Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

USA elnökét is lehallgathatják, miért, kit nem?

2018. október 25. - GABOR2

Igazából a cikknek nem is ez a legfontosabb leleplezése, de haladjunk sorba:

"A kínaiak és az oroszok is lehallgatják Trump mobiltelefonját"

"Egykori és jelenlegi fehérházi hivatalnokok beszámolója alapján ír arról a New York Times, hogy hiába a számtalan figyelmeztetés, Donald Trump még mindig használja a régi iPhone-ját magánbeszélgetéseire."

"Ezzel pedig az a gond, hogy amerikai kémek egybehangzó állítása szerint az a telefon nem biztonságos, és az orosz, illetve a kínai hírszerzés hallgatja az ott folyó beszélgetéseket. Ez nemcsak feltételezés, amerikai hírszerzési jelentések szerint a kínaiak például rendszeresen fogják a régi telefonon zajló beszélgetéseket." 

Nem biztonságos és lehallgatják... tehát az elnök használjon mást. Ez jó. Node... mi van mondjuk az üzletemberek millióival akiknek meg azt mondják vegyél ilyen készülékeket és egyre jobban irányíts vele szinte mindent. Ha nem biztonságos akkor miért tartják pl. jó ötletnek, hogy ezzel irányíthatom majd a kocsimat, ezzel bankoljak, ezzel nyissak zárakat? Meg egyébként is, a kínaiak nemcsak politikai titkokat akarnak megtudni, hanem főleg gazdaságiakat, tehát akkor miért tapsolunk és miért tartjuk jövőbemutatónak, hogy mindenki ilyeneket használjon és töltsék fel az ütleti titkaikat rajtuk keresztül felhőkbe, ha ez ilyen sebezhető, nem biztonságos? Az elnököt ne hallgassák le, de lopják csak ki a Nyugat szellemi tőkéjét?

"A lapnak nyilatkozó tisztviselők szerint a mobiltelefont Trump magánbeszélgetésekre használja, régi barátokat hív például fel, így aztán ha konkrét államügyekbe talán nem is tekinthetnek be a hallgatózok, de arról pontosabb képük lehet, hogy hogyan gondolkodik az amerikai elnök, milyen kérdések foglalkoztatják."

Honnan tudják?

"A fehérházi alkalmazottak szerint az utóbbi időben amúgy már többször sikerül rávenni Trumpot hogy az irodájában a rendelkezésre álló, biztonságos vonalat használja, de ezzel együtt sem volt hajlandó lemondani az iPhone-járól."

"Az amerikai hírszerzés a beszámolók szerint több forrásból, így külföldi kémek között zajló, elfogott beszélgetésekből, illetve külföldi kormányokba beépült amerikai forrásokból értesült arról, hogy a kínaiak és az oroszok is lehallgatják Trump telefonját."

Akkor most ezeknek a forrásoknak lehet baja esik. Gondolom erről elég szűken beszélgetnek. Márha igaz az egész, mert azért Trump valami gyenge cáfolattal megpróbálkozott amiben nagyon igazán nem cáfolt semmit.

"A névtelenül nyilatkozó amerikai hivatalnokok egyike szerint a kínaiak komolyan szeretnének építeni az elfogott hívásokra, például megfigyelve, hogy kik azok az emberek, akiknek a véleményére ad az amerikai elnök, abban bízva, hogy ez még jól jöhet a számukra a kereskedelmi háború során. "

"Nemcsak absztrakt példákról van szó: listára került például a Blackstone Group igazgatója, Stephen A. Schwarzman, aki nemrég mesterszakos képzést indíthatott egy pekingi egyetemen. De ugyanígy szerepel ott az egykori Las Vegas-i kaszinókirály, Steve Wynn, akinek Makaón voltak komoly érdekeltségei."

"Kína a hírszerzési információk szerint Trump számos ismerősének környezetét megpróbálta behálózni, abban bízva, hogy rajtuk keresztül olyan vélekedéseket juttathatnak el az amerikai elnök fülébe, melyek kedvezőek Peking számára. A hivatalnok szerint a beszervezni próbált emberek többségének fogalma sincs a kínai közeledési kísérletről."

A cikk hosszú, olvassátok el, de itt van még pár érdekes dolog, pl. hogy mennyire is bíznak a már kibelezett okostelefonokban a titkosszolgálatok:

"De pusztán az okostelefonok átállításával nem is lehetne teljesen megszüntetni az eszközök sebezhetőségét, hiszen a hírszerzők az adótornyok között haladó hívásokat is el tudják fogni, ez ma már nem számít komoly kihívásnak számukra.

Nem véletlen, hogy a világ legbefolyásosabb vezetői, így Vlagyimir Putyin vagy Hszi Csin-ping például alig használ mobiltelefont. "

"ezeket a készülékeket preparálták az NSA szakemberei, erősen korlátozva a funkcionalitást: pl. csak védett Wi-Fi-n keresztül érhető el az internet). Ezeket a telefonokat kéthavonta cserélik, de a beállítások maradnak."

Egyébként Trump már korábban is számított a lehallgatására és nemcsak a külföldiektől fél, hanem hogy a saját országához tartozók is ártanának neki ( joggal ):

"Tanácsadói szerint Trump főleg olyankor nyúl régi telefonjához, amikor nem akarja, hogy hívása átmenjen a Fehér Ház rendszerén, és nyoma maradjon annak, kivel beszélt. A fehérházi alkalmazottak szerint szerencsére Trump régóta retteg a lehallgatásoktól, bőven már elnöksége előtt aggódott emiatt, ezért lehet abban bízni, hogy nem fecseg ki bizalmas dolgokat a hívásai alatt."

Ami viszont durva ha igaz, hogy úgy tűnik de facto nem is Trump az elnök a cikk szerint, ugyanis szinte semmiről se tud és mégis megy a szekér:

"De az is megnyugtató szerintük, hogy Trump jellemzően alig szokott foglalkozni a számára készített hírszerzési jelentésekkel, és általában is nagyon keveset tud az éppen zajló katonai vagy hírszerzési műveletekről." 

A titkosszolgálatok igazán kiállhatnának a nép elé és teljesíthetnék a kötelezettségüket és figyelmeztethetnének: ne használjatok sérülkény rendszereket, mert a szellemi tőkénkből felépítjük saját konkurenciánkat akik később ezt a tudást felhasználva ránktörhetnek.

Ha már ők nem segítenek, az emberek használhatnák az eszüket maguk. De mint korábban mutattam is az automatás példánál... mégha rögtön kiderül, hogy emiatt csődbemehet, valamiért akkor sincs meg a kapacitás, hogy felfogja: ez nem jó ötlet.

Új emberek kellenek akik tudnak kritikusan gondolkozni erről a témáról.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr114322041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása