Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Légy bátor és engedd, hogy ellopják üzleti titkaidat

2018. október 25. - GABOR2

Nemrég megtudhattuk, hogy mi a digitalizálódás három varázsszava.

"A digitalizálás három varázsszava: agilitás, nyitottság és bátorság"

Bár egy kicsit bajban vagyunk mert rögtön az agilitásnál ellentmondanak egymásnak az okos emberek.

Egyik elmeséli, hogy utólag rájött, hogy hiba volt felkészületlenül (vagyis csak a hájp miatt, normális utánna nézés nélkül) belevágni a digitalizációba. Azt hitték, hogy hipp-hopp kész lesznek vele, de ehelyett itt a valóság és még mindig tartanak a fejlesztések. Magyarul bugosan működik minden és folyton foltozni-toldozni kell... Vagyis sz@r. De rögtön jön az egy újabb hozzászóló, aki nem akar tanulni mások hibájából és azt mondja, annyira kell rohanni a mai világban, hogy inkább az ember ne tervezzen csak vágjon bele... Ő... jó embereket kérdezgetnek, hogy mi a tuti?

"arra volt kíváncsi, hogy a résztvevők mostani tudásuk birtokában milyen tanácsot adnának korábbi önmaguknak, mire kellett volna jobban odafigyelniük, nagyobb hangsúly fektetniük a projektek elején.

Fodor Csaba elmondta, hogy több időt adott volna saját magának a felkészülésre, azt gondolta ugyanis a fejlesztés elején, hogy az sétagalopp lesz és egy év alatt befejezik majd a fejlesztéseket. A valóság viszont az, hogy ezek a megkezdett fejlesztések még mindig tartanak. Fodor kitért arra is, hogy több kollégával dolgozott volna együtt és elárulta azt is, hogy utólag szívesebben dolgozna egy fejlesztőcsapattal, mint a saját fejlesztőivel.

Bolla Attila azt tanácsolná magának, hogy legyen agilisabb. Véleménye szerint sokkal gyorsabban, sokkal hamarabb kellett volna váltaniuk az agilis irányba. Szerinte ugyanis a mai világban egyre kevésbé működik az, hogy egy projektet akkor indítanak el, ha azt az utolsó milliméterig kidolgozták és tudják, hogy fognak a végére eljutni. Mostanra viszont megtanulták, illetve folyamatosan tanulják, hogyan tudnak agilisabban projektet menedzselni."

"Mokcsay Ádám is megerősített az agilitás fontosságát, " Ugyanis ő ezzel keresi a kenyerét.

"a valós életből származó problémákra nyújtsanak megoldásokat. Véleménye szerint ma ezeknek a megoldásoknak innovatívnak, gyorsnak és könnyen felhasználhatónak kell lenniük."

Ehhez képest más szereplő is arról tesz tanubizonyságot, hogy mocsárba ragadtak:

"Körülbelül három évvel ezelőtt kezdtük el fejleszteni a vállalatirányítási rendszerünket,... " És még mindig sz@r.

Szükség van a nyitottságra is, hisz a rosszat be kell engedni:

Természetesen Mokcsay Ádám tartotta ezt a legfontosabbnak, hisz ebből lesz neki pénze a többi (biztonság) meg kit értdekel:

"Mokcsay Ádám egy szóban össze tudta foglalni, hogy mit ajánl: nyitottságot. Véleménye szerint ugyanis az a legfontosabb, hogy a vállalatvezetők kellően nyitottak legyenek az újdonságok, valamint a startupok irányába."

"Akarni kell a változást és nyitottnak kell lennie azoknak, akik változtatni, javítani akarnak folyamatokon "

"Hozzátette azt is, sokkal fontosabb az, hogy gyors, felmutatható eredményeket tudjunk produkálni a digitalizáció területén, mint az, hogy egy nagy távoli célon dolgozzunk. Ennek a fajta hozzáállásnak számos előnye lehet Pecsenye szerint, konkrét példaként említette, hogy pozitív hatással lehet az együttműködésre és sokkal jobb hangulatot teremt az adott projekt megvalósítása során."

Hosszabb távon azt eredményezi, ha értékes információi vannak a vállalatnak akkor folyamatosan kirabolják interneten keresztül az üzelti titkait, rövid távú siker... azt meg épp ők vallották be hogy nem nagyon jött. Nagy távoli célokon meg minek is gondolkozni, ha épp csak alapjaitól változtatjuk meg a céget.

Azzal kapcsolatban is van jó tanács, hogy mit tegyünk a félelmünkkel, hisz láttuk, hogy sokan belebuktak ebbe az egészbe:

"Bolla Attila a fentieket azzal egészítette ki, hogy nagyon fontos a bátorság és nem szabad félni a bukástól."

A bukás pedig garantált.

 "Hozzátette, ha agilis jelleggel fejleszt valaki terméket, folyamatot, szolgáltatást, akkor a buktatók úgyis gyorsan elő fognak kerülni, amelyeket megoldva gyorsan lehet tovább haladni a fejlesztések helyes irányába."

Hát nem tudom a Windowsnál több mint tíz évvel a megjelenése és tíz éves foltozgatása után is mintha végtelen mennyiségű biztonsági hiba lenne, tehát nem jön ki gyorsan a buktató.

Meg talán mégiscsak érdemesebb lenne átgondolni a dolgokat, hisz a tét a cég ahol dolgozol, vagy amit te alapítottál; meg a családod jóléte, meg persze a munkatársaidé is...

Amúgy volt néhány jónak tűnű tanács is, de ezeket az okos emberek nem követték:

"a siker titka az, hogy józan ésszel kell látni az adott céget felülről. Továbbá meg kell fogalmazni, hogy melyek azok az információk, amelyek a vállalkozást előreviszik, ezek alapján kell a digitalizációt felépíteni. "

Ezeket az adatokat fogják pont elősorban kikémkedni.

Amúgy nehogy félreértés legyen... józan ésszel átgondolva az nem jöhet, ki, hogy akkor ne digitalizáljunk mindent:

"mindenképpen integrálni kell a legtöbb munkaeszköznek és teljesítménynek az információját"

"A digitalizáció során semmi mást nem szabad elfogadni csak azt, amit az adott vállalatra szabtak, hiszen csak az lesz megfelelő és az fogja a legjobb megoldást nyújtani - jelentette ki Fodor Csaba "

Vagyis vállasszuk... melyik barátja csinál ilyet?

Szóval ezek a kedves emberek bátorítanak, hogy vágj bele, de ha elolvasod és belegondolsz mit is jelent amit mondtak a saját igazi tapasztalataikról... akkor éppen maguknak mondanak ellent. Hisz nem volt gyors, sem olcsó, nem könnyű, nem hibamentes, és senki se jött adatokkal, hogy mennyivel jobb most minden.

Azonkívül az is látszik, hogy ezek az emberek normális felkészülés, utánnajárás nélkül hoztak olyan döntést, ami alapjaiban érinti a céget. Én az ilyen embereket nem tartom jó vezetőknek, inkább művészek akik érzésre döntenek... vagy inkább csak simán alkalmatlanok?

 

Három dolgot akarnak: Szenvedj te is, ha már ők is. Okosnak tünjenek. Ne kelljen bevallani... rossz döntés volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr114321463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása