Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Ilyen lesz a munkások élete az Ipar 4.0 "utópiájában"

2019. április 30. - GABOR2

Ipar 4.0, ipari IoT... nem fog működni, de most nem akarok a szokásos biztonsági problémákról beszélni. Most arról írok vajon milyen lehet majd egy munkásnak ilyen helyen dolgozni, ha létezhetne.

Kezdjük is azzal, hogy azt ígéri a technológia, hogy megmér majd mindent és ezen adatokat felhasználva hatékonyabbá tesz mindent sokkal. A probléma ezzel az, hogy ezzel már évtizedek óta foglalkoznak a cégek és sokkal hatékonyabbá már nem lehet tenni semmit igazán. Viszont a technológiának meg kell indokolnia létét és ezt úgy fogja majd alighanem megtenni, hogy el fogja venni az munkások ultolsó kis mikro szabadidejét is a munkahelyén, ami igazából kellene is neki, hogy a többi időben hatékonyabb legyen.

Hogy ez így lesz azt előremutatja nekünk az Amazon:

"Az Amazon olyan automata rendszerrel méri a raktárosai teljesítményét, ami maga megírja a figyelmeztetéseket majd a felmondólevelet is"

"A Verge remek oknyomozó cikkéből derült ki, hogy az Amazon webáruház egy olyan, teljesen automatizált rendszerrel méri a raktári dolgozóinak teljesítményét, ami nemcsak folyamatosan rögzíti és elemzi a munkával töltött idejük minden egyes másodpercét, de emellett emberi beavatkozás nélkül generál először írásos figyelmezetéseket az alulteljesítőknek, majd ő fogalmazza meg és küldi el a felmondólevelet is."

Ezt hozza az egyszerű embereknek az innováció és fejlődés, amit annyira nyomatnának.

"A cikkből kiderül, hogy a 125 ezer raktárost foglalkoztató Amazon évi tízezres nagyságrendben rúghat ki munkavállalókat “termelékenységi okokra” hivatkozva, mután egy munkaügyi per iratanyagához csatolt levélből az derült ki, hogy a 75 amerikai raktárbázisuk egyikén egy év leforgása alatt 300 raktári munkást - az ottani teljes munkaerő több, mint tizedét - rúgták ki a robotfelügyelők. "

"A rendszer különösen háklis a nem munkával töltött másodpercekre. Több munkás panaszkodott arra, hogy szó szerint nem mernek vécére menni munkaidőben, nehogy túl sok nem munkával töltött percet szedjenek össze. Volt olyan raktárbázis, ahol az embertelen munkakörülmények miatt sztrájkba is léptek az alkalmazottak, akiknek nem adtak időt a rövid napi imájukhoz sem.

Az Amazon raktárosai arra panaszkodnak, hogy robotnak érzik magukat, mivel a munkájuk minden pillanatát robotok figyelik és puszta számadatok alapján büntetik és rúgják ki őket."

Kedves:

 Az Amazon példája is azt mutatja, hogy az élő emberek csak elcseszni képesek a tökéletes logisztikát, de eszerint még mindig vannak elég olcsók ahhoz, hogy ne teljesen cseréljék le őket automatákra.

Ez a rendszer eleve nem működhet egy olyan környezetben ahol munkaerőhiány van, mert valósággal elfogyasztja az embert.

Az Ipar 4.0 ezt a borzalmas világot hozná el munkások sok milliója számára.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr1514795714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása