Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Digitális állam: multiplikatív csődhatás ( digitális egészségügy )

2019. december 19. - GABOR2

Hé-héj, vajon amikor olvastad azt, hogy milyen jó lesz neked, ha minél több egészségügyi dolgot digitalizálnak, szó volt-e egy olyan csúúúúnya tulajdonságról, hogy ha valahol becsődöl egy rendszer, akkor az dominóként magával ránt pár másikat is?

Nos, eleve a digitális államnak ez egy alapproblémája; hogy bedöntésével az egész ország közintézménye összeomlik, viszont most kiderült, hogy a magyar rendszernek nem is kell valami nagy támadás, hogy egy helyen keletkezett probléma miatt más helyeken is leálljon az élet.

"Áramszünet ellen nem véd"

"A történet dióhéjban annyi, hogy az egyik pécsi rendelőintézetben éjjel csőtörés volt, ennek következtében villamos szerelésre volt szükség, és emiatt reggel és kora délelőtt a betegellátás nagyobbik része szünetelt, mivel az informatikai rendszer sem működött – méghozzá nemcsak az érintett rendelőben álltak, hanem a helyi szervezet, az Egyesített Egészségügyi Intézmények (EEI) másik két rendelőjében is kényszerszünet következett."

"A zavar valószínűleg nagyobb lett volna, ha nem éjszaka, hanem rendelési időben történik a csőtörés, de emellett is felmerül még két kérdés. Az egyik az, hogy a jelek szerint az egészségügyi intézményeknek nincs tartalék elektromos rendszere (vagy nem kielégítően van konfigurálva), épp az ilyen esetekre számítva. A másik pedig az, hogy az egységes informatikai rendszer kiépítése is hagyhat maga után kívánni valót, amennyiben egy adott intézményben történő szükségleállás a város más pontjain lévő tagintézményekben is zavart okoz."

Itt is egy probléma, máskor meg kiderült, hogy betegek kórtörténeti adatait is ellopták magyar rendszerből, mit is tehetne ilyenkor a kormány... hát még több digitalizáltságot vezet be az egészségügybe:

"Elektronikus meghatalmazással is ki lehet majd váltani az e-recepteket"

"A tárca közleménye szerint jövőre jóval könnyebb lesz kiváltani a kiskorú gyermekek, nehezen mozgó vagy mozgásképtelen betegek e-receptjeit, mert a hozzátartozóknak nem lesz szükségük ehhez papíralapú igazolásra, ugyanis az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) állampolgári portál szolgáltatásai lehetővé teszik az elektronikus meghatalmazást."

Ez igen, ez már adhat lehetőséget olyan csalásokra is, ami fájhat majd az államnak... Nem csak annyi, hogy simán ellopják az emberek féltett egészségügyi titkait.

"Hozzátették: az EESZT minden szempontból megfelel a digitális kor elvárásainak,"

Hát persze, de ez nem nyugtat meg, mert annak az is megfelel, ha ellopnak több százmilliónyi felhasználói adatot egy felhőből.

Sőt a kormány még itt riszálja is a hackereknek:

"Ma már több mint 500 millió egészségügyi adat érhető el a rendszerben. Az EESZT 2020-ig tartó továbbfejlesztése során valósul meg a kórházakban az utóbbi években keletkezett releváns zárójelentések és leletek visszamenőleges feltöltése, továbbá a telemedicina szolgáltatások bekapcsolása - áll a közleményben."

A kormány nem tudja tán, de valószínű a hackereknek már megvolt míg ő aludt...

Amúgy waó, mennyi adat, egy kis emlékeztető emiatt:

"Kétszer annyi rosszindulatú támadás éri az egészségügy, mint az ipar informatikai rendszerét – legalábbis az Egyesült Államokban. A terep még a bankszektornál is vonzóbb: míg egy bankkártya ellopott adatai egy dollárért cserélnek gazdát a feketepiacon, egy páciens elektronikus egészségügyi „kartonja”, amely jócskán tartalmaz pénzügyi adatokat is, 200–2000 dollárért is elkelhet. Még a lopott holmi elpasszolásával sem kell sokat fáradozni, hiszen a legbiztosabb vevők maguk a meglopottak. A zsarolószoftverek áldozatai inkább fizetnek, mert ha egy kórházi informatikai rendszer megsemmisül, betegenként 380 dolláros költséget jelent a helyreállítása. Nem is szólva arról, hogy akár életveszélyes helyzetet okozhat, ha sürgős esetben nem férnek hozzá a beteg kórelőzményét, gyógyszerérzékenységét felsoroló adatokhoz."

https://www.csoonline.com/article/3260191/healthcare-experiences-twice-the-number-of-cyber-attacks-as-other-industries.html

"Jó" lesz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr6215359546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása