Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A piacgazdaságok sztárcégeit állami pénzekkel finanszírozzák

2017. december 02. - GABOR2

A manapság sokat sztárolt techcégekre úgy tekintünk mint a piacgazdaság eszménynének csúcsmegtestesítőire. Ezzel szemben az igazság az, hogy rengeteg kedvezményt, támogatást kaptak korábban is, 2008 után pedig kilőtt ezen cégek támogatása. Például a sokat sztárolt Tesla nem is létezne, ha nem kapna ingyen pénzt az USA-tól. Ilyenkor nem nagyon emlegetnek tiltott támogatást, persze ha a magyar állam támogatna magyar cégeket azt megtiltanák.

A Tesla ötletét még azért csak-csak előremutatónak gondolom, de nem csak ilyen ötletei vannak Munsknak. Pl. ő akarja, hogy töltsük fel majd a tudatunkat a felhőbe, meg egyesüljön az ember a gépekkel... Meg egyébként is, ez a blog sok nem kívánatos és igazából meredek ötletettel is foglalalkozik és ezeket a dolgokat azért tudják finanszírozni a techcégek, mert kapják az állami lóvét, nem számít, hogy mi van. A részvények természetesen emelkedni fognak, hisz az állam mindenképpen megveszi a részvényeiket és ezért a részvényárfolyamra nem tekinthetünk úgy mint ami hitelesen mutatja egy cég piaci sikerességét. Sőt sok techécég ötlete már szemétbe került, és ez látszott a részvényeik árfolyamát? Nem. Ilyen pénzek nélkül pl. nem tudnák kiépíteni a felhős rendszereiket sem, már rég megbukott volna az ötlet. Ezek a cégek már nem a fogyasztókért, hanem az állami pénzért versengenek. Azonkívül nyilvánvaló, hogy sok techcég nagyon szorosan össze van kötődve az állammal és a titkosszolgálattal, úgye a nagy lehallgatás is ezért mehet. És szeretnék, ha a vállalatod minden fontos anyagát feltöltenéd a felhőjükbe és becsszó nem néznek bele... de aztán mégis.

Ráadásul nem csak a saját állam rakhat pénzt a techcégekbe, hanem más államok jegybankjai is.

http://www.portfolio.hu/vallalatok/ki-nem-talalod-hogy-ki-keresi-szenne-magat-apple-es-facebook-reszvenyekkel.2.269809.html

"Ki nem találod, hogy ki keresi szénné magát Apple-és Facebook-részvényekkel" (Én igen mivel olvasok külföldi sajtót)

"A 2008-as pénzügyi válság óta a jegybankok világszerte pénzt nyomtattak és eszközvásárlásokba kezdtek, agresszívan stimulálva a gazdasági növekedést. De a svájci központi bank még ehhez képest is egészen furcsa dolgot művelt."

"Az SNB 836 milliárd dollárnyi eszközzel rendelkezik a mérlegében. Ez nem kiugró érték, a Fed, az EKB és a Bank of Japan eszközállománya ennél 5-6-szor nagyobb. De az ország méretéhez képest már sokkal látványosabb a különbség. A Fed esetén az éves GDP 23 százalékára rúg a jegybanki mérlegfőösszeg, az EKB esetén ez az arány 40 százalék, a japán jegybanknál pedig 90 százalék. Ehhez képest a svájci jegybank mérlegfőösszege az éves svájci GDP 127 százaléka."

"Ehhez képest az SNB 20 százalékot részvényekben tart, nagyrészt amerikai részvényekben: 88 milliárd dollárnyi amerikai részvénye van,..."

Korábban ilyentől sikítófrászt kaptak volna a szakemberek. A jegybank finanszírozza a gazdaságot... jaj annak a látszatát is kerülni kell. Sokat változott a világ. 

És rengeteg hagyományos mutató semmit se ér önmagában, pl. ha részvényárfolyamokat nézünk, akkor waó milyen jól teljesít minden, de igazából az amerikai jegybank nem mer még csak 0,25%-os kamatemelést se bevállalni, mert rengeteg gazdasági szereplő beledöglene.

"Sok cégben csak olyan nagy alapkezelők rendelkeznek az SNB-nél nagyobb részesedéssel, mint a Blackrock, vagy a Vanguard. Például 3 milliárd dollárnyi Apple-részvénye van a svájci jegybanknak, ami 0,35 százalékos tulajdonrésznek felel meg. Ez nagyobb, mint amekkora részesedése például a Franklin Resources-nak, vagy a Charles Schwabnak van. De több mint 1 milliárd dollárnyi részvénye van az Alphabetből, a Microsoftból, a Facebookból, az Amazonból, a Johnson & Johnsonból és az Exxonból."

"A Fed és az EKB már bejelentették, hogy lassan elkezdik a mérlegfőösszeg csökkentését, már 2018-ban elindul a folyamat. Ha pedig az SNB is követi őket, az azt jelenti, hogy egy nagybefektető kezd el kiszállni a részvényekből, ami akár az árfolyamokra is hatással lehet."

Egy nagybefektető... ez tiltott állami támogatásnak kéne minősíteni, dehát ha USA vagy megteheted.

Szóval az állam igazából nem azokat segíti akik nem teljesítenek jól, hanem azokat tömi ki pénzzel akik elvileg hasítanak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr6813411419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása