Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Negatív trendek 2017

2018. január 02. - GABOR2

2017 annyira olyan semmilyen, inkább csak "mozgásban vannak a dolgok" volt. IoT, okosház, startupok, felhő... már mind volt előző években is, semmi nagy új felugró. A felhőről majd külön is írok, most csak annyi, hogy néhány nagy cég ellőtte az utolsó patronokat és kb. ennyi.

Azért volt itt új trend is, csak az a baj vele, hogy hamis. Ez pedig az AI, a mesterséges intelligencia. Annyit beszélnek róla mintha már itt lenne, közben még nagyon távol van. Rengeteget lehet írni arról ami nincs.

És ilyenkor felmerül a kérdés, hogy ha ennyit beszélnek valamiről ami nincs, akkor talán azt akarják, hogy másról ne legyen szó. Az igazi problémákról. Hogy pl. a körénk épített diigtális világ nagyon veszélyes mértékben sebezhető?

Ez az év annyira szokásos volt... rengeteg felhasználói adatot elloptak, feltörtek rendszereket, ennek ellenére nyomatják, hogy még inkább legyen több dolog sebezhető rendszereken intézve.

2017-ben a marketingesek jól elbeszélgettek egymással. Elmondták mit akarnak az emberek, megépítették ezeket a rendszereket, majd csináltak felméréseket és kiderült az emberek nem akarják. De attól még itt van most az AI, arról is el lehet mondani, hogy mindenki ezt akarja, rá tudják arra is mondani, hogy AI ami nem is az, kielemzik, hogy hány milliárd dolláros piac lesz és hogy elveszi mindenki munkáját, aztán majd telnek az évek és kiderül, hogy semmi sem valósult meg abból, amit beharangoztak. Ugye elvileg mostanra már 2D-s filmeknek nem kéne létezniük...

Szóval negatív trend, hogy nincs társadalmi párbeszéd a cégek és az emberek között. Ötletek vannak, hogy szerintük pl. a modern fiatalok mit akarnak aztán pedig a bevezetés után születnek a cikkek, hogy mennyire megdöbbentő eredmény jött ki, amikor már valóban tudni akarták mit akarnak az emberek. És ezt bizonyos cégek azért tehetik meg, mert mint volt itt már róla szó, nem nyirhatja őket ki egy könnyen a piac. Az állam finanszírozza a projektjeiket.

Szót kell még ejteni hazánkról. Nálunk dübörög a digitális állam projekt. A legfőbb vezetőink nem profik a számítástechnika terén, csak beléjük van nevelve, hogy ez lesz a jövő és minden újításra igent kell mondani. Úgyhogy nagy pofára esések várhatók, a BKK ügy csak előrevetítette mi várható. Mivel a hackertámadások egyre jobban részesei lesznek a politikai küzdelemnek, valószínű a választások környékén rá fognak támadni a magyar digitális államra. Leállások, adatlopások egyre inkább az életünk részei lesznek, erre pedig majd kapunk nem működő jó tanácsokat. A negatív tapasztalatok nem fogják eltéríteni a kormányt a digitális állam egyre jobb kiépítésétől.

2018 valószínű izgibb lesz, de akik az eddigiekből nem tanultak, azok ezután se fognak, úgyhogy új emberek kellenek ahhoz, hogy megoldjuk a valódi problémákat.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr9113540853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GABOR2 2018.01.03. 11:34:20

@blöff: Rajta vagyok a sztorin, de azért kösz. Még az index is megírta, úgyhogy talán egy kicsit szélesebb közönséghez is eljut.
süti beállítások módosítása