Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Hmmm... van itt valami "apró" konkrétum, ami a Microsoft reklámokból kimaradt

2019. december 06. - GABOR2

Jaj, te is láttad a Pamkutyás Microsoft reklámot?! De vicces... kivéve persze azoknak, akiknek a családjában volt valódi szívrohamos eset, vagy csak úgy símán bele tudják képzelni magukat a helyzetbe.

De ne velük kezdjük.

A héten belefutottam egy másik Microsoft reklámba is a Youtube-on. De az nincs meg. Ha valaki felismeri és el tudja nekem küldeni, az adjon már egy linket a kommentek között. Kösz...

Szóval, nem felhős dolgokat néztem, de egyszercsak bejött egy Youtube-os videó reklám a Microsofttól. Valami felhős cucc volt, Office 365, vállalkozóknak szólt, nem figyeltem, nem érdekelt, ami viszont rögtön felkeltette az érdeklődésemet, az az, hogy úgy végződött, hogy... "és az ára csak néhány kockásfüzet árába kerül havonta." Azonnal meg akartam állítani, hogy mi ez ####, hagy csekkoljam már le, miért nem mondtak konkrét árakat inkább, de már váltott is át az új reklámra és nem sikerült többé kiprovokálni, hogy feltűnjön; talán már le is szedték, mert a hivatalos Youtube csatornájukon sincs fent, ellentétben a Pamkutyájéval, vagy egy régi reklám amit újra és újra lejátszanak.

Szóval... most egy kockás füzet ára, mondjuk olyan 600 forint, és néhányról van szó, tehát legyen mondjuk 5 darab. Az 3000 forint. Most akkor nézzünk szét a Microsoft 365 termékei között vajon mint kapunk havi 3000 forintért.

https://products.office.com/hu-hu/compare-all-microsoft-office-products?activetab=tab:primaryr2

Szóval természetesen kapunk egyből három "szolgáltatást" is ami közül választhatunk. Ráadásul milyen "klassz" nevekkel.

"Office 365 Vállalati alapverzió"  -  "Office 365 Vállalati verzió"  -   "Office 365 Vállalati prémium verzió"

Az ember azt gondolná, hogy a "Office 365 Vállalati alapverzió" és a "Office 365 Vállalati verzió" ugyanaz ha csak úgy beszélgetnének róla, de nem, hisz manapság már mindent szét kell vagdalni és külön csomagba tenni.

Ha megnézzük az árakat elsőre azt hihetnénk, hogy rendben vagyunk, mert pl. a "Office 365 Vállalati verzió" 8,8 euró és most mivel erősödött a forint 330-as árfolyammal számoltam. De aztán, ha nem csak a nagybetűket nézed, és le is görgeted az oldalt már más kép alakul ki. Ugyanis kiderül, hogy egy év hűségidővel ennyi havonta és per felhasználó. Ja és az ár nem tartalmazza az áfát, mert... nem tudom, mert úgy sokkal rosszabbul mutatna. Aztán ha legörgeted az egészet, ott láhatod a hűségidő nélküli árakat is. Azzal már sehogy se vagy benne, a 3000 forintba.

Meg az egész kialakítás... fura, nagyon fura, logikátlan, illetve, az a logika lehet, hogy a legdrágábbat kell megvenned, csak azzal mész valamire.

Mert nézd csak, mutatják, melyik csomagban mi van és... igazából fura, hogy az elvileg jobb és gyakorlatilag nagyon is drágább "Office 365 Vállalati verzió"-ból hiányoznak olyan dolgok, amik a még kisebb verzióban benne vannak és olyan dolgok, amik a felhő alapígéreteihez tartoztak.

Például a "Biztonság és megfelelőség"-nél normális pipa van a legkisebb és legnagyobb csomágnál, de az alapnál drágább "Office 365 Vállalati verzió"-nál csak ilyen üres pipa van, ami gondolom azt jelenti, hogy nem igazán biztonságos. Vagy ott van a felhő egyik alapképessége, hogy együtt dolgozhatunk valamin távolról, de a "Csapatmunka és kommunikáció" valahogy szintén csak a legolcsóbb és legdrágább verzióban van benne. Erre, azonkívül, hogy azt akarják, hogy mindenki a legdrágább csomagot vegye, nincs magyarázat. Aztán szintén... "Levelezés és naptár" szintén nincs benne a középcsomagban... Szóval marad az egyetlen következtetés... csak a legdrágább csomag elfogadható, mai már nagyon nem fér bele a havi 3000 forintba. Ez egy sz@r.

De menjünk tovább az eredeti céltól és csináljunk úgy mintha belefért volna minden havi 3000 forintba. Számoljunk csak akkor egy évben az lesz... 36.000 Ft. Így már nem is tűnik olyan olcsónak, nem csoda, hogy itt nem évi árat adtak meg, meg forintot. Ráadául ennél az igazi ár több.

Na és ezután nézzük meg, hogy mennyibe kerülne, ha az egészet megvennéd egyszer.

https://www.lizengo.hu/office-csomag/microsoft-office-2019

Azt mondja, Microsoft Office 2019 Home and Office... 58.000Ft

A legdrágább Microsoft Office Professional Plus 72.790 Ft... ez már Áfával, 2019-es verzió. Van egy ezressel olcsóbb verzió is.

Szóval a "felhő nagyon olcsó lesz"-ből annyi gyakorlatilag az igaz, hogy ha kevesebb mint két évig van vállalkozásod, akkor jól jártál, de két éven túl már nem. Ennyire "olcsó" a felhő a vállalkozásoknak.

Otthoni, nem vállalati verziók:

KEDVEZŐ ÁR!!! hírdetik nekünk... "Office 365 Otthoni verzió" "29 999,00 HUF/év"

Egy emberes verzióval: 20 999,00 HUF/év

Itt legalább odarakják egyből az egyszeri vásárlást összehasonlításhoz: 44 999,00 HUF

Vagyis megintcsak... a felhő "olcsósága" egy mitosz, gyakorlatilag két év és már szopóágon vagy. Akkor meg minek válasszuk a felhőt? Annyira nem bírják elviselni a felhő olcsóságát a techcégek, hogy nem is teszik azzá.

Aztán Pamkutya ( és JustVidman, nem tudom ki ) féle reklám, még cikk is van róla:

"Elképesztően vicces magyar reklámot adott ki az Xbox Game Pass-hoz a Microsoft"

Elképesztően vicces... számomra inkább izléstelen volt, bár gyerekeknél talán még belefér, de azok meg nem vesznek felhőszolgáltatásokat.

Szóval, nézd meg.

Na? Megintcsak mi az az apróság ami kimaradt? Úgy van, az ár.

Amúgy talán azért, mert a Pamkutyáék nem mentek mindenbe bele... a reklámban vannak őszinte mondatok is.

Ilyen amikor ráteszik az illetőre az "egy éves X-box Live Gold-ot" és azt mondják a reklámban, hogy... "Stabilizálódik, de a pénztárcája nem fogja bírni a tempót".

Ó igen, ez egy őszinte mondat volt, a "csak időnként fizetsz egy keveset szolgáltatások" valódi árával kapcsolatban.

A másik, ami őszinte volt a reklámban, hogy azt mondják, hogy... fedezd fel a következő játékodat.... Vagyis igazából ez csak arra, jó max. hogy kipróbálj egy csomó játékot, hogy melyik jön be, de hogy ezért fizessél folyton havonta... hát ők ilyet nem ajánlanak.

Szóval ez a "szuper" cucc, hogy három hónapig játszhatsz aztán szépen elfelejtheted, kerülne most szuper akciósan, 6 490 Ft-ba. Amúgy 12,890 Ft lenne és számlálnak, vissza, hogy siess, hogy ki ne hagyd ezt a "szuper" ajánlatot.

https://www.konzolvilag.hu/xboxone/game-pass-ultimate-3-honapos-elofizetes-digitalis-kod?gclid=EAIaIQobChMI2Lu_7tqh5gIVUqmaCh3grQDrEAQYBCABEgJQGvD_BwE

Ja és persze ne felejtsd el azt se, hogy ha olyat hallasz, hogy "több mint 100 játék elérhető", az nem azt jelenti, hogy az összes, és főleg nem azt, hogy a legújabbak is...

Én inkább a 12.890 Ft-ért vennék játékot, ami jó és örökké az enyém. Mert van, hogy évek múlva is visszatérek egy játékhoz ha az jó. Meg nem kell görcsbe lennem, hogy most aztán minden szabadidőm menjen el erre, mert fizettem és már csak ennyi és ennyi napom van, hogy használjam. Van, hogy fáradt vagyok és inkább nem játszok már este.

Szóval a lényeg... a felhő nem olcsó és ezt a Microsoft is tudja, azért nem árulja el a reklámaiban a konkrét árakat.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr5515341466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GABOR2 2019.12.06. 23:23:23

@Szemfüles Gyöngybagoly: Arra gondoltam, hogy ha tudod, hogy lejár az előfizetésed, akkor a videojátékozást fogod választani akkor is ha amúgy mást akarnál, ha nincs hozzá túl sok kedved. Nálam is van, hogy az a terv, hogy majd játszok, de amikor eljutnák oda már túl fáradt vagyok, vagy nincs hozzá kedvem.
süti beállítások módosítása