Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Micsoda? A Tesla autói távolról hozzáférhetőek?

2019. december 19. - GABOR2

Volt most egy cikk, ami elterelheti a figyelmedet egy sokkal fontosabb kérdésről, azzal, hogy nem azt emeli ki a hírből amit kellene.

Ami a felszínen van és a cikk szerint fontos, az az, hogy a Tesla autóidat visszabutíthatják szoftveresen és ez meg is történt most. Ez igen... ezen is el lehetne gondolkozni.

"Visszabutítja már eladott autói Autopilot-ját (is) Európában a Tesla"

"Az európai Tesla-tulajdonosok a napokban első kézben tapasztalhatják meg azt, hogy milyen hátrányokkal is jár az, ha autójuk asztali gépükhöz hasonlóan folyamatosan frissítésre kerül annak gyártója által. Méregdrágán megvett járműveik ugyanis egy új frissítésnek köszönhetően most visszabutulnak, és a jövőben kevesebbet fognak tudni annál, mint amire korábban voltak képesek."

Ami engem viszont jobban érdekel az az, hogy... a gyártó hogy éri el hogy fel is kerüljön a Teslára ez a frissítés. Én eddig azt gondoltam, hogy bemegyünk szépen egy szervízre és akkor történik meg, vagy ha mi magunk megcsináljuk, de ez a szöveg azt sugallja, hogy... a tulajtól függetlenül frissít.

Van állandó netrekapcsolódás és távolról lehet ilyen fontos dolgokat állítgatni?

Akkor erre hackerek is képesek lesznek, vagy képesek, vagy már rég képesek. Csak idő kérdése maximum.

Igazából ezzel el is dölt, hogy én Teslát nem kérek; egyszerűen egy olyan kocsi aminek menettulajdonságait hackerek távolról befolyásolhatják nem kell. És mindenkinek akinek fontos a biztonság így kellene hozzáállnia.

Ráadásul még nagyon idegedítővé is teszik:

"Ha mindez nem lenne elég, az autók mostantól 15 másodpercenként figyelmeztetni fogják az európai sofőröket, ha azok elengedik a kormányukat."

Kösz, nem kell ez a csili-vili, de igazából veszélyes, Elon Musk féle jövőautó.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr5515359528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KalmanBlog 2019.12.20. 08:50:46

Ez a frissítés mondjuk éppen biztonságosabbá teszi. Mert ugyan idegesítő hogy folyton jelezni kell az ébrenlétet, de gondold el, ha még 15 másodpercenként sem kellene hozzáérni a kormányhoz, akkor a sofőrök simán el is aludnának. Az autopilot pedig ugye valójában nem vezető, csak egy segéd.

Attól még az alaptétel áll: nagyon gáz, hogy távolról frissíthető az autó.

GABOR2 2019.12.20. 11:13:39

@KalmanBlog: Ez nem is csak az ébrenlétről szól mint a másik hírnél a kameránál. Bár annál se csak arról szól csak más értelemben... Simán lehet olyan, hogy az autópályán vezetsz sok órán át és anélkül, hogy olyan veszély lenne, hogy elaludnál szeretnéd lazábban fogni a kormányt, mert egyszerűen kényelmetlen nem máshogy csinálni. Az tényleg gáz ha valaki meg se fogja a kormányt 15 másodpercig, ha csak ennyiért jelez az még oké is, viszont ha arról van szó, hogy ha nem két kézzel fogod, nem a kijelölt helyen és akkor is folyton csipog... az nagyon idegesítő lesz.

A másik ami még nem tetszik az a: "az automatikus sávváltást pedig csak pár másodpercig lehet működtetni, ami után az automatikusan deaktiválja magát."

Kb. ezzel ki is dobhatják az egészet.
süti beállítások módosítása