyszerészeknek, hogy az ellátás érdekében adják ki a gyógyszereket a felírási igazolásra is, mintha élne a jogszabály."

"Nagyon" felhasználóbarátan jártak el:

"Ráadásul az ágyhoz kötött betegeknek és 14 éven aluli gyerekeknek a recept kiváltásához szükséges meghatalmazást az E-rendszerben kellene rögzíteni, csakhogy az elektronikus rendszerben ez a lehetőség még nem működik, hiába állnak készen a szükséges informatikai fejlesztések. Mivel a tárca még nem készítette el a bevezetéséhez szükséges rendeletet, addig pedig nem kapcsolhatják be a rendszert az üzemeltetők. Így az ágyhoz kötött betegeknek jobb híján a kormányablakban kell segítséget kérniük, ahol a lap által megkérdezett dolgozók nem is tudtak arról, hogy pontosan mit is kéne tenniük, ha egy ügyfél ebben a segítségüket kérné."

Szóval siettek a jövőbe, hogy nem kell már papír, de amint ez életbelépett már kellett is, mert összeomlott az egész "szuper" e-repect rendszer:

"Kevesen tudják, hogy az elektronikus rendszerben rögzített recept nem elég a gyógyszer kiváltásához, hanem magunkkal kell vinnünk az ún. felírási igazolást is, amit az orvos állít ki. Januártól azonban már erre se lenne szükség a kiváltáshoz, csak személyigazolványra és taj-számra. Ha viszont összeomlik az E-rendszer, ami január elején is megtörtént, akkor jó, ha van felírási igazolás, ugyanis elvileg idéntől ilyen esetben felírási igazolásra is ki lehet adni a kért gyógyszert."

De nemcsak ez omlott össze, hanem az Ügyfélkapu is. Pont jókor, amikor az adókat kell bevallani.

"Lehalt az Ügyfélkapu"

" az Ügyfélkapu legfontosabb része, a Központi Azonosítási Ügynök bénult meg, így gyakorlatilag az összes fontos szolgáltatás elérhetetlenné vált."

"Egy ilyen probléma mindig gondokat okoz, de adóbevallási időszakban különösen súlyos helyzetet teremt."

Ilyen nem történhet meg amikor bevezetik, akkor mindig csak a szépről és jóról van szó.

Most is próbálták kisebbíteni a bajt, de megírta a cikk, hogy a baj hosszabb ideje tartott mint amit hivatalosan írnak:

"Saját tapasztalataink szerint már tegnap voltak fennakadások"

Aztán a 444 cikke kifejezetten örül annak, hogy a digitális állam sérülékeny.

"Végre tudjuk, pontosan hogy foszt ki egy család egy országot"

Most a story-t teljességében nem járom körbe. Annyiról van szó, hogy egy ország vezetése azt gondolta, hogy ők is modern digitális államot építenek; ezt meghackelték és kiderült, hogy hogyan lopdosnak a vezetők.

"a dokumentumok munkatársaik és jogászaik számítógépeinek meghackelésével kerültek nyilvánosságra, de ők egyébként sem követtek el semmi rosszat."

"A másik pozitívum maguknak a dokumentumoknak a felbukkanása. Ahogy digitalizálódik a világ és egyre több adat generálódik, úgy van egyre inkább remény arra, hogy ha jól elrejtve is, de valahol minden disznóságnak nyoma legyen."

Szóval ezeket az embereket a digiátis állam buktatta meg, talán ők már nem is rajonganak annyira ezért; de úgy látom az újságírók meg annál inkább, hisz "kiderülnek a disznóságok"; ja csak közben ez azt jelenti, hogy az ország sebezhető.

Aztán egy kis hétköznapi sztori. Egy magyar kasszás rájött egy nagyon súlyos hibára a bankártyás fizetéseknél és ezzel milliókat szerzett magának amíg le nem bukott. Ami elég soká történt meg. A "szuper" digitális rendszer, akkor is azt igazolta vissza, hogy ki lett fizetve minden, amikor ez igazából nem történt meg. Szuper, új, digitális pénztárgép...

"Hibát talált a bankkártyás fizetésekben egy magyar nő - most börtönbe kerülhet"

" Arra jött rá, hogy a benzinkúton működő bankkártyaterminál bizonyos esetekben nem von le pénzt a vásárló számlájáról, a pénztárgép azonban sikeres vásárlásként érzékeli a műveletet."

"Megfigyelte, hogy a kapcsolat nem jött létre a bankkal, ha a kezelő gyorsan, egy-két másodperccel azután, hogy a vásárló beütötte a PIN-kódot, kihúzta a kártyát a terminálból. Ebben az esetben a bank nem vonta le a vevő számlájáról a pénzt, de a terminál a töltőállomáson lévő pénztárgépnek olyan üzenetet küldött, hogy sikeres bankkártyás fizetés történt. Így a töltőállomás kasszájában nem keletkezett azonnal hiány, holott a vásárlást senki sem fizette ki."

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr5215421562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása