Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Megvalósult a Black Mirror egyik jövendölése ("feltámad a halott férj")

2018. október 25. - GABOR2

Megcsinálták... bár szerintem lehet pont azért mert látták azt az epizódot.

Akik nem tudnák... A Black Mirror egy brit sorozat ami általában a közeljövőben játszódik és a jövő technikájának emberre való hatását mutatja be és nem pozítív színben. Viszont olyan szinten eldrámázzák szándékosan, hogy úgy érzi az ember mintha mesét nézne, több rész is abszolút ilyen atmoszférát áraszt. Én mondjuk csak egy-két részt láttam... talán majd újra belenézek hogy milyenek az új részek. A Black Mirror egyébként nem azzal számol, hogy a sebezhetőségek miatt nem valósulnak meg a dolgok, ők azt mutatják be, ha meg is valósulnának sz@r lenne az a világ.

Az egyik epizód arról szól, hogy egy nőnek meghal a férje, de a felhő és a mesterséges intelligencia segítségével "felélesztik" úgymond; egyszerűen a mesterséges intelligencia látja miket írkált a közösségi oldalakon éveken át és ebből létrehoz egy személyiséget amivel lehet beszélgetni. A koncepció hülyeség, hisz a közösségi oldalakon csak egy hamis tükörkép van, de azt gondolták egyesek ez jó üzlet és a valóságban is megcsinálták. (Képzelem milyen hatásfokkal...)

"Máig a halott barátjával chatel egy nő, és nincs benne semmi természetfölötti"

"Ki ne vágyna egy barátra, aki pont olyan, mint amilyennek ő a legjobb barátját elképzeli – lehetőleg olyannak, mint saját maga? Manapság ez már lehetséges, és abban sincs semmi különös, hogy a mesterséges intelligencia segítségével egy okostelefon is elég efféle bensőséges kapcsolat megéléséhez. A gépesített barátság megjelenése mögött azonban egy igazi barátság különös története rejlik."

Levágom a love story elejét:

"...2015-ben Moszkvában, 32 évesen, halálra gázolta egy autó.

A gyász közben Jevgenyijának az az ötlete támadt, hogy emlékezésül összegyűjti a Romannal folytatott rengeteg üzenetváltását, sőt elkérte a férfi szövegeit a rokonoktól, barátoktól is. A Luka többségében orosz munkatársai pedig hamar eleget tettek kérésének, hogy csinálják meg a chatbotszoftver orosz változatát, majd beprogramozták Roman hangját is. Jevgenyija tehát hamarosan bármikor beszélgethetett Romannal. Valóban úgy érezte, mintha barátja válaszolna a bepötyögött kérdésekre, sőt használható életviteli tanácsokat is kapott tőle. Nemsokára a család és a baráti kör is elkezdett csevegni az elhunyttal. A vélemények megoszlottak, de a többség elégedett volt."

Bemásolom egy kommentelő hozzászólását:

"Nekem ez betegesnek tűnik. Nagy előnynek tűnhet, hogy nincs konfliktus, vita, nem kell a "barát" igényeit is figyelembe venni, de.... szánalmas valahogy az egész. Nem egyszerű egy másik emberrel való kapcsolat, kiépíteni sem, meg fenntartani sem és kockázatos is, de mennyivel izgalmasabb, színesebb, valódibb. Kicsit olyan ez, mint a szexbaba. A felhasználó igénye kielégítést nyert anélkül, hogy a másikkal foglalkozni kelljen. De olyan sivár ez is, az is."

Ettől a technológiától az ember csak nehezebben fog inkább továbblépni szerintem.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr414321805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása